Berichten

Ham Radio Deluxe 6.7 uitgebracht

Vandaag is versie 6.7 van het populaire softwarepakket Ham Radio Deluxe uitgebracht. De nieuwe versie bevat ongeveer 170 wijzigingen en updates. Nieuw in ondersteuning voor de pan-adapter van de Icom IC-7300, IC07610, IC-9700 en de Kenwood TS-890s. De Icom IC-9700 en Kenwood TS-890s zijn daarbij ook als nieuwe radio’s toegevoegd. Alle wijzigingen zijn hier te bekijken.

De ontwikkelaars gaan nu werken aan FT4-ondersteuning voor Logbook of the World, deze werkt niet in alle gevallen probleemloos. Ook zal de IOTA-database bijgewerkt worden. Helaas heeft het bronbestand een nieuwe indeling gekregen en moet de programmateur hiervoor herschreven worden. Ook ondersteuning voor de Yeasu FTdx-101 wordt ingebouwd, alsook de panadapter functie voor de SDRplay.

 

Nieuwe versie Ham Radio Deluxe

HRD_logoHam Radio Deluxe heeft een nieuwe versie uitgebracht, dat nummer 6.3.0.554 heeft meegekregen. Het betreft een zogenoemde maintenance release, waarbij vooral gewerkt is aan ondersteuning van nieuwe apparatuur. Zo kan de Icom IC-7300 bijvoorbeeld ook aan- en uitgezet worden vanuit de computer via de CAT-interface. Ook is er ondersteuning ingebouwd voor de nieuwe Elecraft KX2 ultraportable zendontvanger en worden de nieuwe portable azumith- en elevatierotors van Portable Rotation ondersteund. Deze zijn op de Hamvention in Dayton aangekondigd als nieuw product.

Lees meer

Nieuwe beta Ham Radio Deluxe

HRD_logoHRD Software LLC, het bedrijf achter Ham Radio Deluxe heeft een beta uitgebracht van de nieuwe versie, die inmiddels bij numer 6.2 aanbeland is. Zoals gebruikelijk worden nieuwe transceivers zoals de Yeasu FT-1200  en de FlexRadio 6700 ondersteund. Ook wordt eindelijk het 2e VFO van de Icom IC-9100 ondersteund voor ‘satellite mode’. Nieuw is HRD Voice dat een oplossing moet bieden om sets remote te bedienen. Deze ondersteuning is nog wel experimenteel en werkt niet op alle radio’s.

Lees meer

HRD stopt met gratis downloads

HRD_logoVanaf 31 augustus a.s. zal de gratis versie van Ham Radio Deluxe, versie 5, niet meer te downloaden zijn. De ontwikkelaar heeft de ondersteuning voor deze versie gestopt en richt zich op de (betaalde) nieuwe versie. Wie nog met de Ham Radio Deluxe softwaresuite wil werken doet er goed aan de installatiebestanden voor die tijd te downloaden. De laatste versie uit de 5-serie heeft versienummer 5.24.38 en is in oktober vorig jaar uitgebracht. Downloaden kan op de archief pagina van de website van de softwareontwikkelaar.

Ham Radio Deluxe 6.1 uitgebracht

HRD_logoHam Radio Deluxe brengt versie 6.1 uit. Dit is de eerste grote update in de (betaalde) versie 6 van de software.

In deze versie zijn al een groot aantal wijzigingen doorgevoerd. Zo is het DX-cluster gekoppeld aan het logboek, waardoor je meteen kunt zien of een spot een nieuwe DXCC is. Ook is er ondersteuning voor hardwarematige FSK (RTTY) toegevoegd in versie 6, naast andere zaken zoals een multi-stream RTTY decoder en ondersteuning voor het printen van labels voor QSL kaarten.

Lees meer

JT-Alert voor WSJT-X of JT65-HF

VK3AMAJT65 (en JT9) zijn digimodes die nog niet bij iedere zendamateur bekend zijn. Met deze modes is het mogelijk om met beperkte antennes en vermogen DX te maken. Zo valt er op een simpele Endfed antenne en 5 Watt vermogen elke morgen wel met Australie te werken bij normale condities. Of elke avond met de Verenigde Staten. JT65 wordt doorgaans bedreven op 3576, 7076, 14076, 21076 of 28076 kHz, altijd in USB modes. De JT9-frequenties, een relatief nieuwe mode, liggen 2 kHz hoger.

Wanneer je veel landen op veel banden gewerkt hebt, wordt het echter moeilijker om bij te houden welke DXCC’s een nieuwe band voor je zijn, of wellicht geheel nieuw (voor de mode). Of heb je ze al wel gewerkt, maar zijn ze nog niet bevestigd met papieren QSL of via Logbook of the World. Down under bedacht VK3AMA hetzelfde en ontwikkelde een plug-in die een brug slaat tussen je logbook en de JT65-applicaties. En zo werd JT-alert geboren.

Lees meer