Nieuwe versie Ham Radio Deluxe

HRD_logoHam Radio Deluxe heeft een nieuwe versie uitgebracht, dat nummer 6.3.0.554 heeft meegekregen. Het betreft een zogenoemde maintenance release, waarbij vooral gewerkt is aan ondersteuning van nieuwe apparatuur. Zo kan de Icom IC-7300 bijvoorbeeld ook aan- en uitgezet worden vanuit de computer via de CAT-interface. Ook is er ondersteuning ingebouwd voor de nieuwe Elecraft KX2 ultraportable zendontvanger en worden de nieuwe portable azumith- en elevatierotors van Portable Rotation ondersteund. Deze zijn op de Hamvention in Dayton aangekondigd als nieuw product.

De grootste wijziging zit hem echter in ondersteuning voor het JT65-protocol in Digital Master, waardoor een hele grote groep zendamateurs de beschikking krijgt over deze weak signal mode die sinds enkele jaren in opmars is. Met JT65 wordt het mogelijk om met een eenvoudig station (10-elements 2-meter Yagi en 100 Watt) te beginnen aan EME. Ook kan er met een 10-tal Watt zendvermogen de hele wereld gewerkt worden. In tegenstelling tot Whisper is JT65 tweeweg verkeer en dus wel geldig voor het DXCC-certificaat. JT65 ondersteuning is in deze versie echter nog niet publiek beschikbaar, dat wordt wachten tot de volgende update.

De scope die in de Icom IC-7300 zit zal ook beschikbaar komen in Ham Radio Deluxe. Gebruikers moeten echter nog wachten op een volgende versie. Ontwikkelaars geven aan dat de beschikbare documentatie incompleet was en ze werken samen met Icom aan een oplossing en verdere integratie.

Ham Radio Deluxe is sinds versie 6 een betaald product. Mensen die deze na 1 januari 2016 aangeschaft hebben krijgen gratis de beschikking over deze update, ook wanneer zij geen supportcontract hebben afgesloten à $50 per jaar. De volledige versie kost $100 per jaar. De voorgaande versie 5 is gratis te gebruiken, maar hier wordt niet meer aan ontwikkeld. Nieuwe zendontvangers als bijvoorbeeld de Icom IC-7300 zullen dus niet ondersteund worden.

Meer informatie: hrdsoftwarellc.com.

3 antwoorden
 1. Arjan Uithol
  Arjan Uithol zegt:

  Wil het graag hebben ….kost 100 euro…gebruik nu de 5 serie…werkt prima op de 7300…gebruik wsjt-x voor jt65 en jt9. …fl digi gebruik ik voor cw…fl digi kan je ook een berg mee…psk vind ik alleen mooier op hrd..

  • PA3DTF
   PA3DTF zegt:

   Er staat in het artikel over HRD dat het 100USD kost per jaar maar dit moet zijn eenmalig dus lifetime .
   Zelf heb ik HRD al enige jaren gekocht en in gebruik met de FT5000 en Microkeyer 2 en met alle modes die er steeds weer aan toegevoegd worden en de vaak maandelijkse updates is dit een prachtige aanvulling van onze hobby.
   73 John PA3DTF

 2. J.F. Boom
  J.F. Boom zegt:

  Hallo OM,
  In mijn reactie over de HRD vergat ik het woord geleden .
  Dit moet staan tussen jaren en gekocht.
  Mogelijk nog door u er tussen te plaatsen?
  mvg
  John PA3DTF

Reacties zijn gesloten.