5 MHz band vrijgegeven aan zendamateurs
Vanmorgen is het Nationaal Frequentieplan gepubliceerd in de Staatscourant. Daarmee krijgen Nederlandse zendamateurs officieel toegang tot de 60-meter band. Deze loopt in Nederland van 5350 tot 5450 kHz en heeft een secundaire status. Dat meldt PI4RAZ.
Er zijn geen aanvullende regels gesteld. Van Channelized Access is dus geen sprake, zoals dat in sommige andere landen wel het geval is. Omdat we een secundaire status hebben en de band delen met onder andere defensie, strekt het gebruik van USB modulatie wel tot de aanbeveling.
Of er andere aanvullingen komen zal blijken wanneer de gebruikersbepalingen door Agentschap Telecom bijgewerkt zijn. De toewijzing is enkel geldig voor het Nederlandse deel van het Koninkrijk. Enkele zendamateurs en verenigingen hebben verzocht om de regeling ook uit te breiden naar het Caribisch deel van Nederland. Omdat dit onder een andere ITU-regio valt kan Agentschap Telecom dit verzoek (nog) niet honoreren. De overheid wacht op de uitkomsten van de World Radio Conference die deze maand gehouden worden. OP basis van die uitkomst wordt gekeken naar een wereldwijde toewijzing van de 60-meter band.
Ook hebben enkele zendamateurs verzicht het spectrum 5275-5450 kHz toe te wijzen. “Hieraan kan geen gevolg worden gegeven omdat de voor radiozendamateurs bestemde ruimte onderdeel uitmaakt van een bredere band die aan het ministerie van Defensie voor een publieke taak is aangewezen. Om uitvoering van de publieke taak te kunnen garanderen is medegebruik van de band door de radiozendamateurs (secundair) slechts beperkt mogelijk en gemaximeerd op 100 kHz. De 100 kHz brede spectrumbestemming voor amateurdienst is gebeurd op verzoek van de twee grootste Nederlandse radioamateurverenigingen.”, zo valt te lezen.
Toegang na publicatie
De wijziging treedt in werking de dag na publicatie in de Staatscourant, dus om middernacht lokale tijd. Het is niet noodzakelijk dat de ‘Regeling gebruik van frequentieruimte met meldingsplicht 2015’ aangepast en gepubliceerd wordt, zo laat woordvoerster Mirjam Suurmeijer van Agentschap Telecom bij navraag van Hamnieuws.nl weten. Zij geeft aan dat de regels van kracht zijn na publicatie in de Staatscourant..
Woordvoerster Mirjam Suurmeijer heeft vanmorgen (dinsdag 3 november) telefonisch contact gehad met de redactie en laat weten de vraag verkeerd begrepen te hebben. Het eerder gegeven antwoord is onjuist, met het verzoek dit ‘blog’ aan te passen. “De wijziging van het NFP gaat in na publicatie in de Staatscourant. Met de wijziging van het NFP mag de radiozendamateur nog niet van de frequentieruimte gebruik maken. Dat mag pas als deze frequentieband ook in de Regeling gebruik van frequentieruimte met meldingsplicht 2015 is opgenomen. De aanpassing van deze Regeling is voorbereid en zal binnenkort ingaan. Tot die tijd mag de radiozendamateur nog geen gebruik maken van de 5.350 – 5.450 KHz. Vandaag plaatsen op de website van Agentschap Telecom een bericht over deze wijziging.”, aldus de voorlichter.
Of Novices met deze uitbreiding van de ‘Regeling gebruik van frequentieruimte met meldingsplicht 2015’ ook toegang krijgen tot een groter deel spectrum op 40-meter is nog onbekend. Hamnieuws heeft deze vraag uit staan bij de voorlichtster. Het zou een logische stap zijn, omdat Agentschap Telecom eerder heeft aangegeven niet onwelwillend tegenover dit voorstel van VERON te staan en een onderzoek te startten. Dat voorkomt een dubbele aanpassing.
Activiteit op de 60-meter band
Op de 60-meter band is al diverse activiteit. Zo is op 5450 kHz USB VOLMET te horen met meteo informatie voor de luchtvaart. Het is dus uiterst belangrijk niet buiten de bandgrenzen te gaan. VOLMET kan goed als baken gebruikt worden. Digimode wordt onder andere bedreven in JT65 waar het vrij eenvoudig is om bijvoorbeeld Canada en de VS te werken. JT65 gebruikers zitten op 5457 kHz in USB-modulatie. Een overzicht van de Amerikaanse ‘kanalen’ is te vinden op de website van ARRL. Op de website van het Britse RSGB staat een overzicht voor de ‘kanalen’ in het Verenigd Koninkrijk. OP de website van IARU regio 1 staat een overzicht van allocaties van diverse andere landen.
Apparatuur geschikt laten maken
Mocht je zendontvanger nog niet kunnen zenden op de 60-meter band dan kan deze in veel gevallen gemodificeerd worden. Bij nieuwe tranceivers is het een kwestie van verwijderen van enkele 0-ohm weerstanden of diode’s. Het nadeel is dat deze bij moderne transcievers circa 0,8×0,8mm groot zijn en dat deze modificatie met specialistisch gereedschap dient te gebeuren. Een spoor op de printplaat is zo beschadigd en reparatie is dan zelf vaan onmogelijk.
Radio Club ’t Gooi in Hilversum organiseert op 12 november a.s. van 20.00 uur tot 22.00 uur een ’60 meter ombouwavond’. De club geschikt over gespecialiseerd gereedschap waaronder een loupe en SMD rework station. Onder begeleiding kun je hier zelf je transceiver modiferen zonder risico te lopen op beschadiging. Meer informatie is te vinden op pi4rcg.nl.
Mooi nieuws! Misschien handig om erbij te vermelden voor welke categorieen registraties dit van toepassing is?
Uitsluitend voor de Full amateur. Maar dat geldt voor alle banden waar zendamateurs een secundaire status hebben.
Hmm…..en gedeelte van 70cm dan? 🙂
In ieder geval niet voor de Novice!Uiteraard niet!
En waarom dat “uiteraard”? Er is een heel simpele oplossing: Haal je F.
Natuurlijk niet voor de novice dat weet je toch 😉
Ik lees hier positieve dingen
Sorry wederom voor het gezeur.
Ik vind het in het huidige liberale EMC klimaat eigenlijk onverantwoord om een Mil/Aeronautical band op secundaire basis toe te wijzen.
In bewoond gebied zullen amateurs door een hoog stoorniveau nauwelijks kunnen beoordelen of zij een primaire gebruiker storen. Eventuele berispingen zijn daarmee ook uitgesloten.
Primair en secundair kun je alleen combineren als beide partijen elkaar kunnen horen.
dat is dus je verantwoordelijkheid die je zelf moet nemen. Als jij een hoog stoorniveau hebt, dan kan je de conclusie trekken dat de kans op storing bij een primaire gebruiker best groot is. Conclusie — niet toeteren.
De (on)verantwoordelijkheid ligt dus bij jezelf.
Da’s prachtig omgeredeneerd 🙂
en dan nog een vraag — art 1a spreekt over “Zonder vergunning, onder voorwaarden met meldingsplicht en overigens vergunningverlening op volgorde van binnenkomst van de aanvraag.”
meldingsplicht?
Vraag staat uit bij het AT hoe nu verder te handelen. Wordt vervolgd…
Artikel is bijgewerkt. Woordvoerster geeft aan dat zendamateurs na publicatie in de Staatscourant gebruik mogen maken van de nieuwe band.
Hier een overzicht:http://www.zendamateur.com/viewtopic.php?f=24&t=15967&sid=406c9920dc174a7e58174a4023284797
Waarom zou dit niet voor de D-amateurs zijn, vraag ik me af…
Omdat de primaire gebruiker (Defensie) dit niet wil. Zij hebben bij het toewijzen van de 4-meter (70 MHz) band ook al expliciet aangegeven geen Novices te willen.
Wat raar! Maar goed, ik weet nu waar ik aan toe ben.
Ach ja Tjalling…..NU al veel F-jes aan het piraten op 5 mhz terwijl het nog niet mag.
Wie houd dan wie voor de gek.
AT…..werk aan de winkel.
Ik begreep dat dit gaat onder het motto “ik maak zelf wel uit wat ik doe”.
Daar valt natuurlijk niet tegenin te redeneren….
Voor een buitenstaander die nuchter naar de betekenis van het woord kijkt is een Novice een Beginner.
Iemand die net komt kijken, en die nog bezig is zich te bekwamen in de materie en daarna een verdere proef van bekwaamheid zal gaan afleggen.
En dat is ook het doel van de N (destijds D) machtiging en examinering.
Het is dus wel verklaarbaar dat een primaire gebruiker die storing verwacht deze categorie wil uitsluiten om een soort extra selectie te doen.
Dat de N amateurs dit zelf heel anders zien en N als een volwaardige permanente status zien dat is wat anders natuurlijk.
Bron??? Ik gun de Novices heus wel wat, maar ik word soms zo moe van de N-lieden die steen-en-been klagen dat ze er niets extra’s bij krijgen.
Let wel, ik bedoel dus niet iedere N-amateur, alleen de verstokte “hobby” klagers!! Er zijn meer tevreden N-amateurs dan klagende N-amateurs.
Mee eens, wat je hier ziet is een vertekend beeld, en zou je denken dat iedere N amateur een klager is, het tegendeel is waar.
Kijk maar eens op andere fora op het internet (providers, PC etc etc), hetzelfde laken een pak!
Hè wat rot, nu ik nèt een paar verplichte rustdagen moet gaan houden van de dokter… (Pols in gips)…. 🙁
Mod-edit: Tegen de tijd dat je leestekens op je toetsenbord werken mag je het nog een keer proberen. Maar geen N/F-discussies hier.
Letterlijk citaat van de VERON site:
Binnenkort krijgen Nederlandse zendamateurs ook toegang tot de felbegeerde 60 m band. Dat valt op te maken uit de Staatscourant. “De houder van een F-registratie mag straks gebruik maken van deze band op secundaire basis. Dit is echter nu nog niet toegestaan. Dat mag pas als de frequentieband ook in de Regeling gebruik van frequentieruimte met meldingsplicht 2015 (de Regeling) is opgenomen. Die wijziging is voorbereid en zal binnenkort ingaan. Morgen of overmorgen kunnen we daar waarschijnlijk meer over vertellen.” Dat laat Agentschap Telecom ons weten.
Ziet er imho toch anders uit dan toegang straks om middernacht…?
artikel II “Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst. ” — ik concludeer dus vanavond 00:00
Er is een verschil tussen het aanpassen van het frekwentieplan en het toelaten van een band voor gebruik door amateurs.
In het frewkentieplan staat alleen welke gebiedjes welke toepassing(en) hebben, en daar wordt nu het labeltje “amateur” toegevoegd bij dat stukje band. Dat is sinds vandaag actief.
Maar dan mogen we er nog niet zenden want we mogen alleen zenden op de frekwenties die genoemd zijn in onze specifieke regeling en die is nog niet aangepast. In die regeling staan bijvoorbeeld details als welke amateurs deze frekwenties mogen gebruiken (N of F en/of alleen na speciale toestemming, dat hebben we in het verleden bijvoorbeeld op 6m gehad), met welk vermogen je mag werken, eventuele beperkingen aan te gebruiken modes van uitzending of bandbreedte van het signaal, etc.
Dat zijn allemaal dingen die niet in het frekwentieplan staan en die je wel moet weten voor je kunt gaan zenden.
Dus eerst wachten tot het in onze regeling is aangepast.
Ik zie toch echt de bron bij dit artikel staan en dat mis ik bij VERON. Het zou niet de eerste keer zijn dat Hamnieuws het aan het rechte eind heeft. Dat is meermaals gebeurd. De berichtgeving op deze website is duidelijker en aanzienlijk minder gekleurd dan op de VERON website, waar eerder al stond dat toegang tot de 60-meter band eind september geregeld zou zijn.
De Staatscourant is van de wetgever, een officieel orgaan. Agentschap Telecom enkel een uitvoerende toezichthouder. Als het echt niet waar was wat op Hamnieuws staat dan was er allang een publicatie op de website van AT zelf gekomen of had Randy een belletje gehad. Hij is doorgaans erg goed bereikbaar. Zeker omdat de mail laat zien dat de hele afdeling communicatie een kopie heeft gehad van de mail.
Het zou de moderator sieren, als hij opgaaf van reden geeft als hij een correct geschreven stukje van een lezer verwijderd.
Houd ook de topic in het zendamateur.com forum in de gaten. Voordat amateurs illigaal gaan uitzenden vanaf middernacht.
Weer een extra motivatie voor de N-amateurs om op te gaan voor het F examen!
Mijn eerste QSO in CW al gemaakt 00:27 UTC!!
Fred PA1FJ
Canada & USA
Center ‘Dial’ Frequency (USB) ‘Unofficial’ Channel Designation
5332.0 kHz 5330.5 kHz Channel 1
5348.0 kHz 5346.5 kHz Channel 2
5358.5 kHz 5357.0 kHz Channel 3
5373.0 kHz 5371.5 kHz Channel 4
5405.0 kHz 5403.5 kHz Channel 5
We have to keep the neighbours happy so no vfo band here yet..
Boudewijn, VE3TOK
Ik ben al heel blij met 40,20,10 meer hoef ik er niet bij. Anders moet ik nog meer antennes op het dak zetten pd1sm.
Hmm, jammer dat we nog niet aan de slag mogen. Op deze manier (” De wijziging is voorbereid en gaat naar verwachting binnen twee weken in” (website AT) blijft het echter wel een verassing, en dat zo vlak voor de feestdagen weer gaan losbarsten 😉
Wacht nou maar even op die regeling… 60m luister ik al jaren naar, heb er fantastische DX gehoord, Sierra Leone, Dominica, Zuid Africa,
73 de Anthonie SWL NL8992.
je zou denken dat je nu het toch al gepubliceerd is dat je administratief gedekt bent, het staat immers juridisch zwart op wit !!