Tweede zender voor PI3UTR

PI3UTRDe bovenregionale repeater PI3UTR heeft gisteravond een tweede zender in gebruik genomen. Deze staat opgesteld in Hilversum en moet het gebied rond en boven Amsterdam van een  betere dekking voorzien. Ook richting het zuiden van Amsterdam moet er een verbetering merkbaar zijn.

De zender staat opgesteld in de Aticom toren in Hilversum en maakt gebruik van de site van PI2NOS. De komende twee weken willen de beheerders Paul (PE1RJV), Mischa (PA1OKZ) en Rob (PE1CHL) kijken hoe deze tweede zender zich gedraagt in combinatie met het co-channeling systeem naast de zender in IJsselstein.

PI3UTR had enkele gaten in de dekking waar het wel eens moeilijker ging. Zo was het altijd lastig om vanuit de binnenstad van Amsterdam de repeater te ontvangen. Andersom ging dit al wel omdat het relais al wel over een tweede ontvanger in Hilversum beschikte. Met het aanzetten van de zender moet het zend- en ontvangstbereik gelijkgesteld zijn. Ook zendamateurs in de regio boven en onder Amsterdam moeten nu beter over de repeater kunnen werken.

De antenne staat opgesteld op circa 110 meter hoogte in een van de galmgaten van de Aticom toren in Hilversum. Hierdoor wordt het gebied ten oosten en westen afgeschermd en zal de antenne met name richting het noorden zijn werk doen. Dit is een goede aanvulling op de bestaande zender in IJsselstein,die de antenne aan de zuid-oost kant van de toren gemonteerd heeft en daardoor een dip heeft richting het westen van Nederland.

Deze uitbreiding is een nieuwe stap in het bouwen van een co-channeling relais op de 2-meter band. PI3UTR verwierf op 27 december 2013 de status bovenregionaal relais en is daarmee de enige repeater in de 2-meter band met deze status. Rob (PE1CHL) is het software brein in het team van PI3UTR (en PI2NOS), hij zal zich de komende tijd druk bezig gaan houden met het verbeteren van de co-channelling software, die hij volledig zelf geschreven heeft. Het uiteindelijk doel is om een landelijk dekkend netwerk te bouwen. Hiervoor wil Paul (PE1RJV) de komende tijd meer sites gaan scouten in Nederland om te kijken of deze geschikt zijn voor een extra zendontvanger.

De repeater PI3UTR zend uit op 145.5750 MHz. Meer informatie over PI3UTR kan gevonden worden op de website PI3UTR.nl.

4 antwoorden
 1. Rob PE1CHL
  Rob PE1CHL zegt:

  Uit de rapporten tot nu toe blijkt dat het in de gebieden waar je maar 1 zender hoort prima werkt, maar daar
  waar er overlap is zijn er (zoals we al verwacht hadden) interferentie problemen. Het was de bedoeling om
  de zenders een paar Hz verschillend in frequentie te zetten maar dat is nog niet gelukt. Als je in een
  overlap gebied zit klinkt het alsof er iemand dubbel zit. We horen graag waar dit effect optreedt en hoe
  hinderlijk het is. Nog mooier zou het zijn als iemand een internet-stream heeft van een ontvanger waar dit
  te horen is.

 2. hkrohne
  hkrohne zegt:

  Een dikke s9 signaal hier in Heerhugowaard, boven Alkmaar.
  Op een 2/70 rondstraler ontvangen op 10m hoog

 3. Rob PE1CHL
  Rob PE1CHL zegt:

  Bedankt voor het rapport!
  Ik heb ivm rapporten van mensen uit het grensgebied tussen de twee zenders het nivo van de 77Hz
  CTCSS toon op de zender verlaagd. Dit om te kijken of de bijgeluiden in dit gebied minder worden.
  Hopelijk detecteren de setjes de CTCSS toon nog goed. Desnoods CTCSS decodering uitzetten.

Reacties zijn gesloten.