Rapport herijking Novice licentie vastgesteld

Het rapport voor de herijking van de Novice licentie is door de verenigingen aangeboden aan Agentschap Telecom. Dat blijkt uit de notulen van het 99e Amateur Overleg dat op 25 april 2019 jl. gehouden werd. Het rapport zelf, dat de verenigingen hebben opgesteld in opdracht van de toezichthouder, ontbreekt echter. Daardoor er niets bekend is over de inhoud van deze aanbeveling.

Agentschap Telecom heeft de samenstellers bedankt voor de vele uren die zij hierin gestoken hebben en gaat de komende tijd onderzoeken of de aanbevelingen van de verenigingen overgenomen kunnen worden en komt daarna met een officiële reactie. De toezichthouder laat in ieder geval vooraf al weten dat dit tijd nodig heeft. De implementatie zal pas in 2020 gebeuren.

41 antwoorden
 1. Arthur-PD1ZON
  Arthur-PD1ZON zegt:

  Dan ben ik benieuwd wanneer de verenigingen met het rapport over de brug komen.
  Implementatie pas in 2020 vind ik reuze meevallen.

 2. Berend
  Berend zegt:

  Je kan de inhoud toch gewoon openbaar maken met de kanttekening dat dit een voorlopig aangeboden aanbeveling is? Nee het moet geheim en niemand mag het weten tot alles rond is en niemand meer er iets tegen in zou kunnen brengen. Typisch overheid tegenwoordig. En de veron en vrza doen lekker mee hiermee en zijn dus geen haar beter.

  • Ron
   Ron zegt:

   Ik dacht precies hetzelfde. Zou wel fijn zijn wat de Novice kan verwachten i.v.m. aanpassen antennes, apparatuur enz. Dan kan men zich fatsoenlijk voorbereiden. Maar nee hoor er wordt weer zwaar geheimzinnig gedaan. Neem een voorbeeld aan Belgie. Zo geregeld zo gedaan.

 3. Erwin
  Erwin zegt:

  Hoop dat de DARU in den vervolge transparanter is dan de VRZA en VERON.

  • pd1ash
   pd1ash zegt:

   Als de DARU qsl service aanbied, is het snel gedaan met vrza en veron. 🤔

   • Anoniem
    Anoniem zegt:

    @PD1ASH alsof het QSL bureau DE reden is dat mensen lid zijn van de VERON en VRZA. Persoonlijk haal ik mijn kaarten wel elke maand op maar als het er niet was zou het me niet eens veel interesseren. De gezelligheid en het ontmoeten van mensen met de zelfde affiniteit voor de radio hobby is de reden dat ik lid ben van onze afdeling van de VERON en VRZA. Wie daar achter zitten in het hoofdbestuur kan mij persoonlijk gestolen worden zolang er voor gezorgd wordt dat ik op een normale wijze mijn hobby kan uitvoeren. Tot dusver heb ik nooit problemen gehad met het handelen van de VERON of VRZA. Persoonlijk word ik ook liever vertegenwoordigd door een groep oude mannetjes in pakken dan een groep mensen die er op uit zijn om onrust te stoken.

    Aan alle mensen die de ambitie hebben om lid te worden van de DARU. Wat is binnen uw hobby echt belangrijk? Bij welk groepje u hoort of de wijze waarop u bezig bent met het maken van verbindingen en het experimenteren met alles wat onze hobby omvat?

    Waarom geen 15 euro per jaar doneren aan uw lokale afdeling zodat er meer activiteiten worden ontplooit? In plaats van een groot deel van die 15 euro in de bestuurlijke put te gooien van een beginnende vereniging?

    • pd1ash
     pd1ash zegt:

     Wat belangrijk is dat amateurs de hobby kunnen uitvoeren zonder beperkingen. De vrza heeft mij al een rot streek uitgehaald met hun ballotagecommissie, daardoor kon ik niet deelnemen aan de enquête. Niet dat 1 stem veel uitmaakte. Maar toch. Daar komt deze amateur nooit weer.

     Bij de veron pas ik niet. Ik heb geen stropdas. Ook heeft deze veron een besloten forum. Dat stuit mij al helemaal tegen mijn borst.

     De enigste reden voor vele amateurs tot lidmaatschap is in eerste instantie het QSL bureau service. Voor mij iig wel.

     Het oude postduivenren honk heb ik niets mee. Nog nooit geweest ook. DARU kost 15 pleuro’s en VERON 50.

     Best wel een verschil.

     Als DARU gehoor geeft aan N amateurs, en snel duidelijk open communiceert geef ik ze een kans. Wat heb ik te verliezen.

     Veron en vrza houden je toch maar aan het lijntje. Daar wachten vele N houders al vele jaren op een duidelijk snel antwoord mbt N herijking.

     Zou DARU in korte tijd veel leden krijgen, dan zie ik ze ook wel aanschuiven bij het internationale iaru overleg ed.

     • Randy
      Randy zegt:

      Ik ben bij verschillende VERON bijeenkomsten geweest. Lokaal, regionaal, landelijk, landelijk bestuur, commissies, werkgroepen. Ik heb daar best wel eens een stopdas gezien, maar ik herken mij niet in de ‘stropdassenclub’. Het is juist die andere vereniging die een stopdas in het assortiment heeft. Niet de VERON. En over stropdassen: een voorzitter in Star-Wars T-shirt aan tafel bij een ministerie zou pas ongepast zijn. Dus stropdassenclub? Of je laatste informatie moet uit 1980 dateren. Dan is het voor mijn tijd.

      Met betrekking tot het besloten forum: daar kan ik wel wat over zeggen. Ik heb de installatie destijds nog gedaan. Het VERON-forum is een leden-forum. Voor en door leden. Dus ‘besloten’ als je niet tot de ca. 6.500 leden behoord. En anders gewoon open.

      Er is een meerwaarde ten opzichte van andere verenigingen en daar hangt een prijs aan. Als jij bijvoorbeeld geen trek hebt in een papieren magazine omdat al het actuele nieuws toch al op deze website staat (en 2 dagen later zelfs gekopijat inclusief gele-hesjes afbeeldingen op de VERON website) dan hoe je daar niet voor te betalen en zijn er alternatieven.

      Verder dwingt niemand je om lid te worden als je 50 euro teveel vind. Maar leg je er dan bij neer. Zeuren daarover heeft geen zin.

     • Gé
      zegt:

      Quote pd1ash: “De vrza heeft mij al een rot streek uitgehaald met hun ballotagecommissie, daardoor kon ik niet deelnemen aan de enquête.”

      Je bent al veel langer amateur dan het moment dat de enquête werd aangekondigd. Je had dus ook al veel langer lid kunnen worden van een vereniging. Maar nee…pas toen je dacht dat het interessant voor jou werd -omdat je mogelijk iets zou kunnen krijgen wat in jou belang is- wilde je pas bijdragen. Sorry hoor, maar verwacht dan geen medelijden dat je op dat moment te laat bent met je aanmelding voor een lidmaatschap.

      Niet de VRZA heeft een rotstreek uitgehaald maar jijzelf ten opzichte van je mede-amateurs die wel gewoon al jaren lidmaatschapskosten betalen aan een vereniging die de belangen van radio-amateurs behartigt.

     • Hahaha
      Hahaha zegt:

      @Gé: Bij de ene vereniging zit een veroordeeld delinquent in het bestuur. Bij de andere zit een bestuurslid al bijna 50 jaar. Nee. Daar wil ik niet door vertegenwoordigd worden.

 4. Ewoud Klop
  Ewoud Klop zegt:

  Ik vraag mij af waarom dit zo lang moet duren, dit belooft een flinke uitbreiding. Triest dat dit allemaal besloten wordt in achterkamertjespolitiek. Als hier geen redelijke verwachtingen uit komen dan vrees ik dat een heleboel N amateurs zich door de verenigingen aan het lijntje gehouden voelen en massaal hun lidmaatschap opzeggen. Veron en VRZA zijn zo transparant als een plaat geteerd hout.

  • gfgfdfggf
   gfgfdfggf zegt:

   “dit belooft een flinke uitbreiding”

   Of een flinke inperking. Want herijken != verrijken.
   Misschien dat daarom eea nog niet duidelijk gemaakt wordt en Agentschap Telecom.

 5. p1ash
  p1ash zegt:

  Velen lichtjaren later, en nog steeds geen artikel in het StaatsCourant. Goed Bezig AT.

 6. anoniem
  anoniem zegt:

  Lijkt het bekende koffertje van de overheid wel….duidelijk teveel stropdassen in de verenigingen.

 7. PD1ZON
  PD1ZON zegt:

  Aan de VERON en VRZA

  Uit coulance heb ik besloten om U nog de zomermaanden de tijd te geven om met het N-herijkings rapport beschikbaar voor inzage te stellen.
  Mocht dit niet gebeuren dan zal ik mijn lidmaatschap per 1 sept 2019 opzeggen.

  • Gé
   zegt:

   Veel mensen denken blijkbaar dat het rapport herijking in opdracht van verenigingsleden of zendamateurs in het algemeen is gemaakt. Dat is niet het geval: de verenigingen hebben dit rapport opgesteld op verzoek en in opdracht van het Agentschap Telecom. Daarbij is van te voren duidelijk gemaakt door het Agentschap dat de verenigingen heel hard helder moeten maken op welke aspecten de N-registratie aanpassing (in dit geval uitbreiding) verdient.

   Een aantal mensen binnen de verenigingen hebben de afgelopen tijd hard en zeer zorgvuldig aan een onderbouwing gewerkt. Die onderbouwing is nu voorgelegd en het rapport is aan de opdrachtgever overhandigd. De opdrachtgever kan nu eerst kijken of de verenigingen de opdracht naar behoren heeft uitgevoerd of dat er nog zaken verduidelijkt moeten worden. Dat lijkt me een normale gang van zaken. Net zoals het een normale gang van zaken is dat het zo meteen aan de opdrachtgever is om de bevindingen van in het rapport te beoordelen en t.z.t. uitsluitsel te geven of zij zich kunnen vinden in de aanbevelingen en positief kunnen adviseren over een uitbreiding richting de minister.

   Dreigen met opzeggen van je lidmaatschap, transparantie eisen. Sorry hoor, maar als je vind dat jij nog voor de opdrachtgever de inhoud moet kennen, dan had je gewoon je vinger moeten opsteken toen gevraagd werd om deelnemers aan het opstellen van het rapport. Dan was je nu op de hoogte geweest.

   • PD1ZON
    PD1ZON zegt:

    @ Gé

    Waarom dacht je dat in dit nieuwsitem expleciet werd vermeld dat het rapport wat door de verenigingen werd ingediend ontbrak?

    • Rob
     Rob zegt:

     Dat is niet duidelijk. Wellicht was de opsteller van het nieuwsitem ook niet op de hoogte hoe het zit.
     Het rapport is aan AT gegeven, die gaan het nu lezen, en hebben de taak (en het voornemen) het te publiceren.
     En dan nog is het alleen een rapport van de verenigingen aan AT, niet zoals je daarboven al schrijft een beschrijving van een nieuwe situatie die alleen nog even geimplementeerd moet worden.
     Er wordt dus ook niet besloten door de verenigingen, maar door AT en de minister.

     Nou is dit iets wat je tegenwoordig wel vaker tegenkomt in het nieuws. Regelmatig worden er allemaal rapporten naar buiten gebracht en staat er in de kranten “dit en dat gaat er veranderen”. Maar wat men even niet vertelt is dat het rapport gemaakt is door een partij die er niet over beslist, en soms ongevraagd gemaakt is of soms op verzoek van de beslissers. Maar niet met als uitgangspunt dat wat er in het rapport staat ook gaat gebeuren.

     Dus gewoon geduld hebben en kijken wat er eventueel gaat veranderen.
     (het is ook al van het begin duidelijk geweest dat het gaat om “herijking”, dus dat het niet bij voorbaat “uitbreiding” is)

    • Gé
     zegt:

     @PD1ZON,
     Waarom Hamnieuws in het artikel heeft aangegeven dat het rapport niet als bij het verslag van het amateuroverleg zit? Waarschijnlijk om de lezers van het artikel in het artikel meteen duidelijk te maken dat op dit moment de inhoud van het advies nog niet door de opdrachtgever – die overigens tevens de opsteller van de notulen van het AO-verslag is (!!!) – openbaar is gemaakt.

     Met andere woorden de redacteur van Hamnieuws geeft jou als lezer in zijn artikel meteen de volledige beschikbare informatie, waardoor je niet teleurgesteld wordt als je het AO-verslag leest en daar verwacht het rapport te vinden.

   • Hans-PD0MBZ
    Hans-PD0MBZ zegt:

    Beste Ge,je gelooft toch werkelijk zelf niet dat er nog meer leden waren toegelaten in die werkgroep?
    Ook dat was van te voren een uitgemaakte zaak!

    Ik ben het voor een groot deel eens met je verhaal hierboven maar ben wel voorstander van meer transparantie.
    Uiteindelijk gaat dit hele verhaal nergens anders meer over dan het verrichten van een “administratieve handeling” van ambtenaren met een handtekening van de minister eronder.
    En daar word kennelijk verschrikkelijk geheimzinnig over gedaan alsof het vergaderingen van het Pentagon zijn geweest tijdens het AO.

    • Gé
     zegt:

     @Hans-PD0MBZ,
     Dat de werkgroep is samengesteld uit een te voren vastgestelde groep amateurs is pertinent onjuist. Wellicht goed om daarvoor nog even het bericht van de VRZA te lezen dat op 6 maart 2017 hier op Hamnieuws was te lezen: https://www.hamnieuws.nl/hoe-de-vrza-werkt-aan-de-novice-herijking/

     Citaat uit dit artikel: “De vereniging is op zoek naar leden om zitting te nemen in de werkgroep die de pakketten moet gaan samenstellen en heeft inmiddels op haar website een oproep geplaatst.”

  • Tom
   Tom zegt:

   HA, daar hebben ze mooi lak aan.. hoeven ze jou belangen niet meer te “behartigen”.. ik zie geen nut om lid te zijn van VERON of VRZA behalve als je gebruik wenst te maken van het DQB..

 8. Tron
  Tron zegt:

  Tis vrij bizar dat bv op 11 meter, jawel 27 MHz 3/4 van Europa zonder licence mag werken met 4 wat am/fm en 12 watt ssb…

  Alleen in dit overgereguleerde landje mag dat nu weer net niet! (voor de volledigheid hier mag 40 ch 4 watt fm 1 w am en 4 watt ssb)

  Ben ook reuze benieuwd wat de verenigingen hebben voorgesteld voor die N herijking…

  (want als ik zie wat met die basis vergunning in België allemaal kan…en ja ik weet het het; is geen CEPT geaccepteerde maar toch).

  • Bert Schaap
   Bert Schaap zegt:

   Dat soort maatregelen heeft te maken met de gruwelijke overbevolking, lees: bovenop elkaar wonen in het rijtjeshuis land. Op 2 andere landen na, is NL het dichtsbevolkt, dus veel gevoeliger voor storingen zoals we allemaal inmiddels weten.

   • Ron - PD0NUD
    Ron - PD0NUD zegt:

    Dat houdt geen stand Bert. Want er zijn veel meer F gelicenseerde amateurs dan N amateurs ( 1 N op 3 F zo ongeveer) en die mogen wel met 400 watt op hf. Die storen minder dan een N?

    • PJ
     PJ zegt:

     Omdat F amateurs meer zelfredzaam zijn. Dit hebben zij ook aangetoond omdat ze over een hogere dosis technische kennis beschikken. Dat zegt ook Agentschap Telecom in de notulen van het AO van 1,5 jaar? geleden.

     • Ron - PD0NUD
      Ron - PD0NUD zegt:

      En ook dat houdt geen stand. Want immunisatie is standaard onderdeel van het lespakket voor de n cursus. Als N amateur zijnde regelmatig storingen verholpen bij deze of gene… en de meeste storingen werden niet eens veroorzaakt door een zendamateur of hij/zij nou n of f was. F amateurs beschikken wel over een hogere dosis technische kennis ( op papier) Echter het onderdeel immunistie is voor n en f hetzelfde……..

 9. Jhan
  Jhan zegt:

  Nu maar hopen dat de verenigingen een goede onderbouwing hebben opgesteld inzake de herijking!

 10. PD3UTR
  PD3UTR zegt:

  Wel stemmen voor het herijken en geen openheid van het eindrapport wat aangeboden is aan AT, zijn maffia praktijken (Ben benieuwd wie er in het platforum zitten)

  • Hans
   Hans zegt:

   Omdat het rapport nu officieel is aangeboden aan AT is er afgesproken dat ook zij een publicatie hierover op hun website gaat plaatsen!
   De vraag is echter wanneer dit gaat gebeuren!

 11. Marco
  Marco zegt:

  Het is heel simpel, er zijn 2 VR voorstellen aangenomen voor uitbreiding van de N machtiging en deze zouden allebei in de herijking meegenomen worden.
  uitbreiding 40 meter en toevoegen 23cm t.b.v. ATV voor de novice geregistreerden.
  Het feit dat de VR deze voorstellen aangenomen heeft geeft de besturen de opdracht zich hier hard voor te maken en ik verwacht deze dus zeker terug te zien in de aanbevelingen naar het AT.
  Of het AT deze aanneemt is natuurlijk niet aan ons maar ze moeten er zeker in staan.

 12. Tron
  Tron zegt:

  Tron.. En hier de reactie op het rapport >

  Conclusies in het rapport zijn dat harmonisatie in Europees verband (CEPT) nagestreefd zou moeten worden en dat de Novice licentie – naast een opstap naar een Full licentie – een volwaardige amateurlicentie is. Agentschap Telecom onderschrijft deze conclusies.

  In het rapport worden ook enkele aanbevelingen gedaan. Agentschap Telecom spant zich in om de volgende aanbevelingen over te nemen:
  Het vrijgeven van de volledige amateurfrequentiebanden 14,00 – 14,35 MHz (20 meter) en 7,0 – 7,2 MHz (40 meter).
  Het verhogen van het toegestane zendvermogen van 25 naar 100 watt PEP voor de Novice frequentiebanden https://www.agentschaptelecom.nl/binaries/agentschap-telecom/documenten/rapporten/2019/06/20/herijking-novice-licentie-radiozendamateurs/Rapport+N-herijking.pdf

  De reactie van AT – bovenstaande samenvatting > https://www.agentschaptelecom.nl/binaries/agentschap-telecom/documenten/rapporten/2019/06/20/herijking-novice-licentie-radiozendamateurs/Reactie+AT+op+rapport+Herijking+N.pdf

  • Ron - PD0NUD
   Ron - PD0NUD zegt:

   Het rapport uitgebreid gelezen hebbende heb ik daar wel iets over te zeggen. Naast de melding dat de N een volwaardige registratie is naast de F zitten er m.i. toch nog wel wat haken en ogen aan vast t.o.v. de CEPT. Want als ik om me heen kijk naar de landen waar de N is geïmplementeerd dan had het zomaar kunnen zijn dat de N hier in Nederland 40 en 20 meter kwijt had kunnen raken en bv 80 en 15 meter erbij. De meeste landen hanteren voor hun N geen 40 en 20. Ook in het kader van de CEPT zou het vermogen op vhf/uhf dan op 50 Watt gezet kunnen worden i.p.v. de 25 Watt van nu.

   Maar goed het AT heeft beslist dat 40 en 20 conform aanbeveling geheel gebruikt mogen gaan worden ( mits alle regelgevende partijen het daarmee eens zijn) . Het vermogen van 100 Watt PEP klopt dan weer wel met de CEPT.

   In het rapport van de N-herijkingscommissie wordt tussen neus en lippen wel gevraagd aan het AT om de mogelijkheid van 23 cm bespreekbaar te maken. Echter in de reactie van het AT is daar niets van terug te vinden.

   Verder maak ik van de gelegenheid gebruik om de N- herijkinscommissie te bedanken voor hun werk en het prima rapport wat zij hebben ingediend.

   73,s allemaal.

 13. PD1ZON
  PD1ZON zegt:

  Ik zag het nu ook op cq-pa en op de VRZA website.
  Dit werpt een heel nieuw licht op de discussie.
  Ziet er gunstig uit!

Reacties zijn gesloten.