Nederlands contact met de ISS

STS-133_International_Space_Station_after_undocking_5Op zaterdag 28 December heeft scoutinggroep Burgemeester Welschen Meerhoven uit Eindhoven een live contact met het ISS gepland staan. Een exacte tijd is nog niet bekend, maar er is een omloop gevraagd in het begin van de middag.

Volgens Bertus (PE1KEH) is dit een unieke mogelijkheid, want dit is pas de 3de keer dat er een live verbinding is vanuit Nederland met het ISS. De laatste verbindingen waren in 2004 toen Kuipers in het ISS was en afgelopen augustus vanuit Noordwijk.

De vaste ‘special event call’ PE6SBW, welke ook voor de JOTA-JOTI wordt gebruikt, zal gebruikt worden voor het contact met ISS. De groep heeft een prijsvraag uitgeschreven voor alle leden om vragen in te sturen. De beste vragen mogen door de winnaars zelf gesteld worden.

De live verbinding met ISS is de afsluiting van het jubileumjaar vanwege hun 10 jarig bestaan. Eerder is er een jubileum kamp geweest en is er bij het JOTA-JOTI weekend extra aandacht besteed aan het jubileum. (Via PF5A)

12 antwoorden
 1. pa2old
  pa2old zegt:

  Ik meen mij te herinneren dat Chris PA5RWE een tijdje voor zijn overlijden nog contact had met het ISS en dat was in 2012.

 2. PD4RV
  PD4RV zegt:

  Ook `Henk` PH5HP voorheen PD5DP heeft in April 2012 ook contact met Andre`gehad..
  .

 3. Richard Jannes
  Richard Jannes zegt:

  Ik zie dat het ISS middendoor Frankrijk gaat, dus zien wordt lastig denk ik 🙂 Hoogtepunt voor mijn QTH is 5:27:01 PM. Zal eens kijken of ik iets kan ontvangen als ik de frequentie heb opgeduikeld.

 4. André Berends
  André Berends zegt:

  Zie ISS-fanclub. Op 2m is de downlink gebruikelijk op 145.800 (-0.6 MHz shift) voor EU.
  Packet zit op 145.825 (geen shift, dus simplex)
  Als ISS boven Frankrijk zit, kun je die hier probleemloos horen. De ‘Footprint’ valt over een heel groot deel van Europa.

 5. Jan Glade
  Jan Glade zegt:

  Leuk.. ik heb het zelf ook gedaan met een scouting groep uit Lelystad. Op 20 oktober 2002 tijdens de jota. Wij waren de eerste scouting club die zo’n verbinding met de ISS maakte. Veel plezier

 6. jan pd1aiq
  jan pd1aiq zegt:

  dit is al eerder gedaan tijdens de jota. vreselijk leuke ervaring. pa3hgq/j tijdens jota 20 oktober 2002. verbinding met NA1SS

Reacties zijn gesloten.