Novice keert terug in België; Basisvergunning herijkt
In België keert de Novice vergunning terug. Dit omdat er een behoorlijke brug bestond tussen de HAREC (Full) machtiging en het Basiscertificaat (ON3). De Novice vergunning zal voldoen aan de aanbevelingen zoals opgenomen in ECC(05)06 van CEPT en wordt daarmee, in tegenstelling tot de basisvergunning, internationaal erkend. Voortaan kent België drie licentieklassen:
- Klasse A (Nu ‘HAREC’)
- Klasse B (Novice)
- Klasse C (Basiscertificaat)
Toezichthouder BIPT heeft een raadpleging gehouden. Op de voorgestelde frequenties, modi en vermogens voor de nieuwe (eigenlijk terugkerende) Novice vergunning is geen feedback gekomen. Wel zijn er voorstellen gedaan om de huidige houders van een Basiscertificaat gelijk te trekken aan de nieuwe Novice. Dit verzoek is door BIPT afgewezen, omdat de afgenomen examens niet conform de ECC(05)06 aanbevelingen gedaan zijn. Ook is voorgesteld om de huidige houders van een Basiscertificaat te beperken in tijd. Dit voorstel kan niet door BIPT uitgevoerd worden omdat de juridische basis hiervoor ontbreekt.
Wijzigingen in voorwaarden
- Voor Klasse A vergunninghouders geldt een vermogensbeperking van 20 Watt voor (D)ATV uitzendingen in de frequentieband 1260-1300 MHz. Voorheen was dit 200 Watt. De toezichthouder heeft de beperkingen voor smalbandmodi nu laten vallen. Reden hiervoor is dat deze naar verwachting geen verstoring zullen geven op militare radarinstallaties.
- Houders van een Klasse C vergunning (voorheen: Basiscertificaat) mogen niet meer uitzenden op de 12-meter, 17-meter en 6-meter band. Het vermogen op de HF-banden wordt beperkt tot 10 Watt (was 50 Watt). Op de VHF (144) en UHF (430) MHz. band bedraagt het maximale vermogen 50 Watt.
- Houders van een Klasse B vergunning (Novice) mogen geen uitzendingen doen in (D)ATV. Deze beperking is (was) al van toepassing op houders van een Klasse C (Basiscertificaat) vergunning. Ze krijgen toegang tot alle HF banden exclusief de 60-meter en 4-meter band, met een maximaal vermogen van 100 Watt. Op de 160-meter band geldt een beperking van 1.81 tot 1.85 MHz. Op de VHF (50 en 144 MHz) en UHF (430 MHz) band bedraagt het maximale vermogen 50 Watt.
Op de website van BIPT is een document te vinden waarin alle wijzigingen beschreven staan.
Update: BIPT heeft de voorgenomen wijziging ingetrokken naar aanleiding van klachten van de UBA. Beiden zullen met elkaar in gesprek gaan en kijken of het huidige voorstel nog bijgeschaafd kan worden.
In het licht van “Harmonisatie” een positieve ontwikkeling voor de Novicen in NL
En het gaat daar een stuk sneller!
Voor er in Nederland zoiets gebeurd zijn we vast en zeker tien jaar verder.
ON3 met de 5W, dan komt die clown de grens niet meer over
In België begrijpen ze het tenminste.
En dan wij Hollanders zeggen dat ze daar dom zijn.
Eens de hand in eigen boezem steken !
Daar kan het AT en clubs een groot voorbeeld aan nemen.
In NLD zijn ze al bijna 10 jaar bezig, en nog staat er NIETS in de Staatscourant.
Welkom in bureaucratie-land Nederland.
Het land waar alles o.a. langer; breed; moeilijker; ontleed kritisch; links/rechtsom i.p.v. rechtdoor; op alle slakken zout legt; tijd kost; besluitloosheid; rekt en uitstelt. Het land dat EU-pro is, maar niet op dit gebied!
En maar janken omdat het sinterklaas kado, nog steeds niet bezorgt is. En zeuren dat de buurkinderen wel een kadootje krijgen terwijl ze ook niets ‘zelf’ doen….
Ik jank niet, en wat heeft Sinterklaas daarmee van doen! Natuurlijk wil ik er voor studeren, je moet er uiteindelijk er wel wat voor doen. Goed …, en nu ga ik zitten wachten op die virtuele stoomboot die nog moet komen (hi)!
Ik vind het overigens wel vreemd dat iedereen hiervan melding gemaakt heeft inclusief de VRZA, maar dat de Veron dat kennelijk niet nodig vind!!
Dat is op zijn minst merkwaardig te noemen want ze hebben wel ander nieuws bijgewerkt op hun pagina na deze publicatie!
A VERON en AT zitten op een lijn. (als ik al het schrijven door de jaren heen mag geloven)
B AT heeft al jaren geen boodschap aan wat er bij de buren kan en mag, dat gaven ze destijds zelf aan
bij de start van ons herijkings procces.
dus……..
In Nederland hecht men vooral veel waarden aan wat alle amateurs vinden over het al dan niet uitbreiden van novice. (Lees beperken op sommige punten kan dus ook, het gaat om een herijking, dat kan in theorie van alles betekenen) In België slaan ze dat gewoon over, en bepaald de overheid zelf dus zonder zeg maar het polderen wat de eisen zouden moeten zijn. Natuurlijk luisteren ook zei wel naar de amateurs, maar wel in mindere mate, vandaar de snellere besluitvorming.
Van allebei valt wat te zeggen. Wel merk ik, en dat is een constatering, dat in België veel minder het gemekker over de basisvergunning en novice is, dan hier (En wij kennen de basisvergunning niet eens) Dat komt denk ik ook, dat als amateurs het er niet mee eens zijn, gewoon hun mond houden, wetende dat zeuren toch weinig zin heeft. Daarbij zijn onze Belgische buren niet zo direct dan wij hier.
UPATE!
De Belgische Novice-licentie is herkenbaar aan de ON2-prefix en voldoet aan de aanbevelingen zoals opgenomen in ECC(05)06 van CEPT. De Belgische basislicentie is herkenbaar aan de ON3-prefix en is niet opgenomen in de aanbevelingen. Klik hier voor de officiele aankondiging op de website van het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (B.I.P.T.)
Update 28-03-2019: Het bericht op de website van het B.I.P.T. is verwijderd. Het B.I.P.T. heeft bevestigd dat het besluit van de raad op 20 maart 2019 is ingetrokken. Door het B.I.P.T. is een openbare raadpleging gehouden van 18 december 2018 tot en met 18 januari 2019. Hierop zijn veel reacties gekomen. Diverse radioamateurs hebben voorgesteld om de C-klasse om te zetten naar de B-klasse. Dit voorstel is niet in aanmerking gekomen.
Zie de website van het UBA, daar vindt je mogelijk de verklaring van de intrekking.
Mvrgr, Ben (pd9btb).