KPN biedt ‘hulp’ bij PLC-storing

KPN_PLCNa consultatie met de EMC-commissie van de Veron heeft KPN aangegeven zendamateurs die storing ondervinden van de door KPN geleverde PLC-adapters de helpende hand te willen bieden.

KPN levert PLC-adapters als alternatief voor draadloze WiFI-verbindingen maar biedt ze ook aan voor klanten om TV’s draadloos aan te sturen met een erg breedbandig signaal over stroomleidingen.

Omdat KPN een groot aantal klanten heeft en landelijk opereert, bestaat de kans dat zendamateurs met storing geconfronteerd worden die veroorzaakt wordt door de apparatuur die de telco aanbiedt aan haar klanten.

Mocht je als zendamateur een storing hebben en uit eigen onderzoek al blijken dat deze veroorzaakt wordt door apparatuur die door KPN geleverd is, kun je contact opnemen met de servicedesk op een speciaal e-mail adres dat geopend is voor zendamateurs: dvs-za@kpn.com. KPN zal indien nodig eventuele storende apparatuur (door niet goed werkende notches) in overleg met haar klant vervangen.

Wel benadrukt de telco dat zij enkel storing aan eigen apparatuur op kunnen lossen. Mocht de storing veroorzaakt worden door andere apparatuur, dient de zendamateur contact op te nemen met Agentschap Telecom en/of de EMC-commissie van de Veron.

26 antwoorden
 1. Martin - PA2RUS
  Martin - PA2RUS zegt:

  “KPN zal indien nodig eventuele storende apparatuur (door niet goed werkende notches) in overleg met haar klant vervangen.” Erg leuke actie van KPN, ik heb liever dat ze alle PLC’s innemen en vernietigen!

  Enkele dagen geleden heb ik hernieuwd kennis gemaakt met de HF én met een PLC adapter met notches. Erg leuk allemaal, de amateurbanden lijken redelijk vrij van storing, maar daar buiten hoor je dus absoluut helemaal niets meer dan een S8-S9 aan ratel. Dus geen luchtvaartband op HF, geen andere omroepbanden niks van dat alles. Het is schofterig dat dit wanproduct ooit op de markt is gekomen. Op de brandstapel ermee. Ik ben zeer zeer teleurgesteld.

 2. Ton v/d Weegen
  Ton v/d Weegen zegt:

  Helemaal mee eens Martin,ik heb hier al 9 mnd geen ontvangst meer op Hf en andere banden door de stoorsignalen van mijn buren die dus ook dat soort apparatuur gebruiken.
  Eigenlijk zal KPN alle plc adapters gewoon terug moeten halen bij de klanten.
  Met vriendelijk groet Ton v/d Weegen..

 3. Frans Maters, radio pa0fmy
  Frans Maters, radio pa0fmy zegt:

  Meer dan een jaar lopen zoeken waar de ellende vandaan kwam tot dat ik er bij gehaald werd voor een defecte TV en deze dingen ontdekte. Vervangen door draadje en die storing is weg. Blijft nog over de plasmaTV van de buren van de buren, de twee schrikdraadinstallaties van een paardenhouder op het eind van de straat en de buurjongen die gek is op ICT en zijn slaapkamer vol met digitale rommel heeft staan en veel ruis veroorzaakt Ook de diverse internetmodems veroorzaken ruis. Bij het bouwen van een vossenjachtontvanger dacht al aan een slechte mengtrap maar midden in het bos is de ruis minimaal.

 4. Jelle
  Jelle zegt:

  Notches zijn geen acceptabele oplossing. Ik als kortegolf luisteraar heb er helemaal niks aan, en nieuwe amateur hf banden zijn uitgesloten tot alle oude plc adapters op de stort liggen of voorzien zijn van een software upgrade (wat niemand gaat doen).

  Hoog frequent heeft niks te zoeken op het lichtnet.

 5. Paul
  Paul zegt:

  Er is jarenlang overleg gepleegd tot op Europees niveau. Er is een (draft) norm voor PLC ingediend door Cenelec, welke tot een definieve genotchde(!) norm zou leiden. Er zijn vele Amateur Overleg bijeenkomsten geweest met Agentschap Telecom. Agentschap Telecom zelf heeft nota bene een notch enquette gehouden onder spectrum gebruikers. De IARU heeft zich er mee bemoeid. Er is protest geweest van RSGB, DARC, zelfs van de Britse CAA en GCHQ.

  En nu steekt KPN geheel zelfstandig een bepaalde vinger op? (die tussen ring- en wijsvinger)
  En dat mag zomaar?

  73
  Paul
  PD0PSB

 6. Paul
  Paul zegt:

  Ik zie trouwens dat de titel van dit stukje klakkeloos wordt gekopiëerd, zelf door de Veron.

  <<>>

  Wat voor hulp?

  KPN gaat op eigen houtje de amateurband notches in PLC apparatuur uitzetten, en biedt vervolgens een email adres voor “hulp”? Een soort stichting correlatie?

  Ongelofelijk dat iedereen hier met open ogen instinkt.
  Zelfs de amateur clubs en belangenbehartigers.

  73
  Paul
  PD0PSB

  • redactie
   redactie zegt:

   Ik (Hamnieuws) heb het gekopieerd (en gecomprimeerd). Niet de Veron.

   • Paul PD0PSB
    Paul PD0PSB zegt:

    Begrepen.
    Zou je me dan misschien kunnen zeggen uit wiens ironische pen de titel is gevloeid? 🙂

    Vergelijk:
    Titel: -Bedrijf X helpt de Noordzee schoon te houden-
    “Bedrijf X heeft besolten uit kostenbesparing chemisch afval te lozen in de Noordzee, maar opent een hulplijn voor iedereen die daar overlast van ondervindt”

 7. PA0LUX
  PA0LUX zegt:

  Je vraagt je af waarom er nog een amateurlicentie nodig is. Waarom moet iemand als zendamateur examen doen als de rest van Nederland gewoon het hele spectrum mag volspuwen? Absurt en kortzichtig. Mocht men zich ooit bedenken dan zijn dit soort zaken verschrikkelijk moeilijk terug te draaien.

  • pd1abk
   pd1abk zegt:

   We kunnen altijd nog op de 3 mtr verder gaan, daar zijn wij ook geen f status voor nodig.

 8. citroenzuur
  citroenzuur zegt:

  Laten we het lichtnet gaan injecteren met een breedband signaal van 1 tot 60 MHz zodat plc onmogelijk wordt.

 9. Randy ten Have
  Randy ten Have zegt:

  PLC lam leggen (idle maken zodat je het met de NB kunt wegfilteren) is vrij makkelijk en daarvoor hoef je geen signalen op de HF-band te zetten, zodat je zelf lekker kunt DX’en. Een en ander is inmiddels geprogrammeerd en getest en werkt in de meeste (niet alle) gevallen vrij effectief.

  Een echt effectieve oplossing is om een aparte ontvangst-antenne te gebruiken (magloop) en te stoppen met huilen, omdat je het gevecht met de PLC’s toch niet gaat winnen.

 10. jannie
  jannie zegt:

  zeg toch maar hoe we PLC lam kunnen leggen….voor de zekerheid dan maar.

   • nl11878
    nl11878 zegt:

    jij bent geloof ik ook iemand die niets snapt van de hobby
    web sdr is leuk maar de sport is met je eigen ontvangststation te ontvangen een ;oop helpt maar niet als het klem naast je zit

    • Randy
     Randy zegt:

     Dan bouw je je eigen remote ontvanger met een groepje mensen. Doen wij ook. Veel ruimte voor antennes en geen storingen meer. Heerlijk, zo’n remote station. Maar inderdaad. Meer dan mijn halve leven een licentie, 1000+ artikelen geschreven over/voor/door zendamateurs en ik snap het niet.

 11. jannie
  jannie zegt:

  Bedankt Randy. Het is alsof nare kinderen legaal punaises op het fietspad gooien en er een petitie tegen mogen indienen.

 12. Ad pa3fbi
  Ad pa3fbi zegt:

  Hallo medestrijders in de emc ellende….

  Kijk op zendamateur.com bij emc en dan “worden wij aan het lijntje gehouden door at/kpn? “.
  En dan nog de mail van kpn waarin staat : “het spectrum is vrij te gebruiken” , dus het at kan de deur wel sluiten, iedereen mag dus signalen uitzenden…
  Scheelt meteen weer belasting geld als het at niet meerbestaat…
  Kijk ook eens op mijn qrz.com pagina…

  Ad, pa3fbi

  • MARK PD0MV
   MARK PD0MV zegt:

   onbegrijpelijk, na als dat werkelijk zo is dan kunnen ze AT idd sluiten en alle zendgemachtigde het gehele 0 tot 30 MHz HF spectrum geven, want ja ”als het toch vrij te gebruiken is” en je zendmachtiging N of F heeft dan naar mijn inziens geen enkele waarden meer, mits het daadwerkelijk zo geformuleerd is.
   Hopen maar dat er toch nog uit onverwachte hoek nog hulp komt.
   En mocht dat niet geval zijn, er moet toch een manier zijn om PLC tegen te gaan, want ik heb ook wel is gehoord dat het stroomnet er helemaal ongeschikt voor is, en om even die N/F discussie aan te halen , nou daar kunnen wij nog een puntje aanzuigen want die PLC industrie heeft er nogal een handje van in tegenstelling tot menige N amateurs PLC industrie is rupsje nooit genoeg want ik heb vernomen dat ze nu boven de 30 MHz tot 80MHz er ook nog eens bij willen hebben om meer bandbreedte te krijgen, onder het mom van dan zullen ze het gebied onder de 30 MHz wel verlaten wat ze waarschijnlijk niet zullen doen want hoe meer bandbreedte hoe beter in hun ogen. Dan valt die N/F discussie wat betreft 40m band uitbreiding nog wel mee. Alhoewel ik zelf in staat ben om voor F te gaan waar ik reeds hulp bij krijg van een mede amateur.

   Met vriendelijk groet 73 de Mark PD0MV

   • Ad
    Ad zegt:

    Hallo Mark,

    Het is echt zo geschreven, hier een stukje geknipt uit de tekst :

    “De reden dat KPN verantwoordelijk is voor het omruilen/niet gebruiken van het spectrum is helaas niet correct. Het is een spectrum dat vrij gebruikt mag worden. KPN biedt de genotchte PLC’s slechts aan als service.”

    En dan nog :

    “U zult hier dus echt samen met uw buurman uit moeten komen. Wij als KPN kunnen niet meer voor u doen dan we al gedaan hebben.”

    Dus kpn zet bij de klant plc’s neer, met een kpn embleem erop, en dan moet ik het met de buurman uitzoeken…

    Ik heb ook nog gesproken met iemand van het at, die zei dat de nieuwe plc’s gaan tot 87,5 MHz, dus het begin van de FM omroep band, dat het gebied tot 30 MHz dan verlaten wordt dat kan je vergeten, de bandbreedte zal alleen maar steeds groter moeten worden…
    Dat betekend waarschijnlijk ook dat als het vermogen nog eens 40dB groter wordt (dat is die 20.000 maal, waarin gesproken wordt voor de nieuwe norm), je ook de ontvangst van FM omroep op een “losse” radio, b.v. slaapkamer, keuken, schuur, of als je met de auto door een woonwijk rijdt wel kan vergeten…
    Het dringt bij de meeste onder ons blijkbaar nog steeds niet door, onbegrijpelijk dat mensen nog radio spullen aanschaffen, en als je dan op een forum waar een topic is over de waarde van radio apparatuur een opmerking plaatst dat het niets meer waard is omdat er niets meer te ontvangen valt (vooral door plc), dan mailen mensen naar de moderator om het te verwijderen omdat het “off topic” is…
    Ik kan er helaas niets positiefs over berichten, alleen maar negatief, en mensen horen niet graag negatieve dingen, dus kijken ze de andere kant op…
    Dus ik denk er hard over om niets meer te schrijven, ik kan mijn tijd beter aan andere zaken besteden…

    Kijk hier ook eens…
    http://wp.g7cnf.me.uk/petition-against-plt-plc-to-the-eu/?fb_action_ids=10202149846018158&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

    https://secure.avaaz.org/de/petition/An_Viviane_Reding_Vizepraesidentin_der_Europaeischen_Kommission_Stopp_fuer_PLCTechnologie_Grenzwert_von_der_EU_um_das_20_1

    73, Ad pa3fbi

    P.s. in Amerika mag je met een eenvoudiger examen dan de n in nederland op alle banden met 1500 Watt, dus van mij mogen ze alles vrijgeven.
    En dan ook met 1500 Watt, worden die plc’s misschien nog terug gestoord…

Reacties zijn gesloten.