PLC standaard voor boven de 30 MHz
Na een lange voorbereiding is een PLC standaard ontwikkeld voor frequenties boven de 30 MHz. Deze heeft de naam EN 50561-3 en is ontwikkeld door de CENELEC werkgroep TC210 WG 11.
Omdat PLC”s steeds meer bandbreedte gebruiken, worden de gebruikte frequenties ook hoger. De nieuwe norm regelt het gebruik van het spectrum 30 en 87,5 MHz en bevat permanente notches voor onder andere de amateurbanden tussen 50-52 en 70-70,5 MHz.
Ook het frequentiegebied 74.8 – 75.2 MHz bevat permanente notches. Deze is in gebruik voor navigatietoepassingen.Deze CENELEC norm geldt voor geheel Europa en is een uitbreiding op norm 50561-1 ontwikkeld voor frequenties beneden de 30 MHz. Mocht de norm later uitgebreid worden, zullen ook permanente notches ingebouwd worden in de 2-meter band tussen 144-146 MHz.
De norm is inmiddels verschenen op Google en daar in te zien.
Jerry Theunissen
Ja de zendamateur is zoals gewoon weer het kind van de rekening!
Kun je dat aub onderbouwen? Of weet je niet wat notches zijn?
Zijn die notches diep genoeg Rob?
Ook als je zwakke DX wilt werken op low-noise banden als 6 & 4m?
Die notches zijn helemaal perfect paul.
Je ziet maar weer: de zendamateur denkt “zal wel ergens een filtertje zitten en hoeveel dB is dat dan?”
maar in werkelijkheid werkt het zo helemaal niet.
PLC is net zoals zowat vrijwel alle breedbandsystemen van tegenwoordig een multicarrier QAM systeem.
Allemaal aparte draaggolfjes op vaste afstanden die stuk voor stuk een paar bits van een symbool versturen.
Een notch betekent dat men de carriers in dat bandje gewoon weg laat. Zijn er niet. Net zoals je collega zendamateur die de set uit heeft staan. Die hoor je ook niet!
Dat denkt de zendamateur helemaal niet hoor Rob.
De zendamateur leest EN50561-1 en draft EN50561-3 goed door.
De notches zijn 30 of 35dB diep.
Voor 30MHz: 85dBuV -30dB = 55dBuV
Dat level van 110dBuV staat overigens gelijk aan breedbandig 2mW in de ether.
Ooit een 2mW oscillatortje in elkaar geknutseld en naar de S-meter gekeken? 🙂
Dat denkt de zendamateur helemaal niet hoor Rob.
De zendamateur leest EN50561-1 en draft EN50561-3 goed door.
De notches zijn 30 of 35dB diep.
Voor boven de 30MHz: 85dBuV -30dB = 55dBuV
Voor onder de 30MHz:110dBuV -35dB = 75dBuV
Dat level van 110dBuV staat overigens gelijk aan breedbandig 2mW in de ether.
Ooit een 2mW oscillatortje in elkaar geknutseld en naar de S-meter gekeken? 🙂
87.5MHz zullen omroep station op 3m leuk vinden aldan niet analoog of dab. Als zij er last van krijgen denk ik dat je tegen die PLC zelfs de 3m piraat achter je geschaart krijgt en of zelfs de legale publieke omroepen xD dan kun je een behoorlijke commerciële vuist maken tegen PLC daarbij 87,5MHz dan zit luchtvaart band ook redelijk dichtbij,dus kans als ze toch steeds breder gaan zitten zou de AM luchtvaart band in gevaar kunen komen, dus weer een partij rijker om vuist tegen PLC te maken.
De norm gaat tot 87,5 MHz, waar de omroepband begint (en tot 108 MHz loopt). Dus van eventuele beperkingen voor radio of luchtvaart is geen sprake in deze norm. Dat zal de opvolger worden
Heel simpel, ze willen toch steeds breder gaan dus de next stap is de gehele 3m band inclusief luchtvaart band. En ik maak me zorgen om het feit dat de luchtvaart al vaker last heeft van PLC gerelateerde storing, daarbij in Duitsland is die PLC troep nader onderzocht en bewezen dat het lang niet zo’n winstgevend concept is voor data overdracht en ook stroomnet vervuilend is, kijk voor de grap die uitzending van radar over die led spaarlampen hoeveel zooi die al achterlaten op het net en dan nog achterwegen gelaten dat die PLC lobbyisten ook al bezig zijn om PLC over het aardnet te transporteren, met alle gevolgen van dien lekstroom van apparatuur zal terugvloeien naar je huis-tuin-keuken apparaat en of zendapparatuur. En idd die notches daar twijfel ik erg aan in hoeverre dat wordt nageleefd, de praktijk wat betreft commercie heeft al vaak bewezen dat het gewoon lak heeft. Daarbij de commerciële lobby kliek voelt zich in mijn ogen verheven boven het kl**tjesvolk.
Ik ben een beetje bang -en dat zullen sommigen wel weer een vervelende herhaling vinden- dat KPN exact een jaar voor ratificatie van deze nieuwe norm, ongenotchte PLC tot 87,5MHz gaat uitleveren..
Ik vindt dit soort discussies vreemd als mensen zich veschuilen achter alleen hun naam, ik zet in elk geval mijn call er nog bij! Ik weet best wat notches zijn, maar ik heb mijn twijfels over de werkelijke haalbaarheid. Vaak heeft de commercie hier toch lak aan, kijk maar naar andere normen die met voeten worden getreden.
Ik begrijp sws niet dat frequenties tot 87.5 MHz worden toegelaten.
Ik had eerder gehoopt dat powerplug een soort van sterfhuis constructie tegen moet zou gaan.
Want we weten met zijn allen dat powerplug een beroerde vervanging is voor een bekabeld netwerk,
waarvan de werking van powerplug de snelheid en de functionaliteit helemaal niet gewaarborgd is.
Wat vandaag kan werken, kan morgen leiden tot een niet functionerend geheel.
Laatste ding wat notches betreft, de burger heeft altijd nog het recht om die notches te weigeren de provider zal de klant nooit dwingen want de klant is koning !!!
die dingen zouden ze moeten verbieden
Ja mij stem heb je PLC is rotzooi,in Duitsland schijnen ze het al in de ban gedaan te hebben. Maar toch nog in andere landen populair en hardnekkige lobby. Het is een parasitaire Bug !! xD moeilijk uitroeibaar,Hi.
HAM=HalloAlleMopperkonten 🙂 HF 40 jaar geleden en nu, dat is idd een verschil. Maar is het niet juist aan ons om met die verandering te dealen door oplossingen aan de ontvangstkant te zoeken? Signalen in tegenfase lossen veel op, met MFJ filters kun je veel troep wegkrijgen. In de States en Japan een must. Denk dat hier toch onze grote kracht zit in plaats van mopperen over die s-meter die in de hoek hangt. Los van de te maken afspraken zal het nooit meer zijn als vroeger, laten we dat nou maar accepteren. Ik weet het … ik ben vervent gebruiker van de hogere frequenties, maar dat heeft meer te maken met de betere antenne-efficientie. Ook in mijn gebieden (tot aan SHF en dan RX natuurlijk) komt vervuiling voor, filters doen ook daar machtig werk.
Het moge duidelijk zijn dat “fervent” een betere spelling is …