Tiende uitgave DARU-magazine
Vandaag is de tiende uitgave van DARU-magazine naar de leden verzonden. Het 44-pagina’s tellende digitale clubblad wordt – net als voorganger DKARS-magazine – vrij uitgegeven. De vereniging doet niet aan copyright en alle artikelen kunnen (tenzij anders vermeld) vrij gebruikt en verspreid worden. Iedere geïnteresseerde – ook niet leden – kunnen het magazine gratis downloaden.
In dit magazine onder andere:
- CTCSS inbouwen in oude apparatuur
- Monitor for SG-Lab Power Amplifier
- De revival van de radiobuis
- Metingen met de nanoVNA, deel 5
- Ham radio projecten met variabele condensatoren
- Morse callgever toplicht JOTA
Voorzitter Bert Woest (PD0GKB) schrijft:
Beste lezers, Editie 10 alweer. We zijn goed op dreef. Reacties op het magazine zijn zonder uitzondering positief en variëren van ‘interessante artikelen’ en ’gevarieerd’ tot ‘prettig leesbaar’. Toch lukt het nog niet heel erg om de interactie met de lezers te realiseren zoals we dat voor ogen hadden. Elk magazine wordt zo’n 6 à 7 duizend keer gedownload. De insteek ‘voor en door amateurs’ komt nog niet echt uit de verf. Niet typisch iets voor DARU, daar worstelen ook andere verenigingen mee. En toch… Je moest eens weten hoeveel tijd en energie het maken van zo’n blad ons kost. Je leest het in een half uurtje uit, maar we zijn al gauw 20 tot 30 uur kwijt aan het redigeren en opmaken van wat ons toegezonden wordt. We hebben inmiddels een aantal vaste aanleveraars van kopij, maar dat groepje zou best wat groter mogen zijn uit het oogpunt van continuïteit en kwaliteit (lees: variatie). Dus denk niet al meteen ‘da’s vast niet interessant voor DARU Magazine, dus waarom zou ik het sturen?’ Maar stuur het toch gewoon maar even door aan de redactie. Het hoeft geen artikel te zijn waarin alles persé wetenschappelijk is onderbouwd. Onze redactie zal er samen met jou een prettig leesbaar en informatief stuk van maken. Dus kopij voor het DARU magazine? Graag! Tot zover deze vriendelijke, maar toch ook wel dringende oproep aan alle lezers.
Wat is er verder nog? Nou, onze ALV natuurlijk. Op het moment dat u dit leest staat deze op het punt te beginnen of is ie net geweest. Het is voor DARU de eerste ALV en eigenlijk daarom meer een soort van oprichtingsvergadering. Corona dwarsboomde onze planning en dat is niet fijn als startende vereniging kan ik je vertellen. We hadden de ALV eigenlijk al in maart 2020 zullen houden en verdere vertraging is onacceptabel. Want we moeten nu toch echt de springplank uitrollen. DARU wil ‘de boer op’, aan deuren rammelen, laten zien dat we er zijn. DARU heeft een missie waarin we echt geloven: meer eenheid in het land van de radioamateurs. Je merkt dat aan alle kanten beperkingen in allerlei vormen opdoemen; technische, maar ook vooral regelgeving. Dat gevoegd bij het minder populair worden van hamradio bij de jeugd maakt de uitdaging voor alle verenigingen van radioamateurs alleen maar groter. Eigenlijk daarmee ook wel weer leuker en uitdagender, want er is veel werk aan de winkel. Die uitdaging willen we aangaan. Dat is het elan dat binnen DARU leeft. Het is nu zaak om deze boodschap zo breed mogelijk uit te dragen en mensen voor dat idee te winnen. Alleen als DARU groeit krijgen we de slagkracht om andere verenigingen te bewegen om meer samen te werken en de ego’s en bureaucratische structuren los te laten. Een bekend Afrikaans spreekwoord luidt: ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’. En zo is het precies. We willen verder komen. Om een mooie toekomst te realiseren voor onze radiohobby. Die ons en onze (klein) kinderen veel plezier blijft geven en die op een geweldige manier gebruik zal maken van alles wat technisch in relatie tot onze radio mogelijk is. Want veelzijdigheid is de kracht van onze hobby.
Kijk naar wat er op het SDR front gebeurt; hardware en software in een uitgebalanceerde combinatie. En zelfbouw transceivers met Raspberry Pi’s en Arduino’s. Er komt veel moois bij Ali (uit China) vandaan en waarmee je door zaken te combineren een apparaat samenstelt zonder alles zelf te hoeven ontwikkelen en zonder al te veel soldeerwerk. Experimenteren, proberen en kijken hoever je komt. Maar ook meer digitale zaken als DAPNet en Ham- net zijn geweldige ontwikkelingen waarmee we de jongere garde toch moeten kunnen pakken?
Zullen we afspreken dat we allemaal nog eens goed om ons heen kijken en een lijstje maken van dingen die fundamenteel zijn voor het plezier en het voortbestaan van onze hobby. Punten waar we met z’n allen meer energie in moeten stoppen? Ook als elk lid maar één punt benoemt wordt dat een mooie ‘backlog’ waarmee we als vereniging aan de slag kunnen!
Veel leesplezier met deze nieuwe editie!
73!
Bert Woest, PD0GKB
Goed bezig