Praktijktest: PLC en HF-banden
Op de Duitse website teltarif.de is gisteren een artikel geplaatst, waarin de invloed van een PLC ‘zender’ wordt bekeken. Er wordt een Devolo dLAN 1200+WiFi ac Starter Kit aan de tand gevoeld, een PLC-set die wel voldoet aan de EN50561-1 norm en dus permanente notches bevat op onder andere de amateurbanden.
Wel wordt in de test duidelijk dat ontvangst van bijvoorbeeld omroepzenders op de HF-banden onmogelijk gemaakt wordt. Onder andere Transportradio op 6095 kHz, een zeer sterke Duitse zender, is onmogelijk. De website vraagt zich dan ook hard af, of dergelijke apparatuur toelaatbaar moet zijn.
Geräte, die derart starke Störungen verursachen, wären in früheren Jahren nicht genehmigungsfähig gewesen.
Het hele verslag is op de website van teltarif.de te lezen.
In de UK lijkt het licht aan te gaan.
Nu NL nog:
http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/mediatechnologyandtelecoms/telecoms/11325914/You-could-be-prosecuted-over-your-broadband-thanks-to-GCHQ.html
Aan de software van de routers/dongles (Versienummer) is te zien of er PLC gebruikt wordt. Kan er iemand een script schrijven welke dit uitleest en er voor zorgt dat mijn eigen firewall die IP nummers blokkeert? Ik denk dat als we zo een script hebben we het voor elkaar gaan krijgen dat de Linux community het breed in gaat zetten met als resultaat dat je met een PLC modem sommige sites niet meer in komt en met sommige mensen niet kunt chatten etc. Als we er niet vanaf kunnen komen kunnen we in ieder geval de vervuilende gebruiker weren van onze eigen netwerken.
Ik heb die dingen van mijn ex gekregen (gevraagd, wilde er even mee spelen. Ik zal eens wat metingen doen en de effectiviteit van mijn IC7600 bepalen. De PLC van mijn buren krijg ik zo goed als helemaal weg in ieder geval.
@Marc — die gedachtengang gaat waarschijnlijk niet op. Je kunt soms aan de reactie van een TCP-stack een guess maken welk OS gebruikt wordt en dus heeeeeel misschien uitzoeken of het wel of geen PLC ding is.
Nu worden die dingen ook gebruikt om de data van je modem naar een TV modem te brengen (lekekr makkelijk, geen kabels trekken) — en die dingen lopen meestal in hun eigen VPNnetje rond dus dan valt het al helemaal niet te detecteren.
Verder zie ik het niet er niet van in; het is niet de bedoeling dat wij onprofessioneel omgaan met dit soort dingen door zelf maar te gaan storen, jennen enzovoort.
Als je echt last van je omgeving hebt, dan maak je meer vrienden door aan te bieden kabels te trekken voor ze op een nette manier. Bij mijn buren werkte dat ook prima; die hadden op een creatieve manier een telefoonkabel gebruikt voor verbinding naar de bovenste etage. Het is een uurtje of wat werk; kost een paar euro en iedereen blij.
Wat in ieder geval NIET helpt — grote mond naar je buren, zstoren, jennen e.d.
Dat is uitstekend en de juiste weg om individuele gevallen op te lossen echter het artikel gaat over het PLC fenomeen in zijn geheel.
De oplossing is als ze verboden worden of niet meer worden verkocht. Hoe kunnen we tot die oplossing komen?
Vroeger was er zoiets als markttoezicht waardoor burgers enigszins beschermd werden tegen bedrijven die er met de pet naar gooiden. Die kregen regelmatig een stevige financiele of juridische tik op de vingers. Daar was vadertje overheid ooit voor bedacht, toch?
Nu moet ieder individu het zelf maar uitdokteren met zijn buren (en dat zijn er nogal wat met PLC) en indien je er niet uitkomt onderhandelen met kastje-naar-de-muur instanties, rechtsbijstand, etc.
Maar ja, het zelf uitdokteren dat geldt inmiddels ook voor woekerhypotheken, bedorven voedsel, vervuiling en andere zaken…
Dit is het grote nadeel van de EU. Die verordoneert handelsvrijheid, alles moet verkocht kunnen worden
overal in de EU want we willen handelen en winst maken. Bescherming van markten tegen storende spullen
en andere hinderlijke zaken dat gaat tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk.
Je ziet het ook bij zenders: was het bezit van een zender vroeger een misdrijf, mocht je er alleen een kopen
als je een machtiging kon tonen en werd een zender bij aantreffen meteen in beslag genomen, tegenwoordig
mag iedereen er een kopen. Dat veroorzaakt ook hoop hinder (meer dan PLC wat mij betreft) maar er mag
niks aan gedaan worden van de EU. Verkopen is belangrijker dan ongestoord werken.
Ook de opkomst van nieuwe technologieen die voor de een voordelen en voor de ander nadelen hebben
wordt daardoor gemakkelijker. Degenen die voordeel hebben staan te juichen en de anderen hebben een
probleem. “vroeger” zou er eerst een heel certificatie en test proces geweest zijn en nu dat er niet meer is
is de handel heel blij dat al die onnodige kosten en vertragingen vermeden worden.
En daarom hebben we paard op ons bord als we koe verwachten.
En een pensioen of hypotheek waarvan de eindsom minder is dan de inleg 😉
Lang leve de vrije EU!
En nu is de EU ook nog namens ons aan het onderhandelen over dat TTIP verdrag met de USA waardoor
opnieuw alleen de handel bevorderd wordt en de beschermende regelgeving gereduceerd wordt tot de
kleinste gemene factor tussen wat we hier nog goed geregeld hebben en wat in de USA allemaal mag.
(regels mbt voedsel, milieu, arbeidsomstandigheden e.d.)
Als de Nederlandse staat het waagt om een Amerikaans bedrijf een strobreed in de weg te leggen bij
het hier op de markt brengen van een ongewenst product dan kan dat bedrijf de staat aanklagen en
compensatie van gederfde winst eisen. Die zaak wordt dan beoordeeld door een paar advocaten, niet
door de rechter.
En dat pikken wij als burgers allemaal maar gewoon!
Sterker nog, er stemmen zelfs mensen op partijen die dit een goed idee vinden.
Ik heb er ook over zitten dubben. Ik zag deze week ook weer die dingen aangeboden worden in het office centre/staples krantje… had ik het antwoord maar.
Ik hoop dat de techniek binnenkort ingehaald wordt voor wat beters wat niet stoort. In de tussenliggende tijd .. sja…. zijn er wijze mannen?
Wakker dier lost haar probleem op met de plofkip campagne. Wij kunnen het proberen met een plofplug campagne. De plofplug is milieuvervuilend. We kunnen het meer uitdragen, net zoals wakker dier de consument wakker schud.