1e VHF-en-hoger contest van 2019

In het eerste volle weekend van maart vindt de VHF-en-hoger contest plaats. Van zaterdagmiddag 2 maart 14.00 uur (UTC) tot zondagmiddag 3 maart 14.00 uur is het een mooie gelegenheid om op de VHF en UHF banden verbindingen te maken door heel (west) Europa. Met simpele middelen is het ook mogelijk om landen ver over de radio-horizon te werken zoals Engeland, Duitsland en België. Met iets meer moeite zijn verbindingen over 600-800 kilometer afstand ook mogelijk.

Heb je een zendontvanger voor 144, 432 of wellicht 1296 MHz die ook USB-modulatie ondersteund, ga dan snel de garage in om een horizontale antenne te bouwen. Een dipool volstaat maar een Moxon zet je net zo makkelijk in elkaar en geeft net die ene S-punt meer. Wellicht heb je al antennes staan en ben je weinig actief. Deze contesten zijn een mooie gelegenheid om de stof van de set af te halen, want er is voldoende activiteit. Speciaal voor beginners is er een 6-uur sectie om mee te doen.

Log uploaden
Deelnemers kunnen hun log uploaden op de contest robot. Doe je voor het eerst mee en heb je een minimaal aantal verbindingen dan volstaat het invullen van een formulier met het totaal aantal verbindingen en het verste station. Die je vaker mee dan zal een EDI-log ingezonden moeten worden. Deze kun je via bekende contest software als N1MM genereren. De contestregels zijn hier te vinden.

Activiteiten avonden
Heb je geen tijd, maar vind je ‘5-9’ in een draadje roepen minder spannend dan verbindingen maken via troposcatter waarbij iedere dB écht winst is, doe dan eens mee tijdens de activiteiten avonden. Tijdens deze avonden is er voldoende activiteit om je zender, antenne en (pre)amps te kunnen testen. Een overzicht van de avonden is op deze website te vinden.

6 antwoorden
 1. MPX
  MPX zegt:

  Eigenlijk nog de enige manier om wat DX te werken in phone.
  Afgelopen week genoeg tropo, maar amper wat te werken.
  Die FT-8 troep gaat dag en nacht door ddww 🙂

  • Ray
   Ray zegt:

   Wellicht een goed idee om contesten voortaan in FT8 te gaan houden. Heeft eigenlijk alleen maar voordelen t.o.v. phone.

    • Ray
     Ray zegt:

     De eind vorig jaar gehouden FT8-RoundUp contest was een dusdanig groot succes dat deze mode in de toekomst vast en zeker uitgebreid zal gaan worden in de diverse contesten. Om het aantal contestdeelnemers omhoog te krijgen zal dit een logische stap zijn denk ik. Dit ziet de VERON ook wel in. Suggesties in deze richting lijken mij dan ook overbodig. Immers, regeren is vooruitzien.

     • Peter
      Peter zegt:

      Welk vernieuwend inzicht verwacht je van een vereniging waar een bestuurder 47 jaar zitting heeft en een lintje 50 belangrijker is dan vernieuwing? Dat geldt trouwens ook (juist) voor de mede-bestuurders die toekijken, dit aanzien en blijkbaar ondersteunen!

 2. Hans
  Hans zegt:

  @ Peter,
  Je geeft hier alleen de schuld aan de betreffende bestuurder en de mede bestuurders. Laten we wel duidelijk stellen dat de mede bestuurders niet alleen de leden van het HB zijn, maar ook alle afgevaardigden vanuit de afdelingen die naar de VR gaan en daar middels hun stem bijdragen aan de huidige situatie.

  Met andere woorden de afdeling afgevaardigden naar de VR zijn net zo verantwoordelijk voor de situatie van nu als de leden van het HB. Als het daar niet begint dan zal er nooit iets veranderen.

  Wel een behoorlijk stuk off topic dus laten we het over contesten hebben.
  De VHF contesten zijn al heel lang puur weak signal contesten waarbij de verbindingen in SSB, CW of zelfs FM gemaakt worden. Als je behoefte zou hebben aan een contest met FT8 dan zou je dat op een ander moment kunnen organiseren of in een eigen FT8 sectie. Het verschil tussen de conventionele modulatie SSB, CW en FM is zo groot dat een eerlijke strijd met FT8 niet eenvoudig is en daarom zal je dat in een eigen sectie voor FT8 kunnen stoppen. Of je dat dan op dezelfde datum of op een speciale datum moet houden durf ik zo geen uitspraak over te doen.

Reacties zijn gesloten.