Review – De Bami DMR-portofoon

DMRHans, PD0AC, heeft afgelopen week een Bami DMR porto, ofwel de ConnectSystems CS700 aan de tand gevoeld en bemeten waar Hamnieuws eerder over schreef. Het leuke aan deze review is dat Hans zelf he-le-maal niets met digitale spraak heeft. Of het nu D-star, DMR of iets anders is. Desalniettemin is er een leuke review uitgekomen die bruikbaar is voor mensen die op een goedkope manier in willen stappen bij de wereld die DMR heet.

ConnectSystems CS700Technisch gezien merkt Hans een aantal verbeterpunten op. Zo is het scannen van digitale kanalen niet erg snel. Daarnaast heeft deze CS7000 geen ondersteuning voor Roaming, ofwel automatisch de sterkste repeater zoeken. Een functie die beslist niet noodzakelijk is om te werken via DMR, maar wel handig kan zijn als je mobiel het land door rijdt. Daarnaast heeft de reviewer een opmerking over de levensduur van de accu. Hoewel deze bij normaal gebruik (De zogenoemde 90/5/5 regel) wel gewoon een werkdag van 8 uur mee kan ziet hij hier nog een verbeter punt.

Naast de portofoon zelf wordt ook de programmeersofwtare besproken. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Motorola is deze software gratis verkrijgbaar op de website van de leverancier en hoeft er niet apart voor betaald  te worden. Het klinkt wellicht gek: een portofoon kopen waar je niets mee kan zonder dat deze geprogrammeerd is, maar in de wereld van commerciele portofoons en mobilofoons is dit eerder regel dan uitzondering. Zij werken immers met kanalen en niet met frequenties zoals wij zendamateurs dit doen.

Ook heeft Hans de set aangesloten op de Spectrum Analyzer om te kijken hoe het signaalgedrag is op de 2e en 3e harmonischen. In het verleden gingen Chinese fabrikanten hier wel eens de fout in. Hans merkt op dat deze radio een prima filtering heeft en dat de 3e harmonische al niet meer waar te nemen is.

De hele review is te lezen op: hamgear.wordpress.com.

 

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.