Amsterdam krijgt DMR-repeater

DMRHoofdstad Amsterdam krijgt een DMR-repeater. Na een oproep die enige tijd geleden op Hamnieuws geplaatst werd hebben we diverse reacties ontvangen. Amsterdam heeft veruit de meest complete aanvraag ingediend en de groep zendamateurs heeft aantoonbaar voldoende middelen om de repeater zelf draaiende te houden gedurende tenminste 3 jaren. Momenteel worden er enkele (besloten) tests gedaan om te kijken in hoeverre het praktische bereik aansluit bij de theoretische dekkingsplot die gemaakt is.

De repeater staat opgesteld in Amsterdam West met een antennehoogte van circa 65 meter boven straatniveau. Momenteel wordt er nog van een beperkte antenne (Diamond X-30) gebruik gemaakt, deze zal later mogelijk vervangen worden, een en ander afhankelijk van de technische specificaties die de ATOF toelaten.

Peter (PD0HHG) heeft zich enige tijd geleden bij Randy (PH4X) gemeld met een goed plan om de hoofdstad van een DMR-repeater te voorzien. Niet alleen voor digitale spraak, maar vooral om experimenten te kunnen doen met digitale data (7k6 packet radio) en APRS via DMR. Peter beschikte reeds over een opstelpunt om tests te kunnen doen die voorzien was van een stabiele internet aansluiting. Een repeater was reeds voorhanden bij Randy.

Momenteel wordt naar sponsoring gezocht en contact gelegd met (groot) Amsterdamse zendamateurs zodat het draagvlak breder moet worden. In de laatste week van april en de eerste week van mei kunnen dan enkele tests gedaan worden om het bereik te bepalen, met name met portofoons tussen hoogbouw vanuit de binnenstad en de randen van Amsterdam (Zuidoost) of Haarlem.

PI1ASD

Packet Radio
Het nadruk van deze repeater komt te liggen op digitale data. Op Toonslot 1 kunnen (exclusief) data experimenten gedaan worden met 7k6 packet radio. Daarnaast wordt deze repeater gebruikt om GPS-koppelingen met APRS.fi te realiseren. Bezitters van een Hytera dienen zelf een datakabel te maken, zoals beschreven staat op de website van PH4X.

Meer informatie is te vinden op de website dmr-amsterdam.nl.

26 antwoorden
  • Peter PD0HHG
   Peter PD0HHG zegt:

   Ik Velsen heb je een zicht verbinding Bob. Ik kan van mijn locatie de schepen de sluis uit zien varen bij IJmuiden. Groeten uit New York van Peter PD0HHG

 1. Bob ten Dolle
  Bob ten Dolle zegt:

  Randy het is hier nog stil op de Ferq. De D-Star repeater hier wordt tzt ook DMR lokaal . Als het berijk van AMS en ALK niet groot genoeg is .De enige hoop voor de porto is Amsterdam.

 2. Randy ten Have
  Randy ten Have zegt:

  Top, dank voor de feedback Bob ten Dolle. Dat was ook de QRG die ik in de ATOF aangevraagd had 🙂
  Ik zie trouwens PI1YMD (438.3128) op het dashboard staan, MARC netwerk.

 3. Dick Rademaker
  Dick Rademaker zegt:

  Kan er eens iemand 438.4 in een PD785 zetten? Ik heb constant een groen ledje door een zwak signaal. Lijkt uit de porto zelf te komen, heb het op QRL ook. Zelfde trouwens ook op 438.0.

 4. Dick Rademaker
  Dick Rademaker zegt:

  Het is geen Dstar, hoor analoog ook helemaal niets. De MD785 is ook gewoon stil. Het lijkt dus echt in de porto te zitten. Zelfs zonder antenne doet ie het.

 5. Dick Rademaker
  Dick Rademaker zegt:

  Het komt definitief uit de porto zelf. Met een gewone porto ernaast is het ook te horen, op een meter van de porto is het weg. Ben nog wel nieuwsgierig of het aan de mijne ligt of dat anderen dit ook hebben.

 6. PD2NLX
  PD2NLX zegt:

  Ja ik heb het hier ook met de Hytera porto op de frequentie van PI1ZLD. (438.4 Mhz)

Reacties zijn gesloten.