VRZA sponsort Hobbyscoop

Hobbyscoop-logoDe VRZA heeft het voornemen om een bijdrage te gaan doen aan de activiteiten van Stichting Scoop Hobbyfonds (Hobbyscoop). Dat blijkt uit de meest recente editie van haar maandblad CQ-PA. De vereniging zal op zaterdag 9 april a.s. tijdens de Algemene Leden Vergadering aan haar leden vragen akkoord te gaan met deze sponsoring.

De sponsoring bedraagt sowieso eenmalig 1.100 euro voor de aanleg van de energievoorziening die moet komen op de twintigste etage in de Gerbrandytoren waar het nieuwe onderkomen van de IJsselstein repeaters te vinden is. Daarnaast wil de VRZA na instemming van haar achterban jaarlijks 2.400 euro bijdragen om de energielast grotendeels op te vangen die Hobbyscoop maakt om haar omvangrijke repeatersystemen in bedrijf te kunnen houden.

In IJsselstein zijn onder meer de repeaters PI1UTR (DMR), PI1UTR (D-Star), PI3UTR (2-meter FM), PI2NOS (70-centimeter FM), de HAMNET accesspoints en niet in de laatste plaats de ATV-repeater PI6ATV gehuisvest. Momenteel werkt Hobbyscoop aan de omvangrijke verhuizing van haar systemen vanuit de reportagecabine op 220m naar een nieuwe plek in het betonnen gedeelte van de toren, dit is noodzakelijk als gevolg van nieuwe veiligheidseisen. De verhuizing impliceert onder meer dat de kosten voor energie nu geheel betaald moeten worden terwijl hier in het verleden kostenneutraal gewerkt mocht worden.

De VRZA komt met deze sponsoring tegemoet aan de wens van haar achterban om inhoudelijk bij te dragen aan technische experimenten voor de Nederlandse zendamateurs. De activiteiten van de Stichting Scoop Hobbyfonds passen hier uitstekend in; de repeaters die door Hobbyscoop beschikbaar zijn gekomen bieden een ruime mate aan diversiteit voor de Nederlandse Zendamateurs en zijn daarbij ook voor het grootste gedeelte van de zendamateurs te gebruiken…

26 antwoorden
  1. Tonnie
    Tonnie zegt:

    Vrza vind andere repeaters niet belangrijk? die zouden ook wel sponsor geld willen

    • PH4X
      PH4X zegt:

      Met ‘die andere repeaters’ bedoel je die repeaters waar je roept en nooit iemand terug komt. Repeaters die 90% van de tijd baken zijn? Wellicht een wat radicale opening, maar hoeveel repeaters zijn er nu daadwerkelijk in gebruik en dragen écht wat bij. Natuurlijk. Het staat een ieder vrij om te experimenteren. Want dat is onze hobby. Maar als ik mobiel wel eens draai, luister of roep, blijft het op erg veel repeaters stil. En dat is wel jammer. Een repeater kan een mooi trefpunt zijn om de lokale/regionale amateurs samen te brengen.

      • Bert Schaap
        Bert Schaap zegt:

        Doe niet zo denigrerend man. Misschien wordt de hobbyscoopclub wel een beetje dominant. Wat mankeert er aan lokale of regionale repeaters door plaatselijke amateurs opgezet en onderhouden. Als je zoals NOS overal ontvangers opzet, is het vergelijk qua bezetting, een totaal onzin verhaal. Geloof nu dat je het padje, wat jij vergelijkt met de A1, een beetje kwijt bent.

      • Santino
        Santino zegt:

        Dat is een onzin reactie randy. Er word geregeld uitgewerken naar Amsterdam als PI2NOS bezet is. Er worden soms wel erg lange doorgangen gehouden op NOS. Dus zal men ook geregeld uitwijken naar andere repeaters in het land omdat je jezelf op PI2NOS niet kan inmelden door die lange gesprekken.

        • PH4X
          PH4X zegt:

          Ook ik wijk regelmatig uit naar een regionaal relais of simplex… Daar zouden meer mensen een goed voorbeeld aan kunnen nemen. 🙂

      • Eline
        Eline zegt:

        Je bedoelt misschien het gros van de 70 cm repeaters, daar zijn maar weinig amateurs qrv. Maar op de meeste 2 meter repeaters kun je toch heel snel een verbinding maken en vinden nog zeer regelmatig activiteiten plaats. Er zijn ook veel rondes op te volgen. Afgelopen zomer op reis door Nederland alleen in Limburg geen contact kunnen krijgen met amateurs, op de andere repeaters had ik na een paar keer roepen toch wel contact.

    • Santino
      Santino zegt:

      Dat is een opmerking die ik kort geledeb met landelijk bestuur VRZA besproken heb telefonisch. Als 2 zendamateurs 25 jaar repeaters beheren dan krijgen ze geen cent omdat ze geen vereniging zijn of stichting. Alleen een repeater die onderdeel van een vereniging of stichting is .. krijgen een bijdrage. De repeaters amsterdam zijn 25 jaar in beheer bij de zelfde persoon.. alles is uit eigen prive gelden betaald.

      • Peter
        Peter zegt:

        Niemand dwingt je toch een repeater neer te zetten? Daar horen ook kosten bij. En er gaat een hoop tijd in zitten. Maar dat geldt voor ieder stuk van de hobby. Alleen de lokale/regionale repeaters zijn totaal niet te vergelijken met de systemen van NON, NOS en UTR. Al gaat het in dit geval om de kosten van de Gerbrendytoren en niet over enkel de drie spraakrepeaters. Er hangt *veel* meer daar.

    • Rob
      Rob zegt:

      Het valt niet te ontkennen dat de landelijke repeaters een enorme boost hebben gegeven aan de activiteit
      op VHF/UHF, die behoorlijk aan het inzakken was. Het was altijd opvallend hoeveel activiteit er was op de
      ene dag dat er een Ballonvossenjacht gehouden wordt, in vergelijking tot wat er normaal op VHF/UHF nog
      gebeurt. Men had kennelijk nog wel spullen staan maar gebruikt ze niet meer.
      Er zijn uiteraard oorzaken voor aan te wijzen, zoals het vrijgeven van de HF banden zonder morse examen
      en het toenemen van de communicatiemogelijkheden buiten het zendamateurisme om. Als je kijkt hoe
      druk het in de jaren 80 op VHF/UHF was dan is daar niet veel meer van over.
      Echter de landelijke repeaters hebben daar weer wat aan verbeterd, en hebben ook nieuwe mensen
      naar het zendamateurisme gebracht (doordat je nu op beperkte spullen zoals een scanner ineens een
      boel amateuractiviteit kunt horen).
      Ik vind het daarom best goed dat de VRZA daar aan wil meehelpen. Jammer dat helpen altijd door
      anderen meteen weer negatief wordt uitgelegd, omdat zij zelf niet worden geholpen bijvoorbeeld.
      Wellicht kunnen zij iets anders regelen, bijvoorbeeld een belangenclub voor repeaterbeheerders
      oprichten waar de vereniging dan misschien wel steun aan zou willen geven, of die kan zorgen dat er
      meer donaties komen om de kosten van lokale repeaters te dekken.

  2. Santino
    Santino zegt:

    VRZA mag andere repeaters ook niet vergeten. Zodra lange doorgangen plaats vinden op PI2NOS.. want sommige personen kunnen minuten lang door praten.. dan wijken andere zendamateurs uit naar o.a. Amsterdam (ligt er aan in welkw regio men is). Dit vind geregeld plaats. Sommige zendamateurs willen een lokaal gesprek niet landelijk kenbaar maken. De repeater van Amsterdam draait al 25 jaar zonder donaties. Er mag ook eens gedacht worden aan repeaters die jaren door de zelfde beheerder(s) in de lucht worden gehouden. Landelijk bestuur VRZA zei dat je een vereniging moet zijn om een donatie te krijgen van de VRZA. Nou met 2 personen gaat het ook prima af om de repeaters te beheren. Hier wil het landelijk bestuur VRZA niets van weten. Dit uit een recent telefoon gesprek. Een beetje extra inkomsten zou fijn.

    • Martin - PA2RUS
      Martin - PA2RUS zegt:

      Gratis geld wil iedereen wel hebben toch? Echter is het structureel doneren van geld aan individuen oncontroleerbaar, hoe goed deze initiatieven ook moge zijn. Ik weet het niet zeker maar ik meen mij te herinneren dat de VRZA in het verleden wel eens een éénmale donatie heeft gedaan aan individuen (coversity) tbv bv repeaters.

      Het structureel doneren van geld aan een stichting is in elk geval in de boeken terug te traceren, en dus zijn de uitgaven te verantwoorden voor de onvangende stichting, maar zeker ook naar de leden van de donerende partij. Overigens moet de ALV van de VRZA er nog zijn goedkeuring geven over het gedane voorstel.

      Voor andere repeaters werkt het oude “vrijwillige donatie principe” het beste. Men kan kennelijk niet iedereen tevreden houden, en dat is maar goed ook.

      • santino
        santino zegt:

        Martin, ik ben van mening dat je onzin schrijft, als beheerders van Amsterdam analoog hebben we een overzicht met alle inkomsten en wat uitgegeven is, we willen zelf ook weten waar het geld ingestoken word. Als ooit een donateur zou aankloppen dan kunnen wij een overzicht overleggen. Dat verandert helemaal niets aan het feit of je een stichting bent of niet. Dus oncontroleerbaar is het niet, het gaat er om welke afspraken je maakt met de partij waaraan je een donatie geeft. Als iemand de ‘boekhouding’ wil bekijken, dan is deze aanwezig. Ik krijg er echte en punthoofd van ‘al dat officiële gedoe’. Laten we wat flexibeler met elkaar samen werken. Het landelijk bestuur wist niet eens van het bestaan van de Amsterdamse repeaters, terwijl VRZA leden ook gebruik maken van onze repeaters.

        Wat het doneren van VRZA betreft, ik ben van mening dat de leden zelf moeten aangeven naar welke repeaters een donatie gaat. Dan krijgen de repeaters ieder een deel van het bedrag dat men wil schenken. Ik hoef en wil hier geen onderdeel van uitmaken wat de ‘jackpot’ betreft. Maar het is wel raar, dat sommige repeaters beheerders in Nederland jaren bezig zijn om de zaken in de lucht te houden en een netwerk dat nog maar kort in de lucht is, krijg de volle 100 procent. Ik gun het PI2NOS van harte, daar kan je nog eens wat mee, maar eerlijke verdeling is het niet. Het landelijk bestuur zou zich wat meer moeten verdiepen in ‘repeaters Nederland’ en eens goed moeten nadenken. Er natuurlijk ook VRZA leden die geen repeaters gebruiken, laat staan dat men bekend is met PI2NOS. Ben benieuwd hoe dat af gaat lopen met de leden.

        • Mischa
          Mischa zegt:

          Het voornemen van de VRZA om donatie aan de Stichting Scoop Hobbyfonds te doen heeft -niet- specifiek te maken met PI2NOS, slechts voor een heel klein gedeelte (de ontvanger in IJsselstein die nauwelijks electriciteit gebruikt). De ondersteuning komt ten goede aan de hoge energiekosten die van toepassing zijn voor de vele systemen die in IJsselstein draaien in dienst van de radiozendamateur in héél Nederland.

    • Ruud
      Ruud zegt:

      Jammer dat je een vertekend beeld geeft van het verenigingsstandpunt. De bedoeling is, om juist het vernieuwende aspect te ondersteunen. Dat is dus van toepassing op coversity/NOS. Voor zover ik weet, heeft ook het landelijke aspect een rol gespeeld in de overwegingen.
      Maar het zal je niet geheel onbekend zijn, dat je als lid welkom bent op de ALV komende maand. Dan kun je dit soort zaken gewoon ter sprake brengen.

  3. Coen PF1A
    Coen PF1A zegt:

    Iedereen heeft het alleen maar over NOS maar er word voorbij gegaan aan het feit dat het geld voor de stichting achter o.a. PI2NOS is … M.a.w. het is dus voor veel meer als alleen PI2NOS , namelijk alle repeaters en andere systemen die de stichting beheerd. Dat zijn voor zover ik kan zien PI2NOS , PI6NOS , PI1UTR – DMR EN DSTAR , PI3UTR , PI6TEN , PI6ATV en nog een aantal kleine dingen. Verder kan ik goed begrijpen dat de VRZA voor een stichting kiest i.p.v. een persoon die een repeater beheerd. Een stichting heeft een penningmeester en een aantal leden die d.m.v. een overleg met de penningmeester de diverse geldstromen beheerd en controleert , een individueel persoon niet en hoewel de meeste mensen zich echt wel inzetten voor “hun” repeater en andere dingen is dat een stuk lastiger te controleren als een stichting.

    My two cents

  4. Dennis PD4DAM
    Dennis PD4DAM zegt:

    betalen naar gebruik, is misschien ook een ‘goed gebruik’.

    Ik ben sinds ‘relatief’ kort pas zendamateur. Ik maak amper gebruik van repeaters, maar sinds mijn ‘eerste stapjes’ heb ik enkele keren PI3UTR gewerkt en iets regelmatiger van PI2NOS. Met veel belangstelling en waardering heb ik het uitschakelen van de apparatuur in de toren via een livestream gevolgd. Dat deed mij toen besluiten om een duit in het zakje te doen en ik heb een donatie gedaan aan de stichting Hobbyscoop.

    Daarom zouden de lokale repeaters wat mij betreft ook simpelweg een bijdrage mogen vragen van hun frequente gebruikers groep en daarmee dragen we allemaal ons steentje bij aan de behoefte, invulling en gebruik van die bewuste dekkingsgebieden.

    Als dus bekend is wie, of welke groep, de repeater beheerd kan deze misschien wel elk uur een soort advertentie ten gehore brengen of een website vermelden met behulp van een callgever waarop meer informatie te lezen valt over de begroting en de financiering van het betreffende lokale initiatief.

    Ongetwijfeld zijn er dan meer gebruikers die een duit in het zakje willen doen ter ondersteuning van hun lokale ‘provider’ en daarmee helpen faciliteren voor de toevallige passant.

    Just my 2 cents.

    Dennis Ammerlaan
    PD4DAM

  5. Maarten
    Maarten zegt:

    ik vind het een fantastisch initiatief van de vrza om op deze hele zichtbare manier steun te geven aan de mooie technische dingen die we allemaal dagelijks (mogen) gebruiken. wat in ijsselstein voor elkaar gekregen is heb ik gewoon heel veel bewondering voor want dat is niet zomaar eventjes gedaan. niemand kan ontkennen dat alle dingen die gedaan worden een flinke verbetering zijn voor zendamateurs en toen de gerbranditoren uit ging werd het opeens toch wel heel stil in een groot deel van nederland ook al werkte pi2nos nog wel gedeeltelijk door.

    hoed af voor alle medewerkers van de hobbyscoop en vooral ook voor de vrza dat ze dit erkennen en op deze manier een zichtbare bijdrage doen aan het radiozendamateurisme. Voor mij is dit een prima reden om lid te worden van de vereneging.

    en voor de zeurpieten tonnie ph4x en santino kan ik alleen maar zeggen dat ik het ongelooflijk vind dat zo’n prachtig initiatief meteen weer commentaar moet krijgen van de eeuwige azijnzijkers. Als je niks positiefs bij te dragen hebt zeg dan liever niks.

Reacties zijn gesloten.