Lezing over DMR in Alkmaar

DMROp vrijdag 14 maart a.s. nodigt de VERON-afdeling A01 (Alkmaar) geïntersseerden uit op haar maandelijkse verenigingsavond, die in het teken zal staan van DMR (Digital Mobile Radio).

Robertino van Berkel zal alle in en outs onder de loupe nemen en gaat ons vertellen over de techniek en de interessante toepassing voor zendamateurs.

In de wereld van DMR hebben zendamateurs inmiddels veel ervaring opgedaan. De repeaters komen worden sneler uitgerold dan bij het D-star netwerk. Nederland telt inmiddels een 7-tal repeaters en ook in Alkmaar zijn plannen voor een DMR-repeater, om de witte plek in Noord-Holland van dekking te voorzien.

Iedereen, ook niet-leden, is welkom op de lezing. Deze wordt gehouden in de kantine van Ko Hartog elektrotechniek aan de Oude Werf 18 in Heilo. Aanmelden kan via e-mail op het adres: a01@veron.nl.

8 antwoorden
  1. Douwe
    Douwe zegt:

    Misschien handig om te vermelden dat DMR slechts 7 opstap punten heeft, D-Star daarin tegen heeft 120 grote en hele kleine opstap punten in heel Nederland om over het netwerk te komen.

    Het geven van eerlijke informatie op een verenigingsavond is natuurlijk toe te juichen.
    Suc6 en veel plezier.

    Analoog QRM, ik hoor niets meer…
    Keep it Digital.
    http://www.xreflector.net

    • PH4X
      PH4X zegt:

      Dat staat er duidelijk in. Overigens toen D-star amper een jaar in gebruik was, waren er minder opstelpunten en hadden deze een kleinere dekking. Vanaf Alkmaar kun je bijvoorbeeld over de repeater in Utrecht werken. Vanaf Amsterdam kan dat zelfs met de porto als je een beetje goed staat. Het DMR-netwerk rolt zich wel uit. Ik ken drie mansen, waaronder ik, die nog een repeater hebben staan en wachten op tests, plaatsing, etc. (PH4X)

  2. Douwe
    Douwe zegt:

    Ok Randy,

    Ik zal er wel overheen lezen of een gekleurde bril op hebben, tussen de regels door lees ik echter dat DMR op dit moment te veel beperkingen heeft om ermee te beginnen ten opzichte van D-Star. De ETSI standaard is niet amateur vriendelijk, het continu blijven updaten van code-plugs tja je moet er maar zin in hebben.
    DMR staat voor amateur begrippen in de kinderschoenen, alhoewel het voor de professionele gebruiker uit ontwikkeld is. D-Star daar in tegen kende zijn oorsprong al in 2001, dat zal dan ook de reden zijn dat er veel meer gebruikers lees ontwikkelingen zijn ten opzichte van DMR.

    Terwijl ik dit typ luister ik naar een qso op D-Star, 1 van de amateurs is ook in bezit van DMR maar is daar toch niet zo enthousiast over en zo hoor ik meer verhalen…………
    Sterker nog ik hoor DMR gebruikers die ook D-Star erbij willen hebben, en diezelfde amateurs hadden een jaar geleden een bepaalde aversie tegen D-Star.

    Fijn weekend & keep up the good work.

    QRM!!! Keep it Digital
    http://www.xreflector.net

  3. Marco
    Marco zegt:

    Hallo Douwe.

    Ik ben het dus totaal niet eens met jouw schrijven. Ik hoor juist wel goede berichten over DMR.
    En er zijn uiteraard een enkeling die het niks vinden. En dus terug gaan naar het brakke D-star.

    Het grote voordeel van DMR. Er zijn geen mini hotspots. En zelfbouw printjes in omloop.
    Als je kijkt op D-star. 90 connecties op DCS007B en we hebben geen landelijke dekking als je vanuit Hilversum naar Limburg rijdt. Dat is toch een teken aan de wand dat D-star faalt aan zijn eigen kunnen.
    Ook is de R2D2 vele malen meer hoorbaar in D-stat dan op DMR. Daarbij rijkt DMR vele malen verder.

    Ik ben blijf met DMR en denk er zelfs over na om mijn Dstar te verkopen. Netwerk D-star is leeg stil en verlaten. En we hebben 60 mensen geconnect op DCS007B.

    Ik begrijp het niet. Jij wel.

    Marco

  4. Ruud
    Ruud zegt:

    Algemeen D-Star technisch:
    Doordat het alleenrecht bij Icom ligt ben je aan de wolven overgeleverd.
    De prijzen van D-star app. worden kunstmatig hoog gehouden. (geen concurentie)
    Door zijn ‘embedded’ karakter zullen de bugs in de firmware nooit opgelost kunnen worden.
    D-Star kent geen Roaming…
    De gebruikte bandbreedte is te gering om nog enigszins de natuurlijke stem van iemand te herkennen.
    De gebruikte Ambe Vocoder chip is allang achterhaald.
    Zo dit zijn enkele nadelen van D-Star wat alom zo gewaardeerd is.
    Helaas het is een verouderde techniek die er toegepast is…
    Ik bezit zowel D-Star als DMR.
    I Love DMR

    • pip
      pip zegt:

      “Doordat het alleenrecht bij Icom ligt” gelukkig is dit niet waar. D-Star is een open standaard ontwikkeld door de JARL. Iedereen kan D-Star compatible apparaten bouwen. Dat Icom graag het alleenrecht zou hebben is vast waar, maar er zijn voldoende oplossingen om ook met andere merken sets D-Star te doen. En ja, het zou fijn zijn als er meer concurrentie is.

      laten we er maar geen ‘deze is beter’ discussie van maken, beide protocollen hebben hun sterke punten.

Reacties zijn gesloten.