AT trekt bijna 200 roepletters in

AT_logoAgentschap Telecom heeft half maart bijna 200 roepletters ingetrokken. Het betreft roepletters van geëmigreerde Nederlanders. Onder hen ook Peter de Graaf, PJ4NX (PA3CNX) die naar Bonaire verhuist is. Saillant detail: Bonaire maakt deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden en Agentschap Telecom is verantwoordelijk voor het toezicht op de BES-eilanden.

De betreffende zendamateurs hebben vooraf geen bericht gekregen van het agentschap. En dat is een gemiste kans. Een van de speerpunten die uit de enquete kwam was namelijk een betere communicatie. Het zou Agentschap Telecom daarom gesierd hebben om zendamateurs vooraf te informeren dat de organisatie voornemens is de roepletters in te trekken. Zoals het er nu naar uitziet, is de mutatie op 12 maart jl. gedaan en is dit dezelfde dag aan de VERON en VRZA medegedeeld tijdens het half-jaarlijkse Amateur Overleg.

Peter de Graaf heeft bezwaar gemaakt bij AT en schrijft in een brief:

In uw brief d.d. 14 maart 2014 stelt u dat uit de Gemeentelijke Basis Administratie blijkt dat ik ben geëmigreerd. Op zich is het correct dat ik medio 2007 het land Nederland heb verlaten om mij te vestigen op Bonaire, destijds een onderdeel van de Nederlandse Antillen.

Het verbaasd mij nu enigszins dat uw dienst kennelijk niet op de hoogte is van het feit dat Bonaire, samen met Saba en Sint Eustatius(de BES-eilanden) sinds 10-10-2010 weer onderdeel uitmaken van het land Nederland! Dit is geregeld in de “Rijkswet wijziging Statuut in verband met de opheffing van de Nederlandse Antillen”, waarin staat in Artikel 1. Lid 2. : “Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn onderdeel van het staatsbestel van Nederland”.

Sinds die datum is Agentschap Telecom ook volledig verantwoordelijk voor (de uitvoering van) het beleid en de handhaving van ook alle zaken rondom de radioamateurs op de BES-eilanden.

Op basis van deze (juridische) argumenten hoopt hij zijn roepletters te kunnen behouden om jaarlijks tijdens de bezoeken aan Nederland te kunnen blijven gebruiken.

Tussen 12 en 13 maar jl. zijn onderstaande 198 roepletters verwijdert uit het register:
[root@shell callbook]# diff 20140312.csv 20140313.csv | grep “<” | sed “s/<//” | tr -d ‘\n’
PA0ADC PA0BRE PA0DDT PA0DXR PA0EDR PA0GAJ PA0GBL PA0JLS PA0JNI PA0JOH PA0NVD PA0PSK PA0RCH PA0RPD PA0SPZ PA0THR PA0TMC PA0VVL PA0WWV PA0YC PA1AGB PA1BL PA1EH PA1FPM PA1HSK PA1JHP PA1JPM PA1KEN PA1PAD PA1RDK PA1ROB PA1TT PA1ZZ PA2AA PA2ATX PA2BX PA2ELF PA2GFL PA2JD PA2LS PA2MEI PA2MVM PA2T PA3AFK PA3AHA PA3AVS PA3AWH PA3AZD PA3BPC PA3BPL PA3BRH PA3BUA PA3BWB PA3BWI PA3CCT PA3CNX PA3CSE PA3DEH PA3DKZ PA3DLT PA3DPO PA3DUY PA3DVG PA3EBG PA3EGD PA3EKL PA3EPK PA3EQR PA3FDA PA3FDB PA3FDK PA3FDX PA3FEF PA3FGT PA3FGV PA3FLC PA3FNI PA3GIB PA3GKM PA3GMA PA3GMP PA3GSK PA3GWQ PA3GXZ PA3HCW PA3HID PA3MAH PA3MW PA3ULK PA4AB PA4FR PA4KUN PA4KW PA5AW PA5R PA7AA PA7HK PA7RB PA7X PA9K PB1AIR PC1MK PC1STE PC5DS PC8JV PD0DVS PD0HDK PD0I PD0IIQ PD0JVS PD0MNP PD0MR PD0NEM PD0RBJ PD0RDK PD0RPB PD0RPF PD0RXS PD1AOD PD1ARS PD1MOR PD1XE PD2BNH PD2BUL PD2DAT PD2SLE PD2WAN PD3RFM PD4BO PD4CNX PD4LOL PD4WV PD7HMJ PD9BM PE0HTV PE0LOS PE0MCI PE1ABQ PE1ABY PE1AYX PE1BYH PE1BZL PE1DHA PE1DRO PE1FLT PE1GP PE1HMG PE1IOC PE1IYQ PE1JGJ PE1JGW PE1KEJ PE1KHF PE1KTO PE1KYQ PE1LZY PE1MHS PE1MLA PE1NHT PE1NVW PE1NWD PE1OCZ PE1ORV PE1OWC PE1PJB PE1PYV PE1PZT PE1RCR PE1REL PE1RHI PE1RHM PE1RLJ PE1RMG PE1RQQ PE1SCY PE1SDF PE2AHD PE2FL PE2GBA PE2ICT PE2KFA PE2PCC PE2RVM PE2WJP PE3DON PE3Y PE4CX PE4HB PE5YRA PE7JWN PE9AB PF7T PG5N PG8PJC PH3VJS PH3VOZ PH5MAT

N.b. Hamnieuws heeft een tweetal weken met deze publicatie gewacht zodat AT voldoende tijd had om de betreffende gebruikers die in het buitenland wonen (per post) te informeren. 

30 antwoorden
 1. PD1ZON
  PD1ZON zegt:

  Heel apart dat AT dit bij reeds bestaande call’s doet, als men nou zegt vanaf nu kan dit niet meer, dan kan ik er me wat bij voorstellen.

 2. PA2BX
  PA2BX zegt:

  Vreemd, een Nederlands rijbewijs kan ik wel behouden als ik in het buitenland woon, maar mijn amateur roepletters kennelijk niet. Kan iemand mij wijzen op een AT document dat stelt dat roepletters vervallen bij emigratie? En indien dat inderdaad regelgeving is, moet ik bij terugkeer naar Nederland weer examen doen of kan ik weer opnieuw roepletters aanvragen? Het meest stuitende is inderdaad dat vooraf geen communicatie heeft plaatsgevonden en ik dit van deze website heb moeten vernemen.

 3. pip
  pip zegt:

  Het roept een leuke vragen op. In het geval van Peter, hij valt nu onder AT en is als het goed is, nu als PJ4NX geregistreerd bij het AT. Die call kan hij ook gewoon gebruiken als hij in het europees deel van ons land is, denk ik.

  In de regeling frequentiegebruik zonder vergunning staat in artikel 7 lid 5 dat je registratie kan worden doorgehaald als je niet langer gebruik maakt van de frequentieruimte. Er zit wel een logica in, als je geemigreerd bent, dan maak je niet langer gebruik van de frequentieruimte, voor zover AT daar over gaat. Na een goed aantal jaren kan die conclusie wel worden getrokken, ook al kom je soms nog op bezoek in ons land.

  Je kan trouwens ook niet je nederlandse rijbewijs behouden als je geemigreerd bent, je krijgt dan een rijbewijs van het land waar je woont. Als je ooit weer terug komt krijg je weer gewoon dezelfde rechten als je voor emigratie had. Je kan je weer laten registreren en roepletters aanvragen, mogelijk niet die je ooit lang geleden had, maar je krijgt weer roepletters, je examen is niet komen vervallen, alleen de registratie.

  • Henk
   Henk zegt:

   Je kunt wel je nederlandse rijbewijs houden als je geemigreerd bent. Ik heb zowel een australisch als een nederlands rijbewijs en heb het nederlandse rijbewijs onlangs nog verlengd. Je moet daarvoor wel een correspondentie adres in Nederland opgeven omdat het CBR en RDW geen post naar het buitenland stuurt. Maar op het rijbewijs staat gewoon: woonplaats: One Mile Beach NSW

 4. Bas PE4BAS
  Bas PE4BAS zegt:

  Apart, ik zie in deze lijst een hele hoop calls staan die ik toch regelmatig op de banden hoor? Uiteraard kan het zijn dat deze amateurs bijv. in Duitsland of België wonen en werken in Nederland en dan vaak in Nederland bij bijv. familie of op een clubstation in het weekend hun nederlandse call gebruiken.

 5. PA2BX
  PA2BX zegt:

  @PE4BAS: als voorbeeld, PA2LS studeert in Antwerpen, maar ik kan me voorstellen dat ze regelmatig in Nederland is en daar uit wil komen. Ik zelf ben niet regelmatig in Nederland, maar als ik dat ben kan ik nu niet gelijk gebruik maken van de frequentieruimte.

  @pip: ik heb gewoon mijn Nederlandse rijbewijs en hou dat ook. Kan het zelfs verlengen bij het CBR, alleen wordt het niet opgestuurd naar het buitenland. Met jouw redenatie zou ik ook niet mijn Nederlandse paspoort kunnen behouden, maar dat moeten omzetten in een buitenlands paspoort. Beetje vreemd, niet?

  Bovendien, ik ben sinds 2010 weg, maar pas nu wordt mijn registratie ingetrokken. Is dit een verandering in beleid of wordt het beleid na jaren pas gehandhaafd?

  Ik heb trouwens nog geen brief ontvangen, maar dat is niet zo gek want PostNL heeft minimaal 2-3 weken nodig om een brief van Europa naar Azie te krijgen. Andersom gaat het in 3 tot 7 dagen. Gelukkig is de post hier nog een staatsbedrijf. Ik wacht de brief eerst maar af om te kijken wat voor beweegredenen er zijn bij het AT, maar de hele gang van zaken is natuurlijk niet prettig.

  • Rob
   Rob zegt:

   Er staan mensen op die lijst die al veel en veel langer weg zijn. Dit is een nieuw fenomeen.

  • pip
   pip zegt:

   Hoi,

   ow, dat kan zijn dat je gewoon je nederlandse rijbewijs er naast kan houden, als je daar zo je redenen voor hebt. Echter, de meeste landen vereisen dat als je langdurig daar verblijft je (ook) een door dat land uitgegeven rijbewijs hebt.

 6. Rob
  Rob zegt:

  Het verschil tussen een registratie en een rijbewijs is natuurlijk dat een rijbewijs geld kost.
  Men zal er niet mee zitten om een rijbewijs te verlenen als je de prijs maar betaalt.
  Een registratie kost niks en dan is het wel voorstelbaar dat AT liever niet gaat registreren voor mensen die niet voorzien in hun budget (dwz geen belasting betalen in Nederland).

  Het is inderdaad waar dat er op die lijst zowel mensen staan die 20 jaar geleden ge-emigreerd zijn en niks meer met Nederland hebben anders dan zo nu en dan een bezoekje aan familie, als ook mensen die net over de grens wonen en regelmatig mobiel zijn in Nederland.

  Het was zeker helderder geweest als men iedereen eerst een brief gestuurd had met de vraag of men die call nog wilde aanhouden en daar een of andere voorwaarde aan te verbinden, ipv maar gewoon alles botweg te laten vervallen en dan de verontwaardigde reacties af te wachten, dat ben ik met PH4X eens.

 7. Menno Koopsen
  Menno Koopsen zegt:

  PC1MK op het Waddeneiland Borkum
  Ook ik ben het slachtoffer van deze “onbezonnen” Aktie van AT. Overigens heb ik officieel nog steeds geen Brief ontvangen van AT en heb het nieuws dus moeten vernemen via deze web-site en dat naar aanleiding van een E-Mail berichtje van een collega zendamateur in Nederland. Ik ben en blijf gewoon QRV met mijn roepletters, daar kunnen ze toch niets aan doen. Dus diegene die mijn roepletters uitkiest zal er een toevoeging /1 bij moeten doen.

  73′ van DL/PC1MK (de einige echte)

 8. Boudewijn
  Boudewijn zegt:

  Je kan wel degelijk je Nederlandse Call behouden als je in het buitenland woont.
  Ik woon al bijna 27 jaar in Canada en krijg gewoon al de papieren van hun hier.
  Je moet natuurlijk wel met het juiste adres in het register van AT staan.
  Van Peter de Graaf PA3CNX /PJ4NX begrijp ik het niet want ze hebben hem wel een
  brief gestuurd dus kennelijk hebben ze wel zijn adres in Bonaire.

  Emigratie op zich mag geen rol spelen als ze het juiste adres hebben.

  Boudewijn PA0TOK / VE3TOK

 9. PA3EGD (nu dus Ex)
  PA3EGD (nu dus Ex) zegt:

  Vooraf niets vernomen. Wist van niets maar goed binnenkort weer terug in Nederland en ga hem terug aanvragen. Hoop dat ik mijn pensioen ook niet kwijt ben. Denk dat dit de boete is voor het verlaten van het paradijs.

 10. Boudewijn
  Boudewijn zegt:

  Ik heb net ook het bericht op de site van de VERON gelezen.
  http://www.veron.nl/actueel/actueel_persberichten.html
  VERON & VRZA hebben aktie genomen.

  Het gaat inderdaad om emigratie, elk wettelijk kader ontbreekt!

  Ik sta niet op de list, en mijn Nederlandse call is nog steeds geldig volgens de registratie.
  Dus kennelijk hebben ze nog niet iedereen ontdekt 🙂

  Boudewijn VE3TOK / PA0TOK

  • pip
   pip zegt:

   Boudewijn,

   er is wel een wettelijk kader: Artikel 7, lid 5: “De Minister haalt de registratie door op verzoek van de betrokkene of indien de betrokkene niet langer gebruik maakt van de frequentieruimte en bericht hem hierover.” Ik _neem aan_ dat je vanuit Nederland moet uitzenden om ‘gebruik te maken van de frequentieruimte’ wat AT betreft, immers AT gaat alleen over Nederland (Europees en Caribisch). Dus het stukje na de ‘of’ biedt wel degelijk mogelijkheden voor een dergelijke actie. Netjes is anders en er staat nergens hoe vaak per jaar je dan gebruik moet maken om je registratie te behouden. Als ik in de schoenen van AT had gestaan had ik iets gedaan als een schrijven doen uitgaan met de vraag of mensen hun Nederlandse registratie wensen te behouden gezien hun emigratie. Als je (zoals ik oorbij zag komen) in het buitenland studeert is de kans dat je terug komt natuurlijk best aanwezig, meer dan voor mensen die zo’n 30 jaar geleden naar Canada zijn geëmigreerd.

   In het geval van Peter, pj4nx, is er iets bijzonders aan de hand. Hij woont namelijk nog steeds/weer in Nederland, maar nu in een gebied waar de bijzonder prefix pj4 van toepassing is. En ja, het zou bijzonder zijn als hij als “enige” Nederlander wel twee roepletters zou kunnen hebben, allen op basis van zijn woonplaats.

   • Ham
    Ham zegt:

    het begrip “frequentieruimte” bevat geen enkele geografische specificatie. Dus je voldoet als je waar ook ter wereld af en toe actief bent. Overigens als er wel zou staan “frequentieruimte binnen Nederland” dan nog kun je daar gebruik van maken vanuit alle plekken ter wereld!

    • Rob
     Rob zegt:

     Dat klopt uiteraard niet. Zoals bij iedere Nederlandse wet is het impliciet dat het alleen gaat over Nederland. Voor het gebruik van frekwentieruimte in het buitenland heb je in Nederland geen registratie nodig. Daar gaat de Nederlandse wet en AT niet over.

     • Henk
      Henk zegt:

      Wanneer je gebruik maakt van een reciproke of CEPT gast licentie regeling maak je buiten Nederland gebruik van de frequentie ruimte, gebaseerd op je Nederlandse registratie.

    • karel
     karel zegt:

     lees nu net dit bericht!!
     vreemd want ik heb 2 jaar geleden specifiek voor dit gebeld hoe te handelen
     als ik na het belgisch gedeelte van me qth verhuisde (baarle-hertog/nassau)
     kreeg toen te horen je call blijf je gewoon houden vreemd dat ik tot nu toe nog
     niets van het at heb gehoord post na belgie is echt geen 2 weken onderweg
     ben nu op vakantie maar ga daar wel even achter horen zoiezo heb ik me tuin
     in 2 landen liggen en ook me antennemasten staan in beide landen toen ook al
     telefonisch aangegeven dus van het niet kunnen gebruiken van de frequentie
     ruimte is raar (gebruik wel meest het belgisch gedeelte).

     tot ik geen officiceel bericht heb gebruik ik me call als in nl zit dus nu momenteel ook

     mvg karel on2kp (pd2bnh) baarle-nassau/hertog nederlands/belgische enclave’s)

 11. Henk
  Henk zegt:

  Ik – PA0ADC – ben dus een van de “doorgehaalden”. Inmiddels heb ik ook het roepnamen register gechecked en daar staat dat mijn roepletters per 12 maart weer zijn vrijgekomen. Dat is nog het meest kwalijke van het hele gedoe.
  Tegen de doorhaling kun je binnen 6 weken bezwaar maken (dat heb ik ook gedaan, uiteraard) maar wat een gezeur als er in de tussentijd – terwijl het bezwaarschfit onderweg en in behandeling is – een gek mijn call will aanvragen….
  Ik heb dan ook AT onmiddellijk gesommeerd om het “vrijgeven” op te schorten tot dat op het bezwaar is beslist.,
  Als dat niet wordt gedaan overweeg ik zelfs een kort geding.

  Ik kan me goed voorstellen dat ze een register willen opschonen. Maar schrijf de betrokkenen dan eerst netjes aan en als ze dan niet reagheren kun je altijd nog met de botte bijl gaan hakken.
  Ik laat het er in ieder geval niet bij zitten.

 12. Jan P Meijer
  Jan P Meijer zegt:

  Ik sta helaas ook op de lijst PA1 JPM ik heb jaren lang betaald totdat het gratis werd, en elke keer als ik verhuisde mijn nieuwe adres door gegeven. Ja, ik woon in het buitenland moet ik nou ook me Nederlandse paspoort inleveren? waar houdt het een keer op met al die onzin.

  M0JPM / ex PA1 JPM

 13. PA2BX
  PA2BX zegt:

  Vandaag voor de grap mijn DigiD gegevens te voorschijn gehaald en na te hebben ingelogd bij het AT kon ik me gewoon registreren met mijn oude roepletters. Ik dacht dat ingetrokken roepletters een tijd lang niet uitgegeven konden worden (grace period), maar dat is dus kennelijk niet het geval.

  Geeft niet, ik ben weer PA2BX bij mijn volgende bezoek aan Nederland.

 14. Bert, PD0AJW
  Bert, PD0AJW zegt:

  Ik mis mijn call in de lijst, terwijl het AT weet dat ik in Cambodja woon. Een ander punt: Stel je vraagt in het land waar je woont een machtiging aan en de lokale “AT” checkt bij het AT de geldigheid van de machtiging. De vraag is dan wel, wat geeft het AT dan als antwoord? Als het AT antwoord: Komt niet voor in de registratie van calls, dan heb je m.i. wel een probleem.

 15. Fred
  Fred zegt:

  PA0.. calls worden niet her uitgegeven, dat een ander hem claimt hoef je niet bang voor te zijn.

 16. Eric-Jan PA3CEV
  Eric-Jan PA3CEV zegt:

  Probleem is opgelost! Agentschap Telecom heeft de intrekking herzien. AT stuurt de betreffende amateurs een brief.

 17. Jan
  Jan zegt:

  Ik lees nu voor het eerst dat mijn call ingetrokken is. Heb tot op heden geen enkel bericht (zowel intrekking als herziening) van het AT mogen ontvangen, dit terwijl mijn naw gegevens bekend zijn bij het consulaat.
  Iemand een idee waar ik kan natrekken of ik niet per ongeluk toch een beetje uitgeschreven ben?

Reacties zijn gesloten.