IARU-MS: Meer piraterij op VHF

iaru_logoBinnen regio 1 van de IARU zijn veel zendamateurs actief binnen de Monitor System werkgroep, dat toezicht houdt op het spectrum. Mede door de inzet van deze vrijwilligers wordt er vaak een einde gemaakt aan AM-uitzendingen binnen de 40-meter band van omroepstations tussen 7100 en 7200 kHz.

Andere voorbeelden zijn Russische taxi’s die binnen ons spectrum op de 10-meter band werken, Over The Horizon (OTH) radar of de visserij die vaak binnen de 80-meter band actief is. Recent werden nog enkele piraten in de visserij beboet door de toezichthouder in Portugal. In haar meest recente nieuwsbrief merkt de werkgroep echter wat anders op: toenemende piraterij op de 2-meter band.

Diverse meldingen zijn binnengekomen. Zo wordt de 2-meter band gebruikt door taxi-chauffeurs in Spanje alsook door Spaanse visserij in de kustwateren. Hetzelfde geldt voor de Baai van Biscayne bij de Franse kust. Ook worden met regelmaat intruders gemeld binnen Duits grondgebied, met name particuliere gebruikers.

De werkgroep denk dat de piraterij wordt veroorzaakt door de toenemende verkrijgbaarheid van Chinese Bami-porto’s die voor enkele tientjes over de toonbank gaan, waardoor het onderscheid met de legale PMR portofoons verdwijnt.

mocht je zelf een intruder tegenkomen binnen de VHF band, kun je dit melden op de website van IARU regio 1.

11 antwoorden
 1. lmb_nl
  lmb_nl zegt:

  Nou dat niet alleen in het mediterrane gebied.

  kijk maar eens op marktplaats waar de bamiporto-tjes worden aangeboden alsof het gewone PMR proto’s zijn (geprogrammeerd met de PMR frequenties er in maar wel ff op 5 watt). De verkoper zou IMHO verplicht moeten worden te melden dat het geen gewone maar amateur porto’s zijn (niet CE gekeurd etc) en dat je er een vergunning / licentie voor nodig hebt.

  Marktplaats zou hier eens op toe moeten zien dat de verkoper de kopers een strafbaar feit laat plegen bij gebruik.

 2. pd1abk
  pd1abk zegt:

  Een aantal handelaren zijn amateur en hebben een webshop, maar wie koopt er nou op marktplaats en op 2dehands dure equipment. Kijk eens op dx.com en ebay.com aliexpress,hro.com, en de levertijd is ook snel en verzendkosten vrij bij een aantal.

  Ik geef de kopers ook geen ongelijk, als je kijkt wat de prijs is van een midland of motorola lpd,pmr,frn,enz a 50 euro vanaf tov een bami praatpaal.

  Daarnaast zijn de amateurprijzen ook aso hoog in NL, en zie je ook bij hamshop porto antenne matteriaal ed wat hij uit hongkong besteld voor een prikkie en grof door verkoopt.

 3. Marcus PA2DB
  Marcus PA2DB zegt:

  Hi Bram (PD1ABK), ik kreeg een melding van een klant die mij attendeerde op jouw stukje hierboven. Je schrijft dat wij (Hamshop) uit Hong Kong zaken bestellen en voor grof geld door verkopen. Dit is niet juist. Wij voeren alleen Daiwa en Diamond antenne materialen welke bij de officiële Nederlandse importeur worden ingekocht! Misschien bedoel je hamradioshop of zoiets dergelijks? In ieder geval doen wij HAMSHOP dat niet! Ik ben het ook niet eens met je bewering dat amateurprijzen in Nederland “aso hoog” zijn. Nederland is juist de laatste jaren gemiddeld gezien een van de goedkoopste. 73 Marcus PA2DB

 4. MARK PD0MV
  MARK PD0MV zegt:

  Om even terug te komen op marktplaats, marktplaats in naar mijn mening niet verantwoordelijk, het is aan de verkoper en aan de koper die samen een koop overeenkomst aangaan, dat het mogelijk illegale handel betreft dan zou je marktplaats daar wel op aan kunnen spreken, maar dan zul je eerst moeten aantonen dat het werkelijk om een strafbaar feit gaat. Ik snap als geen ander dat LPD porto’s maar 10mW mogen hebben en PMR niet meer dan 500mW, maar ja aan de andere kant kan ik de personen het niet kwalijk nemen dat ze dingen voor nog geen 2 tientjes uit hongkong laten komen. Ik bestel ook via 409 shop maar ja ik ben wel gelicenseeerd N amateur. Maar wat men misschien zou kunnen doen is bijv. 409shop aanschrijven en meerdere van dat soort webshops om hen te attenderen op het gene dat voor bami porto’s ( amateur spul ) een licentie vereist is, en ik zou het niet verkeerd vinden dat men als koper het moeten kunnen aantonen dat hij of zij zendgemachtigd is, zo niet dat dan automatisch de koop niet doorgaat, en dat de koper via email ervan op de hoogte wordt gesteld lijkt naar mij idee niet echt onmogelijk, alhoewel het best een hele opgave is omdat voor elkaar te boxen, daarbij kunnen we wel mopperen op buitenlandse exporteurs zoals china die bami porto’s verkoopt, maar ik vind persoonlijk dat NL webshops CQ winkels ook wel heel gemakkelijk dingen verkopen of het nu LPD-PMR of 27mc bakkies betreft met ook vermogen wat ver boven het toegestane vermogen ligt, tenzij het een amateur bak is die om te programmeren is naar 10m band, aangezien het niet meer verplicht is om je zendmachtiging te tonen , dat zou naar mijn idee wel terug gedraaid mogen worden, en zo zou je bijvoorbeeld ook PMR porto’s alleen kunnen verkrijgen als je zendmachtiging hebt, kijk naar het Voorbeeld van de VS daar mag je zonder machtiging niet eens gebruik maken van een PMR porto, tevens is de PMR band daar ook 70cm amateur band omdat ze daar ( de europese PMR regeling ) niet kennen. Tevens is het met LPD en PMR niet toegestaan om een externe antenne eraan te knopen, maar ja daar hebben die QRM ether vervuilers lak aan.

  Vele zullen mij nog wel kennen, en voorheen beweerd hebben dat ik onzin uitkraam, maar met dit stukje tekst wil ik nu even aantonen dat ik echt wel enige kennis van zaken heb, tevens ben ik bezig met de F machtiging

  P.S. ik ben benieuwd naar de reacties

 5. Wim (je weet wel...nou dan weet je het wel)
  Wim (je weet wel...nou dan weet je het wel) zegt:

  Ja, goed stuk Mark.

  Het is natuurlijk wel zo, dat geen enkele webshop omzet wil laten lopen, omdat iemand wat hij wil kopen niet mag gebruiken.

  Kan toch tussen handel zijn, die inkoopt, niet om zelf te gebruiken? Trouwens jouw jappenbak kan toch ook op meer banden dan je mag zenden met meer vermogen dan 25 watt zenden?

  Maar ik begrijp niet dat je je blijkens je laatste alinea kennelijk wat aantrekt betreffende wat anderen beweren.
  ik denk wel dat je dat aan jezelf te danken hebt omdat je jezelf adverteert als geestelijk gehandicapt MET een legaal verkregen roepnaam.

  Je mooet weten dat er veel lieden rondlopen die zo trots zijn als een aap op hun call, en als een gehandicapte of een kind van 6 het ook blijkt te kunnen, dan vinden ze dat op zijn zachst gezegd minder leuk.

  Gewoon doorgaan Mark, voor F en CW waar je ook mee bezig was. Ik las dat je ook bij DARES bent aangesloten, dus in geval van nood, als de communicatue uitvalt, kunnen we ook op jou rekenen.

  • Mark PD0MV
   Mark PD0MV zegt:

   Ik ben autistisch meer niet. En ik zit nog niet bij de dares alhoewel het wel mijn interesse heeft, alleen het samenwerken en teamverband is lastig. Ik ben idd bezig met F en ja ik trek het mezelf kennelijk teveel aan alhoewel ik er wel beter mee kan omgaan als eerst.

   • Wim
    Wim zegt:

    Mark PD0MV,

    “New Scientist” vraagt zich af of we de opmars van autisten gaan beleven. Het blad meldt dat het Duitse software-bedrijf SAP op zoek is naar autisten om software te testen. Als die mensen eenmaal in hun structuur zitten, zijn het geweldige werknemers. Ari Neeman, voorzitter van een autistennetwerk in Washington schrijft dat.

    • Mark PD0MV
     Mark PD0MV zegt:

     Klopt ik heb dat ook gehoord.
     Ach elke zendamateur heeft wel autistische trekjes xD
     Maar goed. En ja ik kan mezelf best goed afsluiten voor bepaalde dingen die mij niet interesseren, misschien dat menige amateur daar wel over mee kan praten.

 6. Jelle
  Jelle zegt:

  En net als de hamshop verkoopt hamradioshop geen antennes die zijn geïmporteerd uit china door ons. Ook hamradioshop koopt de comet en diamond antennes bij de Nederlandse distributeur.

 7. Moraal Riddee
  Moraal Riddee zegt:

  Toch wel grappig onze oud praatjes die over de kling gaan omdat er op hun band gewerkt wordt. Want wij doen nooit iets wat van de wet niet mag toch😂😂😂

Reacties zijn gesloten.