BIPT herijkt Belgische basisvergunning

In België heeft BIPT een voorstel ingediend dat verschillende vergunningen moet herijken. België kent drie vergunning categorieën: Full (CEPT), Novice (CEPT) en de Basisvergunning. Novice examens worden al jaren niet meer afgenomen. Vergunninghouders van de Belgische Novice zijn te herkennen aan ON2-roepletters. Vergunninghouders van een basisvergunning zijn te herkennen aan ON3-roepletters. Hamnieuws schreef hier al eerder over.

Toezichthouder BIPT heeft een voorstel ingediend met diverse wijzigingen voor de verschillende categorie vergunninghouders. De Novice (ON2) licentie zal daarbij opnieuw ingevoerd worden. Met name operators die over de grens komen hebben hier belang bij, omdat de Basisvergunning niet door omliggende landen erkend wordt. De Novice vergunning krijgt toegang tot alle HF banden (behalve 60 m en op 160 m enkel 1.81-1.85 MHz), 6 m, 2 m en 70 cm met een vermogen van 100 Watt op de HF-banden en 50 Watt op banden boven de 50 MHz. ATV is daarbij niet toegestaan.

De Basisvergunning zal herijkt worden. Houders van ON3-roepletters raken toegang tot de 12- en 17-meter band kwijt. Ook is het niet meer toegestaan uit te zenden op de 6-meter band. Op overige HF-banden zijn er kleine uitbreidingen maar daarbij gaat wel het vermogen terug van nu 25 naar straks 10 Watt. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat BIPT rekent met gemiddeld vermogen en niet met PEP.

Op de website van BIPT is een overzicht te lezen van het voorstel.

26 antwoorden
 1. ON1KW-PA9U
  ON1KW-PA9U zegt:

  daarbij gaat wel het vermogen terug van nu [25]->50 naar straks 10 Watt.
  Een belangrijk detail is dat dit Gemiddeld vermogen is en geen P.E.P.

 2. geit
  geit zegt:

  die ON3JVB mag met minder vermogen. sja zul je toch full moeten halen Jurgen..

  • MPX
   MPX zegt:

   Hoezo “in plaats van”, denk je soms dat bij herijken je er vanzelfsprekend iets bij krijgt?
   Herijken…..kan dus alle kanten op, of zelfs de stekker eruit!

   • Stan PD5CN
    Stan PD5CN zegt:

    De stekker eruit, over 15 jaar als de oude rotten overleden zijn is het met de hobby opgehouden.

    Laat belgie wat het is, woon in Nederland.
    Ben er van overtuigt dat de plannen die ze hier komende maanden bekend maken een POLDER oplosing is.

    Rekening houdend met zowel F als N.
    Beide zijn gewoon licenties de een mag wat meer dan de ander.

    Stekkers worden er niet uit gehaald blaas je enkel je apparatuur mee op weet zowel N als F

    Voor iedereen de beste wensen komend jaar.

    • Bert Schaap
     Bert Schaap zegt:

     Wat zijn oude rotten? En hoe weet je dat “ze” over 15 jaar overleden zijn. En niet over 5 of 25 jaar. Merkwaardige kennis. Misschien lig ze zelf wel onder het gras. Niet iedereen wordt 80 of ouder. De meeste D amateurs b.v. zijn chips en patat etende wao typjes, die zullen ( als voorbeeld) ook niet allemaal bejaard worden. Dit alles als voorbeeld van een stereotyp beeld.

     • Stan PD5CN
      Stan PD5CN zegt:

      Term D amateurs is van de vorige eeuw, heel veel N mensen hebben een N examen gedaan, lagen nog in de luiers toen deze term eenige jaren is gebruikt. En inderdaad er zit een grootte mogelijkheid in dat ik eerder onder het gras lig dan een hop oude rotten, 75 % afkeur in de nieuwe regeling, morfine gebruiker wegens diverse klachjes.
      Als extra, een term die je vaak hoor idereen kan F halen {??} ik weet dat dat met mijn medicijnen er niet meer in zit. {Werk gewoon ondanks mijn afkeur}
      Het leven kan zo kort zijn gun elkaar toch wat.

   • Ben
    Ben zegt:

    Kan inderdaad maar sommige N amateurs denken of hopen dat je er wat bij krijgt, maar dat kan dus ook verkeerd uitpakken zoals in België.

    • pd1ash
     pd1ash zegt:

     Ben.

     Deze simpele administratieve afhandeling op dit coördinaat neemt al teveel licht jaren in beslag.

     Daarnaast is er ook nog eens een ondemocratische poll cq stemming gehouden, welke ALLEEN voor vrza en veron leden was.

     En Niet voor de rest van de radio geïnteresseerden met papieren AT kaartje.

     Het is en blijft een gebed zonder einde.

     Wie heeft de langste adem dan ?

    • Maurice
     Maurice zegt:

     Volgens mij moet je het verhaal nog eens doorlezen Ben, België voert de novice vergunning in, dit is een examen gelijk aan het examen in Nederland, dus CEPT ECC aanbeveling (05)06. Degene die nu wat kwijtraken hebben basisvergunning, deze basisvergunning heeft met de herijking nog steeds meer mogelijkheden als bij ons in Nederland de Novice qua banden.

     Laten we stoppen met de N/F discussie, er is slechts een enkeling die het verpest voor de medeamateurs, deze personen mogen van mij direct een rode kaart krijgen en hun roepletters inleveren zowel N als F.

     Laten we samen veel plezier beleven in onze elektronica hobby, ieder op zijn eigen manier,

     Beste wensen voor 2019 !

 3. Ron
  Ron zegt:

  Maar de herijking geldt alleen maar voor de basisvergunning in Belgie De (CEPT) Novice wordt opnieuw ingevoerd en geeft recht op toegang tot zo ongeveer het hele hf spectrum met max 100 Watt en vhf en uhf (uitgezonders 4 meter) met 50 watt…. De belgen snappen t hihi

 4. Geoffrey
  Geoffrey zegt:

  Kleine correctie, in het artikel staat er dat basisvergunnig toegang krijgt tot alle Hf banden , dit moet zijn novicevergunning.

 5. PD3UTR
  PD3UTR zegt:

  Wanneer word er hier in NL land eens een uitspraak gedaan over het herijken want we praten er nu weer een aantal jaren over lijkt wel of het in de doofpot is gestopt

  • pd1ash
   pd1ash zegt:

   Ik vermoed dat we moeten aantikken bij Den Haag. Die 10% extra registratie kosten waren denk ik te weinig voor de koffie drinkers daar in Grunn.

 6. PD5CN
  PD5CN zegt:

  Bij de eerst volgende vergadering, worden er afspraken gemaakt, dit sta in het verslag bij het agentschap telecom.
  Er lig een uitgewerkt plan klaar. de puntjes op de i worden nu gezet. aldus de notulen. volgens de notulen weten we eind maart of april eindelijk de uitslag voor de minimaal komende 10 jaar.

 7. PA0ETE
  PA0ETE zegt:

  In het voorstel staat trouwens ook dat het zendvermogen boven 1 GHz omhoog gaat naar 200 W, maar op 23 cm gaat het naar beneden naar maximaal 20 W. Dat is omdat men bang is voor storing aan het Europese Galileo-navigatiesysteem.

  Gelukkig nieuwjaar trouwens 🙂

 8. On5zz
  On5zz zegt:

  De novice in België gaat er duidelijk op vooruit, praktisch alle Hf banden en 100w.Nu is het aan de Nederlanders 😜

  • Ray
   Ray zegt:

   Dan is er weinig verschil meer tussen N en F als dit in Nederland ook zou gaan gelden. Geen goede ontwikkeling mijns inziens, de prikkel om het F-examen te gaan doen neemt daarmee drastisch af.

  • Rob
   Rob zegt:

   Volgens mij is er geen sprake van een “wie bouwt de hoogste houtstapel” wedstrijd in deze.
   Dus het lijkt me ook niet dat het nu aan de ene of de andere partij is om er weer overheen te bieden.
   Bovendien hebben we net gezien hoe het kan aflopen met dat soort wedstrijden.

   • Stan PD5CN
    Stan PD5CN zegt:

    Dit is weer zo’n geval van europa een.
    Als we voor een hobby het nog niet voor elkaar krijgen om harmonisatie te krijgen. Verschil is wel {{te?} erg} groot.
    En dat voor 2 landen die aan elkaar grensen.

    Hoe in godsnaam als er van hogerhand {europa} wel geharmoniseert dient te worden, moet je hier een samenhang van gaan maken.

    • Rob
     Rob zegt:

     Als Europa harmoniseert dan is dat puur uit commerciele overwegingen. Men stelt standaards gelijk zodat dezelfde producten overal verkocht kunnen worden zonder aan lokale behoeften aangepast te hoeven worden.
     Bij zendvergunningen voor amateurs is er niet een dergelijke behoefte. Amateurs worden zelf verantwoordelijk gehouden voor het instellen van hun werkfrekwentie en -vermogen zonder dat apparatuur daar specifiek op moet worden aangepast.
     Er is dus geen commercieel belang bij het harmoniseren van amateurvoorwaarden. Dus doet men daar verder niks aan.

     Bovendien, N-amateurs roepen altijd wel hard om harmonisatie maar daarmee bedoelen ze (net als bij herijking) alleen maar “wat krijgen we erbij???”.
     Als als gevolg van harmonisatie besloten zou worden om de 40 meter band te laten vervallen, en in DL de 80 meter band, want dan trekken we die landen gelijk, nou dan zou je ze eens moeten horen jammeren. Dan is het ineens weer slecht dat er geharmoniseerd wordt.

     Dus hou er maar over op en ga voor je F studeren.

 9. Ben
  Ben zegt:

  In Duitsland hebben ze het ook over een nieuwe licentie, de zogenaamde K-licentie wat volgens DF5EO een nieuwe instap licentie zou zijn.

 10. Wouter
  Wouter zegt:

  Het artikel heeft een schreeuwende titel maar dekt de lading niet en kan die niet dekken. Vergeet niet dat het hier om een VOORSTEL gaat en dat de “onderhandelingen” nog moeten beginnen voor wat betreft de ON3′ en hun mogelijkheden ( frequentiebanden, vermogen ….). De U.B.A. verzamelt reacties en voorstellen om deze dan voor te leggen aan het B.I.P.T.
  Zolang er niets beslist is blijft alles bij het oude. Afwachten wat het gaat worden.

  Positief is dat er een nieuwe ( oude) ON2 NOVICE CEPT ) vergunning gaat bijkomen zodat zij hun hobby in het buitenland ook kunnen uitoefenen.
  Vergeet niet dat er vroeger een ON2 vergunning was. Deze OM’s zijn eigenlijk de speelbal van het B.I.P.T. geworden.

Reacties zijn gesloten.