VK verliest bijna hele 13 en 9cm band

Zendamateurs in het Verenigd Koninkrijk verliezen bijna de hele 13cm en 9cm band. Dat heeft toezichthouder OFCOM besloten na ruim een jaar aan consultaties.

De frequenties tussen 2350 tot 2390 MHz en tussen 3410 tot 3475 MHz moeten ingeleverd worden voor ‘nieuw civiel gebruik’. Naar verwachting zal deze ruimte vrijgegeven worden voor telefonie- of dataverbindingen.

OFCOM heeft hiertoe besloten nadat defensie spectrum teruggegeven heeft en de toezichthouder op zoek is naar nieuwe toepassingen voor de band. Zij is van mening dat de frequenties voor een aanzienlijk groter publiek beschikbaar moeten komen.

In het Verenigd Koninkrijk heeft de overheid, waaronder defensie, zichzelf de taakstelling gegeven om voor 2020 ruim 500 MHz aan bandbreedte vrij te maken. Defensie heeft 40 MHz terug gegeven nabij de 13cm band en 150 MHz nabij de 9cm band. Om zeker te zijn dat nieuwe gebruikers geen storing ondervinden zijn de regels voor zendamateurs behoorlijk aangescherpt.

Zendamateurs in overlappend gebied mogen de banden enkel nog gebruiken na registratie bij de toezichthouder, die aangeeft dat wanneer er toch storingen zijn, de gehele banden definitief op slot gaan voor zendamateurs. In Nederland heeft Agentschap Telecom eerder ook al een soortgelijke uiting gedaan.

5 antwoorden
 1. Rob
  Rob zegt:

  Wie is er wel eens op 13 geweest? Op 9?

  Ik heb smalband ontvangstspullen voor 13, gekocht voor Oscar 40. Een converter naar 70. De inputfet is overleden maar ik zou het weer aan de gang kunnen krijgen.
  Ik had ook een ATV zender voor 13. Uitgeleend aan een amateur die er graag wat mee wilde gaan doen, nooit meer in gebruik geweest.

  Maar 9? Dat ken ik alleen van jaren geleden een contest waar PE1CMO bij was met zijn
  spullen. Ik denk niet dat er veel mensen QRV zijn.

  Het probleem is dat iedereen altijd wel roept dat we de banden moeten gebruiken, maar de meesten dat zelf niet doen.

 2. PD1ZON
  PD1ZON zegt:

  Ben het met de bovenstaande spreker eens, ook op 2 meter heerst stilte, op de gebruikelijke tijden op enkele repeaters na.

Reacties zijn gesloten.