Nieuwe statuspagina voor PI2NON
René (PC7X) heeft in navolging van de statuspagina voor PI3UTR en PI2NOS nu ook een soortgelijke pagina gemaakt voor het CoVersity netwerk dat in Noord-Oost Nederland actief is.
Op een enkele website zijn alle ontvangers te zien met de bijbehorende signaalwaarden. Ook informatie over de opstelpunten ontbreken niet in het overzicht. Daarnaast is terug te luisteren en kan de audio gedownload worden, zoals dat ook op de andere status pagina’s het geval was.
- Gewone website: http://pc7x.net/repeaters/#/map/google/pi2non
- Mobiele website: http://pc7x.net/pi2non/
Daarnaast is een Android applicatie beschikbaar die op mobiele telefoons werkt.
René super gedaan. Ik zie alleen bij de staafdiagram van NON dat er Vlachtwedde staat ipv Vlagtwedde.
Nóg een correctie: Dwingelo moet zijn Dwingeloo
Dank! Het is aangepast..
Complimenten, super gedaan.
Zeer professioneel!
Hartstikke leuk!
Die link naar de staafgrafiek was alleen een testje in overleg met René en staat er inmiddels niet meer.
(ik wist niet dat die hier gemeld was)
PI2NON is aan de standaard pagina toegevoegd en kan eventueel los bekeken worden met deze link:
http://pe1chl.nl.eu.org/repeaters/?coversity
Ik lees in de brochure, dat twee zenders elkaar overlappen en derhalve precies op dezelfde frequentie en zelfs fase zouden moeten zitten.
Afdeling domme vragen: die bestaan niet lees ik wel eens, dus beslis zelf maar of deze vraag bestaat, zo ja dan is hij dus niet dom.
Als twee zenders gelijktijdig zenden, zal toch in het overgangsgebied tussen de zenders hetzelfde effect ontstaan als een kabel met reflecties, golven komen van beide kanten aan en interfereren. Dus krijg je op 70 cm flutter als je beweegt met je ontvanger, namelijk een optelling of een gedeeltelijke uitdoving door tegenfase van de stations als je de antenne verplaatst. De fase van beide stations behoeft dus niet gelijk te zijn, want die bepaalt slechts de plaats van de minima en maxima op de aardbodem.
Als de frequentie niet gelijk is krijg je flutterfading zonder te bewegen. Omdat de bezetting van de repeaters schaars is, wat knijpers uit moeders wasschort en af en toe een qso, zou je het frequentieverschil kunnen aanpassen aan de rijrichting van de mobiele zendamateur, en dat is te bepalen uit het vergelijken van de ontvangst gegevens van de overlappende repeaters van die mobieler.
Dat klopt inderdaad niet, of liever gezegd er wordt bedoeld de modulatie. Het modulerende signaal moet precies in fase zijn. De HF draaggolf zelf heeft zo goed mogelijk dezelfde frekwentie maar de fase is niet constant.
De professionele gebruikers hanteren een vast frekwentieverschil van een paar Hz om te voorkomen dat er op een bepaalde plek continue uitdoving zou zijn, dit systeem heeft niet zo’n ingebouwde offset (de hardware ondersteunt het niet) maar er is altijd wel een verschil door de afwijkingen in de GPSDO’s. Ook is de modulatiediepte van de zenders niet 100% gelijk.
Er wordt (waarschijnlijk als gevolg hiervan) vaak geconstateerd dat de ontvangstkwaliteit verslechtert als er hard gemoduleerd wordt, en.of dat er dan een beweging in de S-meter uitslag gezien wordt.
We experimenteren wel met het tijdverschil van de modulatie om te proberen de fase zo goed mogelijk gelijk te krijgen in het gebied waar de signalen even sterk zijn. Dat kan uiteraard nooit overal werken. Het afstandverschil tot de zender zorgt ook voor een tijdverschil ter plekke. Als dit meer wordt dan enkele tientallen microseconden dan worden er nare effecten hoorbaar.
De bezetting van deze repeater is flink meer dan gemiddeld, maar ook hier is er helaas een deel van de bevolking vertegenwoordigd wat niet gezegend is met verstandelijke vermogens.
Rob, duidelijk. tks info
Ik dacht nog: Een GPSDO vertoont op korte termijn nogal wat jitter. Ik heb er een hoop metingen aan gedaan met een Rb substandaard , en uitgemiddeld over een etmaal haal je dan wel 1E-11. Het artikel is aangeboden en geaccepteerd door tweemaandelijks verschijnend CQ-QSO maar die hebben voor een verkorte versie te weinig ruimte vanwege hun tweetaligheid. Ze verzagen die daarom in drie stukken en dus duurt het 6 maanden voor ze het volledige artikel op hun website kunnen zetten onder http://www.uba.be/technique .
Eventueel staat een exemplaar sub rosa ter beschikking.
Komplementen dat dit project door Nederlandse zendamateurs is bewerkstelligd.
Klopt Wim, die GPSDO’s hebben allemaal zo hun voor en nadelen. Degenen die wij gebruiken bestaan uit een ovengestabiliseerde VXO die aangestuurd wordt door een 16-bit D/A die hem een beetje heen en weer kan trekken, en een stuk software wat de D/A waarde omhoog en omlaag stapt om een frekwentielock te krijgen met GPS. Dat betekent inderdaad dat ze langzaam heen en weer wiebelen. Als je er 2 naast elkaar zet op de scope dan zie je ze langzaam om elkaar heen dansen.
Het effect hangt ook af van merk en type, de een werkt beter dan de andere.
Er zijn ook referenties die van zichzelf veel stabieler zijn, maar sommigen daarvan hebben dan wel weer een grotere faseruis. Dat is voor hoogfrekwent toepassingen niet zo gunstig. Er bestaan implementaties die dat weer wegfilteren met een PLL erachter met kristaloscillator.
Probleem is ook dat goed spul nieuw natuurlijk hardstikke duur is, dus in de praktijk doe je het met wat in de dump verkrijgbaar is, dat heeft ook zo zijn beperkingen.
Maar dit onderwerp heeft zeker de aandacht.
In Nederland is opvallend veel activiteit rond dit onderwerp. De pioniers zijn de mensen van het noord-oost-nederland netwerk (“coversity” PI2NON) die niet alleen de eerste amateur implementatie hadden maar ook de boel hebben opengebroken wat betreft de toestemming van AT.
Toen AT de gelegenheid gaf om hier ATOF’s voor aan te vragen zijn wij ook met een experiment begonnen, eerst op 2m en later op 70cm.
Uiteraard waren de professionals er al veel langer mee bezig (en zijn ze er inmiddels mee gestopt) voor toepassingen rond de hulpdiensten, en de mensen die daar aan werkten zijn soms ook zendamateurs en heben we wel gesproken.
Wellicht zien we elkaar op de DVDA?
CoVersity PI2NON leuk opgezet overigens !! mijn complimenten. Maar zou PI2NOS niet daarbij gevoegd kunnen worden ?? 😀 dan kun je ook is rustig met je porto in grunning kummen 😀
Volgens tx info op het kaartje staat het steunpunt van Ameland op 58m ASL. Dat zal de hoogte van de vuurtoren zijn, maar het steunpunt staat op het museum, trek er maar 40m af….