PI2NOS ontvanger Leeuwarden uitgeschakeld

In navolging van de eerder aangekondigde afbouw van het PI2NOS repeater systeem is ook de ontvanger in Leeuwarden ontmanteld. Andere ontvangers in het noorden van het land, waaronder de ontvanger in Groningen en Smilde, alsook de zender in Smilde zullen spoedig volgen. Gebruikers in Noord-Oost Nederland kunnen echter prima terecht op het repeater systeem van PI2NON dat daar actief is op 430.2750 MHz.

7 antwoorden
 1. Azijnzeikerd
  Azijnzeikerd zegt:

  Nou zette ik gisteren per ongeluk een zelden gebruikt 70 cm. setje aan, die toevallig nog op PI2NOS stond. Eerst viel ik in een totaal nietszeggend QSO, tussen enkele mensen die een licentie hebben om o.a. deze frequentieband te mogen gebruiken. Ik denk dan koop zo’n Zello setje als je wilt babbelboxen. Toen kwamen de idiote schreeuwerds, de boeren- en schetenlaters en De Geit. Dat is wel vervelend, maar vanuit een medische achtergrond weet ik dat deze mensen nou eenmaal behept zijn met een psychische stoornis of een psychiatrische ziekte. Feitelijk kunnen ze er niets aan doen. Natuurlijk moet het AT veel beter handhaven en moeten zieke mensen keihard gestraft worden en natuurlijk is het de schuld van China enzovoort. Wij, min of meer normale mensen, zijn in staat enige sturing te geven aan mensen met dit soort gedrag. Negeren, meeveren, accepteren zijn enkele sleutelwoorden. Dan hoor ik een gelicenseerde zendamateur weer helemaal uit zijn dak gaan. Die zit te schreeuwen en te vloeken en is daadwerkelijk aan het bedreigen. Zelfs zodanig dat ik overweeg DAAR een klacht over te sturen naar het AT (call is bekend). En die trollen maar lachen, want ze worden alleen maar gesterkt in hun wangedrag. Zolang wij zo blijven reageren blijven zij zo doorgaan. Het is goed dat PI2NOS uitgeschakeld wordt. Het experiment is geslaagd: gebleken is dat we technisch in staat zijn dit soort projecten uit te voeren, maar dat wederom blijkt dat de mens nog steeds te dom is om met dit soort technologieën om te gaan.

  • Charles
   Charles zegt:

   Ik snap het niet zo goed, dat er zoveel kritiek geleverd wordt op het AT. Het AT doet wat binnen hun mogelijkheden en bevoegdheden zit. Denk eerder dat menig amateur onjuiste verwachtingen heeft van wat het AT kan doen en ook daadwerkelijk doet als het over handhaven gaat.

   Ander punt van discussie is dat er een kleine groep mensen is die veel aandacht krijgen (de zgn “schreeuwers”) en dat er wordt gezegd dat het repeatersysteem de oorzaak is van alle ellende. Men vergeet helaas dat er een grotere groep is die het zendamateurisme wel op de juiste wijze gebruikt. Alleen, die amateurs hoor je zelden op frequenties waar geregeld wanorde en verstoringen zijn door misbruikers. Deze groep hoor je ook zelden klagen, omdat ze weten dat het niet helpt.
   Owja, piraterij op repeaters is van alle tijden. Dat kwam vroeger ook al vaak genoeg voor, toen er nog geen internet was en geen mobieltjes. Niets nieuws dus eigenlijk.

 2. PAØTVI
  PAØTVI zegt:

  Ik onderschrijf je bevindingen, het is een prachtig technisch hoogstandje en het is nu bewezen dat het kan/werkt, maar iedereen met een internet aansluiting kan een bamiporto bij alibabba en zijn veertig rovers bestellen en gaan “meemoduleren” op het netwerk. Ik heb, als ik wat aan het prutsen ben in de shack, vaak NOS op de achtergrond aan staan, constateer ook dat het merendeel van de gebruikers steeds dezelfde amateurs zijn. Ook vaak geluiden vanuit de ABC eilanden, dat het daar prachtig strandweer is en OM blij is niet in Nederland te hoeven vertoeven (totdat straks, binnen een paar maanden, daar het kruitvat Venezuela ontploft). Nogmaals petje af voor deze techniek maar communicatietechnisch gezien gaat verbindingen maken (IMHO) niet via repeaters.

 3. sam
  sam zegt:

  wat ik soms op de repeaters hoor zakt letterlijk mn broek vanaf (sorry)scheten boeren rare geluiden maar ik denk dan maak er een dmr repeater van klaar met t gezeik maar daar zullen meerdere amateurs het niet mee eens zyn of maak m zo met een onbekende ctcss die niet in de chinese doosjes zitten 4826 of zo weinig kans dat er dan nog geklooit word ,,myn vraag is waarom kan het in engeland en frankryk wel ordelijk of in amerika zyn wy amateurs zulke onbeschaafde mensen???

  • Bert Schaap
   Bert Schaap zegt:

   Ik denk inderdaad dat er in de “buitenlanden” beschaafder gebruik wordt gemaakt van repeaters. Althans dat is mijn ervaring als ik in andere landen verblijf. Het komt ook daar voor maar in een veel mindere mate. Wij als Nederlanders hebben sowieso een slechte reputatie in het buitenland. We hebben over de hele wereld wat te zeuren over gedrag, mensenrechten, regeringen, milieu, en andere diverse zaken, maar het woord ‘Dutch’ is in vele uitdrukkingen zeer negatief. “Dutch courage, Dutch treat etc.” Verder hebben we als toeristen samen met dronken Russen, de slechtste reputatie. Neem erbij dat ‘we’ sinds de middeleeuwen bij oorlogen nooit iets hebben kunnen winnen en verbazend hard gaan rennen en stel dan vast dat ‘we’ eigenlijk geen zak voorstellen. Misschien moeten we daar maar eens over nadenken als we weer zo’n project verklooien.

Reacties zijn gesloten.