Een real-time overzicht van DX-verkeer op de VHF-band.

Komend weekend VHF-UHF-SHF contest

Komend weekend wordt weer de VERON VHF en hoger radio wedstrijd gehouden. Tegelijkertijd wordt in de landen om ons heen (en verder) ook de nationale VHF en hoger wedstrijden gehouden. Er zal dus weer voldoende activiteit zijn en het is een mooie gelegenheid om je zender en ontvanger uit te proberen. Iedereen wordt uitgenodigd om mee te doen. Ook al heb je een paar uur meegedaan en heb je een paar verbindingen gemaakt, het heeft altijd zin om je log in te sturen. Al was het maar om te laten zien hoeveel activiteit er was. Voor een verbinding worden uitgewisseld het RST rapport, een volgnummer te beginnen bij 001 en de QTH locator.

[Klik op onderstaande afbeelding om meer te lezen]

6 antwoorden
 1. MPX
  MPX zegt:

  Normaal hoor je geen hond, maar met zo’n contest hoor je half Europa.
  Je hebt niet een of andere digi mode nodig om bijvoorbeeld OK te kunnen werken, kan elke dag als er maar stations QRV zijn.
  Digi modes zijn een aanfluiting voor deze hobby 🙂 geeft totaal geen voldoening.
  Ca 700Km zonder noemenswaardige condities was geen probleem in USB, laat staan als je betere antennes op een betere locatie hebt.
  Beetje jammer nog steeds dat sommige het bandplan niet nog helemaal snappen.
  Op 144.100 zaten ze op huh gemak te triplexen, deed me even vroeger aan 3 meter denken.
  En ergens tegen de 144.400 zat zo’n contest kanon in CW, nah zal wel aan mij liggen…………

  • Ray
   Ray zegt:

   Honden heb ik ook nog nooit gehoord op de amateurbanden. Heel vroeger wel, op de oude buizenradio van m’n opa. Maar dat was een Mexicaanse hond zei hij. Ik heb het altijd zielig gevonden voor deze hond in opa’s radio…..

   Maar nu even zereneus.

   Het is inderdaad verbijsterend te noemen dat wanneer er een contest is de amateurs in grote aantallen qrv zijn. Normale (dx) verbindingen rond 144.300 in enkelzijband zijn schaars te noemen. Dat was vroeger wel anders. Jammer.

   Een digimode gebruiken is een keuze, net zoals elke andere mode. OK elke dag werken is niet voor een ieder weggelegd dus is erg kort door de bocht. Dat hangt natuurlijk helemaal af van je locatie, antennehoogte en gebruikte antennes/apparatuur.
   Dat jij vind dat digimodes een aanfluiting zijn voor onze hobby is ook merkwaardig te noemen. Digimodes zijn er al heel lang en maken een belangrijk deel uit van de hobby. Dat jij dit niet leuk vind hoeft niet voor een ander te gelden.

   Voor wat betreft het bandplan sluit ik me bij je aan. Het is met regelmaat dat men maar wat aanrommelt en met het bandplan geen rekening houd.
   Afgelopen weekend zat een Duits clubststation te contesten op 144.174 Mhz. En regelmatig worden qso’s gevoerd op de aanroepfrequentie 144.300 Mhz. Waarom niet even qsy als je elkaar gevonden hebt?

   Tja, ergernissen zullen er altijd zijn. Maar al met al vind ik de hobby nog steeds leuk. Als je je ergens aan ergert kun je altijd qsy gaan of de transceiver uitzetten. Probeer dat ook eens, dan verzuur wellicht wat minder. En als je iets wil weten van digimodes mag je me altijd consulteren 😀

  • Bert Schaap
   Bert Schaap zegt:

   Mee eens MPX, digimode’s zijn dodelijk saai en eigenlijk geen amateur waardig. Het lijkt wat op een bezigheid bij een verslavingtherapie oid. Drukt u maar op dat knopje meneer, morgen mag u misschien 2 knopjes indrukken…

 2. MPX
  MPX zegt:

  Beste Ray, digi modes vroeger of uit de tijd dat er nog geen internet was, waren een aanvulling.
  Bijvoorbeeld een fotootje over zenden dat dan minuten lang duurde, dat was toen heel wat.
  De meeste digi modes vandaag zijn er alleen op gericht om snel een QSO te maken.
  PC aan, set op frequentie, je hoeft er zelf niet eens bij aanwezig te zijn.
  Geef mij maar een knop waar ik aan moet draaien om iets voor elkaar te krijgen.
  Het voordeel van zo’n digi mode is dat het gewoon een flink dB’s scheelt, DDWW natuurlijk.
  Geen idee hoeveel precies, maar het zou me niets verbazen dat 100 mWatt net zoveel doet als 100 Watt SSB.
  De set staat hier trouwens altijd uit, ik had even een korte opleving, maar dat had ik al redelijk snel gezien.
  Alleen als er iets te beleven is onder in de band wil ik het stof er wel even vanaf blazen.

  • Ray
   Ray zegt:

   Beste MPX, digimodes zijn nog steeds onderdeel/aanvulling van onze hobby. Door de huidige technieken met nog meer mogelijkheden dan vroeger.
   Even snel een qso maken met een digimode zoals b.v. FT8 komt meer voor kijken dan je denkt, zo simpel als jij het voorstelt is het zeker niet. Maar goed, je ziet inmiddels zelf ook het voordeel van digimode lees ik. Wat je met ssb niet lukt, lukt mogelijk wel met digimode. FT8 is niet zomaar een digimode, het is een ‘weaksignalmode’. Wat je oor niet waarneemt wordt mogelijk wel door FT8 gedecodeerd 🙂

   • MPX
    MPX zegt:

    “onze hobby” niet de mijne hoor 🙂
    De techniek erachter is best grappig natuurlijk, maar ik haal daar geen voldoening uit.
    Als eenmaal alles goed ingesteld is, kun je op vakantie gaan, kom je terug dan heeft de PC een paar honderd verbindingen voor je gemaakt, lachuh joh.
    Dan werk ik liever 1000km in phone dan 2000km met FT8.
    Maar goed dat is mijn altijd bescheiden mening en nu weer on topic………..

Reacties zijn gesloten.