Berichten

Opruimactie oude IP-allocaties

tcpipTwee jaar geleden heeft de beheerder van de Nederlandse ampr.org IP allocatie (het 44.137 netwerk), Rob PE1CHL, de houders van een 44.137 IP adres in Nederland benaderd om oude registraties op te schonen wanneer deze niet meer gebruikt worden en geen gebruik in de toekomst meer voorzien wordt.  Dit bericht is hier nog te vinden: http://pe1chl.nl.eu.org/hosts/mailing.txt

Verschillende zendamateurs hebben toen gemeld dat ze hun IP adres(sen) wilden behouden, anderen hebben het laten vervallen, maar het overgrote deel heeft niet gereageerd.

Lees meer

70cm WebSDR voor Nederlandse repeaters

lima-sdrDe mannen van de repeaters hebben weer hippe dingen gedaan. Sinds vandaag is een WebSDR live gezet die vrijwel alle 70cm repeaters in Nederland laat horen.

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een antenne die opgesteld staat boven de mastcabine van de Gerbrandytoren, circa 220 meter hoog. Dat is dezelfde antenne die ook gebruikt wordt voor de ontvanger van PI2NOS en de D-Star en DMR-repeaters PI1UTR.

Lees meer

Grote sprong voorwaarts in co-channeling

PI3UTRZoals inmiddels wel algemeen bekend is bestaat er grote synergie tussen de repeaters PI2NOS, PI3UTR en PI6TEN. Alhoewel de vergunningen voor deze drie spraakmakende repeaters bij verschillende entiteiten zijn ondergebracht is er inmiddels sprake van een dermate hechte samenwerking dat we in de praktijk kunnen spreken van één repeaterteam. Alle experimenten en successen die dan ook geboekt zijn over de afgelopen periode zijn dan ook bij de verschillende repeaters geimplementeerd. Een paar aardige voorbeelden hiervan zijn:

Lees meer

Repeater PI6TEN weer in de lucht

PI6TENNa de aankondiging in mei is het zover: PI6TEN, de 10-meter repeater in Hilversum is weer actief. De laatste weken hebben de beheerders (Maarten PE7M en Mischa PA1OKZ) diverse tests uitgevoerd om dit relais weer werkend te maken. Het relais is opgesteld op twee verschillende locaties. De zender staat op de Kerkelandenflat waar PI6HVS gehuisvest is en de ontvanger op de TV-toren in Hilversum waar PI2NOS huist. Om deze te koppelen wordt gebruik gemaakt van een link op de 23cm band.

Lees meer

Tweede zender voor PI3UTR

PI3UTRDe bovenregionale repeater PI3UTR heeft gisteravond een tweede zender in gebruik genomen. Deze staat opgesteld in Hilversum en moet het gebied rond en boven Amsterdam van een  betere dekking voorzien. Ook richting het zuiden van Amsterdam moet er een verbetering merkbaar zijn.

De zender staat opgesteld in de Aticom toren in Hilversum en maakt gebruik van de site van PI2NOS. De komende twee weken willen de beheerders Paul (PE1RJV), Mischa (PA1OKZ) en Rob (PE1CHL) kijken hoe deze tweede zender zich gedraagt in combinatie met het co-channeling systeem naast de zender in IJsselstein.

Lees meer

Extra ontvanger voor PI2NOS

pi2nosDe Hilversumse UHF repeater PI2NOS beschikt sinds dit weekend over een extra ontvanger in Utrecht. Deze staat opgesteld op de Gerbrandytoren en gebruikt de locatie van Pi3UTR.

Eerder al werd een extra ontvanger voor PI3UTR in Hilversum bij PI2NOS geplaatst. Met deze uitbreiding is een volgende stap gezet voor het uitrollen van de bovenregionale repeaters.

Vorige week werd hiervoor de hardware van PI2NOS vervangen.

Lees meer

Nieuw repeatersysteem PI2NOS

pi2nosEnige tijd geleden konden we berichten dat PI2NOS de bovenregionale status mocht ontvangen. In de afgelopen maanden is er hard aan gewerkt om een nieuw systeem te bouwen die de ruggegraat vormt voor het zogenaamde ‘co-channel’ systeem. Dit systeem staat toe dat we met meerdere zenders en ontvangers op dezelfde frequentie een groot dekkingsgebied kunnen verzorgen. Hierdoor zijn zowel de zenders als ontvangers allen exact gelijk in frequentie (met een gedefinieerde offset van een paar Hertz) zodat in de overlappende gebieden geen interferentie van het eigen systeem ontstaat. Het zelfde geldt voor het doorgegeven audio dat natuurlijk ook perfect synchroon dient te zijn.

Lees meer

Controleer je oude IP-allocatie

tcpipIn het verleden was er in Nederland een florerend packet netwerk waarin ook uitgebreid gewerkt is met TCP/IP, een protocol wat toen voor ons allemaal nieuw was en waarmee we nu allemaal dagelijks werken op internet. Veel mensen hebben er een boel van geleerd, en hebben hier veel aan gehad. Met de opkomst van internet en de steeds lastiger wordende situatie rond locaties en bijzondere toestemmingen voor onbemand gebruik is dit packet netwerk in verval geraakt en zijn de meeste mensen met packet gestopt.

Lees meer