Repeaters storen de satellietdienst

amsat-logo-squareEen Italiaanse repeater die de uitgangsfrequentie gebruikt tussen 145.800 en 146.000 Mhz stoort de satellietdienst. Dat meldt AMSAT-UK op haar website. HIerdoor worden de ingangsfrequenties van transponders in de satellieten geblokkeerd. Storing die over geheel Europa hoorbaar, zo laat E22ICQ in een Youtube video zien.

Niet alleen satellieten gebruiken frequenties tussen de 145.800 en 146.000 Mhz. Ook het International Space Station heeft de frequentie 145.800 Mhz in gebruik voor diverse toepassingen, waaronder SSTV. Storingen zijn, afhankelijk van het type satelliet ook hoornaar tot ver in Thailand.

De les aan iedere zendamateur: gebruik geen frequenties tussen 145.800 en 146.000 Mhz. Ook al hoor je niets, er zitten wel degelijk stations. Een uitzondering geldt natuurlijk voor mensen die gebruik maken van de satellieten.

3 antwoorden
 1. Koos van den Hout PD4KH
  Koos van den Hout PD4KH zegt:

  Wat ik mis in dit verhaal (en ook in het origineel bij amsat-uk) is hoe een repeater op deze frequentie terecht kan komen. Ik weet dat de allocatie van repeater frequenties per land verschilt, maar dit is zo erg duidelijk buiten de bandplan(nen).

 2. Stan
  Stan zegt:

  Als je artikel goed leest zie je dat het hier om satelietcommunicatie gaat.
  Zoals je wellicht weet zijn er een aantal amateur satelieten die bv op 70cm of een andere frequentie de ingang hebben en dan op 2m de uitgang hebben. Om deze communicatie gaat het dus en dat heeft niets te maken met terrestiale repeaters die hier op aarde staan.
  Ik hoop dat je het zo begrijpt.

  73, Stan/PA8C

 3. Luistervink
  Luistervink zegt:

  Das geen italiaanse repeater in de vid .dit .zijn een paar thaise ‘pirates’ in QSO..

Reacties zijn gesloten.