UBA: ‘Amateur allocatie in de 3-meter band’

De UBA heeft een document ingediend dat als doel heeft om te kijken of zendamateurs een allocatie kunnen krijgen tussen de 87,5 en 108 MHz, dat over enkele jaren niet meer als (primaire) omroepband zal dienen door de overgang naar DAB. Dit zal in september tijdens de IARU-conferentie in Landshut besproken worden met andere IARU leden.

De UBA wordt daarbij ondersteund door toezichthouder BIPT, zo valt te lezen in het document. Als het voorstel aangenomen is kan IARU een lobby starten om tijdens de World Radio Conference die in 2025 zal plaatsvinden een allocatie voor radiozendamateurs in dit spectrum op de agenda te zetten.

Bekijk hier het voorstel.

16 antwoorden
 1. Bor
  Bor zegt:

  Zie niet zo snel de meerwaarde voor amateurgebruik van 3 mtr tov van 4 of 2 mtr..

  Maar ja , als die band idd leeg is over kleine 10 jaar ,
  dan zou stukkie voor ham gebruik niet zo een gekke optie zijn..

  (verdienmodel mode ) > tis natuurlijk veel interessanter voor onze (R)overheid om daar straks dure LPFM vergunningen op uit te geven-net zoals nu op de Middengolf- hi!

  Beantwoorden
 2. Rob PE1ITR
  Rob PE1ITR zegt:

  Ik vind dit wel een interessante gedachte en initiatief dat ik wel zou steunen. 88-108MHz is vanuit oogpunt van sporadische E-laag propagatie een interessante band. Behalve omroep nadoen en je stentor met stereo encoder+rds uit de kast halen is het natuurlijk leuker om ssb/cw te maken of beter nog met breedband digitale modes te experimenten. Zo zou een paar MHz spectrum tussen 88-108 voor lage datarate DATV in combinatie met Es propagatie best vernieuwend kunnen zijn. Desnoods een tijdelijke allocatie.
  Bovenstaand initiatief van de UBA is overigens niet vreemd. Zo is de RSGB ook bezig geweest met uitbreiding van de 4 meter band of een optie in een stukje spectrum rond 80MHz. Het heeft wel resulteert in uitbreiding van 1 mhz van de 4 meter band. Zie dit bericht:
  http://rsgb.org/main/blog/news/gb2rs/headlines/2015/04/02/new-spectrum-digital-experimentation/

  En dit bericht:
  http://rsgb.org/main/files/2012/12/Spectrum_Forum_Agenda_item_5.2_VHF_UHF_Report_2012.pdf

  Als die mogelijkheid voor 3m er zou zijn zou ik zeker een station voor maken…

  Beantwoorden
 3. Nico
  Nico zegt:

  Gekkenwerk dat analoog FM de nek omgedraaid moet worden gezien de hoeveelheid ontvangers er in omloop zijn en de ontvangst kwaliteit is prima.

  Beantwoorden
 4. luna
  luna zegt:

  Hebben die amateurs niet als genoeg ruimte om te expirimenteren.ze hebben de 2 de 70 de 4 en weet ik het allemaal en word het gebruikt ? nee, Word tijd dat de 27mcjers een stuk band erbij krijgen die zitten al jaren op het zelfde stukje

  Beantwoorden
  • MPX
   MPX zegt:

   Lachuh met jou, daar zit al jaren geen hond meer.
   Wat daar zat zit nu op de amateurbanden omdat ze novice zo goed als cadeau krijgen.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Plaats een reactie. Gebruik daarbij je roepletters in het Naam veld!