PA0RDT mini-whip bij Wimo

miniwhipDe mini-whip antenne van PA0RDT wordt wereldwijd veel gebruikt als ontvangstantenne voor de kortegolfbanden. Deze kleine actieve antenne van circa 10 centimeter is in staat om zwakke signalen te ontvangen tussen de 50 kHz en 30 Mhz, al wordt de antenne minder effectief boven de 20 Mhz. Velen zullen ongetwijfeld al eens geluisterd hebben naar deze antenne vi de WebSDR van de Universiteit Twente.

De antenne werd al verkocht als zelfbouw kit bij Van Dijken Electronica waar je voor €17.95 en een kwartier solderen de antenne werkend had. Wel moest je zelf een (waterdichte!) behuizing maken en zorgen dat de voedingsspanning via een Bias aangeleverd werd via de coaxkabel of een aparte draad.

miniwhip

Voor de zendamateur die liever met een Jappenbak en blisterantenne (© PA0WV) werkt is deze ontvangst-antenne nu kant en klaar te koop in de webshop van Wimo voor de prijs van €85,-. Hang de antenne wel op een meter of 5 hoog en van je huis af om te voorkomen dat deze lokale stoorbronnen ontvangen worden. De ideale antenne voor bijvoorbeeld een SDR.

2 antwoorden
  1. Robert Vredeveld
    Robert Vredeveld zegt:

    Hoe belangrijk is het om deze antenne aan aarde te leggen????

Reacties zijn gesloten.