Berichten

Nederlands contact met de ISS

STS-133_International_Space_Station_after_undocking_5Op dinsdag 26 augustus omstreeks 11.36 uur (UTC) zal er contact zijn tussen het International Space Station (ISS) en Space Kamp in Noordwijk. Dat meldt Southgate ARC op haar website.

De verbinding zal mee te luisteren zijn op 145.8000 MHz en wordt opgebouwd door IK1SLD vanuit Noord-Italie en via internet doorgestuurd worden naar Noordwijk. Meeluisteren kan ook via Echolink (101377 en 277208) of het IRLP-netwerk (Discovery Reflector 9010).

Lees meer

Onderwerpen PA00NEWS 14-03-2013

hamstreamVanavond vindt er weer een uitzending plaats van PA00NEWS. Deze is te beluisteren op 145.5750 MHz. via PI3UTR en begint om 22.30 uur. John Piek (PA0ETE) heeft deze week weer diverse onderwerpen in het programma.

Naast de uitzendingen op de 2-meter band kan er ook geluisterd worden via de stream op de website fm.shorties.nl.

Deze week onder andere deze onderwerpen:

Lees meer

Nederlands contact met de ISS

STS-133_International_Space_Station_after_undocking_5Op zaterdag 28 December heeft scoutinggroep Burgemeester Welschen Meerhoven uit Eindhoven een live contact met het ISS gepland staan. Een exacte tijd is nog niet bekend, maar er is een omloop gevraagd in het begin van de middag.

Volgens Bertus (PE1KEH) is dit een unieke mogelijkheid, want dit is pas de 3de keer dat er een live verbinding is vanuit Nederland met het ISS. De laatste verbindingen waren in 2004 toen Kuipers in het ISS was en afgelopen augustus vanuit Noordwijk.

Lees meer

Repeaters storen de satellietdienst

amsat-logo-squareEen Italiaanse repeater die de uitgangsfrequentie gebruikt tussen 145.800 en 146.000 Mhz stoort de satellietdienst. Dat meldt AMSAT-UK op haar website. HIerdoor worden de ingangsfrequenties van transponders in de satellieten geblokkeerd. Storing die over geheel Europa hoorbaar, zo laat E22ICQ in een Youtube video zien.

Niet alleen satellieten gebruiken frequenties tussen de 145.800 en 146.000 Mhz. Ook het International Space Station heeft de frequentie 145.800 Mhz in gebruik voor diverse toepassingen, waaronder SSTV. Storingen zijn, afhankelijk van het type satelliet ook hoornaar tot ver in Thailand.

Lees meer

1e Interessedag Amateursatellieten

Arrow-antenneOver ruim een week, op zaterdag 28 september 2013, wordt de allereerste Interessedag Amateursatellieten georganiseerd. De bijeenkomst lift mee op de organisatie van de jaarlijkse VHF-dag van de VERON.

Deze vindt plaats bij cafe-restaurant ’t Binnenhof, in het kleine plaatsje Paasloo in de kop van Overijssel.

De locatie is gevestigd op 5 minuten afstand van de A32 en de A6 naar Lelystad/Almere en met de auto vanuit Amsterdam binnen 90 minuten te bereiken.

Lees meer

ARISS contact met Nederland

STS-133_International_Space_Station_after_undocking_5Op vrijdag 30 augustus staat er een ARISS verbinding gepland tussen het International Space Station en een jeugdgroep in Leiden. De downlink zal in heel Europa hoorbaar zijn. De verbinding zal plaatsvinden met deelnemers van het Amicale Space Camp dat georganiseerd wordt door het Sterrenlab voor kinderen van het European Patent Office in Leiden. Start is rond 12:11:43 UTC, en dat is 14:12 Europese zomertijd. Het wordt een directe verbinding onder leiding van PA3GUO. Geïnteresseerden worden uitgenodigd om mee te luisteren op de downlink frequentie 145.800MHz FM.

Lees meer

Schoolverbinding vanuit de ISS

STS-133_International_Space_Station_after_undocking_5Komende zaterdag zal er vanuit de ISS een verbinding worden gemaakt met een school in Italie tussen astronaut Luca Parmitano (KF5KPD) en de Liceo Scientifico Galileo Galilei school in Catania. Het contact staat gepland tijdens om 14:57 UTC (16.57 lokale tijd) en zal vanuit een grondstation in Australie door VK4KHZ gemaakt worden, waarna het signaal telefonisch naar Italie gaat. Dit om eventuele verstoringen te voorkomen.

Lees meer

D-ATV zender richting de ISS

STS-133_International_Space_Station_after_undocking_5In het jaar 2000 ontving ARISS het voorstel om een ATV systeem te installeren aan boord van het ISS, meer bepaald in de Columbus module die men toen aan het ontwerpen was. In de loop van de volgende jaren werd dit project verder uitgewerkt en ook aanvaard door ESA. De eerste hindernis die hierbij moest genomen worden was het ontwerpen, bouwen en plaatsen van de geschikte antennes aan de buitenzijde van de Columbus module.

Lees meer