Intruder PI2NOS wederom berispt

pi2nosDe intruder ‘Fred’ die met enige regelmaat  op de Utrechtse repeater PI3UTR en de Hilversumse repeater PI2NOS verstoringen uitzond heeft afgelopen maandag wederom bezoek gehad van inspecteurs van Agentschap Telecom.

Ruim een half jaar geleden was dit ook al het geval, nadat wekenlang diverse gebruikers op de repeaters gestoord werden. Voorlopig lijkt de rust weer teruggekeerd. Hamnieuws schreef hier al eerder over.

Stichting Hobbyscoop, de beheerder van PI2NOS schrijft op haar website:

Verschillende gebruikers hebben de afgelopen week opnieuw hinder ondervonden van een persoon die de repeaters PI3UTR en PI2NOS verstoort. De afgelopen dagen was het vooral de Hilversumse 70cm repeater die doelwit was, enkele weken ervoor was het vooral UTR waar veel hinder ondervonden werd. In het recente verleden is hier door het Agentschap Telecom herhaaldelijk tegen opgetreden, echter, na verloop van tijd keert de hinder terug. De veroorzaker is telkens dezelfde persoon.

Misbruik van uw repeaters is een doorn in het oog van vele serieuze gebruikers en natuurlijk de beheerders. In nauw overleg met de coordinator storingsmeldingen van het Agentschap Telecom is afgesproken om de activiteiten nauwlettend te monitoren zodat ingrijpen waar nodig vergemakkelijkt wordt. Om dit tot een succesvol einde te brengen hebben we wel uw hulp nodig; Het Agentschap Telecom doet enkele aanbevelingen die natuurlijk niet nieuw zijn, maar wel een bijdrage doen in de probleemoplossing:

– Verzeker je ervan dat je tegenstation gelicentieerd zendamateur is, vraag desgewenst de callsign.
– Indien duidelijk is dat een gebruiker clandestien is, voer dan geen verdere communicatie met deze persoon.
– Voorkom discussies over clandestien gebruik en reageer niet op grappenmakers (fluitjes, muziek, etc.).
– Gedraag je altijd conform de gebruikersbepalingen amateur frequentiegebruik.

Wellicht ten overvloede wordt nog aangegeven dat het in strijd is met de gebruiksbepalingen amateur frequentiegebruik om met niet-gelicentieerde amateurs te communiceren. De noodzaak van deze bepaling blijkt des te meer in deze situatie.

Gelukkig kunnen wij als Stichting Scoop Hobbyfonds uitspreken dat de communicatie tussen amateurs onderling via PI2NOS altijd bijzonder aangenaam en hoffelijk verloopt. Opzettelijk misplaatst gedrag door één persoon verandert hier niets aan, ook al is het soms hinderlijk. Als repeaterbeheerders zijn wij geïnteresseerd in tijdstippen waarop de intruder wordt waargenomen, eventueel bevestigd met geluidsopnames.

Dankzij een bezoek aan de intruder door het Agentschap Telecom afgelopen maandag is het momenteel weer even rusti. Wij zijn ervan overtuigd dat juist handelen en samenwerking met het Agentschap Telecom snel tot een permanente oplossing zal leiden.

12 antwoorden
 1. PH4X
  PH4X zegt:

  Rob, het is een Youtube video. Bekijk je hem op een telefoon of vaste computer?

 2. Johan
  Johan zegt:

  Kijken hoe lang het duurt voordat Fredje weer actief is. Fred verblijft namelijk in een van de lokaties van Altrecht, een instelling welke mensen met geestelijke problemen behandelt. Ik heb de Altrecht er middels een e-mail op gewezen dat ik ze verantwoordelijk acht voor de storingen veroorzaakt door hun client en dat ze beter toezicht moeten houden. Van Altrecht heb ik helaas niks vernomen, maar aangezien ik dit filmpje eigenlijk alleen naar hen had gestuurd hebben ze dit mogelijk naar het AT doorgestuurd 🙂

  Deze persoon was eerder ook vanaf dezelfde of een andere lokatie van dezelfde instelling actief met basisantennes. Deze zijn na eerdere klachten verwijderd, maar blijkbaar heeft Fredje een bestelling op bamiporto.nl ofzo gedaan…

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Ik zal de volgende keer ook eens contact opnemen met de instelling en haar Raad van Toezicht, met de vraag hoe het kan dat zij de veiligheid van cliënten en omgeving niet kunnen waarborgen, als zorginstelling zijnde. Nu is het getreiter op NOS en UTR, straks op een van de marifoonkanalen of het Rode Kruis.

   • Johan
    Johan zegt:

    Goed punt PH4X, gezien de zeer makkelijk beschikbare dualbandapparatuur is dit zeker geen ondenkbaar scenario.

    “Dankzij een bezoek aan de intruder door het Agentschap Telecom afgelopen maandag is het momenteel weer even rusti. Wij zijn ervan overtuigd dat juist handelen en samenwerking met het Agentschap Telecom snel tot een permanente oplossing zal leiden.”

    Wat ik eigenlijk zou willen zien is dat de apparatuur in beslag genomen is en Fred beboet, maar ik vrees dat dit een stap te ver is voor de “handhavers” van het AT.

    • Mischa, PA1OKZ
     Mischa, PA1OKZ zegt:

     Door het Agentschap Telecom is al herhaaldelijk passend opgetreden Johan. Je moet hierbij denken aan het verwijderen van antennes en afnemen van portofoons. Dit alles in goede samenwerking met de begeleiding. Ik vrees dat je standpunt daardoor niet klopt. Het is gewoon hardnekkig, want inderdaad, een nieuwe porto is zo weer gekocht…

   • Rob
    Rob zegt:

    Ik heb in het verleden ook contact met deze instelling gehad, maar ze geven aan dat ze niks kunnen doen omdat zij niet gaan over wat hun clienten in hun kamers uitspoken.
    Ze vinden het wel vervelend voor de zendamateurs, maar ze doen er verder net zo weinig aan als wanneer deze mensen uit stelen gaan om hun verslaving te bekostigen. Niks, dus.

    Overigens vind ik het wel verbazingwekkend dat het steeds maar over deze Fred gaat, terwijl andere piraten op de repeater, zoals de bekende “Cor uit Schalkwijk” die de hele tijd met kinderstemmetje kreten als “roepie roepie” enz over iedereen heen schreeuwt kennelijk niet worden aangepakt.
    Deze meneer zou ook wel eens een huisbezoekje mogen krijgen. De manier waarop hij op andere kanalen de vrouwelijke zendamateur met geile stem aanroept verdient ook niet bepaald de schoonheidsprijs.

  • Azijnzeikerd
   Azijnzeikerd zegt:

   Het lijkt mij niet zo gepast dat er hier zomaar een link gelegd wordt met een bedrijf dat portofoons levert en ondertussen best een goede naam opgebouwd heeft. Al zou dat bedrijf aan die Fred leveren, dan nog doet het bedrijf niet iets wat volgens de Nederlandse wetgeving verboden is.

   Over de instelling: het is een zorginstelling voor zieke mensen. Als je gediagnosticeerd “gek” ben, dan ben je ziek en kan je daarvoor behandeld of begeleid worden in een gespecialiseerd centrum. Dat is niets anders dan dat je je been breekt tijdens voetballen of longkanker krijgt door roken en dan toch behandeld wordt in het ziekenhuis, ook al is het je eigen schuld. Maar het is geen gevangenis waar allerlei (vrijheidsbeperkende) maatregelen aan gedetineerden opgelegd kunnen worden en bezit van telecommunicatieapparatuur verboden is.

   • Johan
    Johan zegt:

    Bamiporto.nl is maar een voorbeeld om aan te geven dat communicatieapparatuur gewoon erg makkelijk verkrijgbaar is geworden. Mijn spullen komen er ook vandaan 🙂 Het eigenlijke probleem is dat apparatuur door iedere malloot kan worden gekocht zonder controle of iemand wel over de juiste papieren beschikt.

    Mensen met geestelijke problemen zijn inderdaad ziek, maar de kans dat de omgeving last gaat hebben van de gedragingen van een persoon is wat groter dan bij een gebroken been.
    Mensen met geestelijke problemen kunnen wel zeker in hun vrijheid worden beperkt. Zo kunnen ze “in bewaring” worden gesteld, binnen een inrichting worden gehouden omdat ze een gevaar voor zichzelf of de omgeving vormen.
    Nu is dat niet op deze persoon van toepassing, maar gezien zijn lange historie met illegale uitzendingen is het in mijn ogen gewoon terecht om zijn apparatuur in beslag te nemen omdat hij er niet normaal mee kan omgaan. Prima als hij behandeld moet worden, maar uitzenden op de amateurbanden is geen levensbehoefte en al helemaal geen recht voor hem. Ik zie totaal niet in in welke zin dit vrijheidsbeperkend is.

    • Azijnzeikerd
     Azijnzeikerd zegt:

     Het is ook meer dan terecht dat het AT handhavend opgetreden heeft. En dat zullen andere instanties ook doen. Als die Fred “zwart” rijdt in het openbaar vervoer of een winkeldiefstal pleegt en betrapt wordt, dan zullen handhavende instanties handhaven zoals te doen gebruikelijk.

     Is de instelling dan echter schuldig aan de gedragingen van Fred? Lijkt mij niet, tenzij hij een IBS of rechterlijke maatregelen opgelegd gekregen heeft en er toch vandoor gegaan is.
     Wat mij enigzins verbaast in deze discussie is dat er meteen weer naar de instelling gewezen wordt en dat de Raad van Toezicht ingeschakeld moet worden. Wat zouden zij er aan moeten doen? Het is immers een instelling voor GGZ, geen gevangenis.

     En laten wij zendamateurs vooral ook de hand in eigen boezem steken: als die Fred aktief wordt, houd dan je mond, reageer er niet op en negeer hem volledig. Elke lettergreep die aan hem besteedt wordt leidt tot een reactie van zijn kant en zo houdt je het probleem in stand. Wellicht iets om over na te denken.

 3. Jeroen
  Jeroen zegt:

  Youtube filmpje lijkt het niet te doen met 480p, de rest van de kwaliteit-opties doen het wel.

 4. sam
  sam zegt:

  ik hou t lekker by 10mW lpd 69 kan al word daar soms ook door amateurs gegalt knijpen enz

Reacties zijn gesloten.