Tijd voor herexamen: een prijsvraag

7800-voorbeeldAls zendamateur zijn we allemaal op examen geweest. De meeste hebben een schriftelijk examen moeten afleggen, een enkeling heeft zich gedurende tenminste 2 uren mondeling moeten verdedigen in de tijd dat PTT nog gewoon PTT was om vervolgens een jaar later een eigenbouw-zender te laten keuren. Tijd om de actuele kennis te testen en daarbij ook nog eens kans te maken op leuke prijzen.

Hans, PD0AC (Alles Chinees), is bij velen wel bekend om zijn website hamgear.wordpress.com, waar hij diverse apparatuur uit Aziatische landen bespreekt, doormeet en – goed onderbouwd – bekritiseerd. Dit hoeven niet altijd zendapparatuur te zijn maar kan bijvoorbeeld ook (betaalbare) meetapparatuur zijn die we vaak gebruiken tijdens het uitoefenen van onze hobby.

Omdat de website binnenkort zijn 1-miljoenste bezoeker mag verwelkomen sinds zijn eerste bericht op 26 september 2006 viert Hans feest. En iedere bezoeker kan meevieren met een prijsvraag. Nu is meedoen altijd leuker dan winnen (al was het maar om te kijken hoe het met de acute kennis over relevante elektrotechniek zit) maar wie weet win je ook nog een van de prijzen: een Baofeng VHF/UHF-portofoon of een analoge multimeter. Beiden, hoe kan het ook anders, made in China.

Meedoen kan hier: http://hamgear.wordpress.com/2014/01/11/prijsvraag-dutch-hams-only/

2 antwoorden
 1. Stan - PA8C
  Stan - PA8C zegt:

  Antwoorden zijn gisteren ingestuurd, nu maar afwachten. Het lijkt wel een examen! hihi

 2. PAoWV
  PAoWV zegt:

  Oplossing prijsvraag:

  1.De dummy is breedbandig en ook op DC 50 ohm, het is een weerstand.
  De antennes vertonen hun 50 ohm alleen op de frequentie waarop ze volgens de fabrikant dienen te worden gebruikt. De 50 ohm wordt dan veroorzaakt door transformatie van aanpasnetwerk, verliezen en stralingsweerstand. De universeelmeter meet met gelijkspanning/stroom de DC weerstand.

  2. De SWR in de voedingslijn blijft 1:3, die wijzigt dus niet.

  3. Om wervelstroomverliezen te verminderen. Het veld geeft immers niet alleen een EMK in de wikkelingen maar ook in de kern.

  4. Door een aantal diodes in serie geschakeld in de doorlaatrichting in serie met de voeding te zetten. Er moet 4,9 volt spanningsval zijn, dat zullen er dus vermoedelijk 7 in serie zijn, want 6 is aan de krappe kant en de 13,8 V is een absoluut maximum.

  5. Een netfilter dat voorkomt dat storing van de schakelende voeding het net vervuilt.Scherpe spanningspieken op het bet bereiken tevens de voeding ook niet.

  6. 100nF = 0,1 uF, die gebruiken dus.Wel lette op de max spanning

  7.Vraag is onduidelijk gesteld. De puls wordt 250 microseconde breed. (Er staat 500 microsiemens in de tekening.) Als de condensaor leeg is bij het begin = opflank van de puls(niet gegeven)op t=0, is het spanningsverloop over de weerstand zolang de puls hoog blijft
  18.e^(-t/RC)=0,456 volt vlak voor het einde van de puls. Vlak erna
  0,456-18 = -17,54 volt

  8. C1 heeft alleen nut als de regelaar ver van de voeding staat, waardoor de schakeling een serieinductie kan gaan zien.

  C0 verbetert de transient response van de schakeling, en verlaagt voor hoge freqquenties de inwendige weerstand van de regelaar.

  9. Vraag is weer onduidelijk. PEP is het vermogen in de piek van de omhullende van de draaggolf gemeten over een volle draaggolfsinus.
  Wat is effectief vermogen? Definitie?

  Effectieve waarde van een wisselSPANNING is die waarde van een gelijkspanning waarbij hetzelfde vermogen wordt gedissipeerd in een aangesloten weerstand als de wisselspanning doet.

  Bij CW is gedurende key down de effectieve waarde de draaggolfspanningsamplitude E gedeeld door wortel 2. Het vermogen dus 0,5.E^2

  Bij AM van dezelfde draaggolfspanningsamplitude E en 100% gemoduleerd is in de top van de omhullende de spanning dubbel dus 2E de PEP dus 4 maal het ongemoduleerde draaggolfvermogen, =2E^2

  Bedrijven we een SSB zender met een 2 tone test, met de maximale piek spanning van de omhullende E (en PEP dus 0,5 E^2) dan is voor dat bijzondere geval het gemiddelde vermogen te bepalen eenvoudig door vast te stellen dat er twee draaggolven in de ether worden gezet met elk 0,5 E amplitude, dus samen met een (gemiddeld) vermogen
  2 maal 1/8 E^2= 0,25 E^2
  Voor een tweetoontest geldt dus dat de PEP 2 keer het gemiddelde vermogen is.

  Maar als met effectieve vermogen het in een weerstand ontwikkelde vermogen betekent, wat waarschijnlijk is, gelet op instinkers die praevaleren boven onkunde en domheid, dan is de formule: Effectieve vermogen = PEP

  10. Bruggelijkrichtcel (Graetze brug)

Reacties zijn gesloten.