‘Zendbeperking voor zendamateur Bergschenhoek’

13cm_grid-antenneEind vorige maand ontstond er een discussie onder zendamateurs naar aanleiding van een bericht op RTV Rijnmond. Een zendamateur zou met zijn ATV-uitzendingen op de 70cm band ‘de hele buurt’ storen.

Vandaag heeft Agentschap Telecom een persbericht uitgestuurd met bevindingen. De bewuste zendamateur mag zijn buren niet meer storen. Gebeurt dit wel, dan zal er een zogenoemde maatregel opgelegd worden, hetgeen inhoudt dat de zendamateur niet meer mag uitzenden in de (primaire) 70cm band. De zendamateur heeft echter aangegeven de overlast te willen beperken.

Hoewel Agentschap Telecom aangeeft dat de zendamateur aan alle eisen van de registratie voldoet, zo blijkt ook uit metingen, mag de registratiehouder zijn buurt niet storen. Het maatschappelijk belang weegt zwaarder dan de rechten van de zendamateur op de (primaire) band, zo luidt de conclusie in het persbericht. Mocht de storing veroorzaakt door de zendamateur niet stoppen, dan volgt een officieel zendverbod.

Persbericht Agentschap Telecom:

Inwoner Bergschenhoek mag geen storing meer in de buurt veroorzaken

Een inwoner van Bergschenhoek moet rekening houden met zijn buren wanneer hij eigen amateur televisie uitzendingen maakt. Dat heeft hij van Agentschap Telecom te horen gekregen. De man veroorzaakte met zijn uitzendingen storingen op afstandsbedieningen van voornamelijk auto’s in de omgeving van zijn huis.
Agentschap Telecom heeft in deze zaak een groot aantal storingsmeldingen gekregen. Buurtbewoners gaven aan dat de afstandsbedieningen van auto’s en de verlichting in huis, het op bepaalde tijdstippen niet deden. Onderzoek van Agentschap Telecom heeft uitgewezen dat amateur TV uitzendingen van de man de oorzaak zijn van deze problemen.

Registratie
De inwoner van Bergschenhoek heeft een registratie als radiozendamateur voor deze uitzendingen, en voldoet aan de voorwaarden van zijn registratie. Maar omdat het maatschappelijk belang zwaar weegt, is met hem afgesproken dat hij zijn uitzendingen beperkt, zodat de overlast tot een minimum wordt beperkt. De inwoner werkt hier aan mee.
De man heeft ook te horen gekregen dat wanneer hij niet zelf de overlast van zijn uitzendingen beëindigt, hij alsnog een officiële beperking krijgt. Agentschap Telecom zal daarom de situatie in Bergschenhoek nauwlettend in de gaten blijven houden.

Gedeeld gebruik
Radiozendamateurs zenden uit op frequenties die ook gebruikt worden voor veel kleine draadloze toepassingen in- en om het huis. Denk daarbij aan afstandsbedieningen van auto’s en de verlichting in huis. Agentschap Telecom weet uit ervaring dat dit elkaar soms kan storen. Het gebruik van draadloze toepassingen in de huiselijke omgeving op deze frequentie neemt de laatste jaren enorm toe en daarmee ook het maatschappelijk belang daarvan. Agentschap Telecom onderzoekt daarom of de ‘primaire’ status van radiozendamateurs in het ‘gestoorde’ frequentiegebied nog wel van deze tijd is.

135 antwoorden
 1. PC5E/Robert
  PC5E/Robert zegt:

  Hmmm…. Eigenlijk doet de goede man niks verkeerd volgens de voorwaarden, maar “het maatschappelijkbelang” gaat toch voor. En ze gaan bekijken of we wel primaire gebruiker moeten zijn op 433.92MHz kennelijk. Dat zou behoorlijk balen zijn…

 2. pa3c
  pa3c zegt:

  >>>>Het maatschappelijk belang weegt zwaarder dan de rechten van de zendamateur op de (primaire) band, zo luidt de conclusie in het persbericht.

  dat is geen beste uitspraak. Als niet tegen deze bewering ingegaan wordt dan is er een precedent met deze uitspraak, dat voor veel meer zendamateurs problemen kan gaan opleveren. Is het agentschap onderzoeker, advocaat en rechter tegelijk?

  >>>Agentschap Telecom onderzoekt daarom of de ‘primaire’ status van radiozendamateurs in het ‘gestoorde’ frequentiegebied nog wel van deze tijd is.

  En weer wordt er geknabbeld aan onze frequentiegebieden omdat junk-apparatuur gestoord raakt.

 3. Hans Engelen
  Hans Engelen zegt:

  Welke band maakt niet meer uit Frans.Het gaat erom dat maatschappelijk belang voorgaat.En wedden dat ze vinden dat je ook bv op HF stoort!

 4. Randy ten Have
  Randy ten Have zegt:

  Op 23cm hebben we – gelukkig – Galileo, GPS en GLONASS zitten alsook de weerradar. Dat is de redding van die band. Anders was die al lang en breed naar de Telco’s gegaan…

 5. walter
  walter zegt:

  Nou.. straks hebben we allemaal een zendverbod voor de 70cm band omwille van het maatschappelijk belang van allerlei remote crap in die LPD band. Moedwillig storing veroorzaken is natuurlijk niet goed maar hoe ga je beoordelen of een klacht van bijvoorbeeld mijn buren echt gaat om storing of bedoeld is om mij als zendamateur mijn hobby te verzieken.

  Ik vindt dit een zorgelijke ontwikkeling voor mijn hobby.

  73 Walter PD2WGN

 6. Frans Bruijnincx
  Frans Bruijnincx zegt:

  Klopt, maar als je dit zelf op deze manier oplost, voorkom je een hoop onrust zoals nu in zijn buurt ontstaan is, zonder dat het AT tot zulke besluiten moet komen.

 7. Rene Stevens
  Rene Stevens zegt:

  De vraag is natuurlijk, hoe breed is zijn ATV. en volgens mij is alleen het onderstuk van 70cm primair, het bovendeel waar ATV zit volgens mij niet. Maar ander minder mooi nieuws is dat Denemarken de 13cm band kwijtraakt, al zeer spoedig.

 8. Rene Stevens
  Rene Stevens zegt:

  De plannen voor NL is dat 13cm niet naar de telecom gaat, maar primair voor draadloze camera’s blijft, aangevuld met politie en defentie. Secundair (laagste status) voor amateurs.

 9. René Berends
  René Berends zegt:

  Secundair is altijd nog een status..de LPD’s waar afstandsbedieningen voor auto’s etc etc onder vallen hebben helemaal geen status op onze 70cm band…blijkbaar ligt het maatschappelijk belang daar ver boven….

 10. Henk Pit
  Henk Pit zegt:

  Het Agentschap Telecom moet zich schamen. Zij zij de oorzaak van al deze ellende voor ons en die betreffende Amateur. Zij hebben toendetijd toegestaan dat die ellende in de 70cm. amateurband is ontstaan. Zij hadden beter moeten weten. Daarbij zijn wij primaire gebruikers waar de storing in plaatsvind, dus het hele secindaire verhaal kan de prullenbak in. Het gaat namelijk om de LPD frequenties en dit is toch ergens in de 433Mhz.? Wij zijn primaire gebruikers tot 436Mhz. … Het wordt nu echt tijd dat wij iets ondernemen als wij deze band niet willen verliezen …

 11. lmb_nl
  lmb_nl zegt:

  “het maatschappelijkbelang”, kuch kuch bedoelen ze niet “het economischbelang” van CE (ChinaExport) rommel ???

  Gisteravond heb ik nog uitgesproken op de verenigings avond : “Zo jammer dat wij gelicenseerde zendamateurs geen geld meer hoeven te betalen voor onze machtiging want als er betaald voor zou moeten dient het AT ook te handhaven.” Werd het wel ff een beetje stil van.

  En idd met PD2WGN eens. zeer zorgelijke ontwikkeling voor de hobby.

  volgende stap is nog dat ze nog breedband PLC’s gaan goed toestaan.

  73 Lex PH2LB

 12. robin
  robin zegt:

  kunnen we met zn alle dit niet omdraaien,omdat wij gestoord worden door plaatselijk belang denk daarbij aan led armatren en plc adaptors ?

  • EEF
   EEF zegt:

   onzin Frans!!! er wordt weer eens voor zijn beurt gesproken , en ondertussen is AT errggg verlegen , maar lossen ze het niet op met publicaties er is NIETS aan te doen en er zijn NOOIT beperkingen opgelegd en ook geen ,,dreiging ,, van beperking aangezien dat NIET wettig is , period.
   poldermodel??? mooie ……ben trots dat ik een polderjongen ben die rechten heeft gestudeerd dank je
   EEF

 13. Roel de Jonge
  Roel de Jonge zegt:

  Je doet alles volgens de voorwaarden , en je mag binnen de band niet meer uitzenden !!!
  Dit kunnen ze toch niet verkopen ….AT slaat hier de plank mooi mis !!!!

 14. Eric Boot
  Eric Boot zegt:

  De oplossing in deze lijkt mij heel simpel!
  Die remote zooi op 433MHz moet gewoon verkassen naar 868MHz.
  Huidige gebruikers moeten er op worden gewezen dat storingen dienen te moeten worden geaccepteerd en nieuwe apparatuur zou niet meer mogen worden verkocht.
  Beetje vergelijkbaar met de (overgangs) regeling voor een deel van de draadloze microfoon frequenties a.g.v. de uitrol van LTE.
  Kom op VERON en VRZA, doe wat uw gezien uw statuten aan ons verplicht bent, behartig onze belangen en stop deze waanzin!
  Mooi moment om ook die DGPS zooi uit 438-440MHz te verbannen naar 444MHz waar het volgens internationale regelingen en afspraken thuishoort!

 15. Randy ten Have
  Randy ten Have zegt:

  Ik denk het niet. Het maatschapelijk belang is mijn inziens groter in dit specifieke geval. Al ben ik bang dat ik de enige ben die er zo over denkt. Helaas is er geen alternatief voor deze zendamateur met betrekking tot zijn ATV-uitzendingen, anders dan zijn Full licentie halen en verkassen naar de 23cm band.

  Voldoen aan de voorwaarden wil nog niet zeggen dat anderen storing dienen te accepteren.

  • EEF
   EEF zegt:

   sorry Randy maar dat staat WEL in de wet en gepubliceerd op de site van AT……..accepteren van ,,hinder,, van figuren met elektrische hekjes dient geaccepteerd te worden door buren zendamateur …….
   Wil nog niet zeggen dat ik mij vrijwaar van eventuele,,klachten ,,in deze……..maatschappelijk belang is onwettig en (NOG) niet gepubliceerd , betekent dus als jouw buurman van jou hinder ondervind dat maar geaccepteerd dient te worden door jou , mbt het stopzetten van uitzendingen??? denk het niet!!!,,vluchten naar een ander freq is de weg van de minste weerstand aangezien er talloze F machtiging houders op 70 ATV bedrijven , en dan???
   ook vluchten en aanpassing aan onwettige zaken?? nee dus , de veron heeft er duidelijk afstand van genomen en dat is korrekt. Bezint , eer ge wat aan schrijven begint…..
   gr EEF

 16. Henk
  Henk zegt:

  Het Agentschap Telecom moet zich schamen. Zij zijn de oorzaak van al deze ellende voor ons en die betreffende Amateur. Zij hebben toendertijd toegestaan dat die ellende in de 70cm. amateurband is ontstaan. Zij hadden beter moeten weten.

  Daarbij zijn wij primaire gebruikers waar de storing in plaatsvind, dus het hele secundaire verhaal kan de prullenbak in. Het gaat namelijk om de LPD frequenties en dit is toch ergens in de 433Mhz.? Wij zijn primaire gebruikers tot 436Mhz. … Het wordt nu echt tijd dat wij iets ondernemen als wij deze band niet willen verliezen. Misschien een rechtzaak aanspannen met de advocaat van de VERON, voordat men iets bedenkt om ons dit allemaal af te pakken? Het DGPS verhaal heeft ons ook al 2Mhz. daar gekost. Weliswaar hebben wij nog de secundaire status, maar je kan daar niets meer doen.

  En… was het niet het Agentschap Telecom dat daar 1 frequentie in de DGPS sectie vrij heeft gehouden om ATV audio te kunnen uitzenden daarop? Daarmee impliceert men dat ATV daar gewoon is toegestaan op 70cm. Het riekt hier naar regels buigen in hun eigen voordeel.

  Laat Uw protest horen hier en op http://www.red70centimeter.nl

  Mvg. Henk
  16 min.

 17. Robert van der Zaal
  Robert van der Zaal zegt:

  SECUNDAIRE gebruikers dienen storingen van PRIMAIRE gebruikers te accepteren PUNT! Dank je wel, Duitse auto industrie, voor het overspoelen van de markt met jullie zeer brede interpretatie van “industrieel, wetenschappelijk en medisch”!

 18. Hans Engelen
  Hans Engelen zegt:

  Gerrit Vinke: de verenigingen doen helemaal niets want anders was dit überhaupt! nooit gebeurd.Er is er maar een die zich slagvaardig inzet voor de zendamateur en dat is de DKARS!

 19. Reink
  Reink zegt:

  Ik begrijp de redernering van het AT dat er nu een situatie is dat er gesproken kan worden van “maatschappelijk belang”.

  Zelf denk ik dan ook dat er meer gekeken moet worden naar mogelijk gelijke situaties in de toekomst om een herhaling te voorkomen.

  Het kan in mijn ogen niet zo zijn dat als er maar genoeg apparaten in omloop zijn gebracht door fabrikanten deze ineens een een deel(tje) van het frequentiespectrum toegewezen “krijgen” omdat daar door de getale ineens het “maatschappelijk belang” om de hoek komt kijken.

  Mij lijkt het handig om het eea in regelgeving vast te leggen zodat er geen twijfel is of iets “maatschappelijk belang” is of niet. Het mooiste zou natuurlijk zijn als het AT een oplossing hiervoor kan bedenken waarbij de zendamateurs toch de primaire status behouden, al lijkt mij dit erg lastig.

 20. Cees Keyer
  Cees Keyer zegt:

  Bezwaar aantekenen en beroep bij de rechter en doorgaan tot aan de Raad van state, zendamateur is een officiele ITU dienst, Die stomme 70 cm meuk zit daar op tertiaire basis. Moeten dus alle storing accepteren

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Het is een vrijwillige beperking. Juridisch kun je daar geen bezwaar tegen indienen.

 21. Otto PD2ODR
  Otto PD2ODR zegt:

  Ik zit als D-amateur met het zelfde probleem.
  Mijn buren zijn Digitenne gebruikers, en met een paar watt gaat hun actieve antenne onherroepelijk plat met een boze buurman aan de deur als gevolg.
  Om maar te zwijgen van de grote parkeerplaats aan de overkant waar niemand zn auto open of dicht krijgt.

  Het zou prettig zijn als de D-amateurs bijvoorbeeld een stukje 23cm zouden kunnen gebruiken.
  En kom niet met argumentatie als: Ga je full licence halen, want dat slaat nergens op.

 22. Cees Keyer
  Cees Keyer zegt:

  En maatschappelijkbelang is onvoldoende reden, wat is dat belang dan?????? Dat mensen hun auto dan maar mechanisch op slot moeten doen?

 23. Eric Boot
  Eric Boot zegt:

  Beginnen met het aanvragen van een voorlopige voorziening, lijkt me een goede start en dat dan met steun van beide verenigingen, die allebei juristen binnen hun bestuur/gelederen hebben!

 24. Joop Aan T Goor
  Joop Aan T Goor zegt:

  Hier was het dus wachten op he. het wordt inderdaad tijd voor een hardere opstelling vanuit de amateurwereld richting het agentschap, maar vergeet niet dat zij ook maar slechts het beleid uitvoeren dat hen door de politiek is opgedrongen. Uiteindelijk zijn de beslissingen om die ISM troep midden in een amateurband te plaatsen door de politiek genomen. Hoog tijd dus dat iedere amateur die dit onverteerbaar vindt contact gaat opnemen met zijn/haar volksvertegenwoordiger en deze het aanbod te doen om de ontbrekende kennis op dit gebied een beetje bij te spijkeren, want de meeste kamerleden weten het verschil niet tussen piraten, 27MHz amateurs en zendamateurs zoals wij met een machtiging.

 25. PA2OLD
  PA2OLD zegt:

  Stel dat de stoorder een steunzender publieke omroep zou zijn, zouden ze dan nog zo beslissen?
  Ik begrijp de “wereld” niet meer, wat recht is is krom en krom is blijkbaar recht…

 26. Maarten Bakker
  Maarten Bakker zegt:

  het is van de zotte. Maar wij hebben helaas op de ATV repeater PI6HVS de 70cm ingang ook al uit moeten zetten omdat er geen fatsoenlijk plaatje meer op te maken was door al die lpd rommel…

 27. EEF
  EEF zegt:

  mijne heren commentatoren, hartelijk dank voor de vele goed meestentijds goede reakties want de negatieve zijn degenen niet gespeend van enige kennis>>
  het volgende en dat ga ik ook beschrijven onder de DKARS hoede, >>
  waarbij mij opvalt dat er weinig goeds te horen is van de persvoorlichter in groningen , zelfs niet gespeend van enig inzicht hetgeen met Agentschap ter plaatse in Amersfoort is besproken onder getuigen >>
  1-inwoner Bergschenhoek (ik dus) mag geen storing veroorzaken>> heel erg dom gezegd , want het is een conflict primair secundair gebruik van de PRIMAIRE band 70 cm ,waar zendamateurs PRIMAIR zijn.
  2-Bovendien is dit niet zo besproken , en medegedeeld aan Agentschap Amersfoort het is overkwikkelijk de reden voor het onthouden van harmonisatie cq oplossingen wat ik persoonlijk wel voorgesteld heb aan Agentschap.
  3-Ook staat er, ,,moet rekening houden,,met zijn buren , das ten dele waar volgens artikel 9 zegt dat >> regeling gebruik frequentieruimte zonder vergunning >> in d- er wordt zo weinig mogelijk storing of belemmering veroorzaakt in het gebruiken van frequentieruimte door anderen>> betekent aangezien wij geen vergunning meer hebben , edoch een registratie , waar ik al eerder gezegd heb juridisch dat de veron vrza NIETS gedaan hebben om de rechten en plichten van de zendamateurs te behartigen laat staan zoals in Duitsland af te wijzen voor de verandering naar een niet goede situatie. shame on you !! veron …..
  Immers , wij hebben geen vergunning meer , dus kan Agentschap geen kant op met deze eisen…….
  4-er staat gelukkig ook in artikel 9 >> bij frequentiegebruik met een NIB status wordt te allen tijde voorrang verleend aan frequentiegebruik met een PRIMAIRE status of een secundaire status ingeval van vergunningen zoals je nu ziet op 13 cm met een sundaire status dus commercieel gaat mooi voor , en dat kan eigenlijk niet meer .
  5-Ik heb ook geen storingen veroorzaakt,maar is er een conflictsituatie primair secundair geweest en over geleutert, de wet zegt > primaire status op 70 cm alleen indien je aan de eisen en verplichtingen jegens de registratie voldoet = alleen een beperking op te leggen indien er onrechtmatigheden door mij zouden zijn gepleegd , wie eist die bewijst , dus er zijn geen onregelmatigheden geweest , dus het nieuwsartikel is verkeerd geschreven, met dank aan de persvoorlichter Agentschap Telecom.
  6-het percentage is als volgt , door mijn vriendelijke medewerking aan Agentschap heb ik ze allemaal de gelegenheid gegeven om 87 klachten te onderzoeken daar zijn letterlijk minder dan 10 percent van overgebleven. De reden ligt in het feit dat de stokende ophitsende buurtbewoner , met laster en smaad de hoofdveroorzaker is die maatschappelijk vergeet dat er 14000 zendamateurs maatschappelijk zijn die met hardverdiende registraties, en dat deze man het verliest mbt de buurt die hij met zijn landelijk nieuws verliest in de zin van risicos tav zendamateurs , die dit niet gaan pikken .
  6-de overgebleven klachten aangetoond zijn een ,,paar,, afstandsbedieningen die overigens dicht bij de auto gehouden wel degelijk de autos lieten opengaan, een paar deden dat niet vandaar mijn tolerantie om probleemoplossend te werken vanzelfsprekend.
  7-Echter de nieuwsbrief staat in geen verhouding tot het rapport en is ook niet als zodanig besproken , heb daar vanmiddag rustig over gesproken met Agentschap.
  8-Er wrd zelfs het woord backstabbing genoemd , echter er staat vrolijk dat indien ik als zendamateur met een primaire status overlast niet beindig , ik alsnog een officiele beperking krijg ook dit is niet besproken ten kantore van Agentschap , en dit kan helemaal niet volgens de wet .
  9-dat ze mij nauwlettend in de gaten houden is een overbodige en zeker onzin vermelding van de persdienst AT
  10-en inderdaad er moet wat gebeuren dames en heren want anders zijn jullie over een paar jaar alles kwijt in het belang van de overheid die blijkens allerlei kromme aanpassingen inde wet regelt, die niet meer van deze tijd zijn en uiteindelijk NIET EUROPEES zijn en zeker niet CEPT.
  11-Nu begrijpt iedereen dat ik een officiele machtiging in Belgie aanhoud.
  12-Het zou op zichzelf goed staan wanneer een iedxer dit afzonderlijk aankaart bij het Agentschap waardoor Economische zaken hier nota van kan nemen en wat kan veranderen (zie nationaal frequentieplan)
  13-dat er ,,foute,, verklaringen in de nieuwsbrief staan zijn door mij te bewijzen met het belangrijke rapport wat ik hier heb(wordt niet afgestaan)en dat is positiever en flink ook .
  De methode van nieuws is dermate slecht dat er politiek met de gemeenten bijna niet te onderhandelen valt mbt een harmonisatie voor de rest van de gemeenten in Nederland.
  14- ook is het onheus dat persvoorlichters van Agentschap gaan schrijven voordat ik zoals beloofd onder getuigen ontvangen heb de kopieen brieven geschreven aan buurtbewoners en gemeente Bergschenhoek .
  15 Ik kan u verzekeren dat ik mag blijven uitzenden, en dat er geen sancties op gesteld zijn onder getuigen aangezien ik deze casus nog steeds in behandeling is voor een harmonisatie ipv het creeren door onverstandige pers informatie van AT een contradictie creeert. bovendien heb ik deze niet ontvangen en wie eist die bewijst , en daar zit echt geen ,,onrechtmatigheid bij ,, integendeel medewerking en oplossingsgericht ga ik te werk , met uw medewerking zoals ik heb geconstateerd .
  m vr gr EEF

 28. Roel de Jonge
  Roel de Jonge zegt:

  straks gaan de buren klagen over het gebruik van de HF banden …dan kan hij zijn mooie hobby aan de wilgen hangen !!! Ik zeg actie tegen het besluit van het AT !!!

 29. Eric Boot
  Eric Boot zegt:

  Prima instelling Jeroen Reijerkerk, als we allemaal zo gaan denken hebben we straks allemaal een zendverbod!
  Het wanbeleid van “onze” roverheid dient gestopt te worden en wel snel ook!

 30. Ruud Driessen
  Ruud Driessen zegt:

  Het was ook een vraag Gerrit. Ik hoor er veel roepen dat de andere vereniging helemaal niks is omdat die internationaal niks kunnen en daar niet erkend worden (alleen maar in NL)……..nou laat die stoffige bende dan maar roepen 🙂

 31. Franz van Velzen
  Franz van Velzen zegt:

  het is inderdaad een schande dat dit gebeurd is. Geen enkele vereniging zou ooit iets aan de frequentie allocaties hebben kunnen doen, daar spelen lobbyisten van de industrie een erg grote rol in, veel groter dan wij amateurs zouden kunnen spelen.

  In dit geval zou de eerste gang naar de Ombudsman moeten zijn. Argumenten tegen deze beslissing zijn er genoeg te noemen. Een paar:
  1. Het is al meer dan 25 jaar bekend dat er storingen ontstaan bij afstandsbediening van auto’s door primaire en secundaire gebruikers in de 70cm band. Ik weet dat van bijvoorbeeld mercedes benz,
  2. In een aantal landen worden 70cm portos gebruikt door bendes zodat via de afstandbediening de auto niet wordt afgesloten. De auto wordt dan leeggehaald zonder braaksporen (Leuk voor je verzekeringsclaim).
  3. daarom is het gebruik van deze frequenties voor elke vorm van slotbesturing niet geschikt
  4. juist ook om dit soort situaties te voorkomen, worden er internationale regels opgesteld. Daarmee moeten ook conflicten tussen primaire en secundaire gebruikers voorkomen worden.
  5. het maatschappelijk belang van het zendamateurisme wordt telkens weer benadrukt in gevallen van rampen. daarom is dit argument noet houdbaar.
  6. Voorts zou het interessant zijn om te onderzoeken welke van deze apparaten een CE keur hebben en of de vermelding CE ook terecht is (Dus die rotzooi eens fatsoenlijk doormetern).

  Als ik deze man zou zijn, zou ik me inderdaad aan een vrijwillige beperking houden maar tevens de weg naar de Ombudsman bewandelen; Ik ben er vrijwel zeker van dat de ombudsman de amateur in kwestie gelijk zal geven. Mocht dat niet het gewenste resultaat hebben, dan kan je een gang naar de rechter overwegen, maar het wil dan nog niet zeggen dat je ook grote kans hebt dat de rechter je in het gelijk stelt. Die moet alle partijen horen en hun argumenten beoordelen.

  In geen geval naar de rechter gaan als de ombudsman je ongelijk geeft, want dan wordt het heel duur voor je en de kans te winnen is heel klein.

  Interessant zou zijn een proefproces betreffende dit soort problematiek te voeren.

  Al met al geen eenvoudige zaak.

  73 de PE0WGA

 32. Rob Loffeld
  Rob Loffeld zegt:

  Kom Fred niet zo negatief….word volgende week pas 39 dus kan nog jaren mee als zendamateur….one way or another keal !

 33. Rob
  Rob zegt:

  Jammer dat het je niet duidelijk is, Eef.
  Ik heb het de vorige keer ook al gemeld: jij mag als zendamateur geen anderen moedwillig of met medeweten storen. Dat is altijd al zo geweest en nu ook nog. Primair of secundair heeft daar niets mee te maken, het geldt ook als je storing veroorzaakt op een HiFi installatie ofzo.
  Je denkt kennelijk dat je allerlei rechten hebt maar dat is maar heel beperkt zo. Als je storing veroorzaakt dan heb je de plicht daar iets aan te doen.
  En dat heeft AT je nu kennelijk ook uitgelegd. Ik snap dat het een teleurstelling voor je is maar het is nooit anders geweest.
  Ik zou zeggen haal je F machtiging dan heb je meer banden voor ATV en kun je dit voorkomen.

  • EEF
   EEF zegt:

   Rob, je praat nu een stuk vriendelijker , waarvoor dank echter je snapt een paar zaken niet , geeft niet maar onthou je van commentaar op mij persoonlijk want dat mag niet volgens de huisregels van hamnieuws
   kennelijk dit en kennelijk dat het slaat echt nergens op wat je zegt en bovenal …….ik heb allang een A machtiging gehad en die krijg ik terug dus met CW !!!F?? ook goed .
   met vriendelijke groeten EEF

   • Rob
    Rob zegt:

    Joh Eef ik heb je al verteld dat het jammer is dat het je niet duidelijk is, dat hoef je niet nog een keer extra te onderstrepen. Het zit gewoon anders dan jij denkt en dat komt helaas wel vaker voor.
    Zeg gerust dat het nergens op slaat, het is gewoon de realiteit.
    Als jij een A machtiging gehad hebt dan kun je gewoon je F aanvragen, maar dat zal ook wel weer een kletspraatje zijn. Ga zo door Eef! Je maakt je echt volslagen belachelijk met je gekakel.

    • EEF
     EEF zegt:

     ik ga jou niet meer leren dat je niet persoonlijk moet worden en dat dat niet volgens de huisregels is wat je ook vermeld, schelden en lelijk praten is makkelijk zeker door mensen die geen juridische achtergrond hebben en ik verwacht van jou zoals ik het zie en beschrijf enig respekt heb je dat niet hou dan je mond dicht of breng iets goeds in waar jij de zendamateurs mee helpt want dat doe je niet jammer !!!

 34. EEF
  EEF zegt:

  hierbij de brief aan de persdienst AT , waarbij ik ze mededeel dat het niet erg korekt is om onwaarheden te schrijven en te publiceren>>>

  Quote ,,

  Beste Mariel,

  Wat jij in het persbericht hebt geschreven slaat werkelijk nergens op , het zou op zijn minst handig geweest zijn als je dit artikel anders had gebracht >>
  verzachtender , want dit is ook niet afgesproken en de hele zendamateurwereld staat op zijn kop, onhandig en onheus (je doet dit gewoon niet bij een legale zendamateur ,die primair is).

  bovendien heb ik geen zendverbod en ook niet als ik niet meewerk met AT , ik ben geen schooiertje waar jij maar kan schrijven wat je wilt .
  Het gaat over mijn persoon en ik heb met Phil Hopkins in alle vrede erover kunnen praten , het is het domste wat je kon doen .

  Er staan zoveel onwaarheden in , dat het zodanig rammelt dat ik je nu kan zeggen dat het op zijn minst fatsoenlijk zou zijn , als je een hernieuwde uitgave zou doen van je persbericht waar je voor verantwoordelijk bent .

  Als je er prijs op stelt , kan ik je die wel noemen , de waarheid is het rapport EN DAAR STAAT GEEN EVENTUEEL ZENDVERBOD IN .want dat KAN NIET in mijn geval, dus is het ook niet ter sprake gekomen .

  Ook ga ik dit aankaarten bij je Direkteur Agentschap , want het rammelt aan alle kanten of is dit een backstabbing???zelfdekkend??? wat dacht je van overleg verenigingen en stichtingen die er belang bij hebben ??

  Als nette en fatsoenlijke man wens ik niet voor jullie fouten en onzinnige verklaringen op te draaien , dus zal ik ALLE zendamateurs informeren .

  Ook is het een feit dat je had MOETEN WACHTEN totdat ik een kopie in de bus had gehad van jullie brief naar de gemeente alswel buurtbewoners want dat was afgesproken .

  Het enige voordeel is dat de onrustzaaier in Bergschenhoek het nu wel moeilijk gaat krijgen.

  Onrechtmatigheid alom.

  Met vriendelijke groeten ,

  Evert van Walsum BSc

  unquote,,

  gr EEF

  • Rene PA2RU
   Rene PA2RU zegt:

   Eef..
   Op zijn zachst gezegd vind ik de hele gang van zaken zoals AT dat heeft afgehandeld een heet discussiepunt.
   Ik heb er uit begrepen dat je aan alle voorwaarden voldoet en daarom vind ik de gemaakte afspraken zo krom als een banaan :het maatschappelijk belang ontgaat mij volledig!

   Mocht er onverhoeds toch een beperking worden opgelegd ,dan denk ik dat je dat met redelijk succes kunt aanvechten bij de rechtbank.
   AT geeft al aan te willen onderzoeken of de status die wij hebben in dat deel van de 70cm band nog wel van deze tijd is…tot die tijd hebben wij daar primaire gebruiksrechten en dient AT dat te respecteren.

   • Rob
    Rob zegt:

    Ja daar zitten wel meer zendamateurs mee. Ze denken dat hun hobby een recht is omdat ze een papiertje hebben, en dat de belangen van anderen altijd per definitie ondergeschikt zijn aan hun eigen belangen.
    Het schermen met de EVRM is daar ook een bekende exponent van.
    Helaas voor deze amateurs is de realiteit dat je leeft in een wereld met medemensen en dat die ook rechten en wensen hebben, en dat hun leven ook doorgaat als je als zendamateur denkt dat je daar wel een mes in kunt steken.
    Veel situaties hebben jarenlang bestaan omdat dingen onderling goed geregeld werden en mensen redelijke standpunten innamen, maar tegenwoordig moet alles waterdicht op papier staan en voor de rechter komen, en dat is voor zendamateurs een ramp want dan komt de realiteit op papier te staan en is het afgelopen met allerlei privileges.

    • EEF
     EEF zegt:

     Beste Rob, je begrijpt het niet en dat is jammer echter ik kan je geen onderscheidingsniveau leren, sorry….
     Doordat het een hobby is ,is het belang van een zendamateur volstrekt niet eigengereid, immers er zijn zendamateurs die zich kapot gewerkt hebben om het felbegeerde papiertje te halen , en dat is alleen maar te prijzen, en ja die hebben het recht om door wettelijke bepalingen beschermd te worden..
     De wet is gemaakt beste vriend , om juist de regels vast te stellen van de zendamateur tegenover de burger weet je wel , en deze heeft ook beschreven wetten , die hij overigens dient te volgen.en ja helaas moet je alles tegenwoordig op papier zetten aangezien zoals je ziet er plotseling een totaal andere draai aan gegeven wordt
     als je het niet op papier zet ,zie pers bericht AT .
     Privileges zijn verdiende papieren bewijzen van studie en examens en die dienen wettelijk beschermd te zijn tegen idiote excessen van derden niet gespeend van enige kennis , brave borst.

     • Rob
      Rob zegt:

      Ik heb je al eerder verteld dat de dingen anders in elkaar zitten dan jij denkt.
      Maar het komt maar niet binnen. Dat jij (een klein beetje) moeite hebt moeten doen om een papiertje te halen betekent HELEMAAL NIET dat je daarom een beschermde status hebt.
      Allerlei mensen hebben een papiertje om in een auto te rijden en dat betekent ook niet dat ze dan het recht hebben om een auto te hebben of om die ergens te parkeren.
      Jammer Eef, maar zo werkt het nou eenmaal niet.
      Maar daar kom je nog wel een keer achter. Maak aub in de tussentijd niet teveel schade, andere amateurs zitten niet te wachten op een hoop gedoe en geroep om duidelijkheid en strikte normen, dat heeft in het verleden een hoop kapot gemaakt als mensen dat gingen doen.

 35. jeroen
  jeroen zegt:

  @ rene.
  inderdaad titel aanpassen lijkt me gepast .
  en ik moet zeggen dat er wel vaker dingen op de site staan die niet helemaal kloppen.
  dus eerst goed lezen en de juiste info opvragen voordat je wat plaatst lijkt mij gepast .

  red 70 cm atv.

  gr jeroen

  • EEF
   EEF zegt:

   klopt helemaal jeroen !!want je creeert daar alleen maar kwaad bloed mee ………….en dat moet maar eens over zijn ten behoeve van de zendamateurs ,die gevrijwaard moeten worden van onzin en recht hebben op een eerlijke behandeling van deze casus period.luister naar de podcast van John Pa0ETE , Pa0NEWS

 36. Rene
  Rene zegt:

  Ja……zo gaat dat in Nederland.
  Alles wordt naar de ( Do.. ) geholpen.
  Wat wettelijk niet mag wordt gedoogd, bijv. de 146 mhz.
  Registratiehouders die zich netjes aan de eisen houden worden gestraft als er ook maar iets mis (dreigt) te gaan omdat ome buur klaagt.
  Wen er maar vast aan dat het nog weel gekker wordt.

 37. Henk
  Henk zegt:

  Ik lees de hele tijd van mensen dat wij daar niemand mogen storen en dat is raar. Die LPD’s, afstandsbedieningen en dergelijke storen ons toch als primaire gebruikers? Ik zou graag willen dat het AT daar eens wat aan deed. Daar klagen wij al jaren over. De wereld weer eens op zijn kop.

 38. Danny PA2SNK
  Danny PA2SNK zegt:

  gevalletje use it or loose it. wij gebruiken 70cm niet meer dus word de band gebruikt voor andere toepassingen. die zijn nu zover in geburgerd dat wij als amateur niks meer in te brengen hebben.
  eigen schuld dikke bult denk ik zo. als iedereen die hier nu reageerde nu ook eens aktief werd op 70cm was dit probleem lang zo groot niet geweest. we zullen dit voorval nog veel vaker gaan mee maken.
  mogelijk dat de landelijke verenigingen wat kunnen betekenen maar het zal er wel op uit draaien dat wij water bij de wijn moeten doen als primaire gebruikers..

 39. Derk Zeedijk
  Derk Zeedijk zegt:

  Ik hoor hier niet ICOM YAESU KENWOOD ! Die jongens mogen ook wel in aktie komen. ZIJ verdienen miljoenen aan onze apparatuur. Raken wij onze band kwijt, of niet meer geinteresseerd in deze banden, raken ZIJ omzet kwijt. Misschien moeten de importeurs van deze firma’ s die rechtzaak aanspannen.

 40. Cees Keyer
  Cees Keyer zegt:

  Wat een slap ge -oh.. gewoon je RB verz inschakelen, ik an jullie alle ondersteunin bieden niet in jullieplaats treden end at geld ook voor de veenigingem…

 41. pa5cw
  pa5cw zegt:

  Dit is de omgekeerde wereld! Allerlei illigale (chinese) en secundaire status gebruikers belemmeren goedgekeurde apparatuur. Agentschap wijkt voor commercie en kan niet uitleggen wie de echte probleemeigenaar is.

  • Jarno
   Jarno zegt:

   pa5cw

   18/12/2014 at 21:49 (UTC 2)

   Reply

   Dit is de omgekeerde wereld! Allerlei illigale (chinese) en secundaire status gebruikers belemmeren goedgekeurde apparatuur. Agentschap wijkt voor commercie en kan niet uitleggen wie de echte probleemeigenaar is.

   Een consument die zulks apparatuur als jij noemt koopt,heeft geen studie gevolgd zoals een zendamateur wel heeft,om te weten hoe het eea werkt,en storing kan worden voorkomen door het door hun gekochte.
   Een zendamateur heeft een studie gevolgd alvorenshij/zij een machtiging kreeg,en heeft dus ook geleerd,hoe storingsvrij zijn goedgekeurde chinese koopdoos en antenne te gebruiken.
   anders kan iedereen wel een machtiging aanschaffen en er op los babbelen,net zoals wat met oa de 27mc gebeurd is.
   Wees blij dat het AT bemiddeld en geholpen heeft,als een piraatje met wat voor vermogen een storing veroorzaakt word er niet eerst gepraat,maar direct een boete uitgedeeld die start bij 2500.
   En als je dus midden in een woonwijk met zulke praktijken als daar in Bergschenhoek bezig bent,kun je er ook wel donder opzeggen dat er iemand last van heeft.
   Je mag dan wel alle machtigingen hebben die er maar bestaan,maar ik neem aan dat je dan als zendamateur niet verheven gaat voelen boven de “normale”burger en er dan ook begrip voor hebt dat je met je hobby storing kan veroorzaken,net zo goed als dat de “normale”burger met zijn huis tuin en keuken apparatuur storing jou bandje verziekt.
   zoals hier boven al geschreven staat,het AT gooit zijn eigen glazen in op alle banden die er maar zijn,door alleen maar naar de portemonee te kijken,maar niet naar oplossingen waar iedereen wat aan heeft.

 42. Rene
  Rene zegt:

  Betalen (machtigingsgeld) doen we niet meer voor amateurbanden….iedereen was blij toen dat niet meer hoefde.
  Dit is het effect….we hebben daarom niets meer te zeggen.
  Over alles is nagedacht.

  • Pip
   Pip zegt:

   mag ik dit even onder het hoofdstukje onzin schuiven? Dat wij betaalden voor de machtiging betekende niet dat we meer rechten hadden. Dat voelt misschien zo omdat er minder druk op de banden was, maar ook toen zijn er stukken band ( 9cm ) gewoon afgepakt omdat men er andere doelen mee had. Nee, je had toen echt niet meer rechten dan nu. Het enige dat wij kunnen doen is die banden gebruiken en onze verenigingen aanmoedigen om vooral toch voor onze rechten op te komen, in plaats van ‘de ontwikkelingen met interesse te volgen’.

   • EEF
    EEF zegt:

    PIP dat hadden we WEL meer rechten en plichten bij een machtiging , en het klopt dat ze toen ze de kans kregen en de zaken konden veranderen , de zendamateurs achteraan moesten aanschuiven klopt helemaal.
    banden gebruiken niet genoeg hoor knokken voor je rechten die je verworven hebt …..gr EEF

 43. Peter van der Meijde
  Peter van der Meijde zegt:

  heb ik jaren geleden al voor gewaarschuwd men liep te mopperen dat er lpd toepassingen kwam in de 70 cm maar is ook een beetje eingen schuld want die band 433 en hoger werd nauwelijks gebruik ja wat denk het at dan kunnen wij die band wel voor de commercie vrij maken en zo is het geschiet let maar op over een aantal jaar nog meer delen van de band afgepakt en wat doen de VERON en de VRZA ook niets ze moeten veel meer op komen voor de Amateurs net zo als het storen van die PLC dingen word ook niets mee gedaan einde hobby in de toekomst valt te verwachten . heb ik geen glazen bol voor nodig Hi

 44. Jan
  Jan zegt:

  Misschien is het wel beter om de secudaire status te krijgen,want alles wat secundair en illegaal is op de 70CM band wordt ondersteunt door AT.Lang leve de Zendamateur.

 45. Peter van der Meijde
  Peter van der Meijde zegt:

  Gedeeld gebruik
  Radiozendamateurs zenden uit op frequenties die ook gebruikt worden voor veel kleine draadloze toepassingen in- en om het huis. Denk daarbij aan afstandsbedieningen van auto’s en de verlichting in huis. Agentschap Telecom weet uit ervaring dat dit elkaar soms kan storen. Het gebruik van draadloze toepassingen in de huiselijke omgeving op deze frequentie neemt de laatste jaren enorm toe en daarmee ook het maatschappelijk belang daarvan. Agentschap Telecom onderzoekt daarom of de ‘primaire’ status van radiozendamateurs in het ‘gestoorde’ frequentiegebied nog wel van deze tijd is.

 46. Eric Boot
  Eric Boot zegt:

  Die laatste zin zou moeten luiden: “Agentschap Telecom onderzoekt of het nog wel van deze tijd is dat toepassingen een allocatie krijgen in frequentie banden die daar niet (meer) voor bestemt zijn en op primaire basis zijn toegewezen aan de radioamateurdienst.

 47. Ingo Wijchers
  Ingo Wijchers zegt:

  altijd al gezegd,t.a.v 2m en 70cm use it or loose it. Hoe meer wij er gebruik van maken,hoe meer de andere partij erkend dat er storing te verwachten is als men weer iets in onze frequentieband wil plaatsen.

 48. PA10403
  PA10403 zegt:

  Sinds waneer zit AT op de stoel van de wetgever????
  Ze moeten handhaven,en niet als een rechter oordelen
  Ik zou zowieso hier mee naar de rechter gaan,en als de rechter AT gelijk geeft,dan kan je al merken dat het een D66 rechter is die alleen kijkt naar de belangen voor handel en de grootgraaiers etc,maw een eurofiel is,die gewoon erop uit is om een plekje op de pluche in Brussel te krijgen,scoordrang heet zoiets.
  Geloof mijn maar als ik in die zelfde dillema zat ,dan had ik er voor gezorgt dat deze rechter gewraakt werdt
  Ik heb een haat op rechtspraak van nu ,het gaat er hun niet om de rechtspraak,het gaat om de scoor drang,gek he dat ik van me kruin tot me grote teen,hun hekel,als ik er zo een een kloot uit kon trekken stond ik voor aan in de rij,en ik zal die zelfde rechter zeggen zeg waar je woont dan zal ik een mooie testbeeld voor je zetten,dan weet je wat er bedoeld word met die goedkope foei jong hai troep wat ze electrische sloten etc mee bedoelen
  Wat een achterlijk volk die eurofielen

  • EEF
   EEF zegt:

   ik lach me ee rotje , en dat betekent goed nieuws …… PA10403 , je bent zeer humoristisch maar je hebt wel gelijk!!! dank je man spreek je gr EEF

 49. Hans
  Hans zegt:

  Volgens mij kunnen we AT dwingen om wijzigingen van de primaire status alleen op lange termijn door te voeren. Als we aanvoeren dat we er altijd vanuit zijn gegaan dat primaire status beschermd is en dat we daarom op deze band extra geïnvesteerd hebben kunnen we eisen dat de primaire status niet van het ene moment op het andere kan vervallen. Als ze dat wel doen kunnen we een schadeclaim indienen omdat onze apparatuur investering plotseling nutteloos is geworden. Daarmee kunnen we een forse eis stellen dat wijziging van primaire status minimaal bv 10 jaar moet duren vanaf het moment dat men wil veranderen. Als veel amateurs dat doen moet AT duidelijk worden dat ze bv 10 jaar moeten wachten voordat een dergelijke wijziging doorgevoerd kan worden.
  We betalen dan wel niet voor ons freq gebruik maar aan de primaire status kunnen we wel degelijk rechten ontlenen. Als wij investeringen hebben gedaan kunnen we schade claimen als onze rechten afgepakt worden en onze investering nutteloos is geworden.
  Als we dat maar allemaal doen zal AT zich nog wel even beraden voor ze besluiten.

  De gedachte dat eisen moeten worden gesteld aan ontvangers van de garagedeuren enz. is wel leuk maar niet haalbaar. Zolang de dingen niet zelf storen gelden er geen eisen voor anders dan de gewone CE normen.
  De enige eisen die gelden voor dit soort consumenten rommel is aan de zenders van die afstandsbedieningen.

  De verenigingen moeten hiermee fors aan de slag maar als ik zie hoe ze bezig zijn met de 13 cm problematiek heb ik niet veel vertrouwen dat ze dit wel fors oppakken.
  Het wordt tijd dat er richting AT een flinke vuist gemaakt wordt, als de verenigingen dit niet doen zullen amateurs zelf groepen moeten vormen om dit te gaan doen.

  • EEF
   EEF zegt:

   Beste Hans , je hebt helemaal gelijk in deze , ALS de verenigingen niets doen , maarre ik heb vertrouwen in DKARS als stichting en is bezig zich ,,in te werken,, voor de belangen van de zendamateur , we zullen het zien

   • Hans
    Hans zegt:

    Ik weet niet of DKARS al iets kan bereiken want deze is immers geen deelnemer aan overleg met AT. Wellicht dat DKARS namens groep zendamateurs naar de rechter wil gaan maar eerlijk gezegd betwijfel ik dat. als ze dat niet doen kunnen ze wel wat willen maar formeel hebben ze geen enkele vertegenwoordigingsrecht en dus geen invloed.

    • EEF
     EEF zegt:

     Beste Hans , het enige wat ik je kan zeggen is dit >> Je kunt er vergif op innemen dat het gaat gebeuren, echter we moeten natuurlijk afwachten of er iets gaat bewegen . Wat ik al zeker weet , is dat andere verenigingen in al die jaren NIET EEN KEER echt hun borst bloot gemaakt hebben om zich in te zetten voor deze zaak , die alleen maar in het belang is van zendamateurs.(en ik ben 30 jaar lid geweest van een van deze 2 verenigingen)
     Met betrekking tot het overleg waarin dan zogenaamd Agentschap zich niet zou storen aan DKARS , niet mogelijk is in een democratisch bestel waar Agentschap verplicht is om DKARS mee te nemen alle verhalen ten spijt (en dat beslist echt ook Economische zaken ).We wachten met zijn allen af.Buiten dat het gerucht gaat dat injdertijd toen de machtiging werd omgezet naar registratie Agentschap 1,5 jaar heeft gewacht op antwoord van deze verenigingen , en er nooit gekomen is .
     Ze hebben wel degelijk verzocht om een advies zoals dat heet , NIETS gewoon op je troontje blijven zitten en niets doen waar herken ik dat ??in een bananerepubliek.Dat is dus geenszins de bedoeling van DKARS zover mij bekend.
     groeten en bedankt voor je steun , recht zo die gaat , lees de nieuwe brief aan AT die liegt er niet om ., en hopelijk wordt er nu eindelijk eens iemand ernstig wakker., dat dit gewoon niet kan.

     • Hans
      Hans zegt:

      Beste Eef, ik denk dat de organisatievorm van DKARS, namelijk stichting dus zonder formele leden, geen vertegenwoordigingsrecht heeft. Als een van de initiatiefnemers van DKARS op persoonlijke titel een rechtszaak begint dan krijg je het probleem dat deze niet betrokkene is en op die manier buiten spel gezet wordt.
      De beste weg, en naar mijn gevoel de enige weg is als jij probeert steun te krijgen, financieel en juridisch bij DKARS of de andere verenigingen en dat jij daarna de rechtszaak aanspant tegen AT. Doe dat alleen als je gesteund wordt want het zal een complexe strijd worden en AT zal alles op alles zetten om dit niet te verliezen, want ze willen geen gezichtsverlies.

      Eerlijk gezegd verwacht ik dat Veron en VRZA zich er niet aan wagen dus DKARS is je beste kans op bijstand juridisch en financieel. DKARS heeft ondertussen genoeg credits opgebouwd om bij amateurs om sponsoring voor deze zaak te gaan vragen en zal dat waarschijnlijk ook wel krijgen.

      Je brief aan AT zal niet echt helpen, hoe oprecht ook. Voor AT ben jij nu de lastpost en van hen hoef je geen steun meer te verwachten. Je brief wordt waarschijnlijk genegeerd en aan de kant gelegd.

      Wellicht is het al tijd om een mediator in te zetten tussen jou en AT en wellicht nog beter tussen jou en je buren. Besef wel dat je woont in die buurt en als je zou winnen dan mag ik alleen maar hopen dat die buren je daarna met rust laten. Heb zelf meegemaakt dat nadat ik gelijk had ruiten ingegooid kreeg en afbijt over de auto. En je raad het al de dader ligt op het kerkhof en kan nooit gevonden worden.

      Het zou veel beter zijn als iemand (een bemiddelaar) met de buurt gaat zoeken naar een oplossing bv een afstandsbediening aanbiedt op die andere SRD band. Dat had AT natuurlijk ook kunnen doen.

    • EEF
     EEF zegt:

     Beste Hans,
     dank voor je reactie maar wettelijk kun je volgens mij niet eisen dat je geen vertegenwoordigheids recht kan krijgen door dat er geen leden zijn , immers er zijn betalende donateurs die een lidmaatschap hebben en die kun je volgens mij gewoon in een stichting plaatsen met naam en toenaam, voordeel is je betaald voor je aantekening lidmaatschap en bent in de stichting medebestuurder (of iets anders, deelgenoot, of gewoon lid ), ook indien het stichtingsbestuur een meerderheid van aandelen heeft.stichtingen verdienen misschien (oppottengeld) echter er mag geen winst gemaakt worden (een vereniging wel, waardoor er bij verenigingen excessen zijn opgetreden dmv uitbetalingen aan ,,leden,, van het bestuur )
     dus er komt geld vrij van donateurs voor akties tbv de amateur. Dat is wat anders dan lekker uit eten gaan met het bestuur van een vereniging eens per jaar op kosten van de leden , DAT gaat niet bij een stichting .Het voordeel van de stichting is dat het bestuur autonoom kan beslissen in hoeverre deze akties willen ondernemen wat geld kost , dus geen overlegje hier en overlegje daar onder en bovenmensen te langdradig en niet goed voor de democratische zendamateur die antwoord wil. maar misschien vergis ik me wel , en dan hoor ik graag
     wat betreft mediation kan niet meer bij een overbuurman die allerlei excessen laat passeren die zelfs intimiderend bedreigend enz zijn (civielrecht en strafrecht).

     • Hans
      Hans zegt:

      Of DKARS wel of geen vertegenwoordigheidsrecht krijgt Is voor nu ook niet zo belangrijk.
      Belangrijk is dat het conflict opgelost wordt zonder dat er teveel verloren wordt, zowel voor jou persoonlijk privé en als amateur en voor de amateur gemeenschap als geheel.
      Ik wens je succes en wijsheid toe.

      Groet, Hans

 50. Roger
  Roger zegt:

  Wij zendamateurs hebben de amateurbanden beschikbaar gekregen voor zelfontplooiing middels experimenteren.

  Het kopen van een jappenbak, een antenne uit blisterverpakking en meedoen met radiowedstrijdjes heeft niets te maken met de bedoelde zelfontplooiing.

  Er zijn dus geen 12000 zendamateurs in PA tot PIZZ , maar nog steeds 500 stuks, net als in 1950. De overige 11500 voldoen namelijk niet aan de reden waarom de ITU het zendamateurisme heeft gelegaliseerd.

  Het wordt dus tijd dat de ITU het zendamateurisme opheft door de banden voor andere doeleinden te gebruiken. Iedereen is daarmede gediend, omdat ;

  – de apparatuur voor communication over powerline daarmede goedkoper kan worden,

  – de overheidsorganisatie die uit algemene middelen gefinancierd wordt, kan worden uitgedund,

  – er minder genot-roof is bij buren tengevolge van BCI en TVI en

  – een hoop ontsierende antennes van de daken in woonwijken kunnen verdwijnen,

  – waarvan de overheid door registratie aangeeft dat ze die nog niet kan verbieden zolang niet onomstotelijk bewezen is dat de sterke hf straling uiterst schadelijk is voor de gezondheid van mens en dier, maar dat de berichten van het opvallend vaak voorkomen van leukaemie (bloedkanker), naarstig onderzoek leidende tot bewijzen die de vermoedens definitief bevestigen, voortgang doet vinden en gefinancierd blijft worden.

  – Ingeval van internationale spanningen het internationale informatieuitwisselingsverkeer volledig onder controle gehouden kan worden.

  – mensen die als hobby hebben rubber stamp contacten te maken in een ruiserige QRM QRN en QSB omgeving met toevallig aanwezige derden, die dezelfde intentie hebben, dat prima kunnen doen via Internet met de hamsphere server, of een wedstrijdje ervan maken tegen de computer met MorseRunner waaarmee alle voornoemde voordelen onaangetast blijven.

  Sinds de verplichte antenneregistratie geeffectueerd is, is het mogelijk correlaties te bepalen op grond van de woonplaats van de geregistreerde kankergevallen en de plaats van stralende antennes. Zodra de correlatie significant blijkt, is te verdedigen dat het bewijs geleverd is, op zodanige wijze dat maatregelen gerechtvaardigd kunnen worden.

  (gedeeltelijke copy .. bron: http://pa0wv.home.xs4all.nl/hahaham.html )

  says it all ! 🙂

 51. Hans
  Hans zegt:

  Ik wil eens even een synoniem opzetten tussen 13 cm waar wij secundair gebruiker zijn en 70 cm waar wij primair gebruiker zijn.
  Op 13 cm beschermt AT de primaire gebruiker door als de primaire gebruiker een activiteit heeft dit te melden aan ons als secundaire gebruiker dat we niet mogen uitzenden.
  De primaire gebruiker wordt hier dus zwaar beschermd en de secundaire mag absoluut niet storen op de primaire.
  Op 70 cm mag wettelijk de primaire gebruiker niet gestoord worden door SDR maar AT doet daar niks mee, waarom niet omdat wij als zendamateurs te weinig klagen over de SDR zendertjes. Zeker ook niet omdat onze belangenverenigingen Veron en VRZA geaccepteerd hebben dat de SDR toepassingen in de 70 cm band getolereerd werden.
  Formeel en als ik het vergelijk met 13 cm zou AT alle SDR gebruikers moeten melden als wij zendamateurs op 70 cm een activiteit willen ontplooien dat ze ons niet mogen storen.
  Dus iedere keer als een zendamateur een activiteit wil ontplooien moet AT een mededeling op de website zetten dat binnen een straal van 35 km er geen SDR zenders ingeschakeld mogen worden.

  Wat hebben we hier aan, niet heel veel. Het laat alleen zien hoe krom AT bezig is met status van primaire en secundaire gebruikers. De grondvesten waarop het hele spectrum management gebaseerd is wordt door AT met voeten getreden. Waarom, omdat dit voor AT de makkelijkste weg is !!
  Het enige risico dat ze lopen met deze aanpak is dat er een zendamateur is die bij de rechter bescherming gaat eisen die hij omgrens van de primaire status moet hebben. Daarvoor is AT bang want dan moeten ze met de billen bloot en toegeven dat de introductie van SDR in de 70 cm band een waanzinnig stomme zet is geweest.

  Dus er is voor de zendamateur nu nog maar heel even de kans om dit bij de rechter te brengen en anders gaat AT de primaire status bij ons weghalen en hebben we geen schijn van kans meer dat we deze band probleemloos kunnen blijven gebruiken.

  • Rob
   Rob zegt:

   “Ik wil eens even een synoniem opzetten tussen 13 cm waar wij secundair gebruiker zijn en 70 cm waar wij primair gebruiker zijn.”

   Ik zou het niet doen Hans! De situatie op 13 was hetzelfde als nu op 70: er was een ISM gedeelte en daar mochten wij als amateur ook zenden. Toen kwam iedereen daar met zijn WiFi te zitten, en omdat dit natuurlijk onderlinge hinder kon geven is dat stuk van de band toen verboden terrein geworden. (2400-2450)
   Je mag daar nu alleen nog zenden naar satellieten.

   Wil je soms dat dit op 70 ook gaat gebeuren??

 52. Dirk Koolhaas
  Dirk Koolhaas zegt:

  Tjoh, dat is dan knap beroerd te noemen. De afstandbediening materie is dus zo slecht geconstrueeerd dat de amateur erop “stoort”. Maar er staat wel “CE” op. Ja. En? Dat is geen keuring! Het is een conformiteit beschrijving. AT had zich hier beter onderbouwd over moeten uitspreken naar mijn mening, maar het kalf en de put gaat hier weer eens op net als die PLC prullaria waar ze zich onderuit lullen op ongeveer dezelfde manier. 🙁 .

 53. Hamsatman
  Hamsatman zegt:

  Het is nu nog wachten tot het moment dat we geen gebruik meer mogen maken van de HF band.
  Want de buren hebben immers Homeplug waar je op stoort, en anders kunnen ze niet meer internetten.
  Want het “maatschappelijk belang” gaat voor het belang van de zendamateur.
  Het agentschap telecom mag zich heel diep gaan schamen,
  dat ze ooit al dit soort rommel op de amateurbanden toelieten.
  Waarschijnlijk is de wetgever van mening dat zendamateurs niet meer van deze tijd zijn,
  en worden we zo steeds meer beperkt in ons kunnen en laten, totdat er niets meer van de hobby overblijft.

  Misschien wordt het dan toch waarheid, wat een vriend van mij ooit zei.
  Onze amateurbanden worden per opbod verkocht aan de hoogste bieder,
  en dan worden onze banden gebruikt voor mobiel internet, digitenne, of weet ik wat.

 54. EEF
  EEF zegt:

  Hierbij een brief gestuurd aan de heren van Agentschap Telecom.

  quote

  Mijne Heren,

  Naar aanleiding van uw schrijven en persdienstartikel, deel ik u het volgende mede;
  1-Het betuttelende schrijven van de persdienst is onrechtmatig en druist met alle macht tegen de afspraken in die gemaakt zijn onder getuigen ten kantore van Agentschap te Amersfoort.
  Wij hebben daar gisteren telefonisch tegen geageerd en zijn zoals gebruikelijk blijkbaar , tegen een muur van onwil aangelopen.
  2-AT heeft het RECHT NIET om te bepalen wat van Walsum MAG en niet MAG daar komen we op terug in onderstaande artikelen , buiten dat het zeer ongepast is , om na een uitnodiging nota bene , ten huize van van Walsum , te trachten van Walsum te betuttelen. Vanzelfsprekend is dit niet ethisch en vermoeden wij dat de ,, ,,,,,,,, inspekteur Agentschap door eerdere uitlatingen VOORAF de persdienst heeft ingeseind met een schrijven. Immers er is afgesproken dat er 2 brieven vooraf zouden gaan die per dato nog steeds niet binnen zijn, zowel bij de gemeente alswel persoonlijk thuis bij van Walsum.
  3-van Walsum heeft geen storingen veroorzaakt maar er is een conflict primair secundair en dat wordt zelfs met artikel 9 misbruikt om Agentschap blijkens in de gelegenheid te brengen om foute zaken te publiceren. Artikel 9 is het artikel wat punt d bevat en dat is de secundaire gebruik bij vergunningen, en dat is niet haalbaar bvij een registratie , bovendien ook maatschappijk belang is TOTALE ONZIN aangezien dit veroorzaakt is door een obscure man , overbuurman , die deze casus landelijk aanhaald , en zichzelf blijkbaar daarmee denkt in het gelijk te komen en zelfs dat heeft Agentschap blijkbaar niet in de gaten .Buiten de 5x dreigen , aangiftes tegen deze man , de vraag is ; heeft deze man een secundaire vergunning of zo ?? NEEN en primair heeft dus simpelweg voorrang , en de zandstorm die heer ,,,,,, met zijn boute uitspraken ten kantore van Agentschap ook al heeft gepleegd, is de maat vol.
  4-Ik wens de inspekteurs veel luisterplezier bij het monitoren dag en nacht en veel nachtrust toe , want wij hebben allang ZELF bepaald dat er blijkbaar bij Agentschap geen positieve input bestaat bij de inspekteurs die overigens zelf ook een registratie hebben en ipv passief , aktief de zendamateurs zouden kunnen ondersteunen zonder het handhavertje te spelen op een verkeerde manier.
  5-Ik ga ervanuit heer ,,, dat u een korrektie maakt mbt de persdienst van u , onverlet geeft u mij de kans om met dezelfde taktiek zaken te publiceren die gunstig zijn voor deze casus. Wij vinden het LAF en onbetamelijk dat dit persbericht goedgekeurd wordt door Agentschap , let wel geschreven wordt door een inspekteur ,die geen flauwe notie heeft van de consequenties ervan.
  Uw persberichtje heeft wel tot resultaat gediend waar u zich niets van heeft aangetrokken , namelijk dat de boosdoener EEN man na 5x dreigen , zich landelijk te kakken zet en wij niet instaan voor de zendamateurs en anderen die uw persbericht lezen en daarmee een oorzaak vinden om deze man te bestraffen.
  Wij vrijwaren ons van alle uitspraken hierover, omdat u geenszins de bewustheid hebt gehad om te veronderstellen dat dit wel eens uit de hand zou kunnen lopen, terwijl van Walsum zich opgeworpen heeft om zelf de buren te organiseren en deze zaken stringent op te lossen. Eigenlijk een taak als handhaver Agentschap Telecom.
  6-U draait de feiten weer om ,,of primair gebruik wel van deze tijd is ,, heren we leven NIET in een wettelijke omgekeerde wereld , en u dient zich te vrijwaren van interpretaties die op voorhand onzeker zijn mbt negatieve uitspraken voor zendamateurs.,,Ja primair gebruik is van deze tijd en NU GELDIG,,en artikel 9 is in het leven geroepen om dat alsnog te bevestigen buiten uw inkomsten uit vergunningen zg prios, die overigens alreeds in bijna alle banden de zendamateur,,secundair,, maken
  Wederom draaien we de zaken niet om , maar volgen we de wet en u ook. Het is bijna lachwekkend te noemen dat u alles verdraait wat er eigenlijk besproken is en dat u de zaken die besproken teniet doet door extreme idiote persberichten.Buiten het rapport om…..
  7-Welke inspekteur bij Agentschap die OOK een registratie zendamateur heeft is bereid om deze zaken op te nemen ten gunste van de zendamateurs , want u heeft bereikt dat heel Nederland op zijn kop staat en terecht, door het omdraaien van feiten, levensgevaarlijke uitlatingen mbt primair gebruik , onwaarheden ten aanzien van een zogenaamde afgesproken zendbeperking, waar u het recht niet eens op heeft .
  Nog een keer , U kunt ALLEEN Aktie ondernemen als van Walsum een onrechtmatige daad doet en dat is geenszins gepasseerd , integendeel.Het spreekt vanzelf dat van Walsum dan moet voldoen aan de normen en waarden van de registratie wettelijk , en dat doet hij !!! Dus de onzin van een beperking gaat NIET lukken, immers staat Agentschap boven de wet?? NEEN , leven we in een bananenrepubliek ?? ja blijkbaar.Echter het wordt tijd dat er 2e kamer vragen gesteld worden over deze materie , en ik verzeker u dat ik daar niet onder lijd.
  Wij verzoeken u dringend doch vriendelijk het persbericht aan te passen en eerst de brieven kopieeen zoals afgesproken te overhandigen aan ons waarvoor dank, zoals afgesproken.
  Er moet me van het hart , dat mijn vrouw door u heer ,,,, onappetijtelijk is aangesproken een aantal malen , en daarom hebben wij geconcludeerd dat u niet meer welkom bent ten huize en zeker niet op uitnodiging met een openstelling van ons huis. Zeker niet na alle verdraaiingen en het persbericht is de druppel die de emmer heeft doen vollopen , en Agentschap is ervoor te blamen , buiten het rapport wat anders en constructief behandeld is met een bespreking ervan , waar nogmaals geen afspraken zijn gemaakt zoals gesteld in uw persbrief ,,shame on you ,,Agentschap..

  Met vriendelijke groeten
  E H van Walsum BSc

  unquote
  ceert .

 55. Ruud
  Ruud zegt:

  “Agentschap Telecom onderzoekt daarom of de ‘primaire’ status van radiozendamateurs in het ‘gestoorde’ frequentiegebied nog wel van deze tijd is”

  Wat ik me afvraag is of “breedband” dus ook ATV uitzendingen nog wel van deze tijd is om daar de 70cm band voor te gebruiken!
  De repeater segmenten boven en onderin worden flink gestoord bij dit soort breedband signalen.

  Groet,
  Ruud

  • EEF
   EEF zegt:

   Beste Ruud,
   Dat is inderdaad een hot item, maar het is eigenlijk niet zo moeilijk , leg de grenzen vast , en hou je daaraan, geen gedraaikont ,idiote excuses en leugentjes , want al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt hem wel ,, weet je , nou met man en macht primair is gewoon mogelijk aangezien Agentschap op hogere frequenties wil opereren commercieel .En als je dan regels opstelt hou je daar dan aan , en verdraai geen feiten zoals dat nu passeert.
   Ik bedoel jou er niet mee Ruud haha , dus alle amateurbanden worden secundair met een registratie , dus waardeloos qua rechten , vergunninghouders daarentegen hebben rechten omdat ze een vergunning KOPEN.
   natuurlijk is analoog niet meer van deze tijd mmm breedband mmm en het is afwachten tot ze DVB gaan verplichten met een bandbreedte tm 2-6 mhz……….. maar ze vergeten de latency , want dat begrijpen ze niet…..
   dank voor je steun gr EEF

   • Rob
    Rob zegt:

    Nogmaals: het is ZEKER niet gewensd dat er harde grenzen vastgelegd worden want daar worden we als amateur alleen maar slechter van. Jammer dat je dat niet inziet Eef.
    Bekend voorbeeld uit het verleden is de situatie rond repeater toestemmingen. Dat liep allemaal prima toen de vereningen er nog met een commissie over konden beslissen, toen werd er ergens een repeater afgewezen en begon er een halve gare zendamateur een proces te voeren om duidelijkheid te krijgen, nou die duidelijkheid kwam er: toen mocht er zowat niks meer.
    Nu wordt heel voorzichtig geprobeerd dit weer wat open te breken en weer wat flexibiliteit te krijgen.
    Het is helemaal niet goed om voor alles regels te hebben.
    En wat dat primair betreft: het is altijd al zo geweest, ook lang voordat jij zendamateur werd, dat een zendamateur moest inschikken als hij storing maakte. Er is nooit een “recht” geweest (al dan niet betaald) om andere mensen weg te drukken, primair of niet.

    • PE1ODJ
     PE1ODJ zegt:

     Beste Rob,

     Er ZIJN al harde grenzen maar we worden er als zendamateur desondanks TOCH slechter van.
     De zendamateur heeft een primaire status in het deel 430 tot 436 MHz.
     De gebruikers van afstandsbedieningen op 433 hebben een secundaire status en dienen hinder te dulden.

     Het Agentschap Telecom heeft als adviserend orgaan voor de wetgever er aan bijgedragen dat deze situatie met primaire en secundaire gebruikers is ontstaan.
     Zij hebben dit geadviseerd en de wetgever heeft dit vastgelegd.

     Jarenlang zijn er al kleine strubbelingen geweest tussen zendamateurs en secundaire gebruikers op 70 cm maar dat heeft nooit veel aandacht gekregen.
     Nu het echter escaleert en landelijke bekendheid heeft gekregen door inzet van de media, zit Agentschap Telecom er waarschijnlijk behoorlijk mee in haar maag.

     In dit specifieke geval ging het om een ATV signaal op 70 cm en afstandsbedieningen op 433 MHz.
     Het is zo klaar als een klontje dat hier hinder ontstaat omdat de signalen eenvoudigweg op dezelfde frequentie zitten.
     Of apparatuur bij de zendamateur of de gebruiker van de afstandsbedieningen aan de eisen voldoet, doet dan eigenlijk niet ter zake.
     Het onderzoek door Agentschap Telecom bij de zendamateur was daarom maar een formaliteit.
     De zendamateur voldeed in dit geval aan alle regels en wat dus rest is de situatie primaire- versus secundaire gebruiker.

     Agentschap Telecom heeft als handhavende instantie de taak om de wet toe te passen.
     Uit het persbericht wat ze uitgestuurd hebben blijkt echter dat ze dat niet van plan zijn.

     Ga nu met deze landelijke aandacht maar eens uitleggen dat de secundaire gebruiker alle hinder moet dulden.
     Dat durven ze waarschijnlijk niet.
     Ze zouden daarmee toegeven dat ze een blunder hebben begaan om de apparatuur op 433 MHz toe te laten en vervolgens de consument onvoldoende te informeren.
     Al die ongeïnformeerde consumenten zijn een veel te grote groep geworden, die wil je niet tegen je hebben.
     Om er dus zonder kleerscheuren vanaf te komen passen ze “damage control” toe.
     In plaats van de wet te handhaven bedienen ze zich nu van bedenkelijke praktijken om hun eigen straatje schoon te vegen.

     De grote groep ongeïnformeerde consumenten noemen ze “algemeen belang” en ze sturen een persbericht uit waar in staat dat de zendamateur weliswaar aan alle eisen voldeed, maar indien hij de storingen niet voorkomt, hij toch een maatregel opgelegd kan krijgen.

     Hiermee wordt de suggestie gewekt dat de zendamateur toch iets te verwijten valt.
     Dat een primaire gebruiker in dit geval een maatregel opgelegd krijgt kan wettelijk helemaal niet.
     Doordat dit persbericht wordt overgenomen door de media zal de consument echter denken in zijn recht te staan en krijgt de zendamateur een slechte naam.

     Waarom we er dus TOCH slechter van worden?
     Omdat deze situatie niet kan voortduren zal Agentschap Telecom de wetgever op termijn adviseren de wet aan te passen.
     Wanneer we dan een stukje band kwijt zijn of geen ATV meer mogen bedrijven kan er weer gehandhaafd en opgetreden worden.
     Tegen de zendamateur welteverstaan….

 56. Stan / PA8C
  Stan / PA8C zegt:

  Zouden VERON bestuursleden hier ook meelezen???
  Zo ja, heren kom van uw stoelen en onderneem direct de juiste actie om de belangen van uw +/- 7000 leden te behartigen.

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Dat gebeurd ook wel Stan, daar maak ik me geen zorgen over. Ik zie echter liever een goede reactie in plaats van een snelle. Dat kost nu eenmaal meer tijd. Het feit dat beide verenigingen het persbericht van AT niet op de website geplaatst hebben, geeft in ieder geval aan dat er al wel aan gewerkt wordt…

   • Ron PB0ANL
    Ron PB0ANL zegt:

    Ik kan alleen spreken namens de Commissie Machtigingszaken van de VRZA, maar wat je schrijft klopt inderdaad, Randy.

    • Stan / PA8C
     Stan / PA8C zegt:

     Kijk da’s dan mooi meegenomen. Hartelijk dank voor de response Randy & Ron.
     Ik weet voorlopig genoeg!

   • Stan / PA8C
    Stan / PA8C zegt:

    Ik lees zojuist op de VERON website dat het HB vandaag een reactie heeft gegeven op het door het AT uitgebrachte persbericht.
    Gelukkig neemt de VERON het heel serieus en onderschrijft hiermee wat een meerderheid van de leden verwacht.
    Mijn complimenten voor het HB door hier zo krachtig en cordaat op te reageren.
    Ben overigens wel héél benieuwd naar de reactie van het Agentschap Telecom hierop.

 57. Harry Hb
  Harry Hb zegt:

  Ik denk voor dat jullie ieder de schuld gaan geven eerst even aan je zelf moet gaan denken . Als we de set op scannen zetten avonden lang is er niks op de 70 cm te horen op een paar repiers na 430.050 430.125 en 430.275 en veder niks hier in het noorden.Kan het dan zijn dat het AT denkt jullie gebruiken deze freq toch niet we kunnen dit wel voor wat anders gaan gebruiken Het is niet mijn bedoeling om ieder tegen de haren in te strijken de 70 cm moet blijven .Maar denk wel dat het AT zo gaat werken ,

  • The Buzzer
   The Buzzer zegt:

   Inderdaad Harry !! Vele laten die 70cm links liggen en gebruiken het niet eens en of ze zeggen dat zijn of haar interesse er niet ligt. Maar dan wel vooraan staan met protesteren als de commercie eraan zit te knabbelen. Nogmaals als men wil dat 70cm behouden blijft en dan laat ik de rest nog maar even voor wat het is, zouden juist de gene die geen interesse hebben in 70cm het bandje juist moeten gaan gebruiken, want als er 1 schaap over de dam is volgen er van zelf meer. De gene die hard van de toren blazen, maar zelf het bandje links laten liggen CQ niet gebruiken. Hebben in mijn ogen geen recht van spreken en of het schofferen van AT.

   • Danny PA2SNK
    Danny PA2SNK zegt:

    gelukkig schieten hier in Sneek zat signaaltjes op diverse frequenties de band op 🙂
    Oa, ook aprs wat een heleboel amateurs niet eens weten dat 430,5125 ook gebruikt word daar voor. in Friesland (bijna) provinciale dekking.

 58. Rene Stevens
  Rene Stevens zegt:

  Maar in het hele verhaal mis je natuurlijk van hoe het ontstaan is. Misschien is het een uit de hand gelopen buren ruzie en dat er nu door de desbetreffende amateur getreiterd werd om zo veel mogelijk van die 433 MHz dingen plat te leggen. Er zijn gevallen bekend dat zendamateurs dit soort dingen doen om “hun frequentie” te beschermen. Zo is er een zendamateur geweest die op 13cm een primaire gebruiker wegdrukte omdat die primaire gebruiker op “zijn frequentie” zat. En in dat geval is het natuurlijk niet goed te praten en is de reactie van het AT misschien terecht. Maar onder normale omstandigheden vind ik het vreemd dat je als primiare gebruiker een zendverbod / beperking krijgt.

  • Sjaak van vliet
   Sjaak van vliet zegt:

   “Zo is er een zendamateur geweest die op 13cm een primaire gebruiker wegdrukte omdat die primaire gebruiker op “zijn frequentie” zat. En in dat geval is het natuurlijk niet goed te praten en is de reactie van het AT misschien terecht.”

   De draadloze DVB camera’s op 13cm storen mij geregeld als secundaire gebruiker,
   Volgens het AT “het maatschappelijk belang” krijgt u een zendbeperking!

 59. Leo de Ruiter
  Leo de Ruiter zegt:

  Als ik voor packet radio & aprs 2. /0.7 , mijn dstar hotspots, allemaal $$ atofs voor moet hebben dan is de lol er ook snel af. En dan vinden ze het gek dat amateurs niet meer op 2. en 0.7 mtr zitten. Dan heb ik het nog niet eens over de kpn modems en plc en plasma, gprs ellende gehad. Relais op gasunie gebouw zijn niet om aan te horen qua demping , heerenveen en cochanneling lopen niet in fase of heeft last van remsporen. Nee niet echt leuk om op te werken. En het AT maakt het niks uit. Dit is in de De , On , N2 land wel heel anders waar de amateur nog bestaansrecht heeft.

  Ik ga geen 1000 euro aan atofs uitgeven, of op hf te luisteren naar wspr en radar, en andere storing waar AT niks aan veranderd. De belemmering bandbreedte en secundair voor n houders nog maar terzijde gelaten.

 60. The Buzzer
  The Buzzer zegt:

  ik snap dat de 70cm behouden moet blijven en dat de primaire status ons ( heilig ) is, dat zoiezo. Maar wel stuitent om te lezen dat vele ineens op hun achterste poten gaan staan om dat de commercie aan de 70cm zit te knabbelen, maar die zelfde roepen even hard dat de 70cm en dan laat ik de 2m band nog even achterwege dat die band zo dood als een pier is en dat het zo weinig gebruikt wordt vooral het simplex gedeelte SSB, terwijl ze er zelf ook op mogen zenden, maar dan ineens weer uit de hoek komen van mijn interesse ligt daar niet. Ja sorry dat ik het dan zo zeg maar als je niet wil dat de band ten prooi valt aan de commercie zouden juist ook de gene die geen interesse tonen in 70cm meer gebruik moeten maken van die band, want de gene die 70cm links laat liggen, heeft dan naar mijn inzien geen recht van spreken.

 61. Edwin Moorhoff
  Edwin Moorhoff zegt:

  Blijkbaar stelt een primaire status niets voor en moeten ze niet is afvragen of ism toepassingen midden in Amateur banden nog wel van deze tijd is!

  • Rob
   Rob zegt:

   Zeg Edwin,

   Ik snap wel dat je geen zin hebt om alle reacties en argumenten hierboven eerst een keer te gaan lezen
   voor je reageert, maar reageer dan gewoon NIET. Nu staat het zo afgrijselijk dom wat je schrijft.

 62. PDØMV
  PDØMV zegt:

  Wat ik wel vreemd vind is dat er over primair , secundair etc gesproken wordt, maar zodra men er aanspraak op wil maken, schijnt het ineens geen waarde te hebben en lijkt het op de mentaliteit wie het eerst haalt wie het eerst maalt. Dat moet je defensie eens vertellen dat de primaire gebruiker niet als waarde heeft dat de eerste gebruiker voorang heef op secundair gebruikers 😛 ik denk dat je dan toch echt even moet bukken 🙂 en dat je niet een granaat in je schoot geworpen krijgt ( alle gekheid op een stokje )
  Normaals ongeacht of het wel of niet de waarde heeft , ik respecteer elke gebruiker mits hij of zij niet ilegaal is, want hoe is dat geregeld als piraten die totaal geen gebruikers status kennen, ja de illegale status maar wel de primaire en of secundaire storen. hoe is dat geregeld. Aangezien AT volgens vele niet zo hard schijnt te lopen voor storings meldingen.
  Weegt dan het maatschappelijk belang ook zwaarder dan het handhaven van de wet ??? misschien is dat eens stof tot nadenken !!

 63. Wim , niet die andere Wim
  Wim , niet die andere Wim zegt:

  Wat een geouwehoer..

  Ontwerp als zendamateur een nieuwe modulatiemethode , waarvan het spectrum niet te onderscheiden is van een mengseltje van afstandbedieningen en datatransmissie_over_50Hz_elektriekdraad; Dan doe je wat nuttigs, namelijk zelfontplooiing zoals bedoeld door de ITU, En ga met je tijd mee, in olaats van in jappenbakken, waar je de trotse eigenaar van bent, aangesloten op koopantennes uit blisterverpakking slap te zwetsen over helemaal niks; of radiowedstrijdjes te doen met rapport 59 omdat je anders als LID wordt aangemerkt.,

  Er schrijft hier iemand die zich EEF noemt en ondertekent met B.Sc dat is dus een wetenschapper, heel goed. Zover heb ik het nooit geschopt met mijn radio-televisie-detailhandelaarsdiploma van de VEV; die zal dat vast wel kenne kunnen. Toen ik in twee regels achterelkaar “gespeend” las in zijn bijdrage knapte ik af, maar de rest zal best intelligent geweest zijn. Komop EEF. pak je hete soldeerbout en speel eens zendamateur zoals de ITU dat bedoeld heeft, toen de nu bestreden rechten werden gegrondvest..

Reacties zijn gesloten.