WRC-15: Nog geen duidelijkheid over 5 MHz

WRC2015Deze maand vindt de WRC 2015 conferentie plaats in Genève. Op de agenda staan diverse zaken om frequentiebanden te harmoniseren en toe te wijzen. Belangrijke onderwerpen voor zendamateurs zijn de wereldwijde allocatie van de 5 MHz (60-meter) band, alsook de wereldwijde harmonisatie van de 160-meter band en de 6-meter band.
Voor de laatste twee banden lijken de verschillende landen aardig op een lijn te zitten, voor een wereldwijde allocatie van de 5 MHz (60-meter) band lijkt die harmonie echter nog ver te zoeken, zo valt te lezen op de website van RSGB.

Afgelopen weekend zijn er diverse informele gesprekken gevoerd. Er lijkt overeenstemming te zijn om wereldwijd een spectrum van 15 kHz te alloceren voor zendamateurs. De discussie gaat nu over vermogens: PEP vermogen uit de zender of EIRP vermogen uit de antenne.

Voor de 160-meter band loopt een voorstel om deze wereldwijd te harmoniseren tussen 1800 en 2000 kHz. In Nederland is deze band tussen 1810 en 1880 kHz toegewezen aan zendamateurs, terwijl dit in diverse andere Europese landen een stuk groter is. De 6-meter band (50 MHz) loopt in Nederland van 50.000 MHz tot 52.000 MHz, maar in Duitsland bijvoorbeeld is in deze band slechts zeer beperkt toegankelijk en gelden er beperkingen in vermogen, antenne polarisatie en modi.

Vooruitlopend op een wereldwijde allocatie krijgen Nederlandse zendamateurs toegang tot 100 kHz spectrum tussen 5350 en 5450 kHz met naar verwachting maximaal 100 Watt PEP vermogen. Deze toewijzing is van tijdelijke aard en duurt waarschijnlijk tot 1 januari 2017. Details zullen later deze maand bekend worden als Agentschap Telecom de gebruikersbepalingen heeft aangepast en gepubliceerd.

De World Radio Conference 2015 duurt tot 27 november a.s. Delen van zaken die nu besproken worden dienen als input voor de conferentie in 2019 waarbij allocaties definitief bekrachtigd worden.

2 antwoorden
 1. Berrie Sleijster
  Berrie Sleijster zegt:

  Wat ik dan niet begrijp in deze… Agentschap Telecom geeft aan dat de 40 mtr band nog niet afdoende is onderzocht en er daarom ook nog geen vrijgave voor de N amateur komt hierin. Okay dat heeft goed onderzoek nodig blijkbaar. Maar als ik dan bovenstaand bericht lees krijg ik het idee dat die 5 Mhz band niet onderzocht lijkt te zijn. Is het AT nou zo wispelturig? En nee ik ben geen zure N amateur die zeurt over bandbreedte of wat dan ook (toegegeven ik zou die 40 mtr graag breder zien..jajaja F ik weet ut) Maar dit bevreemd me dan toch wel…..

  • Rob
   Rob zegt:

   Agentschap Telecom is wat anders dan de World Radio Conference. AT gaat over de lokale situatie, de WRC is bedoeld voor wereldwijde coordinatie.

Reacties zijn gesloten.