DARC trekt meetmethode in twijfel

darc-logoDe Duitse landelijke vereniging voor zendamateurs DARC heeft zijn twijfels geuit ,nadat toezichthouder BnetzA een rapport heeft gepubliceerd over de invloed van PLC’s op het HF-spectrum.

Metingen zouden niet op een juiste manier verricht zijn en het rapport werd pas openbaar gemaakt nadat DARC dit via de rechtbank afgedwongen heeft. Daarmee is de indruk gewerkt dat er iets niet in de haak was met de onderzoeksmethode.

“De test toont aan dat de geteste apparaten voldoen aan alle eisen”, schrijft onderzoeker Thilo Kootz “Maar uit eigen onderzoek worden 100x hogere waarden gemeten”. Via de Wet Openbaarheid op Bestuur (WOB) heeft de DARC de stukken opgevraagd om achter de meetprotocollen te komen. Zij moest echter eerst een stap naar de rechter maken alvorens de stukken overhandigd werden. Daarmee is de indruk gewerkt dat er iets te verbergen viel.

Uit het rapport is gebleken dat de PLC’s in idle toestand gemeten zijn, dus zonder dat er daadwerkelijk dataverkeer getransporteerd is en dus modulatie plaatsvindt. “Dat komt neer op de veiligheid van een auto testen die stilstaat in de garage”, zo vergelijkt de DARC-onderzoeker de test.

Het hele artikel is op de website van DARC te lezen.