Visserij nog steeds actief op 80-meter

piraatIn de meest recente nieuwsbrief van de IARU regio 1 Monitoring Spectrum, editie maart 2015, wordt de Nederlandse visserij als piraat genoemd binnen de 80-meter band. De frequenties 3504 kHz wordt daarbij gebruikt in USB-modulatie, binnen het CW-gedeelte van onze 80-meter band.

Ook diverse andere intruders worden genoemd. Zo is een Russisch militair systeem terug op 21.000 Mhz USB. Ook diverse Over The Horizon (OTH) radar systemen gebruiken ons spectrum. Daarnaast zijn er weer diverse AM-omroepen actief binnen het gedeelte 7100-7200 kHz.

De nieuwsbrief is hier te downloaden.

45 antwoorden
  1. PLC Intruder Watch
    PLC Intruder Watch zegt:

    Wat een drukte om een paar vissers die slechts één frequentie in een amateurband gebruiken, terwijl PLC technologie voor velen van ons de hobby dreigt te verpesten of reeds verpest heeft. PLC maakt vrijwel de gehele kortegolf onbruikbaar. Dit is de echte intruder; je buurman mag met zijn PLC het gehele kortegolf spectrum gebruiken, zonder vergunning! Over piraten gesproken! Misschien dat de IARU hier eens wat meer aandacht aan moet besteden.

    • Rupert S
      Rupert S zegt:

      Onzinverhaal. Je relativeert beneden de nullijn, en dat kan niet. Je relativeert namelijk een probleem door naar grotere problemen te verwijzen. Daarmee zou het ‘kleine’ probleem ‘bestaansrecht’ hebben. Zo werkt dat alleen in sprookjes. Alle problemen verdienen het om aangepakt te worden. Begrijp dit, weet dit en bekijk nu alles opnieuw.

  2. Ad van Drunen
    Ad van Drunen zegt:

    Helemaal mee eens !, AT, politiek europese unie, de veron, de vrza, de dkars, de IARU …,kom op nou !, het is een grote bananen republiek waarbij het grote geld het voor elkaar heeft om de markt te overspoelen met die plc klerezooi, en toch blijven de amateurs naar radiobeurzen en winkels hollen alsof er niks aan de hand is.
    Dus zeur nou niet over een visser die af en toe eens gebruik maakt van 80 meter, kpn en het at, dat zijn de piraten, en ze houden elkaar de handen boven het hoofd. Ga maar postzegels verzamelen of zoiets, en probeer je radio spullen maar snel te verkopen, binnenkort is het niets meer waard.

  3. paul
    paul zegt:

    Gelukkig zitten deze enkele vissers IN de amateurband dan kunnen we ze tenminste nog een beetje horen.
    Buiten de amateurbanden zouden ze sowieso verdrinken in de EMC vervuiling.

    Hetzelfde geldt voor die paar Afrikaanse low power (verzets) omroep stations bovenin de 40m band.

    Intruder watch is volslagen lachwekkend als IARU,Veron,KPN,AT en anderen in vreedzaam overleg zo’n 28MHz aan spectrum doneren aan de PLC industrie.

    Ik hoop dus nog veel interessante intrusion DX tegen te komen in de amateurbanden.

  4. Hans
    Hans zegt:

    Prima promotie Heren! Chapeau,Chapeau! Ik zou zeggen op iedere vissersboot een gratis HF set! Want wat maakt het per slot van rekening toch uit dat wij legale gebruikers in dat bankje bij het AT hebben zitten te zwoegen om ons papiertje te halen! Dat was zeker nodig zodat die piraten dat NIET hoefde te doen en boven de wet staan.Inderdaad hoe meer piraterij op onze banden hoe sneller we met z’n allen postzegels gaan verzamelen!

  5. paul
    paul zegt:

    Je slaat de spijker op z’n kop Hans.
    Dat papiertje is waardeloos geworden zonder markttoezicht op storing.

  6. PLC Intruder Watch
    PLC Intruder Watch zegt:

    Ik ben geen voorstander van piraterij op de amateurbanden. Ik probeerde alleen een punt te maken. Als er op het moment iets boven de wet staat, dan is het wel het grote geld en de graaiers, die zich in in onze hobby voornamelijk gestalte hebben weten te geven in de vorm van PLC! Ik heb liever op iedere vissersboot een gratis HF set, dan één boven de wet gestelde PLC bij de buurman. De IARU kan zich druk maken om een paar vissers die één frequentie in een amateurband gebruiken, maar er ligt veel grotere dreiging op de loer, een piraat die de gehele kortegolf band opslokt en voor zichzelf houdt en niet ver in de toekomst misschien ook het VHF spectrum er nog bij. Zaak voor de IARU en andere grote amateurverenigingen om eens prioriteit te gaan stellen…..

  7. PE2K
    PE2K zegt:

    Gezien de leeftijden van de amateurs, is het probleem over 10 jaar opgelost op 80 meter. Die band hebben we dan niet meer nodig.

  8. Ad
    Ad zegt:

    Niet Hans slaat de spijker op zijn kop, maar degene die als eerste reageerde op het bericht van de intruder watch.
    We hoeven geen discussie te beginnen over leeftijden van amateurs en over hoeveel jaar een bepaalde band niet meer nodig is.
    Het gaat over het feit dat we met z’n ALLEN nergens anders over hoeven te discussieren zolang de ontvangst op de korte golf banden, en binnenkort ook de vhf door plc onmogelijk wordt gemaakt, dat is de kern van onze hobby, als dat er niet is, is er ook geen hobby meer.

    Het is daarom ONBEGRIJPELIJK dat er een struisvogel politiek gevoerd wordt vooral door de VRZA en de VERON, dat hele amateur overleg kan wel geschrapt worden, dat is alleen maar “pappen en nathouden”.

    De DKARS heeft nog “het voordeel van de twijfel”, we zullen zien of dat qua protest wat gaat worden, het is een nieuwkomer, dus we wachten het af.
    Wel valt me op dat de VERON nu in het april nummer ineens een stukje heeft geplaatst wat verdacht veel lijkt op de manier hoe de DKARS mensen aan het wordt laat die zelf actie ondernemen op storing uit de buurt…
    Zou de VERON de hete adem van de DKARS in de nek voelen?

    Ook is er al een voorstel van VERON afdeling Etten-Leur A 54, voor de verenigingsraad 2015 :

    “Ons voorstel is dat de VERON bij het AT gaat aandringen om betere handhaving van de geldende EMC normering waarmee volgens ons een deel van de huidige storingsproblemen opgelost kan worden.”
    Uit het antwoord van de VERON blijkt dat iedere amateur het zelf moet oplossen, de VERON kan hierin niets doen.
    Zal er ooit een amateur naar de rechte stappen omdat hij of zij zijn / haar hobby niet meer kan uitoefenen?
    Ik in ieder geval niet, daar heb ik geen tijd voor, en verder verwacht ik dat ook anderen dat niet zullen doen…
    Wachten we misschien op onze franse vrienden? in de regel gaat het daar tijdens protesten een stuk heftiger aan toe dan hier, ik kan me nog herinneren dat er iets was met vissers…(weer die vissers…), op de visafslag vlogen toen de vissen en het piepschuim van de verpakking in het rond alsof Asterix en Obelix met de Romeinen in gevecht waren…, dat is nog eens een protest…

    Maar misschien hebben ze daar geen plc?

    • paul
      paul zegt:

      Als het viswater net zo vervuild raakt als het HF spectrum, kunnen vissers en zendamateurs straks samen postzegels gaan verzamelen.

      Maar ik denk niet dat de belangenbehartigers van visserij & milieu dat laten gebeuren.

  9. Hans
    Hans zegt:

    De enige hoop is de DKARS.

    Beide verenigingen hebben een kilometers lange vertraging in slagvaardige beleidsvorming inzake PLC technologie en antennebeleid in Nederland.Ten koste van de belangen van de Nederlandse Amateur waarvan zij de belangen dienen te behartigen! Voeg daar aan toe dat Jan met de pet op zowat geen antenne meer op zijn dak mag plaatsen in NL maar dat de Heren hoofdbestuur al lang een vrijstaande mast in de tuin hebben staan en meer interesse hebben om zich te laten fotograferen met hun lintjes op hun revere’s op buitenlandse congressen!Te zien op de voorpagina natuurlijk van de diverse bladen!

    In maart dit jaar is het nog gelukt om DKARS een poot dwars te zetten tijdens het amateur overleg,bang als ze zouden worden toegelaten.
    Dus toog het AT naar Bonaire om daar constructief en nauw samenwerkend met DKARS WEL belijd uit te stippelen.
    Dat DKARS nu definitief gesprekspartner is van het Nederlandse Amateur overleg moge duidelijk zijn.

    Het word hoog tijd dat de stoffige elitaire mentaliteit van beide verenigingen plaats gaat maken voor een beleid wat de radio zendamateur daadwerkelijk dient.Ongeacht wat je achtergrond ook mag zijn!
    Daar naast pleit ik voor veel meer controle door het AT voor wat betreft PLC storing etc,maar ook de vele piraten die met valse calls op onze banden uitkomen en denken hun gang te kunnen gaan.En last but least,de amateurs die willens en wetens met piraten op onze banden gewoon qso maken(omdat ze ze kennen!!)Daarmee verzieken ze onze amateur banden.

    Samengevat:Beide verenigingen:SLAAP ZACHT DOORNROOSJE!

    Hans

  10. Eric
    Eric zegt:

    Hans heeft het echt niet begrepen, DKARS praat met een caribische vertegenwoordiger van AT en dat gaat uitsluitend over amateurzaken die op dat Caribische deel van toepassing zijn. Kortom nederlandse amateurs hebben helemaal niets aan DKARS. Ook DKARS kan vanuit de andere kant van de wereld geen PLC bestrijden, al was dat maar omdat ze daarvoor de expertise helemaal niet hebben. De VERON wel en dat doet zij met man en macht. Jan met de pet kan dankzij de VERON nog steeds antennes plaatsen, daar werkt de VERON al jaren elke dag aan. De VERON is altijd wakker en strijd voor haar leden. DKARS

    • paul
      paul zegt:

      Expertise? Om amateurs door te verwijzen naar NEN vriend KPN om daar zelf het probleem van ongenotchde PLC te gaan oplossen?

      Laat me niet lachen!

      De Veron doet helemaal niks, heeft nooit een scherpe mening, is zeer vereerd om aan tafel te “mogen” bij AT.

      Kijk eens naar DARC of RSGB, zij maken echt (en terecht) een groot probleem van PLC en andere EMC delicten. Met vervuild spectrum is deze hobby nl. nogal D-O-O-D.

      Tenzij je gefortuneerd pensionado bent met een vrijstaand buitenhuisje.
      (maar misschien zijn alle Veron bobo’s dat wel)

    • Hans
      Hans zegt:

      Even goed lezen waar de DKARS voor staan:

      De Dutch Kingdom Amateur Radio Society gaat naast het organiseren van de jaarlijkse Dutch Kingdom Contest ook bezig houden met andere zaken zoals:

      Het behartigen van de belangen van radiozendamateurs in Europees en Caribisch Nederland;
      Het behartigen van de belangen bij lokale, regionale, landelijke en Europese overheid;
      Het bevorderen van de radiohobby (ook bij jonge mensen);
      Promotie van Radiotechniek/Telecommunicatie in zijn algemeen en binnen het onderwijs in het bijzonder;
      De inzet van radiozendamateurs in geval van nood, dit speciaal voor de BES-eilanden;
      Het uitgeven van een eigen gratis informatieblad(als PDF);
      Hulp bij antenneplaatsing problemen(vooral in Nederland een actueel punt);
      Het (voornamelijk) in Nederland oplossen van een steeds grotere storingsproblematiek, zaken als powerline communicatie, plasma TV’s niet CE gemarkeerde storende producten;

      En wat verder nog ter tafel kan komen……

      Bekijk de DKARS Statuten : Statuten.pdf
      Bekijk het DKARS Huishoudelijk Reglement : Huishoudelijk Reglement.pdf

  11. Ewoud
    Ewoud zegt:

    Ik heb dan nog liever een piraat die met een niet uitgegeven call een normaal QSO maakt dan een een of andere idioot die rare kreten zit te roepen of te fluiten want daar ben ik helemaal klaar mee!

  12. Eric
    Eric zegt:

    Paul, noems eens drie dingen die DKARS voorelkaar heeft gekregen die de VERON niet voor elkaar krijgt. De VERON gebruikt de ruimte die er is binnen de EU/IARU net als de RSGB en de DARC. In UK en DL is PLC niet verboden en wordt daar net als hier gebruikt. Onzin en kletsverhalen van types zoals jij en Hans die zich deskundig voelen maar het helaas niet zijn. Je er echt in verdiepen is te veel moeite, lekker reaguren is makkelijk maar helpt niets. Je bent vast donateur van een stichting waar je wel mag betalen maar niets te zeggen hebt en ook nooit zal krijgen.

  13. paul
    paul zegt:

    Paul, noem eens drie dingen die DKARS voor elkaar heeft gekregen die de VERON niet voor elkaar krijgt:

    -Luisteren naar leden onder de 45 zonder speldje en daarbij geen onderscheid maken tussen “rangen” amateurs.
    -Scherpe kritiek uiten op overheidsbeleid daar waar dat compleet faalt en niet de lieve vrede bewaren tot je onder de voet bent gelopen en achter de feiten aan hobbelt.
    -Het meest lezenswaardige magazine produceren dat voor Nederlandse radio amateurs verkrijgbaar is!
    Het ademt enthousiamse, interesse, betrokkenheid en toegankelijkheid.
    (alleen dát is een donatie al meer dan waard)

    De Veron en VRZA zijn door hun bureaucraticsh, hierarchisch, afdelings-, rangen- en standenbeleid en onzinnig onderlinge gekibbel ergens in de jaren 50 blijven hangen. Men hanteert zelfs nog steeds een ballotage achtige toegang in de 21ste eeuw! Hierdoor zijn (terugkomend op je vraag) 3 dingen vooral niet voor elkaar gekregen:

    -Blijvende verankering van het belang onze hobby in de maatschappij door een open moderne vereniging te zijn.
    -Serieus genomen worden door het huidige bedrijfsleven en overheidsinstanties.
    -Een koppeling maken met hedendaagse techniek, ontwikkelingen en de gebruikers daarvan.

    DKARS is daarentegen goed bezig voor alle amateurs en radio-geinteressseerden. Ik ben verheugd zoveel nieuw enthousiasme te zien, dat is goed voor de hobby. Het is de enige amateurvereniging die groeit en dat zegt -denk ik- vrijwel alles. Ik zie ook veel “oud gedienden” zich inmiddels aansluiten.

    Disclaimer: Dit is natuurlijk slechts een bescheiden mening geroepen door een waarnemer vanaf de zijlijn.
    Net zoals jij mag vinden dat vadertje Veron jouw perfecte vereniging is.

    • Rob
      Rob zegt:

      Ik denk dat je moet oppassen met het idee dat alleen je eigen mening de juiste mening is, en dat alleen
      het beleid wat je zelf voorstaat een juist beleid is. Er zijn gewoon verschillende manieren om er tegenaan
      te kijken, en daardoor ook verschillende meningen en beleid mogelijk.

      Bijvoorbeeld van het overheidsbeleid stel je dat het “compleet faalt”, maar dan bedoel je natuurlijk alleen
      de aspecten richting zendamateur. Immers als je kijkt naar “hoe kan de gemiddelde burger profiteren van
      de moderne ontwikkelingen in de techniek” dan faalt het helemaal niet. De mensen kunen nu hun TV of
      computer boven aansluiten op internet op een redelijk schaalbare manier (i.t.t. WiFi wat de mist in gaat als
      er lokaal teveel gebruikers zijn), en ik kan me heel goed voorstellen dat als de overheid beleid moet maken
      de belangen van 10 miljoen mensen zwaarder kunnen wegen dan die van een groepje van 14000.
      Als je toevallig (net als ik) in dat groepje zit ben je natuurlijk minder blij, maar “het beleid faalt” dat is het niet.

      Idem met verenigingen. Je bent er kennelijk voor om zoveel mogelijk mensen binnen te halen en die allemaal
      hun zegje te geven, maar is dat wel het beste? Ik denk dat het binnenhalen van veel mensen die niet de
      oorspronkelijke doelstelling van het zendamateurisme aanhangen (het bieden van de mogelijkheid van
      zelfontwikkeling op gebied van de techniek door het doen van proeven op het gebied van radio)
      de situatie waarin we nu zitten niet echt verbeterd heeft. Je denkt misschien “hoe groter onze groep hoe
      moeilijker ze ons kunnen negeren daar in den Haag” maar daarvoor is onze groep toch nog veel te klein.
      Zie bijvoorbeeld de grens die je moet halen om een petitie in de 2e kamer in te brengen, 40000.

      Wat we nu wel bereikt hebben is dat het argument van “de zendamateurs zijn innovatief bezig en helpen
      ons vooruit met hun ontdekkingen en onderzoekingen” grotendeels van tafel is omdat een steeds kleiner
      deel van de zendamateurs nog daar mee bezig is. Het deel wat dat niet doet klampt zich er vaak wel
      opzichtig aan vast, maar zelf moeite doen (zoals een F licentie halen of zelf iets bouwen of ontwerpen)
      dat zit er voor een steeds grotere groep niet meer in. Dat ontgaat de buitenwereld echt niet, hoor.

      Wat dat betreft denk ik dat het helemaal niet slecht is om kritisch te kijken naar wat de leden voorstellen
      en niet zomaar overal achteraan te hollen. Ik erger me al jaren mateloos aan het gedrein van de N amateurs
      om steeds maar meer mogelijkheheden te krijgen, en de Veron is daar naar mijn idee al veel te veel in
      mee gegaan, in plaats van het algemene belang van het zendamateurisme om een zekere status te
      behouden te beschermen. Dat is mijn mening, en daar hoeft ook niet iedereen het mee eens te zijn, maar
      ik bestrijd het idee dat er op populistische wijze moet worden gelobbied voor alles wat sommige leden willen.
      (er stilzwijgend van uitgaand dat als zij het willen, alle andere leden het ook willen)

  14. Eric
    Eric zegt:

    -DKARS heeft eenvoudigweg geen leden, bestuurders van de stichting worden niet gekozen hebben zichzelf benoemd. Ze kunnen tot het einde der tijden doen wat ze zelf willen. Over elitair gesproken. DKARS luistert naar niemand en wil dat ook niet, daarom heeft het bestuur voor een stichtingsvorm gekozen.
    -Uit helemaal niets blijkt dat de VERON niet naar jongeren luistert, er is een jeugdcie, een jong VERON lid is de YASME award toegekend, zij is zeer actief met jongeren binnen de IARU, organiseert de YOTA en noem maar op. Hoeveel donateurs zou DKARS hebben bij mensen onder de 45? En wat wordt er voor jongeren georganiseerd bij DKARS? Niets, nul of niks?
    -De VERON organiseert allerlei zaken, DvdRA, VPK, PACC PA beker Honor Roll, HF dag VHF dag Satellietdag afdelingsbijeenkomsten en noem maar op. DKARS doet dat allemaal niet.
    – DKARS heeft wel kritiek, maar dat wordt inhoudelijk op geen enkele manier ook maar voor een spoortje effectief geuit. Hard roepen helpt niet.
    – De PDF is leuk maar bestaat voor een groot gedeelte uit van het internet gekopieerde zaken. De donatie, ja waar wordt die eigenlijk aan besteed, weten de donateurs dat wel? Voor vakantiehuisjes wordt reclame gemaakt, niet geheel toevallig in het bezit van het bestuur van DKARS.
    – De VERON is niet bureaucratisch maar democratisch en een bestuurlijk goed georganiseerde vereniging waarin alleen al in de EMC Cie meer mensen actief zijn dan in het hele bestuur van DKARS. Er is geen rangen of standenbeleid. Je hebt vooroordelen die op geen enkele wijze worden onderbouwd. De VERON heeft superveel geregeld voor de N amateurs en doet dat nog steeds.
    -Iedereen kan lid worden van de VERON en bestaande leden kunnen inderdaad tegen toetreding bezwaar maken. In deze uiterst zeldzame gevallen is er altijd een zeer goede reden voor.
    -De VERON bestaat 70 jaar, heeft 7000 betalende leden en is een levende en actieve vereniging waarbij de leden direct in vloed uitoefenen op het beleid. DKARS heeft geen leden en er is de facto geen systeem waarin donateurs democratisch invloed kunnen afdwingen op het beleid, besteding van donatiegelden etc.
    -DKARS wordt niet serieus genomen, zij is niet representatief is voor de Nederlandse radiozendamateur en ook niet vertegenwoordigd in de IARU. Alleen al daarom is het zo naïef om te verwachten dat DKARS iets zal kunnen doen aan de problemen waar wij allemaal last van hebben.
    -De VERON heeft die koppeling al.
    -DKARS is opgericht uit frustratie, niet uit enthousiasme, een bestuurslid, woonachtig aan de andere kant van de wereld wilde meedoen met de PACC en wenste de contestregels te veranderen, dat lukte hem niet. Dan richt je een eigen clubje op, zo eenvoudig is het eigenlijk.
    -Helaas geloof jij dat als je maar enthousiast bent alles goedkomt. Dat is niet zo, er moet hard gewerkt worden aan het behartigen van de belangen van de leden door heel veel vrijwilligers. De VERON doet dat en is voor elke Nederlandse radiozendamateur de beste vereniging ook al omdat zij de enige is die op elk bestuurlijk niveau nationaal en internationaal bij overheden en organen als de IARU en daarmee in de ITU vertegenwoordigd is.
    -Meer mogelijkheden voor radiozendamateurs in Nederland worden door de VERON geregeld, DKARS zal dat nooit kunnen omdat zij alleen in de Cariben lokaal geringe invloed heeft, niet in Nederland en al helemaal niet in de rest van de wereld.

    • paul
      paul zegt:

      Zoals je het stelt klinkt het allemaal inderdaad prachtig democratisch.
      Daarnaast voel ik toch ook een hoop “venijn” richting een nieuwe collega organisatie.
      Wordt het -na de energie die decennia lang verspild is aan Veron versus VRZA- nu de periode Veron versus DKARS? Of heeft Veron geleerd uit het verleden, tolereren jullie een nieuwe collega en trekken jullie samen op?

      In de beschreven democratische gelaagdheid van bestuur ligt ook het gevaar van een zichzelf-in-stand-houdend systeem van functies,rangen,invloed en vriendjespolitiek op de loer. Ik denk -en dat is mijn persoonlijk mening- dat dit eigenlijk niet past bij een hedendaagse organisatie voor hobbyisten. Je komt het natuurlijk overal in de samenleving tegen, maar je kunt ook gemakkelijk doorslaan in een onuitgesproken hierarchie waarbij geldt “some radio amateurs are more equal than others”.

      Het altijd maar blijven hameren dat de Veron zoveel invloed heeft is iets dat ik vanaf de zijlijn niet met feiten kan staven. Ik heb in ieder geval niet het idee dat b.v. een samenwerking Veron,AT,IARU e.a. automatisch tot de beste resultaten lijdt. Vaak krijg ik daarbij in Nederland meer het beeld van een defensieve en gesloten club heren. Bij een DARC of RSGB is veel meer te lezen over principiële standpunten,acties en welke doelen er wel of niet behaald worden. Er is niet een houding van “gaat u maar vooral rustig slapen wij lossen het wel op, mits u lid wordt”.

      Je kunt natuurlijk altijd veel kritiek hebben op de “onprofessionalitiet” van een startende nieuwe organisatie, maar ook de Veron is heel, heel lang geleden zeer waarschijnlijk begonnen als onprofessionele club.

      Uiteindelijk zal de vereniging met de meeste leden ook de meeste invloed gaan hebben. Of de Veron nóg 70 jaar die positie bekleedt zal alleen de toekomst kunnen uitwijzen. Het ligt er helemaal aan wat leden aantrekt (of niet) in een organisatie.

      Ik hoop in ieder geval dat álle verenigingen met een warm hart voor radio samen optrekken als het gaat om urgente zaken zoals EMC en storingsproblematiek. Misschien wordt het daarbij voorzichtigaan een interessante vraag of het AO nog wel de beste en enige weg is.

  15. PLC Intruder Watch
    PLC Intruder Watch zegt:

    Het is zo dat de KPN aan nieuwe klanten tegenwoordig gelijk ongenotchte PLCs (d.w.z. dat ze ook op de zendamateur HF banden storen) uitlevert i.v.m. het feit dat ze de “bandbreedte” nodig hebben. Als je dan als zendamateur hier storing van ondervindt mag je eerst zelf uitzoeken waar de storing vandaan komt en mag je vervolgens een klacht indienen bij de KPN. De KPN gaat dan in overleg met de klant en vraagt de klant of deze de ongenotchte PLCs wil ruilen tegen een set genotchte PLCs. Daarbij wordt wel tegen de klant gezegd dat dit ten koste kan gaan van de kwaliteit van het signaal. Het lijkt me dan wel duidelijk waar de klant, die totaal geen benul heeft van wat onze hobby inhoudt, in de meeste gevallen voor zal kiezen…..
    Naar mijn weten, en verbeter me maar als het niet zo is, is de VERON in het overleg met het AT en KPN hier vrolijk mee accoord gegaan. Als dit daadwerkelijk zo is, heeft de VERON zich hiermee als zendamateurvereniging en met name ook de Nederlandse zendamateurs die de vereniging vertegenwoordigd flink laten naaien! Ik ben lid van de VERON en draag de vereniging nog steeds een warm hart toe, maar ik verwacht een scherper beleid op het gebied van PLC en een harder optreden tegen beleid zoals dat van de KPN. Ik verwacht dat er niet wordt meegelopen met het rijkste en populairste jongetje van de klas als dit nadelig is voor de Nederlandse zendamateur. Ik verwacht hetzelfde van de IARU. Als er geen harder optreden komt zal uiteindelijk het bestaansrecht (het zendamateurisme!) van de diverse zendamateurverenigingen en organisaties helaas vanzelf een einde vinden. Zoiets als de “Intruder Watch” en alle acties om jonge aanwas te vinden blijven dan een lachertje…..

  16. paul
    paul zegt:

    De Veron is het formeel niet eens met KPN, maar verwijst wel door naar haar “klachten email”.
    Dat is zo’n principieel punt waar ik nog steeds grote vraagtekens bij zet.

    Het decentraliseert en brengt velen in een uitzichtsloze kastje-naar-de-muur situatie.
    Gestoorden zouden niet rechtstreeks met een stoorder hoeven te onderhandelen, daar hebben we in dit land een handhaver voor. Zeker als het apparatuur betreft die de EMC richtlijn overschrijdt.

    De Veron en IARU zeggen bij EN50561 “beter iets dan niets”, maar ontraadt impliciet haar leden verdere acties zoals het tekenen van peteties of een direct schrijven naar een EU. Ook daar snap ik eigenlijk niets van. Daarbij heeft de Veron al jaren uitstekende technische kennis in huis om te laten zien waar de EMC richtlijn wordt overschreden. In een gecontroleerde testsituatie zou -denk ik- haarfijn gedemonstreert kunnen worden waar “vermoedens van voldoen aan de richtlijn” niet stroken met de praktijk voor bepaalde groepen appaatuur.

    Verder citeert de Veron regelmatig uitspraken van AT dat amateurs die storing ondervinden hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen en geen “recht” hebben op bruikbaar spectrum. Maar is dat echt zo? En op hoe weinig storing hebben we dan wél recht? Het op zijn minst merkwaardig om zo’n stelling te verspreiden zonder er waardes bij te vermelden. Ik wil als lid van een vereniging exact weten waar ik aan toe ben.

    Tegelijkertijd hoor je Veron niet luidkeels zeggen dat KPN, net zoals amateurs, háár (morele) verantwoordelijkheid moet nemen en zich aan de stand der techniek moet aanpassen als het gaat om vermijden van storing; oftewel pro-actief EN50561 toepassen in al haar DVS apparaten.

    Ik kan dit soort zaken alleen verklaren als gevolg van een bepaalde noodzaak om met diverse instanties vrede te bewaren. Maar is het in EMC-land eigenlijk nog wel vrede?

    Een andere mogelijkheid is dat de Veron juridisch knel zit, en bepaalde dingen om die reden niet kán aankaarten. In dat geval zou het eerlijk zijn om leden daarvan op de hoogte te stellen, zodat zij weten hoever de invloed nog strekt op dit specifieke terrein.

  17. PeeJee
    PeeJee zegt:

    Hoe een onderwerp over piraterij op de 80-meter band weer eens compleet uit de hand kan lopen. Nu heb ik professioneel gezien meer met cijfers en wet- en regelgeving te maken dan met techniek, dus laat ik me daar even tot beperken.

    Boze tongen in de comments beweren dat de bestaande verenigingen een harde lobby gestart zijn om DKARS buiten het overleg te houden, omdat de vrees bestaat dat de verenigingen minder belangrijk worden, ofzo. Het enige wapenfeit lijkt daarbij de rechtsvorm te zijn. Er wordt niet naar de doelstelling gekeken. Bovendien, hebben veel VERON-afdelingen niet een stichting als rechtsvorm, zoals dit ook de rechtsvorm is van het VERON-fonds en het VERON Service Bureau? En accepteert Agentschap Telecom een stichting wel als het om aanvraag van een PI4-groepscall gaat als uitsluitend de doelstelling van de stichting juist is, waarbij een vereniging het aantal leden voor de aanvraag van een PI4-station representatief moet zijn? Hebben we niet de Stichting Radio Examens waar VERON en VRZA aan deelnemen dat als Stichting wel bevoegdheden krijgt van het Agentschap? Participeert VERON ook niet binnen Stichting CAMRAS? En wat met Stichting DARES (die als stichting ook diverse privileges heeft gekregen van Agentschap Telecom)?

    De vraag is dan ook of de huidige verenigingen dan wel representatief zijn om de zendamateur in het algemeen te vertegenwoordigen bij overheidsorganen als Agentschap Telecom. Volgens het Nederlandse poldermodel is het dan makkelijk: In tegenstelling tot de samenwerking zoeken bij bestande verenigingen en de koers te veranderen, richt je een nieuwe partij op. Dat je daarbij geweigerd wordt aan te schuiven bij bestaande besloten bijeenkomsten dien je wel voor lief te nemen. Niets nieuws onder de zon, we zien het veel gebeuren in politiek Den Haag. Laten we de representativiteit van beide verenigingen verder onderzoeken…

    Om de vraag te beantwoorden of beide verenigingen representatief zijn kunnen we het best kijken naar de enquête die in 2013 onder alle radiozendamateurs gehouden is door Agentschap Telecom. Dat is de meest actuele data die voorhanden is en ook representatief is omdat deze onder (vrijwel) alle zendamateurs hieraan deel hebben kunnen nemen. Een van de vragen was of zendamateurs lid zijn van een vereniging. Dat blijkt in 63% van het geval. Wel valt op dat Full amateurs (66 %) vaker lid zijn dan Novice amateurs (54%).

    Als we de cijfers verder bekijken, zien we dat 83% van de leden die aangegeven heeft lid te zijn van de VERON, 9% van de VRZA en 8% van beide landelijke verenigingen. Deze zendamateurs is gevraagd of ze zich vertegenwoordigd voelen voelen. Daaruit blijkt dat “Tweederde (67%) van de radiozendamateurs die lid zijn van één of beide van de landelijke verenigingen voor radiozendamateurs, is (heel erg) tevreden over de wijze waarop deze vereniging(en) hun belangen behartigen in het Amateuroverleg.”, zo valt in het verslag te lezen. Ook hier zien we dat Full amateurs (70 %) zich beter vertegenwoordigd voelen dan Novice amateurs (54 %).

    Ook onder niet-leden van de vereniging is de vraag gesteld of zij zich desondanks vertegenwoordigd voelen in het halfjaarlijkse Amateur Overleg. “Een derde van de radiozendamateurs (33%) is (heel erg) tevreden over de wijze waarop hun belangen in het Amateuroverleg behartigd worden door de landelijke verenigingen. Ruim een derde (37%) heeft geen mening, niet vreemd voor personen die geen lid zijn van een vereniging.”

    “Als we de respondenten die ‘geen mening’ hebben buiten beschouwing laten, zien we dat 61% vindt dat er (ruim) voldoende aandacht besteed wordt aan belangen, meningen en wensen van radiozendamateurs in het Amateuroverleg.
    Leden van één (of beide) van de landelijke verenigingen vinden vaker dat er (ruim) voldoende aandacht besteed wordt aan belangen, meningen en wensen van radiozendamateurs (64%) dan niet-leden (51%).”

    Uit bovenstaande data blijkt dus dat het meerendeel, circa 60% van alle zendamateurs – ongeacht het wel of niet lid zijn van een van de landelijke verenigingen – zich (heel erg) goed vertegenwoordigd voelt bij het Amateur Overleg. Helaas valt uit de resultaten van de enquête niet op te maken waarom zendamateurs die aangegeven hebben geen lid te zijn van een van de beide verenigingen dit niet zijn. Eventuele data uit open (invoer)velden uit dezelfde enquête is helaas niet beschikbaar. Al kan ook gesteld worden dat de meningen zo erg uiteen lopen, dat het vrijwel onmogelijk is om de hoofdlijnen te kunnen destilleren. Het zou gezien de hoeveelheid onbegonnen werk zijn om dit snel inzichtelijk te maken.

    Ruimte voor een extra partij in het Amateur Overleg is er dus wel degelijk, aangezien er een groot deel, 40% van de zendamateurs, zich dus niet (goed) vertegenwoordigd voelt door de bestaande verenigingen. Als we naar het totaal aantal zendamateurs kijken, komt dit in een absoluut aantal neer op circa 40% van de 13.500 zendamateurs, dus 5.400 zendamateurs. Wel moet daarbij opgemerkt worden dat zendamateurs met ‘geen mening’ in dit aantal meegenomen zijn. Deze aantallen wegzetten tegenover de grootte van de huidige verenigingen dan is dit ~80% van het aantal VERON-leden of zelfs ~400%(!) van het huidig aantal VRZA-leden.

    De vraag is echter hoe dat ingevult moet worden, terugkomend op het poldermodel. Ben je het ergens niet mee eens, begin je je eigen rechtsvorm (een vereniging, BV of whatever, laat de doelstelling leidend zijn en niet de rechtsvorm). Als er straks een 10-tal verenigingen bij komen die een zeer kleine groep ZA’s vertegenwoordig heb je een onwerkbaar Amateur Overleg, want tien zielen is tien meningen.
    Omdat zowel VERON alsook VRZA altijd met meerdere leden aanwezig zijn, is het niet wat dat een van deze verenigingen en plek beschikbaar stelt aan een vertegenwoordiger van DKARS. Want ook onder deze bestuurders hebben we veel dubbelleden – genoemd in het onderzoek – van de bestaande landelijke verenigingen.

    Het resultaat kan uitsluitend winst voor de zendamateur in het algemeen zijn. Dan hebben we niet een ‘verliezer’, maar duizenden winnaars. Ik denk maar even hardop. Maar dat kan alleen als de bestaande (bestuurders van) verenigingen even over hun eigen schaduw heen durven te stappen.

  18. John
    John zegt:

    DKARS probeert nu al om amateurbanden commercieel te exploiteren met dat Uberpop idee .. ik zou me echt niet door die club willen laten representateren !

  19. paul
    paul zegt:

    PeeJee,

    Interessant en goed onderbouwd relaas!

    Concluderend lijkt het me na jouw opsomming dan *zeer* interessant om te weten of -naast alle tevredenen- de groep die juist níet tevreden is over de representatie bij het AO, toevallig óók de groep is met de meeste storingsproblematiek.

    • Rob
      Rob zegt:

      Dat zal vast wel, maar dat is dan wellicht een groep die niet begrepen heeft dat vertegenwoordigd zijn niet
      hetzelfde is als je zin krijgen.

  20. paul
    paul zegt:

    Als jij vindt dat harder inzetten op naleving van EMC wet- en regelgeving door een handhaver en het bedrijfsleven gelijk staat aan “je zin krijgen” dan houdt het daar inderdaad op ja.

    Dan wordt het de volgende 70 jaar VETON.
    De Vereniging voor Expirimenteel Teamspeak Onderzoek Nederland 🙂

  21. Eric
    Eric zegt:

    Maar weinig amateurs hebben echt inzicht in de processen in de EMC wet en regelgeving, laat staan op EU niveau. Op basis van de epistels van QRM-Paul zou je bijna gaan denken dat de VERON niets doet. Uiteraard is dat wel zo, het maximaal haalbare wordt er uit gesleept. Paul, die maar over een onderwerp reaguurt en klaagt maar zelf niets doet, wil of kan niet inzien dat de VERON en de radioamateurs in zijn algemeen niet de enige belanghebbenden zijn.

    Wat DKARS goed doet is een blaadje uitgeven, zeker verdienstelijk en leuk om te lezen. Alleen zeurpieten vallen over de taal/stijl en opmaakfouten.

    Het in twijfel trekken van de representativiteit van VERON en VRZA is ridicuul. Een stichting met enkele donateurs is per definitie niet representatief omdat het stichtingsbestuur volledig autonoom haar eigen gang kan gaan als dat zo uitkomt. Interessant is het om te lezen wat er in de statuten van DKARS staat: bestuurders worden benoemd door het bestuur. En door niemand anders.

    Donateurs hebben geen stem, worden niet gerepresenteerd, aan hen wordt geen financiële of beleidsmatige verantwoording afgelegd. Een donateur is iemand die een organisatie van geldelijke middelen, goederen en/of diensten voorziet IN DE HOOP dat de organisatie hierdoor beter haar doel kan nastreven. DKARS is goed in het scheppen van hoop, zij blaast heel hoog van de toren. DKARS is een krokodil, grote mond en kleine oren.

    Welke speerpunten heeft DKARS tot nu toe niet waargemaakt:

    -belangenbehartiging van amateurs in NL
    -behartigen van belangen bij overheden
    -bevorderen van de radiohobby bij jonge mensen
    -promotie van tech/radiohobby
    -promotie van tech/hobby in het onderwijs
    -inzet van hamradio voor nood op BES
    -hulp bij antenneplaatsingsproblemen: iemand gebruikt het boek geschreven door een VERON official/jurist om in de aanvraagfase een briefje te schrijven, dat is heel wat anders dan bijstand verlenen, het is niet zo dat DKARS een jurist aan de gang zet. Donateurs zullen dat op basis van het klaroengeschal van DKARS wel verwachten dat dit gaat gebeuren
    -Het oplossen van storingsproblematiek (aan DKARS gelieerde personen vragen nog steeds hulp en klagen bij de VERON EMC-EMF Cie)

    DKARS wekt bij sommigen de hoop dat het allemaal heel anders en veel beter kan, maar doet feitelijk niet meer dan dat. In werkelijkheid krijgt DKARS niets voorelkaar. Is dat dan erg? Ja, dat is erg!

  22. Arthur
    Arthur zegt:

    Quote “DKARS wekt bij sommigen de hoop dat het allemaal heel anders en veel beter kan, maar doet feitelijk niet meer dan dat. In werkelijkheid krijgt DKARS niets voorelkaar. Is dat dan erg? Ja, dat is erg!”

    Mag je dat dan al volledig verwachten van een club die zich nog korter dan een jaar presenteert of zou je ze nog de tijd geven?

  23. paul
    paul zegt:

    “Maar weinig amateurs hebben echt inzicht in de processen in de EMC wet en regelgeving, laat staan op EU niveau”

    Dat klopt, maar waarom eigenlijk niet???
    En wat hebben jullie dan besproken met andere belanghebbenden???

    Het moet toch inzichtelijk te maken zijn wat het AT bijvoorbeeld wél voor je zou moeten doen? Of wat KPN echt níet mag? Of wat de IARU van plan is te doen als andere industrieën dezelfde emissiegrens gaan opeisen als de ongenotchte spectra in EN50561? Heeft de Veron b.v contact heeft gehad met de luchtvaartsector naar aanleiding van KPN’s ongenotchde PLC? Is dit ooit buiten het AT om besproken met een andere/hogere instantie? Wat is er al besproken over PLC>30MHz? Hoe kijken jullie eigenlijk aan tegen marktoezicht? Vinden jullie dat dat beter/anders kan/moet? Zijn jullie blij met AT onder EZ? Hebben jullie dat wel eens aangekaart? etc etc etc

    “Het in twijfel trekken van de representativiteit van VERON en VRZA is ridicuul”
    Dat klinkt wel héél democratisch 😉

    Nou ja, ik houd erover op, QSY maar.

  24. Eric
    Eric zegt:

    @Paul: dat komt omdat het hele taaie kost is en bijna niemand werkelijk gemotiveerd is om zich er in vast te bijten en ook de beperkingen in te kunnen zien van wat radioamateurs voor elkaar kunnen krijgen. Zelfs als er al wat oppervlakkige interesse bestaat, eist men dat het wordt aangedragen en gaat niet het echte werk opknappen. Bij de VERON is men continu vrijwillig bezig met PLC en alles eromheen.

    Het is redelijk om keiharde kritiek te hebben op een niet-representatieve niet democratische stichting dkars die het doet voorkomen of er twijfel is aan de (in onderzoek aangetoonde) representativiteit van de grote verenigingen met een democratische structuur, transparante financiën en leden. Haar doelstellingen worden door de grote verenigingen al sinds jaar en dag actief nagejaagd, dkars voegt gewoon niets toe.

    dkars is opgericht omdat 2 of 3 op de Cariben woonachtige NL-amateurs die wilden meedoen aan de PACC, de door hen geëiste wijzigingen in het PACC reglement werden uiteindelijk door de leden van de VERON afgewezen. Daarom is er dkars, Men kreeg zijn zin niet.

    Als dkars zich zou beperken voor de belangenbehartiging van de amateurs op de Cariben is dat prima. Maar met 3 amateurs representeer je maar 3 amateurs dan verzin je er een aantal doelstellingen bij. Ze doen het voorkomen alsof ze die ook effectief kunnen halen voor NL en dat is niet waar.

    Bij geruchte heb ik wel eens gehoord dat een aantal bestuursleden van dkars wel eens met vakantie gaat in een huisje op CN van een ander bestuurslid, ja dan is je donatie wellicht een goede investering.

    Voor gewone amateurs is het weggegooid geld.

  25. Hans
    Hans zegt:

    Beste Eric,
    Na je uitvoerige betoog en vooral kritiek te hebben gelezen kan ik maar tot een conclusie komen :
    Bedankt dat je de DKARS toch kennelijk als serieuze gegadigde ziet in het amateur beleid van Nederland en daarbuiten!
    Kan me voorstellen dat het even wennen is en wellicht wat frustrerend.

  26. Eric
    Eric zegt:

    Beste Hans,

    Na jarenlang gezeur uit CN over de VERON en de PACC lijkt het mij goed dat er ook een tegengeluid te horen is en dat duidelijk wordt gemaakt dat dkars een niet serieus te nemen beperkt groepje amateurs is die alleen hun eigen net zo beperkte belang nastreven. VERON bestaat sinds 1945 is daar met recht trots op. VERON verhuurt geen huisjes maar zet zich daadwerkelijk elke dag in voor de Nederlandse radiozendamateur en is bereid dat elk jaar opnieuw weer aan de leden te bewijzen. Versplintering is niet in het belang van de Nederlandse radiozendamateur. Dat inzicht ontstond in 1945 bij de vooroorlogse verenigingen die opgingen in de VERON. Kleine clubjes kunnen geen vuist maken is een inzicht dat toen al bestond.

    VERON is fier op wat zij doet, dkars heeft nog niets bereikt, zit aan de andere kant van de wereld aan tafel met een AT medewerker en discussieert over details op Bonaire, maar in het geheel niet over zaken die voor de radiozendamateurs in Nederland van belang zijn.

    VERON bestaat dit jaar 70 jaar en is daar gewoon heel blij mee.

  27. Roeland Jansen
    Roeland Jansen zegt:

    Bizar hoe sommigen het voor elkaar krijgen om zo verschrikkelijk af te drijven en ongefundeerd meningen over clubs (welke dan ook) hier posten. Erg jammer. (Mijn mening geef ik er niet over alhoewel sommigen zich mogen schamen. Het is net de echte wereld. Lopen ook mafketels rond)

    Enfin — de intruders moeten gewoon weg. Punt. Er is in deze situatie geen enkele vorm van begrip noodzakelijk. Als je dat begrip wel toont dan moet je ook niet zaniken over andere partijen, apparaten e.d. die “ons” spectrum her en der vervuilen.

  28. PDØMV
    PDØMV zegt:

    Ik hoorde laatst nog NL’se vissers op 4224 KHz nou ben ik van mening dat het in mijn ogen niet per definitie ether piraten zijn, een vissers boot CQ anders schip dient te zijn uitegrust met een HF marifoon voor het geval van een nood geval, zeker als ze buiten territoriale wateren varen, sterker nog het is naar mijn weten verplicht. Ook zijn die dingen vrijdoorlopend waardoor ze idd de amateur banden kunnen gebruiken, sterker nog mij lijkt het ook wenselijk als je op welke manier dan ook gehoor krijgt aan je nood oproep als de kustwacht niets hoort, zou ik verdomde blij zijn als een F of N amateur mij wel hoort en gehoor geeft, laten we eerlijk zijn. Want als vissers ether piraten zijn, dan zou de marine dat ook zijn 😛 aangezien zei ook zijn uitgerust met HF marifoon die ook doorlopend is en dus net zoals de vissers op de HF amateur banden kunnen komen, en daar bij zijn het geen piraten omdat ze de Maricom certificering hebben, die ben je ook verplicht als je een boot vaart. Dat weet ik toevallig van kennisen, die een klein sloepje hebben.

  29. John
    John zegt:

    Dus..als je een 2m porto hebt en je gaat brabbelen op bv taxi,parkeerbeheer (of erger: overheidsdiensten) freqs ben je ook ‘niet per defintie etherpiraat’ ?? Wat een logica !

      • John
        John zegt:

        4224 Khz jawel…. . 80m echter niet 🙂 Daar zijn ze dus gespot door de intruder watch! Nood breekt wet ..maar vraag me dan wel af welke ‘nood’ deze vissers hadden ?? .. acute kaakspierkramp misschien?

  30. PDØMV
    PDØMV zegt:

    @JOHN 4224 KHz is een Marifoon HF frequentie, dus die vissers doen niets fout mits ze een maricom certificering op zak hebben. Ga je op je 2m porto die alleen goedgekeurd is voor amateur gebruik op taxi kanaal of marifoon kanaal zitten bleren of op de frequentie van hulpdiensten etc, en je stoort dan ook nog dan ben je idd wel bezig met pirate achtige activiteiten, en al helemaal al je uberhaupt niet over een dergelijke zendmachtiging beschikt, heb je wel je N of F papiertje dan treed je buiten de machtigings voorwaarden en zou je dus beslist beter moeten weten, in plaats dat je de spel regeltjes aan je laars lapt en de kantjes ervan af loopt.
    Ik vind het zoiezo kort zichtig om alle ( ether piraten ) over 1 kam te scheren, want er zijn er zat die wel degelijk weten wat ze doen, die paar die het echt te bond maken, die hangen we dan apart. Maar hoeveel amateurs zijn er wel niet begonnen met piraten achtige activiteiten en die vervolgens later hun papiertje bemachtigd hebben om het illegale vervolgens te legaliseren en zich wel aan de spel regeltjes te houden. Ik snap heel goed dat je als amateur geen piraten mag werken, OFFTOPIC maar even wat anders:

    hoe zit het dan als een capitein op een schip een nood signaal uitzend als we even uitgaan van spraak en zich begeefd op de amateur band omdat hij of zij geen gehoor kan krijgen op de marifoonband mag zijn nood oproep dan beantwoord worden door de betreffende amateur, ik kan me zo iets nog herinneren dat je dan het betreffende nood bericht zoiezo moet door spelen aan de kustwacht etc en dat je noteerd waar het schip zich bevind, tot zover snap ik het helemaal. Maar wat is dan het volgende ?? blijf je dan onderdeel van het noodverkeer of wordt het betreffende noodverkeer overgenomen door hen die er voor bedoeld zijn waardoor jouw hulp niet meer noodzakelijk is. Maar dat is iets wat ik nog niet goed weet, misschien dat iemand daar informatie over kan verschaffen, ik zou er in iedergeval iets meer over willen weten.

  31. dirk
    dirk zegt:

    Al dat gezwets over regeltjes wel of niet en hypothetische voorbeelden , er is 1 gouden regel die geldt voor iedereen in nood : Nood breekt wet ,als het nodig is om te overleven is gewoon alles toegestaan zolang de noodsituatie voortduurt en daarna niet meer ,dit geldt voor zowel burgers, luchtvaart en scheepvaart.

    • Kees
      Kees zegt:

      Echter wat betreft het verkeer op niet toegewezen frequenties door vaartuigen die in het bezit moeten zijn van HF telefonie (en nog veel meer) zijn er zelfs voor noodverkeer betere en verplichte opties. Dus visserij moet gewoon op de daarvoor bestemde frequenties blijven. Zij zouden het waarschijnlijk ook niet op prijs stellen als radiozendamateurs de maritieme frequenties in zouden nemen.

  32. Theo
    Theo zegt:

    PLC POWERPLUG.
    Al deze gebruikers zijn in mijn ogen legale PIRATEN, of bestaat dat niet?
    Nee voor het AT en de Overheid bestaat dat niet!

    Deze rommel heeft al veel slachtoffers gemaakt onder de luister en zendamateur.

Reacties zijn gesloten.