SG Lab (LZ5HP) komt met 23cm amp

LZ5HP was al bekend van zijn 13cm en 23cm transverters die voor nog geen 200 euro op de deurmat liggen. Nieuw is een 23cm eindversterker die goed is voor 25 Watt vermogen. Deze valt in dezelfde prijscategorie en is een goede aanvulling voor mensen die reeds in het bezit zijn van een 23cm transverter.

De versterker werkt gewoon op 13,8 volt voedingsspanning en lust maximaal 3.6 Ampère aan stroom. Bij 1.6 Watt input is de output ongeveer 25 Watt. Naast een zendversterker bevat deze eindtrap ook een voorversterker voor het ontvangst circuit. Deze geeft ca. 10 dB versterking bij een NF van 0.8 dB.

Meer info: sg-lab.com.

Nieuwe frequentie voor PI6HVS

De Gooise ATV-repeater PI6HVS zal een nieuwe frequentie krijgen op de 6cm band. Voorheen werd uitgezonden op 5712 MHz. Dit zal 5740 MHz gaan worden. Het grote voordeel van deze frequentiewijziging is dat ontvangst nu mogelijk is met een zogenoemde FPV-ontvanger die voor enkele tientjes te koop zijn. De antenne is inmiddels getuned op de nieuwe frequentie.

Daarnaast zijn er nieuwe Lenshoorn antennes geplaatst op de Hilversumse flat waar de repeater gehuisvest is. Deze worden gebruikt voor de ontvangst van andere repeaters. De antennes kenmerken zich door een kleine openingshoek en een erg grote voor/achter verhouding, waardoor er minder last zal zijn van mengproducten die veroorzaakt worden door de aanwezige Telco’s die ook vanaf de Kerkelanden flat uitzenden.

Meer info: pi6hvs.nl.

BIPT herijkt Belgische basisvergunning

In België heeft BIPT een voorstel ingediend dat verschillende vergunningen moet herijken. België kent drie vergunning categorieën: Full (CEPT), Novice (CEPT) en de Basisvergunning. Novice examens worden al jaren niet meer afgenomen. Vergunninghouders van de Belgische Novice zijn te herkennen aan ON2-roepletters. Vergunninghouders van een basisvergunning zijn te herkennen aan ON3-roepletters. Hamnieuws schreef hier al eerder over.

Toezichthouder BIPT heeft een voorstel ingediend met diverse wijzigingen voor de verschillende categorie vergunninghouders. De Novice (ON2) licentie zal daarbij opnieuw ingevoerd worden. Met name operators die over de grens komen hebben hier belang bij, omdat de Basisvergunning niet door omliggende landen erkend wordt. De Novice vergunning krijgt toegang tot alle HF banden (behalve 60 m en op 160 m enkel 1.81-1.85 MHz), 6 m, 2 m en 70 cm met een vermogen van 100 Watt op de HF-banden en 50 Watt op banden boven de 50 MHz. ATV is daarbij niet toegestaan.

De Basisvergunning zal herijkt worden. Houders van ON3-roepletters raken toegang tot de 12- en 17-meter band kwijt. Ook is het niet meer toegestaan uit te zenden op de 6-meter band. Op overige HF-banden zijn er kleine uitbreidingen maar daarbij gaat wel het vermogen terug van nu 25 naar straks 10 Watt. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat BIPT rekent met gemiddeld vermogen en niet met PEP.

Op de website van BIPT is een overzicht te lezen van het voorstel.

Hamnieuws zegt: tot 2019

Het jaar 2018 loopt ten einde. Bijna 145.000 unieke bezoekers bezochten deze website in 2018. In totaal werden bijna een twee miljoen pagina’s opgevraagd. Daarbij werd ruim 285 Gigabyte aan dataverkeer verstookt. Hamnieuws behoort daarmee nog steeds tot de best bezochte algemene site voor radiozendamateurs in Nederland.

In 2018 zijn er 168 nieuwe berichten gepost. Het totaal komt daarmee op  1.743 berichten. De best bezochte pagina’s blijven de repeater overzichten. De VHF en UHF variant werden gezamenlijk ruim 50.000 keer opgevraagd, gevolgd door het overzicht van DMR-repeaters met 6.500 bevragingen. Nieuw in deze lijst zijn de System Fusion repeaters, goed voor bijna 3.500 bevragingen.

Top 10 artikelen (meest gelezen in 2018)

  1. VERON: “Gespannen relatie met DKARS”
  2. Yaesu kondigt de FTdx 101D aan
  3. Staat van de ether 2017
  4. Maak eenvoudig DVB met een SDR
  5. Meer details over de Icom IC-9700 bekend
  6. Mogelijk grote storm op komst
  7. Wijzigingen in de Roepletterlijst
  8. Hobbyscoop zet PI2NOS deels uit
  9. VERON stuurt geheimhoudingsverklaringen
  10. DKARS: ‘Aantijgingen ongefundeerd’

Inhoudsopgave RAZzies januari 2019

RAZzies, in tegenstelling tot de Electron of de CQ-PA een minder bekend (digitaal) blad, maar zeker een die de moeite waard is om elke maand door te lezen. Maandelijks verschijnt het eigen digitale magazine van PI4RAZ, dat ook voor niet leden gratis beschikbaar is. Het magazine is wellicht een van de leukste magazines als het op zelfbouw aankomt. Deze maand besteden zij onder andere aandacht aan:

  • Modificatie van een microfoon
  • DOT radiodomein voor amateurs
  • Opa Vonk: Transistorspecificaties
  • 2m eindtrap met BLY88 (B)
  • “Hoogspannings” programmer
  • Afdelingsnieuws

Downloaden van het magazine kan gratis op deze website.

Nieuwe 2-meter WebSDR in Delft

Sinds deze maand is er een WebSDR actief vanuit de regio Haaglanden. Deze staat opgesteld in Delft en bestrijkt de 2-meter band. De WebSDR is opgesteld op de repeater locatie van PI1DFT in Delft, en heeft een antennepositie bovenin de top van de mast, met een Comet GP3.

De WebSDR is hier te beluisteren: websdr.pi1dft.ampr.org.

Duitsland weer actief op 70 MHz

Duitse zendamateurs mogen weer uitzenden op de 4-meter (70 MHz) band. Er gelden wel restricties. Zo mag er enkel uitgezonden worden met horizontale polarisatie en een maximaal vermogen van 25 Watt PEP. Duitse stations zijn te vinden tussen 70.150 en 70.200 MHz. De allocatie is tijdelijk en geldt in ieder geval voor 2019.

Eerder kregen Duitse zendamateurs al ontheffing om uit te zenden op deze band, die in Duitsland een secundaire status heeft. Dat geldt ook voor het grootste deel van de 6-meter (50 MHz.) band. De primaire gebruiker is het Duitse defensie.

Hamnieuws schreef eerder al een artikel De zendamateur in Duitsland waar achtergrondinformatie te vinden is.

LoTW overschrijdt de 1.000.000.000 QSOs

Het elektronische logboek van de ARRL, Logbook of the World (LoTW) heeft de grens van 1 miljard QSO’s overschreden. Al deze QSO’s hebben geresulteerd in ruim 188 miljoen QSL’s van bijna 113.000 verschillende zendamateurs over de wereld.

In tegenstelling tot het eQSL systeem werkt LoTW ‘blind’. Pas bij een match is een QSO als zodanig zichtbaar. Om die reden kunnen LoTW QSL’s wél gebruikt worden voor bijvoorbeeld DXCC en VUCC certificaten.

Beginnen met LoTW is eenvoudig en kost wat tijd en een postzegel e-mail voor registratie. Het systeem werkt aanzienlijk sneller dan conventionele QSL kaarten, waarbij het niet ongebruikelijk is dat kaarten 1,5 tot 2 jaar onderweg zijn. Daarnaast tellen veel exotische DXCC geen QSL-bureau. LoTW is dan een goed alternatief voor de DXCC-score.

Nieuwe 13cm WebSDR in IJsselstein

Afgelopen weekend is er een 13cm WebSDR geactiveerd. Deze staat opgesteld bij PI6ATV op de Gerbrandytoren. Als antenne wordt een 12-element slotantenne gebruikt die op 225 meter hoogte staat. De WebSDR bevindt zich nog in een experimentele fase. De komende weken zullen de nodige verbeteringen doorgevoerd worden. Na de WebSDR in Eindhoven is dit de 2e in Nederland die actief is op de 13cm band. Er wordt gebruik gemaakt van de faciliteiten van PI6ATV en de Stichting Scoop Hobbyfonds.

De WebSDR is hier te vinden: websdr.pi1utr.ampr.org:8901

Nieuwsbrief Radiozendamateurs en hun zendmasten

Het Antennebureau, een onderdeel van Agentschap Telecom, heeft vandaag een nieuwsbrief met de titel ‘Radiozendamateurs en hun zendmasten’ op de website gepubliceerd. Deze nieuwsbrief heeft een informeel karakter en is gemaakt om klagers op weg te helpen. Het Antennebureau ontvangt namelijk met regelmaat vragen over antenne installaties in de buurt, waaronder ook die van radiozendamateurs.

De experimenten van radiozendamateurs hebben zo’n 100 jaar geleden de basis gelegd voor de moderne radio- en telecommunicatie. Nederland telt nu 12.500 radiozendamateurs.

“Het Antennebureau krijgt regelmatig vragen over en van radiozendamateurs. Wat is een radiozendamateur? Welke regels gelden er? Zorgen radiozendamateurs voor storingen? En hoe zit het met de gezondheid en veiligheid? In deze nieuwsbrief leest u het antwoord op die vragen.”