Berichten

JOTA-JOTI in de zomer?

Kom in contact met andere scouts via de radio, deel jullie kampavonturen en maak lol via de zender! Ben je als zendamateur en/of leiding bij scouting betrokken neem dan je set mee op kamp. En breng je groep in contact met andere groepen die op zomerkamp zijn.

Tijdens 8 woensdag avonden, te weten 11 juli 18 juli 25 juli en 1 augustus, 8 augustus, 15 augustus 22 augustus 29 augustus zal er de zomerkamp ronde zijn op de volgende frequenties:

De Nederlandse ronde is woensdag om 19:30 (Local) uur via de repeater PI3UTR op 145.575Mhz. De Europese ronde is woensdag om 20:30 uur  (Local)  op 3690 kHz ±QRM.

JOTA activiteiten op het D-Star netwerk

Op 20, 21 en 22 oktober vindt weer de jaarlijkse Jamboree On The Air (JOTA) plaats. Scouts van over de hele wereld zullen met behulp van zendamateurs verbindingen maken over de ether. De landelijke organisatie heeft dit jaar voor het eerst ook gepubliceerd over DSTAR. Landelijke D-Star activiteit zal plaatsvinden op de reflector DCS007Y en internationaal zal REF033A gebruikt worden.

Dit evenement om de jeugd te betrekken in de hobby is afhankelijk van zendamateurs die tijdens dit evenement willen helpen. Geïnteresseerde amateurs kunnen contact opnemen met een lokale scoutinggroep, zie hier een kaart van deelnemende groepen. Meer info: JOTA handboek.

JOTA zomerronde weer van start

De afgelopen tijd zijn Wijnand (PD5WL), Maarten (PG1N) en Thom (PA9T) druk bezig geweest met het voorbereiden van de JOTA-JOTI zomerronde. Het doel is om scouts tijdens de verschillende zomerkampen met elkaar in contact te brengen.

De ronde zal eens per week plaats gaan vinden op de bovenregionale repeater PI3UTR en wel op  woensdagavond om 19.30 uur. Een uur later zal de Europese ronde plaats gaan vinden op de 80-meter band op 3690 kHz.

Nederlands contact met de ISS

STS-133_International_Space_Station_after_undocking_5Op zaterdag 28 December heeft scoutinggroep Burgemeester Welschen Meerhoven uit Eindhoven een live contact met het ISS gepland staan. Een exacte tijd is nog niet bekend, maar er is een omloop gevraagd in het begin van de middag.

Volgens Bertus (PE1KEH) is dit een unieke mogelijkheid, want dit is pas de 3de keer dat er een live verbinding is vanuit Nederland met het ISS. De laatste verbindingen waren in 2004 toen Kuipers in het ISS was en afgelopen augustus vanuit Noordwijk.

Lees meer

Deelnemerslijst JOTA 2013

2013_LOGO_JOTA-JOTI_Share-ItIn het weekend van 18 tot en met 20 oktober a.s. vindt de jaarlijkse JOTA weer plaats, waarbij zendamateurs te gast zijn bij diverse scouting groepen om scouts te ondersteunen bij het maken van onderlinge verbindingen. Inmiddels is de inschrijving gesloten en heeft Scouting Nederland een lijst geplaatst van deelnemende groepen.

Het thema van dit jaar is Share it! en zal de brug moeten slaan tussen techniek en het reguliere programma. Zonder zendamateurs geen JOTA en zonder JOTA aanzienlijk minder aanwas onder zendamateurs. Een win-win situatie dus, die inmiddels een traditie kent van 56 jaar.

Lees meer

Scouting Boxtel zoekt zendamateur

logo-scouting-boxtelScouting Boxtel is op zoek naar een zendamateur, zo laat de groep vial diverse social media weten. Mocht een van de lezers van Hamnieuws.nl het weekend van zaterdag 19 op zondag 20 oktober a.s. tijd en zin hebben om samen met de scouts actief te zijn op de diverse banden, kan hij of zij contact opnemen met de groep. Informatie over de JOTA en JOTi-activiteiten van de groep is te vinden op haar website. Geïnteresseerde zendamateurs kunnen contact opnemen via e-mail.

Lees meer

Inschrijving voor JOTA 2013 gestart

2013_LOGO_JOTA-JOTI_Share-ItVorige week is de inschrijving voor de JOTA 2013 gestart. Veel zendamateur zullen in het weekend van 18 tot en met 20 oktober actief zijn bij de lokale scouting verenigingen om scouts te helpen (radio)contacten te onderhouden met andere scouts. Wereldwijd. Het thema van dit jaar is Share it! en zal de brug moeten slaan tussen techniek en het reguliere programma.

Zonder zendamateurs geen JOTA en zonder JOTA aanzienlijk minder aanwas onder zendamateurs. Een win-win situatie dus, die inmiddels een traditie kent van 56 jaar. Ieder jaar zijn er scouts die besluiten voor hun (Novice) licentie te gaan leren om zich vervolgens te meldden bij het Examen.

Lees meer

25 jaar Radio Interesse Stam

radioscoutbadgeDe Radio Interesse Stam (RIS) van Scouting Nederland bestaat dit jaar 25 jaar. Zij organiseren in het  in het weekend van 21 tot en met 23 juni haar 25-jarig jubileum. De RIS bestaat uit scouting leden die ook zendamateur zijn. Er zal dus extra activiteit op de banden zijn en dan met name op 80, 40 en 2 meter.

De Radio Interesse Stam is een landelijke  plusscoutkring (stam) binnen scouting waar scouts geïnteresseerd in radio amateurisme en radioamateurs geïnteresseerd in scouting elkaar ontmoeten. De leden van de RIS kom je tegen op activiteiten waar scouting en radioamateurisme elkaar ontmoeten, bijvoorbeeld Jota maar ook tijdens de grote nationale kampen.

Lees meer