Uitbreidingen voor Duitse Novices

Duitse Novices krijgen toegang tot de 13cm en 6cm band. Dit is het werk van onderhandelingen tijdens de Runder Tisch Amateurfunk (RTA), waar bij de Oosterburen circa 15 partijen vanuit allerlei disciplines en interesses overleggen met toezichthouder BundesNetzAgentur. Door dit brede overleg worden de belangen van alle Duitse radiozendamateurs vertegenwoordigd.

Novices (DO-stations) mogen een zendvermogen van 5 Watt ERP maken. Inzet om toegang tot deze banden te vragen was het Hamnet initiatief dat inmiddels een wijdverspreid netwerk heeft door Duitsland. De toegang geldt in ieder geval tot 31 december 2018. Daarna volgt een evaluatie.

9 antwoorden
 1. Sven
  Sven zegt:

  Novice vs Full vs Europa vs Niet 1 Europa vs Niet Eerlijk!! vs Boehoe discussie incoming …..

 2. Ernst.
  Ernst. zegt:

  Slim van de Duitsers, 13 en 6 cm , meer activiteit en minder kans op band kapen door de overheid!

  • Rob
   Rob zegt:

   Met die reden hoeft het hier in ieder geval niet gedaan te worden, want de 13cm en 6cm amateurbanden zijn hier voor HAMNET al niet meer beschikbaar. Daarom gebruikt HAMNET ook de gewone “vrije” kanalen net naast de band met max 1W EIRP. Daar mogen Novices ook gewoon op.

 3. Walter PD2WGN
  Walter PD2WGN zegt:

  Ja dit is zuur voor de N geregistreerden in NL maar misschien ook een motivatie om toch die F te behalen. En idd…. ik zie zo weer de discussies weer oplaaien over de N status en het stigma wat daarop rust. Iedereen fijne dagen toegewenst.

  Groet, Walter PD2WGN

  • roelandjansen
   roelandjansen zegt:

   Het stigma wordt veroorzaakt (denk ik) doro het gebrek aan zelfreflectie, de onmogelijkheid die sommigen hebben om in te zien dat je iets moet doen om verder te komen.

   Ik bala er van dat 7.2 – 7.3 MHz niet voor ‘ons’ is. Da’s zuur voor de F geregistreerden in NL. Misschien toch een motivatie om te emigreren. Oh nee, misschien moet ik niet zo zeuren. Anderen moesten dat ook maar eens proberen niet te doen.
   In 2018 mee beginnen… of nee beter om dat nu alvast te doen.

 4. PA2RU
  PA2RU zegt:

  Volgens mij is deze info niet geheel correct : het maximum ERP is voor de Duitse novice’s komen te vervallen..als ik het goed heb mogen ze nu max. 75 watt output hebben…
  Waar is de echte bronvermelding trouwens??

 5. PD2IW
  PD2IW zegt:

  Interesseert mij niet,ben tevreden met mijn N-licentie. Vindt het alleen vreemd dat wij een Europa hebben en misschien ook niet. Maar goed,zij hebben den runden Tisch Amateurfunk en wij hebben de Veron.

Reacties zijn gesloten.