Berichten

Interessedag Amateursatellieten

Arrow-antenneNa het succes in 2013, wordt op zaterdag 25 april 2015 de tweede “Interessedag Amateursatellieten” georganiseerd. De bijeenkomst is onderdeel van de jaarlijkse VHF-dag van de VERON. De organisatie van de Interessedag Amateursatellieten is in handen van Henk PA3GUO en Ivo PA1IVO. De overall organisatie is in handen van de VERON VHF-commissie.

Er zijn veel ontwikkelingen gaande op het gebied van amateursatellieten. Uitgevallen satellieten worden opgevolgd door nieuwe, en educatieve cubesats bieden zowel bedreigingen als geweldige mogelijkheden voor ons radioamateurs. En dan de geplande geostationaire satelliet met een transponder voor radioamateurs!

Lees meer

Frequenties Es’HailSat-2 Transponders

amsat-logo-squareEen half jaar geleden schreven we over de komst van een geostationaire satelliet voor zendamateurs die medio 2016 beschikbaar moet komen. Tijdens de IARU Regio 1 conferentie die momenteel plaatsvindt zijn de frequenties voor de transponders bekend gemaakt.

Een geostationaire satelliet heeft de eigenschap dat deze zich net zo snel als de aarde beweegt, waardoor er geen draaibare antenne noodzakelijk is. Zulke satellieten kennen we al als bijvoorbeeld de Astra satelliet zoals die voor diverse TV-uitzendingen gebruikt wordt.

Lees meer

Crowdfunding voor FM-satelliet

amsat-logo-squareAMSAT is een inzamelingsactie begonnen om financiële middelen bijeen te krijgen voor de Fox-1C satelliet. Deze nieuw te lanceren satelliet zal een cubesat zijn met aan boord een FM-transponder. Als alles meezit en de financiering van 25.000 dollar voor de beoogde datum van 9 oktober binnen is zal de satelliet in het derde kwartaal van 2015 gelanceerd kunnen worden. Momenteel hebben 18 geïnteresseerden een donatie gedaan en is 6% van het streefbedrag in enkele dagen ingezameld.

Lees meer

Hamsat VO52 ‘End of mission’

Hamsat VO-52Na ruim 9 jaar is HAMSAT VO-52 met pensioen gegaan. Op 11 juli jl. hield de satelliet op met werken. Een defect in de accu’s zorgt ervoor dat de transponder(s) in deze kunstmaan niet meer werken. In zijn bestaan is de VO-52 bijna 50.000 rond geweest.

De satelliet meet 63 x 63 x 55 cm en weegt 42,5 kg. De lineaire transponder is ontwikkeld door de Nederlandse zendamateur William Leijenaar (PE1RAH). Met een uitgangsvermogen van 1 Watt (op 60 kHz bandbreedte) was deze satelliet altijd erg goed te ontvangen.

Lees meer

Geostationaire satelliet op komst

amsat-logo-squareAls alles meezit komt er medio 2016 een geostationaire satelliet beschikbaar voor zendamateurs. Dat schrijft de DARC op haar website. De Duitse tak van AMSAT is samen met een satellietbedrijf bezig om een tweetal transponders voor zendamateurs te activeren.

Een geostationaire satelliet heeft de eigenschap dat deze zich net zo snel als de aarde beweegt, waardoor er geen draaibare antenne noodzakelijk is. Zulke satellieten kennen we al als bijvoorbeeld de Astra satelliet zoals die voor diverse TV-uitzendingen gebruikt wordt.

Lees meer

Transponder test Delfi-n3XT mislukt

delfi-n3xtOp 20 februari jl. heeft het grondstation dat verantwoordelijk is voor de lancering van de Delfi-n3XT de satelliet in transponder mode gezet. Helaas bleek, zoals verwacht, de transponder niet te werken.

Omdat deze last-minute gebouwd is, heeft de crew hem voor lancering niet goed kunnen testen. De kans op werking was daarom slechts 50/50%. Helaas bleek het omschakelen een vervelend bijgevolg te hebben.

Lees meer

CAMRAS redt Triton-1 satelliet

triton-1-in-orbitDe Dwingeloo Radiotelescoop beheerd door de vrijwilligers van CAMRAS is meer dan alleen een radiotelescoop, dat is afgelopen week aangetoond in een bijzondere samenwerking tussen de vrijwilligers van CAMRAS en de Delftse nanosatellietbouwer ISIS. De 25-meter grote schotel werd ingezet om een satelliet van 30x10x10cm weer operationeel te krijgen.

Lees meer

Eerste D-star satelliet in aanbouw

D-starOp de universiteit in Luik (België) is een groep mensen, verenigd als team OUFTI-1, momenteel een nieuwe CubeSat aan het ontwikkelen. Dit zal de eerste satelliet worden met een transponder aan boord die werkt met het D-star protocol. Voor de downlink van telemetrie data wordt gebruik gemaakt van het AX25 (packet radio) protocol.

Lees meer

1e Interessedag Amateursatellieten

Arrow-antenneOver ruim een week, op zaterdag 28 september 2013, wordt de allereerste Interessedag Amateursatellieten georganiseerd. De bijeenkomst lift mee op de organisatie van de jaarlijkse VHF-dag van de VERON.

Deze vindt plaats bij cafe-restaurant ’t Binnenhof, in het kleine plaatsje Paasloo in de kop van Overijssel.

De locatie is gevestigd op 5 minuten afstand van de A32 en de A6 naar Lelystad/Almere en met de auto vanuit Amsterdam binnen 90 minuten te bereiken.

Lees meer

Extra ruimte voor satellieten op VHF

iaru_logoIn de notulen van de IARU Region 1 Interim vergadering die 20 en 21 april jl. gehouden is in Wenen valt op te maken dat er extra ruimte toegekend wordt voor de satellietdienst voor zendamateurs. Het gaat daarbij om voorstel VIE13_C5_03 waarin staat dat het gedeelte tussen 144.000 en 144.025 MHz dat gebruik dient te worden voor SSB/CW downlinks. Het huidige bandplan voorziet in EME-activiteit voor dit gedeelte van de 2-meter band.

Aanvankelijk wouden de leden 35 kHz toewijzen, maar om ruimte over te houden voor CW-contesten is dit teruggebracht naar 25 kHz in het onderste deel van de band. Met de komst van JT65 als modulatie methode wordt CW veel minder toegepast voor EME-activiteit. Het voorstel moet nog aangenomen worden door de andere 2 IARU regios voor deze daadwerkelijk in werking zal treden.