Berichten

Sporadic E seizoen 2021 van start

Normaal gesproken gaat rond april het Sporadic E seizoen weer van start. Daardoor wordt het mogelijk om goede verbindingen te maken op de 6- en 4-meter band binnen Europa, maar bij goede condities – zeker met hulp van TEP – ook richting Afrika. Een simpele dipool antenne volstaat vaak al om een CW of voice verbinding te maken met Zuid-Europese landen. Vandaag is de eerste Sporadic E activiteit van dit seizoen waargenomen.

Het Sporadic E seizoen duurt doorgaans tot eind augustus. Door ionisatie van de E-laag worden (pan) Europese verbindingen mogelijk in het frequentiegebied 25-110 Mhz. Dit geeft de mogelijkheid om ‘lokale’ DX te werken op de 10-meter band, maar deze condities geven vooral activiteit op de 6- en 4-meterband. Bij een hoge MUF kan het zelfs voorkomen dat er verbindingen op de 2-meter band mogelijk zijn.

Nieuwjaarsdag: FT8 contest op 144 MHz

Op nieuwjaarsdag zal de eerste editie van de FT8-contest op 144.174 MHz plaatsvinden. Een week later zal deze op 432.174 MHz plaatsvinden. Nu iedereen de afgelopen dagen lekker actief geweest is in deze mode op deze band een goede gelegenheid om mee te helpen om de eerste editie succesvol te maken. Op nieuwjaarsdag hebben veel mensen immers nog vrij.

Inlezen over de FT8 activiteiten contest kan in dit artikel. Meedoen is simpel. Gewoon je ADIF log binnen 5 dagen na de contest insturen. Iedere verbinding geeft 1 punt. Het totaal aantal verbindingen wordt vermenigvuldigd met het totaal aantal locator vakken die gewerkt zijn. Dus ook verbindingen over korte afstand kunnen bijdragen aan het totaal aantal punten.

Do’s en don’ts
– Eventuele dubbel gelogde verbindingen worden genegeerd en leveren geen strafpunten op.
– Gewoon een ADIF logfile uit WSJT-X is voldoende. Dus geen moeilijk Cabrillo of EDI-formaat.
– Zorg voor de tijd dat je logfiles dus leeg zijn! (File-> Erase wsjtx_log.adi).
– Hulpmiddelen als de KST-chat zijn toegestaan, maar niet voor het uitwisselen van details.
– Ook verbindingen met stations die niet weten dat ze in een contest zitten tellen mee!
– …bovenstaande enkel als het station ook door een andere deelnemer gelogd is.
– De contest duurt van 17.00 tot 20.00 uur UTC. Dus van 18:00 tot 21:00 uur lokale (winter)tijd.
– Iedere 4-digit Maidenhead grid locator is een multiplier. Dus JO22 telt mee, evenals JO21.
– Logfiles insturen met de bestandsnaam callsign.adi, bijvoorbeeld PA0ABC.adi.
– Een Engelstalige samenvatting van de regels is op deze website te vinden.
– Het is een activiteiten contest. Meedoen is dus belangrijker dan winnen.

De VHF-EU CONTEST MODE NIET GEBRUIKEN!
Er zijn nogal wat stations actief die de EU-VHF contest mode ingeschakeld hebben. Dit is expliciet niet de bedoeling! Als je de context regels doorleest dat zie je dat er om een 4-digit locator gevraagd wordt. De EU-Contest mode is enkel noodzakelijk bij een 6-digit locator en/of een serienummer. Om beiden wordt niet gevraagd. Het is een activiteiten contest. Het doel is om activiteit te genereren. Op de meest laagdrempelige manier. Daarom ook geen ‘gedoe’ met Cabrillo of EDI logfiles maar gewoon de standaard EDI-log zoals die uit WSJT-X komt, om deelname zo laagdrempelig mogelijk te maken.

Tot woensdagavond!

Randy, PH4X

Maandelijkse FT8 activiteitencontest op VHF en UHF

FT8 heeft het afgelopen jaar behoorlijk aan populariteit gewonnen en is momenteel de meest gebruikte digimode. Niet alleen op de HF-banden, maar ook op de VHF en UHF banden is een hoop activiteit. Veel amateurs zijn dan ook met regelmaat actief op 144.174 MHz en in mindere mate op 432.174 MHz. Zelfs met een rondwerper en laag vermogen werk je vrijwel dagelijks stations buiten Nederland. Met een kleine beam zelfs stations op 500 kilometer of meer afstand. Na een oproep op Hamnieuws eerder is de activiteit behoorlijk toegenomen.

Om de activiteit verder te bevorderen is de Roemeense radioclub YO2KQT van plan een maandelijkse activiteiten contest te organiseren. Deze zal op een vaste dag gehouden worden en duurt slechts 2 uur. De bedoeling is dat er meer internationale activiteit komt, specifiek in FT8 op de 2-meter en 70-centimeter band. Momenteel loopt er een poll om te bepalen welke dag deze zou moeten plaatsvinden. Vooralsnog lijkt de woensdagavond de meest gewenste dag voor veel amateurs.

Sporadic E seizoen 2019 van start

Normaal gesproken gaat rond april het Sporadic E seizoen weer van start. Daardoor wordt het mogelijk om goede verbindingen te maken op de 6- en 4-meter band binnen Europa, maar bij goede condities – zeker met hulp van TEP – ook richting Afrika. Een simpele dipool antenne volstaat vaak al om een CW of voice verbinding te maken met Zuid-Europese landen. Vandaag is de eerste Sporadic E activiteit van dit seizoen waargenomen.

Het Sporadic E seizoen duurt doorgaans tot eind augustus. Door ionisatie van de E-laag worden (pan) Europese verbindingen mogelijk in het frequentiegebied 25-110 Mhz. Dit geeft de mogelijkheid om ‘lokale’ DX te werken op de 10-meter band, maar deze condities geven vooral activiteit op de 6- en 4-meterband. Bij een hoge MUF kan het zelfs voorkomen dat er verbindingen op de 2-meter band mogelijk zijn.

1e VHF-en-hoger contest van 2019

In het eerste volle weekend van maart vindt de VHF-en-hoger contest plaats. Van zaterdagmiddag 2 maart 14.00 uur (UTC) tot zondagmiddag 3 maart 14.00 uur is het een mooie gelegenheid om op de VHF en UHF banden verbindingen te maken door heel (west) Europa. Met simpele middelen is het ook mogelijk om landen ver over de radio-horizon te werken zoals Engeland, Duitsland en België. Met iets meer moeite zijn verbindingen over 600-800 kilometer afstand ook mogelijk.

Heb je een zendontvanger voor 144, 432 of wellicht 1296 MHz die ook USB-modulatie ondersteund, ga dan snel de garage in om een horizontale antenne te bouwen. Een dipool volstaat maar een Moxon zet je net zo makkelijk in elkaar en geeft net die ene S-punt meer. Wellicht heb je al antennes staan en ben je weinig actief. Deze contesten zijn een mooie gelegenheid om de stof van de set af te halen, want er is voldoende activiteit. Speciaal voor beginners is er een 6-uur sectie om mee te doen.

Log uploaden
Deelnemers kunnen hun log uploaden op de contest robot. Doe je voor het eerst mee en heb je een minimaal aantal verbindingen dan volstaat het invullen van een formulier met het totaal aantal verbindingen en het verste station. Die je vaker mee dan zal een EDI-log ingezonden moeten worden. Deze kun je via bekende contest software als N1MM genereren. De contestregels zijn hier te vinden.

Activiteiten avonden
Heb je geen tijd, maar vind je ‘5-9’ in een draadje roepen minder spannend dan verbindingen maken via troposcatter waarbij iedere dB écht winst is, doe dan eens mee tijdens de activiteiten avonden. Tijdens deze avonden is er voldoende activiteit om je zender, antenne en (pre)amps te kunnen testen. Een overzicht van de avonden is op deze website te vinden.

Programma DKARS VHF-UHF-SHF dag

Deze dag heeft als doel om alle geïnteresseerde radio amateurs met interesse in weak signal communicatie bijeen te brengen om daarmee een stimulans te geven aan de activiteit op de banden. Naast diverse presentaties variërend van technische onderwerpen tot meer operationele presentaties is er ruim gelegenheid voor onderling QSO in een bijzonder stimulerende omgeving.

Ook dit jaar is het gelukt om een boeiend programma met presentaties samen te stellen. Naast presentaties door radio zendamateurs ben ik heel blij met een presentatie over het nieuwe frontend feed systeem Apertif wat gebruikt wordt in de radiotelescoop Westerbork.

Apertif gebruikt een focusbox met veel stralers naast en onder elkaar een zogenaamde phased array feed. Het uiteindelijke effect is dat de totale schotel antenne een veel groter gebied van het heelal kan onderzoeken terwijl door het slim combineren van de diverse bundels de resolutie hetzelfde blijft vergeleken met een enkele straler.

De andere presentaties gaan over het zelfbouwen van Solid State Power amplifiers voor 23 cm en 3 cm en het gebruik daarvan in een EME station. De laatste presentatie gaat over het bouwen van een multiband Tropo en EME station. Tussendoor is er ruim gelegenheid om andere amateurs te ontmoeten en van gedachte te wisselen.
Er is tijdens deze dag volop ruimte om ook wat zelfbouwspullen te laten zien, dus als u iets leuks heeft gebouwd dan wordt het meenemen daarvan zeker gewaardeerd. Laat zien wat u heeft gebouwd om anderen te stimuleren.

Weak signal amateurs zijn die amateurs die het leuk vinden om actief te zijn op de VHF-UHF-SHF banden om te DXen, te contesten, EME verbindingen te maken, te werken via tropo scatter en/of vliegtuigscatter, aan zelfbouw doen op VHF-UHF-SHF en onderzoek doen aan propagatie waarbij gebruik gemaakt wordt van zwakke signalen.

Deze dag richt zich op alle amateurs met interesse in alle weak signal modes zoals CW, SSB, WSJT, dus zeker niet alleen de groep die gebruik maakt van computer software om daarmee verbindingen te maken.

Het programma 
10.30 uur: Aanvang van de dag
11.00 uur: Zaal open en opening
11.30 uur: presentatie door Boudewijn Hut (Astron);
Apertif het nieuwe frontend systeem van de Westerbork radiotelescoop.
Dit is het nieuwe frontend systeem wat gebruikt wordt in de Westerbork synthese
radiotelescoop
12.30 uur tot 13.30 uur: Lunch pauze, op beperkte schaal rondleiding mogelijk bij de DT, helaas is de maanstand erg ongunstig en is een demo daardoor niet mogelijk
13.30 uur: Presentatie door Harke PA0HRK; EME SSPA’s voor 23 en 3 cm
15.00 uur tot 15.30 uur: theepauze en onderling QSO
15.30 uur: Presentatie door Conrad PA5Y; De bouw van een multiband Tropo en EME station
Sluiting van de weak signal dag ca 17.00 uur

Aan het einde van de dag is er nog gelegenheid om gezamenlijk een diner bij de plaatselijke Chinees te gebruiken (wel op eigen rekening).

Tijdens de dag is er koffie en thee beschikbaar en ook een verzorgde lunch. Deelnemers moeten daarvoor wel een kleine bijdrage betalen in de kosten daarvan. Op dit ogenblik is nog niet helemaal duidelijk maar de bijdrage zal ongeveer 10 Euro per persoon bedragen. Eventuele sponsors zijn hartelijk welkom voor een donatie, contact graag via PA0EHG.

Aanmelden voor deelname is zoals gebruikelijk bij ASTRON nodig, belangstellenden kunnen zich uiterlijk tot 1 oktober aanmelden. Dat kan door een mail te sturen aan pa0ehg@amsat.org , iedere aanmelding wordt binnen korte termijn bevestigd. Als u met de auto komt moet u ook in verband met betreden van het terrein van Astron ook het kenteken van uw auto doorgeven.

De laatste informatie over deze dag kan u vinden op: www.pa0ehg.com/wsd2018.htm.

Een real-time overzicht van DX-verkeer op de VHF-band.

Komend weekend VHF-UHF-SHF contest

Komend weekend wordt weer de VERON VHF-en-hoger radio wedstrijd gehouden. Tegelijkertijd wordt in de landen om ons heen (en verder) ook de nationale VHF en hoger wedstrijden gehouden. Er zal dus weer voldoende activiteit zijn en het is een mooie gelegenheid om nieuwe (horizontaal gepolariseerde!) antennes uit te proberen.

Logboek
Iedereen wordt uitgenodigd om mee te doen. Ook al heb je een paar uur meegedaan en heb je een paar verbindingen gemaakt, het heeft altijd zin om je log in te sturen. Al was het maar om te laten zien hoeveel activiteit er was. Voor een verbinding worden uitgewisseld het RST rapport, een volgnummer te beginnen bij 001 en je QTH locator.

Tijden
De contest duurt van zaterdag 16.00 uur tot zondag 16.00 uur lokale tijd. Vanuit Engeland zal er extra activiteit zijn op de zondagmiddag, wanneer de RSGB backpackers contest op 144 MHz plaatsvindt. Met name in de eerste en de laatste uren zal er veel activiteit zijn, maar gezien de tropo condities kan er tot laat in de avond gewerkt worden.

Zendbeperkingen
Zoals het er nu naar uit ziet gelden er nog weinig zendbeperkingen op de 13cm band. Een actueel overzicht van geldende zendbeperkingen is onder het kopje ‘Zendbeperkingen’ op deze website te vinden. Zendamateurs moeten we rekening houden met een beperking die in de regio Den Haag (Scheveningen) geldt in verband met de Volvo Ocean Race.

Derde DKARS VHF weak-signal dag

DKARS zal voor de 3e keer een weak-signal dag organiseren voor de VHF en hoger banden. Deze vindt plaats op zaterdag 13 oktober 2018. De locatie is wederom CAMRAS in het Drentse Dwingeloo. Het programma wordt momenteel nog samengesteld door organisator Hans PE0EHG.

Hou voorlopig de datum vrij in uw agenda, het programma en informatie over aanmelden voor deelname volgt ergens in augustus in het DKARS magazine.

Een real-time overzicht van DX-verkeer op de VHF-band.

Komend weekend VHF-UHF-SHF contest

Komend weekend wordt weer de VERON VHF en hoger radio wedstrijd gehouden. Tegelijkertijd wordt in de landen om ons heen (en verder) ook de nationale VHF en hoger wedstrijden gehouden. Er zal dus weer voldoende activiteit zijn en het is een mooie gelegenheid om je zender en ontvanger uit te proberen. Iedereen wordt uitgenodigd om mee te doen. Ook al heb je een paar uur meegedaan en heb je een paar verbindingen gemaakt, het heeft altijd zin om je log in te sturen. Al was het maar om te laten zien hoeveel activiteit er was. Voor een verbinding worden uitgewisseld het RST rapport, een volgnummer te beginnen bij 001 en de QTH locator.

[Klik op onderstaande afbeelding om meer te lezen]

Lage VHF-banden in Ierland vrijgegeven

In Ierland is de lage VHF-band, lopend van 30 tot 49 MHz en van 54 tot 69.9 MHz vrijgegeven aan zendamateurs. Zij mogen hier op secundaire basis experimenten uitvoeren, waaronder (digitale) TV. Dat valt te lezen op de website van PI4RAZ. Daarnaast is de 4-meter band uitgebreid en loopt deze nu van 69,5 tot 70.5 MHz.