De neiuwe besturing van PI3RAZ (foto:

Vernieuwde repeater PI3RAZ

raz-logoGoed nieuws van de mensen achter Stichting Beheer Repeaters Haaglanden. Nadat zij eerder al een 23cm relais in de Hofstad hebben geplaatst maken ze nu bekend het Zoetermeerse VHF-relais PI3RAZ geheel vernieuwd te hebben.

Met een nieuwe zender en ontvanger, duplexfilters, kabel, antenne en een geheel nieuwe besturing kan de repeater weer een aantal jaren vooruit.”,  zo valt te lezen op de website repeaters-haaglanden.nl.

PI3RAZ zendt uit op 145.7500 Mhz en maakt gebruik van CTCSS. Er moet een toon van 88.5 Hz meegezonden worden voor stations die op afstand zitten en niet sterk binnen komen. Daarnaast is de repeater voorzien van een wurger die afgesteld staat op 5 minuten. De repeater geeft een rogerpiep na twee seconden zodat korte knijpers geen pret hebben.

Enkele weken terug werd de antenne van PI3RAZ al vervangen. Zij maken gebruik van een Procom CXL 2-3C/s, die goed is voor 3 dBd winst op de 2-meter band en een lengte heeft van bijna 3 meter. 

De nieuwe besturing van PI3RAZ (foto: PA3HK)

De nieuwe besturing van PI3RAZ (foto: PA3HK)

Meer informatie over PI3RAZ en andere Haagse repeaters is te vinden op de website repeaters-haaglanden.nl, waar ook foto’s te zien zijn van de nieuwe opstelling, gemaakt door PA3HK.

1 antwoord
 1. Rob
  Rob zegt:

  Op de genoemde website staat:
  Aansturing met zonder 😉 ctcss is ook mogelijk, maar dan wel meer dan een S4-en-een-half aan signaal produceren. Dat is – 100 dBm.

  Hier klopt iets niet. Het is een VHF repeater. Op VHF is de definitie van S9 een signaal van -93dBm.
  Een signaal van -100dBm is dan S8. Een signaal van S4.5 is ongeveer -120dBm.
  Men heeft kennelijk per ongeluk de definitie van S9 voor de HF banden gebruikt, die is -73dBm.

  Overigens zullen veel FM setjes bij een dergelijk signaal geen S8 aangeven, maar bijna meter-hoek.
  Kennelijk verkoopt het beter als je een optimistische S-meter hebt, dus daar doen de makers van onze
  setjes graag aan mee.

Reacties zijn gesloten.