De zendamateur in Duitsland
De redactie van Hamnieuws.nl heeft zich verdiept in de manier waarop omliggende landen examens afnemen voor zendamateurs, met de bijbehorende klassen en mogelijkheden die elk examen biedt.
De komende tijd zullen we een (buur)land onder de loep nemen en kijken hoe examens afgenomen worden, welke mogelijkheden elk examen biedt en hoe dit in verhouding staat tot de Nederlandse F(ull) of N(ovice) licentie. Ook kijken we naar de wet- en regelgeving om te zien welke banden en vermogens toegestaan zijn.
Vandaag kijken we in Duitsland.
In Duitsland zijn 70.446 zendamateurs actief en bestaan er twee soorten licenties: Klasse A (63.014) en Klasse E (7.432).
Klasse A
Deze licentie is vergelijkbaar met de Nederlandse HAREC (Full) licentie en voldoet aan de aanbevelingen zoals opgenomen in het CEPT T/R 61-02 besluit. De licentie geeft toegang tot alle banden met een maximaal toegestaan vermogen van 750 Watt PEP. Wel gelden er aanvullende regels voor zendamateurs die actief willen zijn op de 6-meter band. Hamnieuws.nl schreef hier al eerder over.
Het examen wordt afgenomen door de BundesNetzAgentur en kost 110 euro. Daarnaast zijn zendamateurs jaarlijks 70 euro verschuldigd aan de toezichthouder.
Klasse E
Deze licentie is vergelijkbaar met de Nederlandse Novice licentie en geeft toegang tot delen van de HF band, VHF, UHF en de 10 Ghz band. Op de 160, 80, 15 en 10-meter band is een maximaal vermogen van 100 Watt PEP toegestaan. Op de VHF en UHF band is dit 75 Watt PEP en op de 10 Ghz band geldt 5 Watt PEP.
Deze licentie is geldig in het kader van de CEPT-Novice regeling en kan daarom ook in andere landen, waaronder Nederland, gebruikt worden.
Het examen wordt afgenomen door de BundesNetzAgentur en kost 80 euro. Daarnaast zijn zendamateurs jaarlijks 70 euro verschuldigd aan de toezichthouder.
Online lesmateriaal is beschikbaar op de website van DJ4UF (particulier initiatief).
Geen toegang tot 20 meter, dat is erg vreemd. 100 Watt HF overeenkomstig met CEPT? Nou AT waar wacht je op?
Wel grappig dat ik dit soort verhalen van Novice-licentiehouders dan weer niet lees bij het bericht van het Verenigd Koninkrijk, waar CW een harde eis is 😉