Agentschap Telecom over ‘gele kaart’

Gele-kaartHet artikel over de dialoogsessie tussen Agentschap Telecom en een groep zendamateurs dat eerder deze week gepubliceerd werd op Hamnieuws.nl heeft de nodige reacties losgemaakt, met name over het feit dat aangegeven is dat de gele kaart weer terug zal komen. Sommige reacties positief, andere reacties negatief. De redactie van Hamnieuws.nl heeft contact gezocht met Agentschap Telecom en een nadere toelichting gevraagd om de passage over de gele kaart. Woordvoerder Mariël van Dam geeft een toelichting:

Vraag: Hoe zit Agentschap Telecom het beleid rondom deze gele kaart voor zich en kunt u voorbeelden noemen van situaties waarbij zo’n gele kaart verstrekt zal gaan worden?

Antwoord: In 2013 is het agentschap begonnen met een onderzoek naar alle amateur repeaters. De eerste fase van dit onderzoek is afgerond. In het derde kwartaal zullen een aantal van de repeaters nader worden onderzocht. De algemene bevindingen van het onderzoek zullen worden gepubliceerd op de site van het agentschap. Over individuele gevallen zal geen informatie worden verstrekt. Het onderzoek richt zich op het naleven van de gebruikersbepalingen, vergunningsvoorwaarden en op de juiste registratie van het antenne-opstelpunt in het Antenneregister.

Vraag: Nu heeft een gele kaart natuurlijk het doel als waarschuwing te dienen. Welke termijn, actief en gevolgen zijn er verbonden aan het verstrekken van een gele kaart?

Antwoord: De gele kaart is geen specifieke activiteit. Het is inderdaad een schriftelijke waarschuwing die gebruikt kan worden wanneer een gedragsovertreding wordt geconstateerd. Deze waarschuwing kan door de inspecteur worden gegeven. Doel is om direct kenbaar te maken aan de betrokkene dat een overtreding is geconstateerd en dat het agentschap alert is op herhaling. Bij een herhaling of bij een andere gedragsovertreding riskeert men een sanctie. In beide gevallen is het belangrijk om te beseffen dat een inspecteur van het agentschap zélf de overtreding moet constateren. Er kan geen waarschuwing of sanctie worden afgegeven op basis van een melding van een derde.

Zoals uit bovenstaande antwoorden blijkt hoeven zendamateurs zich geen zorgen te maken wanneer zij de zaken op orde hebben en aan de voorwaarden in de machtiging – inclusief de registratie in het antenne-register – voldoen. Enkel wanneer inspecteurs aanleiding ziet om tot een nadere controle over te gaan, zal de gele kaart verstrekt kunnen worden als waarschuwing, zonder meteen naar een sanctie (geldboete) te hoeven grijpen.

Agentschap Telecom hoopt op deze manier om samen met zendamateurs tot een goede oplossing te komen.

8 antwoorden
 1. Mark PD0MV
  Mark PD0MV zegt:

  We zullen zien wat er van terecht komt, de soep wordt nooit zo heet gegeten dan wanneer het wordt opgediend 😉

 2. Randy
  Randy zegt:

  Mensen met zulke opbouwende reacties die echt bijdragen aan de discussie mogen van mij meteen rood krijgen 😉

  • Mark PD0MV
   Mark PD0MV zegt:

   Daar doe ik geen uitspraken over. van mij mag ieder zijn mening uiten. Zolang het maar netjes blijft, en dat men respectvol met elkaar omgaat tot zover vindt ik alles best.
   En aan de andere kant nu het AT poging doet om dingen te verbeteren moeten ze wel een waardige kans krijgen, want het is wel te gemakkelijk om ze nu al af te kraken terwijl ze nog niet eens iets hebben kunnen veranderen.

 3. Mark PD0MV
  Mark PD0MV zegt:

  Daar ben ik mee eens dat ze idd eerst al die storende dingen gaan ruimen wat dat zijn gewoon echt frequentie spectrum vervuilers, gelukkig heb ik nog geen last gehad van PLC zooi. en weet je wat het meeste irriteerd overal worden die PLC stekkerdozen gepromoot en aangeboden in reclame folders. Maar goed de tijd zal het leren 😉

 4. Paul PE1PAL
  Paul PE1PAL zegt:

  Controle is prima, maar dan ook graag voor al die commerciële rommel wat de ether steeds meer vervuilt. Ik heb de indruk dat er door Agentschap met twee maten wordt gemeten.
  73’Paul

 5. pd?..
  pd?.. zegt:

  Gele kaart rode kaart …. oranje brief blauwe envelop

  Wit brief papier …….

  Peilen op piraten duurt veeeeeel langer dan een berichtje de deur uit doen ….. zo wij van het at komen weer actief en controlerend over , de piraten op alle banden zullen nu wel stoppen

  Want die lezen fijn mee op alle forra ..

  At heeft wel tijd om brieven te sturen als je je call niet fatsoenlijk spelt ?? Plc rommel die je uiktgepeild hebt hebben ze geen tijd voor evenals piraten peilen ? M
  Cq cq at , qrm van de buurman en en piraatjes op 146, 100

Reacties zijn gesloten.