Agentschap Telecom over ‘Novice herijking’

De randvoorwaarden die Agentschap Telecom heeft gesteld aan de verenigingen zijn afgestemd en op papier gezet. Dat heeft de toezichthouder vorige week laten weten aan de verenigingen. Op de website van de VRZA is deze brief inmiddels te lezen.

Met herijken bedoeld de toezichthouder te onderzoeken:

  1. waar de N-registratie voor dient;
  2. over welke kennis en kunde men beschikt als men het N-certificaat heeft behaald;
  3. welk gebruik van frequenties daar bij zou moeten horen;
  4. En vervolgens beoordelen welke frequenties hiervoor kunnen dienen, mede gelet op ander gebruik op deze frequenties en stoorpotentieel.

Mocht het onderzoek leiden tot veranderingen in het pakket, dan heeft de toezichthouder een hele lijst met randvoorwaarden gesteld waarop een eventuele wijziging moet voldoen. Er moet een wezenlijk verschil blijven tussen de N en F licentie. Ook moet het pakket rekening houden met de gevolgen voor secundaire gebruikers en rekening houden met een mogelijk stoorpotentieel dat veroorzaakt kan worden door mindere (technische) kennis. Daarbij vraagt de toezichthouder zich af of aanpassing van de mogelijkheden voor N-amateurs überhaupt noodzakelijk is.

Voorstellen voor wijzigingen in het huidige pakket zijn van een objectieve en gedegen motivering voorzien. Het huidige pakket biedt de N-amateur al de nodige mogelijkheden om met het zendamateurisme kennis te maken. Als een Novice amateur meer mogelijkheden wenst, dan kan hij/zij doorleren voor een Full registratie. Op basis van welke objectieve criteria is aanpassing van de mogelijkheden voor N-amateurs überhaupt noodzakelijk?

Wanneer het onderzoek gereed is zal Agentschap Telecom zich inspannen om deze te implementeren, mits dit voorzien is van een objectieve en gedegen motivatie. Het is echter aan de verenigingen, ondersteund door de toezichthouder, om tot onderzoeksresultaten te komen.

129 antwoorden
  1. Fred Jacobs
    Fred Jacobs zegt:

    VRZA.
    • We geven mogelijkheden voor grotere vermogens.
    • We maken een op ervaringsjaren gebaseerde overgang van Novice naar Full.
    • ???
    Volgens mij zijn ze bij de VRZA helemaal van het pad!

  2. MPX
    MPX zegt:

    over welke kennis en kunde men beschikt als men het N-certificaat heeft behaald;

    Over het algemeen bijzonder weinig.

    • Rene
      Rene zegt:

      Och mpx toch……Ik zou mijn mooie hobby bijna inruilen voor een vishengel.
      Het gaat mij niet om de status “kennis en kunde” maar om de beleving van de hobby.

    • Ron PD0NUD
      Ron PD0NUD zegt:

      MPX ga in een hoekje zitten en je diep schamen. Lees mijn antwoord ergens onderaan maar eens.

  3. MPX
    MPX zegt:

    Het huidige pakket biedt de N-amateur al de nodige mogelijkheden om met het zendamateurisme kennis te maken. Als een Novice amateur meer mogelijkheden wenst, dan kan hij/zij doorleren voor een Full registratie.

    Precies, dus kan dat gemekker nu eindelijk eens stoppen.

    • PA2OLD
      PA2OLD zegt:

      🙂 N amateurs lezen dit blijkbaar niet… Als je zo de reacties leest op het volgende artikel en een bekend forum.
      Maar ik ben wel benieuwd wat er uiteindelijk gaat gebeuren!
      Ik ben wel voor uitbreiding naar beneden van de 40 meterband en voor ATV in een hoge band voor de Nners.

  4. Henk
    Henk zegt:

    Het verzoek van het AT tot onderzoek aan de verenigingen is dus een wassen neus. Jammer want niemand maar dan ook niemand kan mij uitleggen waarom het frequentiespectrum voor n anders is dan voor f. Het simpelweg uitleggen dat je meer weet van schema’s en formules is echt nonsens. Of moet doorleren om x aantal khz meer te mogen gebruiken.. echt daar kom je op de lagere school nog niet mee weg. Mij gaat het niet om meer meer maar om het hoe en waarom. Kom nou eens met een volwassen goede uitleg en mij hoor je niet meer.

    • PDnull
      PDnull zegt:

      Als je dat al niet snapt dan ben je zelfs je Novice licentie niet waardig. Het staat echt heel duidelijk uitgelegd. Iets met primaire gebruikers en kans op verstoringen door verminderde technische kennis. Daar is toch geen woord Chinees aan?
      Ik kom uit de tijd van 6 D-kanalen. Later werd dat deels 2 en grotendeels 70. Weer later werd dat heel 2 en heel 70, gevolgd door delen van 40, 20 en heel de 10-meter band. Het zou leuk zijn als er iets meer ruimte kwam op 40 maar als dat niet zo is, ook prima. Ik ben meer dan tevreden met de extra mogelijkheden die de laatste jaren ontstaan zijn. Geen reden voor F.

  5. Ernie
    Ernie zegt:

    Geef dan dezelfde mogelijkheid als de F licentie maar dan niet de mogelijkheid om met zelfbouw apparatuur uit te komen maar waarom moet de novice amateur minder freq bereik krijgen omdat ze wat minder technische kennis hebben wat niets te maken heeft met uitbreiding van frequentie banden.

    • Arthur
      Arthur zegt:

      Mee eens

      Als N amateur, maak ik enkel graag phone verbinding …

      Ik heb helemaal geen interesse in zelfbouw

      • Rob
        Rob zegt:

        Eigenlijk zit je dan niet goed bij het radiozendamateurisme. Dit soort gebruik past meer bij
        CB, PMR en andere open radiocommunicatie (zelfs GSM!).

        De ITU definiteert radio amateurisme als volgt (zie http://life.itu.int/radioclub/ars.htm )

        1.56 amateur service: A radiocommunication service for the purpose of self-training,
        intercommunication and technical investigations carried out by amateurs, that is, by duly authorized
        persons interested in radio technique solely with a personal aim and without pecuniary interest.

        Intercommunication staat daar wel bij, maar het gaat (ook) om self-training en technical
        investigations en het is de bedoeling dat je “interested in radio technique” bent.

    • Dirk
      Dirk zegt:

      helemaal mee eens en maak van de N een D zoals vroeger, in duitsland mag je ook op de 80M als N/D gemachtigde uitkomen alleen het vermogen in beperkt, prima opzet (Y)

      • Intruder
        Intruder zegt:

        Ik denk dat je het deel objectieve en gedegen onderbouwing gemist hebt? Waarschijnlijk heb je ook gemist dat je in Duitsland als Novice niet mag uitzenden op 40 en 20. DX voor Novice behoort met je voorstel vrijwel tot het verleden, al heb ik nooit begrepen dat 5-9 roepen in een draadje iets met zendamateurisme te maken heeft, maar een ieder ervaart de hobby natuurlijk op zijn of haar eigen manier.
        Toegeven, je voorstel is briljant om een ander probleem op te lossen: De Novice die ervaart dat de 40-meter band ’te klein’ is. De 40-meter band is er niet meer voor Novices. Het introduceert daarmee echter wel een ander probleem: draagvlak. Ik denk dat het meerendeel van de Novices het niet met je eens zal zijn om deze ‘swap’ te maken.
        Wist je trouwens dat er een heel goed alternatief is: het heet Full licentie. Dat lost al jouw problemen op zonder dat het ten koste gaat van anderen.

      • MPX
        MPX zegt:

        Prima, maak van de N een D zoals vroeger, met 6 D kanaalties weet je nog 🙂
        Na 2 jaar geen C dan weg D, jammer genoeg hebben ze dat nooit waargemaakt.

    • PA2OLD
      PA2OLD zegt:

      En dat lijkt me niet controleerbaar, bovendien is het verschil tussen F en N dan minimaal, terwijl de F beduidend moeilijker is. Ernie zal wel een N-amateur zijn denk ik. 🙂

  6. MPX
    MPX zegt:

    Lachuh joh, heb je de laatste 40 jaar sowieso nog iemand gehoord die met zelfbouw apparatuur zat Ernie?
    De gemiddelde amateur kan nog geen soldeerbout vasthouden en dan heb ik het niet alleen over Novice amateurs.

    Gelukkig kunnen ze bij AT wél logisch nadenken en voor de zoveelste keer, iemand die meer wilt, moet er maar moeite voor doen.
    Lukt dat niet heb je pech, ik had ook piloot willen worden maar ik ben er simpelweg te stom voor 🙂

    “Mocht het onderzoek leiden tot veranderingen in het pakket, dan heeft de toezichthouder een hele lijst met randvoorwaarden gesteld waarop een eventuele wijziging moet voldoen. Er moet een wezenlijk verschil blijven tussen de N en F licentie.”

    Duidelijk toch.

    • Cees
      Cees zegt:

      En “een objectieve en gedegen motivering”. Ga er maar aanstaan want het is immers een hobbie dus hoe is te motiveren dat we als zendamateur graag banden hebben om te zenden. Zowel voor N als voor F is dat niet gedegen te motiveren denk ik.

      • MPX
        MPX zegt:

        Motivatie is het juiste woord en dat is er blijkbaar niet, ze willen het liefst alles wat de Full amateur ook heeft, zonder er iets voor te doen.
        Beetje zuur voor die Full amateur die zich destijds te barsten heeft moeten leren om op HF uit te mogen komen.

        • Full
          Full zegt:

          Het argument dat “F amateurs lang hebben moeten blokken” is net zo kansloos als de vele reacties vanuit het N-kamp die van alles roepen. Beiden niet voorzien van enige kennis. Wanneer partijen deze argumenten gebruiken dat verandert er helemaal niets. Sterker nog: dan denk ik dat de mogelijkheden voor N-amateurs zelf af zullen nemen. Dat leidt tot minder instroom en uiteindelijk ook voor minder bestaansrecht voor F-amateurs.
          Een feit is dat zendamateurisme tot het invoeren van de D-vergunning in 1975 een hobby was die bedreven werd door zegge 3.000 mensen. Door de toen geïntroduceerde D-vergunning is het aantal zendamateurs met 10.000 toegenomen en heeft de huidige generatie zendamateurs bestaansrecht. Veel huidige F-amateurs zijn begonnen als D/N amateur. Maar soms vergeet de koe zelf een kalf geweest te zijn. U heeft elkaar nodig.

          Agentschap Telecom vraagt om een OBJECTIEVE en GEDEGEN onderbouwing. Op een bijdrage na die, los van wat je ervan vindt , wel de moeite genomen heeft om zaken objectief te bekijken door ‘de zendamateur’ een spiegel voor te houden en enige zelfspot toe te passen.
          Dit bericht is inmiddels twee dagen oud. Is er dan werkelijk niemand die een objectieve en gedegen onderbouwing weet te geven in die tijd? U lijkt de VERON-voorzitter wel die na maanden aan voorbereiding niet verder komt ‘shoot the messenger’, om vooral alle aandacht van de club zelf weg te houden die blijkbaar niets gedaan heeft. Om dan vervolgens de dag erop iemand anders voor zijn karretje te spannen om de door hem zelf veroorzaakte chaos op te ruimen en een lege sigarendoos voor te houden dat er ‘binnenkort’ meer informatie komt.

          Laten we afspreken dat:
          – Een N of F machtiging geen rijbewijs is. Stop met dat argument;
          – Een N of F amateur beiden hebben moeten leren en moeite willen doen;
          – Een N of F amateur beiden dezelfde hobby hebben. Geniet daarvan;
          – Er eindelijk eens reacties komen op dit bericht die wél iets toevoegen.

          Alle reacties die uit minder dan 200 woorden bestaan lees ik al niet eens meer.

          • MPX
            MPX zegt:

            Het argument dat “F amateurs lang hebben moeten blokken” is net zo kansloos als de vele reacties vanuit het N-kamp die van alles roepen.

            Misschien moet je beter lezen, er staat “die” dus niet elke.

            Zit ik nog onder de 200 woorden 🙂

  7. Gerjan Wessels
    Gerjan Wessels zegt:

    Geen woord chinees bij: “Als een Novice amateur meer mogelijkheden wenst, dan kan hij/zij doorleren voor een Full registratie. ”
    Ik heb ook niet voor de zijn bijna een jaar lang 1 avond in de week in de schoolbanken en dan tot uit den treure oefeningen doen..

    • MPX
      MPX zegt:

      Nee hoor, kreeg je vroeger er gratis bij.
      En dat willen ze hier nu ook 🙂
      Maar helaas, AT is niet achterlijk.

      • PA2OLD
        PA2OLD zegt:

        Geen rijbewijs vergelijking?
        Wat dacht je de vergelijking tussen een verpleger en een dokter?
        Beide medisch en beide medische handelingen, alleen een dokter ietsie meer… 🙂

    • Ap Kop
      Ap Kop zegt:

      Tienduizend hobbyisten versus honderduizenden proffesionals. Vergelijking gaat een beetje mank, niet? Als de HAM banden snelwegen zouden zijn… Dan kwam elke pile-up in wegmisbruikers en in het nieuws.

    • Peter Nendels
      Peter Nendels zegt:

      Maar met een B rijbewijs mag je met een aanhanger tot een bepaald gewicht wel op alle wegen rijden. Ook zijn er de laatste jaren een aantal aanpassingen gedaan door de overheid die het rijden met een aanhanger met het B rijbewijs verruimen . Daar is nooit een discussie over geweest door mensen die wel een E rijbewijs ooit gehaald cq gekregen hebben. Wel raar dat zoiets hier wel al jaren speelt. Laat het AT de wetgeving over de registratie maar bepalen. Zij zijn in deze zaak nl bevoegd gezag.professioneel en kunnen indien nodig ook nog handhaven

  8. PD1SHE
    PD1SHE zegt:

    Geef mij maar een klein stukje 40 meter band erbij, met behoud N-zendvermogen dan ben ik al blij! Hier is het toch allemaal om begonnen. Wil je meer, dan zullen we toch moeten gaan leren.

  9. PJ
    PJ zegt:

    AT spreekt erg duidelijke taal. Als ik als bestuurder een dergelijk schrijven krijg dan gaan alle alarmbellen rinkelen. De toezichthouder geeft hier toch echt aan de discussie beu te zijn en roept de verenigingen op het matje om dit op te lossen. Niets meer, niets minder.

    Het onderwerp komt ieder jaar weer terug. Ook dit jaar staat er een voorstel ‘Novice 100 Watt’ op de VR van de VERON. Door de structuur van de vereniging(en) beslist een minderheid voor de meerderheid. Kijk op je eigen afdeling. Hoeveel leden komen er naar een jaarvergadering. Zijn dat er 10. Of misschien 20. Op hoeveel leden?

    Zij die direct belang hebben bij een voorstel komen en stemmen voor. En zo ontstaat er een kleine meerderheid vanuit een grote minderheid. En zo komt ieder jaar weer een soortgelijk voorstel op de agenda. En zo heeft Agentschap Telecom ieder jaar weer werk, terwijl ze er amper de mankracht voor heeft.

    Laten we niet vergeten dat de amateurdienst een ‘gunst’ is. Een ‘gunst’ die kan voortbestaan zolang de toezichthouder er geen ‘gedoe’ mee heeft. En begin daarbij niet over ‘rechten’. Of ‘experimenteel radio onderzoek’, want wat heeft de amateurdienst de maatschappij de laatste decennia bewezen als het gaat om (wetenschappelijke) bijdragen?

    De gemiddelde moderne zendamateur is niet eens meer in staat om iets simpels als een passieve AM-ontvanger te bouwen als het geen kant en klaar DIY-kit is. En dan mag er al geen SMD gebruikt worden, want moeilijk. Een grote groep komt niet verder dan veredelde CB’er die graag wil ’tokkelen’ (het woord communiceren wil ik bewust niet gebruiken omdat juist dát een gave is die bij veel van jullie ontbreekt) maar noem je dan geen zendamateur en gebruik Skype.

    De bijdragen onder dit bericht zijn werkelijk om te huilen. De toezichthouder is duidelijk. “Als dit onderzoek leidt tot wijzigingsvoorstellen voor de huidige mogelijkheden voor N-amateurs, dan worden deze voorstellen voorzien van een _gedegen_ en _objectieve_ onderbouwing.” Iedere vorm van gedegenheid en objectiviteit mist.

    En de verenigingen? Die haken mooi in op hun ‘prestatie’ om zieltjes te winnen. De VRZA heeft een heuze werkgroep opgericht bestaande uit Novices. Een slager die zijn eigen vlees mag keuren. De VERON moest vandaag ook snel maar een brandje blussen. De vereniging met liefst 11 bestuurders was blijkbaar te druk om te kijken welke kleur het speldje “PA0GMM 45 jaar HB-lid” moet krijgen want de VR komt er volgende maand weer aan.

    En u… u trapt er allemaal met open ogen in. Glas. Plas. Alles bleef zoals het was.

    • PA8C
      PA8C zegt:

      Hmm, PJ spreekt duidelijke en klare taal en heeft potjandorie nog gelijk ook.
      Zo had ik het nog niet bekeken 🙂
      Die vereiste onderbouwingen kunnen nog wel eens een hoop roet in het eten strooien.

    • Henk
      Henk zegt:

      Deze reactie slaat de spijker precies op de kop, zo is het helemaal.
      Ik hoop dat we na deze kwestie eindelijk verlost zijn van het eeuwige gejammer over meer frequentieruimte.
      Eerlijk is eerlijk de redenen waarom zijn wel erg leuk af en toe.

    • Tonnie
      Tonnie zegt:

      meneer PJ, amateurs willen geen am bakken bouwen. de computer in de shack en programma’s maken is het solderen van vandaag. als je dat nou niet snapt

      volgens mijn heb jij liever dat alle amateurs stoppen ofzo. je komt voor at op.

      Tonnie de wit, al 40 jaar Luisteramateur van 10 khz tot 10 ghz. allemaal sdr en allemaal zelf geprogrammeerd. Oja, kan ook am ontvangen.

      • Henk
        Henk zegt:

        Waar het om gaat is dat men eens moet stoppen met dat eeuwige gejammer om meer…..meer en nog eens meer.

        Uiteraard uitzonderingen daargelaten, maar er is een grote groep met een hele grote mond die alles willen krijgen zonder er ook maar iets voor hoeven te doen.

        Wees blij met wat je hebt en kom anders achter je scherm vandaan er ga er wat aan doen, het is wel erg makkelijk om te zeggen dat kan ik niet of in het buitenland mag je veel meer.

  10. Bram Peek
    Bram Peek zegt:

    stukje 23Cm voor ATV is wel leuk voor N . 70Cm is voor ATV praktisch onbruikbaar 25W zet daar geen zoden meer aan de dijk

    • johan
      johan zegt:

      bram ben ik helemaal met je eens.
      de N houders hadden 70 cm voor analoog ATV ,maar helaas zit er daar nu veel te veel rotzooi zodat dat niet meer mogelijk is helaas.dus zou graag een klein stukje 23 cm 1230 tot 1255 ofzo met max 10 watt zien ofzo ,dat is voor de meeste verbindingen al ruim voldoende ,hoogte en antenne doen alles . en veel verschil tussen 70 of 23 is er niet .dus dat heeft geen enkele reden om N tegen te houden op een klein stukje van de 23 cm band .

      • Intruder
        Intruder zegt:

        Zeker wel een reden: Op de 23cm band geniet de zendamateur een secundaire status. En ook hier mist weer iedere vorm van gedegen en objectieve onderbouwing. Bovendien: wie zegt dat een Novice amateur MOET kunnen ATV’en? Daarnaast is er een alternatief om ATV te bedrijven op 70cm: DVB-T of DVB-S.

  11. Michel Versteeg
    Michel Versteeg zegt:

    Alsof ik met mijn N-machtiging met mijn ‘koopdoos’ een groter risico op storing oplever dan een full license-houder met een koopdoos… Ik erken het verschil in beproefde kennis, maar dit argument slaat nergens op!

  12. Ap Kop
    Ap Kop zegt:

    “Verschil (tussen N en F) moet er blijven” SIC! Hoe kan je als AT beter tonen dat een objectieve discussie en structurele verandering NIET mogelijk is. Pseudo inspraak ronde #oldschoolpolitics.

  13. Jack Boer
    Jack Boer zegt:

    Zoals helaas gewoonlijk is er weinig gemeenschaps gevoel van ” wij zijn allemaal zendamateurs ” Stel je voor de ander, de N zendamateur iets meer te gunnen?
    Beetje zielig om daar je status aan op te hangen.

    • Rob
      Rob zegt:

      Wat ik vooral zielig vind is dat eeuwige gejammer en gebedel van N-amateurs om zonder prestatie
      te leveren toch gelijke rechten te krijgen. Dat begint iedereen (en nu ook AT) danig de keel uit te
      hangen.
      Ik heb het al vaker gezegd: ik ben TEGEN meer mogelijkheden voor N-Amateurs, ik vind dat de
      aandacht moet gaan naar mogelijkheden voor N-Amateurs om alsnog F te halen, na een geleverde
      prestatie.
      Dat hoeft niet persé het halen van een moeilijk technisch examen te zijn, maar het kan niet alleen
      bestaan uit jammeren, bedelen, en roepen dat men dyslectisch oid is.

      • Michiel
        Michiel zegt:

        Geleverde prestatie. Prachtig. Ik vind dit hele N, F, A, C, en D licentie verhaal iets uit de jaren 70. Tegenwoordig bouwt helemaal niemand meer radios. Alles is SDR of kan-en-klaar koop en mijn mening is, dat de Veron en VRZA maar eens heel snel de jaren 70 achter zich moet laten. Alsof ik met een N licentie geen storing kan veroorzaken? De meeste A of F zendamateurs zijn een stelletje elitisten die zich beter voelen dan degene die alleen wat willen zenden en daadwerlijk leuke QSO’s willen maken.

        Daarnaast vind ik de kennis die ik moet leren voor een F licentie totaal niet boeiend. Waarom niet? ik wil alleen maar leuk kunnen zenden en hou ik bep. schakelingen moet bouwen interreseert me helemaal niets., want dat is kennis die ik nooit ga gebruiken. Kennis die je nooit gebruikt gaat zeer snel vergeten worden.

        Ik hoop dat er nu eens wat minder stoffige elitisten opstaan en hier eens iets aan gaan doen.

  14. Jan Nijmeijer
    Jan Nijmeijer zegt:

    …met het niveau van de (D-) examens van begin jaren ’80 met daaropvolgend véértig jaar ervaring in diverse disciplines van de electrotechniek mag ik me toch wel ervaringsdeskundige noemen. Wordt er al niet vaker gezegd dat ervaring (net zo) waardevol(ler) is dan een papiertje ? Naar mijn verantwoordelijkheid t.a.v. gebruik&veiligheid acht ik me als klassieke D-amateur toch wel aangewezen voor een F-licentie (CW-excluded). Want 40 jaar ervaring, of 1 jaar in de schoolbank, hoeveel weegt het verschil ? Met iets minder neem ik echter ook genoegen. Je gaat toch ook niet op het WWW postings verbieden van mensen die niet over aantoonbaar redactionele vaardigheden beschikken…wat recentelijk maar weer bewezen is veel gevaarlijker te zijn !

  15. Niels
    Niels zegt:

    Ik ben van mening, dat het woord HERIJKING verkeerd gekozen is. Nederlands gezien (als kan ik het nauwelijks type) klopt het wel. Met herijking ga je er van uit dat je vooruit gaat.Het opnieuw bepalen aan welke normen iets moet voldoen… Klinkt in mijn oren wat beter. Dit moest ik natuurlijk wel even opzoeken. Met herijking kan je ook hard achteruit boeren. Oja waar ging het ook alweer over. Ik ben tevreden met de dingen die de PD`ers kunnen en mogen. Hier val ik dus zelf ook onder. Tuurlijk iedereen wil meer voor minder. Het zal altijd een eindeloze discussie blijven. We zullen zien waar het schip strand.

    Zeekoe,zeekoe, Dx

    /*Quote
    Je gaat toch ook niet op het WWW postings verbieden van mensen die niet over aantoonbaar redactionele vaardigheden beschikken.
    */End Quote

    Ik geloof dat dit ook niet voldoet aan aantoonbare redactionele vaardigheden.

  16. PD0MJC
    PD0MJC zegt:

    ik ben blij met mijn D machteging en ben jaren bezig met F maar door een op name in het ziekenhuis voor mijn hart kan ik niet alles meer opslaan ,en wordt f gewoon te zwaar voor mij . dus geniet ik heel veel van de uitbreiding op alle banden.kort door de bocht ik zou de radio niet meer willen missen.

  17. William
    William zegt:

    Pff ze moeten dus praktijkonderzoek gaan doen? Is wel veel werk.

    Een novice plus (bijvoorbeeld een lange tijd novice minimaal 10 jaar) zou ik persoonlijk voor zijn, maar dan alleen als het gaat om het zendvermogen. Als iemand 10 jaar Novice is, heeft hij nog niet de kennis van F. Sommige inderdaad wel, maar zeker niet iedereen. Wat je zou kunnen doen, is dat ze ipv 25 watt mogen gebruiken, naar 50 watt mogen. Of eventueel 100. Want laten we eerlijk zijn, ik geloof wel dat iemand met Novice met veel ervaring met wat meer zendvermogen om kan gaan dan iemand welke net zijn N heeft. Maar dat is wat anders dan 400 watt. Ook behoed dit zeer jonge amateurs voor gevaar, immers iemand van 12 mag dan nog steeds niet met veel vermogen uitzenden.

    Wat ik echter onzin vind is dat je na 10 jaar F krijgt. Dat is ook in het buitenland niet te verkopen! Gaat ook nooit gebeuren, dat kun je al uit de berichtgeving van AT lezen.

    Het enige zeker (en dat is ook herijking) wat zal gaan gebeuren is dat de 40 meterband of uitgebreid wordt, of verschoven wordt naar een segment waar N amateurs er meer aan hebben. Wellicht dat er nog 1 of 2 HF banden bijkomen, of dat er banden uitgebreid worden. En dan heb je het wel gehad.

    • PA2OLD
      PA2OLD zegt:

      Quote: ” Als iemand 10 jaar Novice is, heeft hij nog niet de kennis van F. Sommige inderdaad wel,”. Daar ben ik het wel mee eens, neem als voorbeeld bijvoorbeeld Hans PD0AC die ongetwijfeld de kennis heeft.

  18. MPX
    MPX zegt:

    Dat gedoe met vermogens is ook kansloos.
    95% draait gewoon de knop open, totaal niet te controleren.

    • William
      William zegt:

      Klopt dat weet AT ook. Het is namelijk op afstand oncontroleerbaar. Dus in de praktijk betekend dat als er klachten in een buurt van een amateur zijn, ze wellicht eens gaan kijken naar het vermogen van deze N amateur. Maar ik heb nog nooit gehoord dat een N,er zijn registratie in moest leveren vanwege vermogensoverschrijding. Ik vermoed namelijk dat 90% van de N amateurs op HF met 100 watt zit ipv 25 watt.

      Maar dat betekend dus als je zo,n plan hebt zoals in belgie alle banden voor novice, dit dus ook onzin is. Allicht zijn daar geen klachten onder N amateurs, lekker boeiend denken die daar.

    • PA2OLD
      PA2OLD zegt:

      Dat moet je vooral doen, kunnen we gelijk weer die 10.000 afschrijven en zitten we weer op 3000, wel handig voor het AT. Je pakt er vooral de oudere tot oude amateurs mee (niet allemaal natuurlijk.
      Gelukkig bestaat tegenwoordig onze hobby niet alleen maar uit eigenbouw…
      Zelfs het AT heeft het daar niet meer strikt over, zie de tekst op de AT website en het woordje “of”:
      Quote:
      “Als radiozendamateur legt u contact met andere radiozendamateurs of doet u andere (radio) technische experimenten.”

  19. Johan
    Johan zegt:

    Een onderbouwing voor uitbreiding is toch niet zo moeilijk. Als de verenigingen daar niet in slagen blijft de situatie voor N zoals die nu is. Als amateurs dan blijven klagen verwijst AT naar de verenigingen. De bal lag immers bij hun maar ze hebben de kans niet gepakt. Het verwijt zal naar de verenigingen gaan. Slim bekeken.

  20. MPX
    MPX zegt:

    Het valt niet te onderbouwen waarom het verschil tussen F en N nog kleiner zou moeten worden en al helemaal niet met de huidige examen eisen voor N.
    Dus nu eindelijk eens stoppen met dat kinderachtige gejank, dadelijk is AT het zat en trekt de stekker eruit 🙂

  21. Bor
    Bor zegt:

    Dat er een verschil zit aan banden /vermogens tussen N en F is goed en zal er altijd blijven…

    Maar wat me wel altijd bevreemdt is de jaloezie van de F-ers als de N-ers er eens een stukje bijkrijgen …

    Ik hoor namelijk niemand klagen over wat de F er de laatste jaren allemaal bij heeft gekregen…

    oa; 500 khz.. , 5 mhz , nog een stuk 40 mtr , 4 en 6 mtr …

    Btway : N is geen instap machtiging zoals het vroegere D bedoelt was.. tis gewoon een volwaardige -zij het beperkte – licence .

  22. William
    William zegt:

    Ik zie ook dat AT de doorstroming naar F belangrijk vind, en een prikkel noodzakelijk acht. Dat staat in de tekst te lezen.

    Wat ik persoonlijk wel belangrijk vind is het verschil tussen bijna niet kunnen halen, en wel makkelijk kunnen halen.

    Wat ik bedoel is, zijn N amateurs een beetje “lui” of moeten ze er jaren voor leren, en als ze er jaren voor leren hoe reëel is dat? Een argument als ik moest er ook 5 jaar voor leren, is leuk maar doet niets ter zake.

    Ik bedoel namelijk, stel dat het opleidingsniveau tussen F en N, significant scheelt. Bijvoorbeeld Mavo voor N, en F voor HBO, dat is een meer dan significant verschil (als voorbeeld) als dat zo is, is het argument van AT van de prikkel, een beetje overbodig, omdat het dan meer niet kunnen is (ja ik weet iedereen kan het halen, maar als je er 5 jaar voor moet leren, is dat dan nog reëel?) dan niet willen. Als N amateurs dan argumenten geven als, ja geen zin om te leren, kan dat ook betekenen het is veel te moeilijk.

    Of is het luiheid, en niet willen? Want juist dan zijn prikkels noodzakelijk. In het andere geval kun je zoveel prikkelen als je wilt, maar zal het effect van een dergelijke prikkel maar zeer beperkt zijn. Dat is wel van belang, want AT gebruikt dit onderscheid als prikkel voor door te leren naar F.

    Overigens dat wil dan niet zeggen dat er dan juist een herijking plaats moet vinden, maar wel het besef dat N voor veel amateurs dan het eindstation is. Je zou dan vervolgens dan kunnen beslissen wat je daar dan weer verder mee moet.

    Als het opleidingsniveau bij elkaar ligt, hebben de N amateurs gewoon een duwtje in de rug nodig om snel F te halen, door middel van opleidingen ed.

  23. Erik PH9E
    Erik PH9E zegt:

    Al dit gekrakeel is volgens mij begonnen met het verzoek aan het AT om te bezien of houders van een N-registratie misschien op de 40m band iets meer ruimte zouden mogen krijgen (n.a.v. een voorstel dat in de VR van de Veron werd aangenomen). Het is op die band vaak tjokvol en een uitbreiding naar de hele 40m band zou iedereen iets meer lucht en mogelijkheden kunnen geven. Verder niet.

    Inmiddels is het hele verhaal uitgegroeid tot de meest bekrompen uitingen van behoudzucht, hoge eigendunk, platte jaloezie, neerbuigendheid of zelfs ordinaire vijandigheid (of een combinatie daarvan).

    En dat terwijl niemand dreigt iets van zijn privileges kwijt te raken.
    Nee, het gaat er alleen maar om dat een ander beslist geen “voordeeltjes” mag krijgen die men zelf niet heeft gehad.

    En waar hebben we het over? Een stukje van de 40m band. Kijk naar al die banden die gewoon F-only blijven. Kijk naar de notitie van het AT die verdere veranderingen nu feitelijk al blokkeert.

    Is dit nou iets om je als volwassene zo druk over te maken?

  24. Ralph (PA1RB)
    Ralph (PA1RB) zegt:

    Het lijkt mij in alle gevallen belangrijk om als Nederland aan te blijven sluiten bij de aanbevelingen van de CEPT zodat internationale erkenning gewaarborgd blijft.

    Zoals aangegeven in de CEPT aanbeveling “ERC Report 32”:
    “Due to the high level standard of the technical theory of the HAREC examination syllabus, this ERC Report describes a medium-level examination with a lower standard than required under the Harmonised Amateur Radio Examination Certificate (HAREC), suitable for the amateur radio novice class licence.”

    Veel radioamateurs kunnen of willen zich niet allerhande gedetaileerde kennis van radiotechniek eigen maken. Een pragmatische aanpak rond de Novice licentie maakt het voor veel radioamateurs mogelijk om volwaardig mee te doen aan veel belangrijke aspecten van de hobby -inclusief aan contesten- zonder zich “tweederangs burger” te hoeven voelen. De nadruk ligt voor hen op het opbouwen en ontwikkelen van operating practice en niet op de radiotechniek zelf.

    Waar volgens mij de spanning in de discussies over de Novice licentie vandaan komt is of de hoeveelheid technische kennis die vereist is voor een Novice examen in overeenstemming is met de bevoegdheden die aan een Novice gelicenceerd amateur worden verstrekt. Wat mij betreft is de oplossing relatief eenvoudig:

    Het CEPT “ERC Report 32” beschrijft de benodigde technische kennis voor een Novice examen. Deze kennis lijkt mij zeker voldoende voor het volgende gebruiksdoel:
    • Het veilig opbouwen, instandhouden en bedienen van een radiozendinstallatie op basis van één of meer CE goedgekeurde zenders / tranceivers met een zendvermogen dat een beperkte kans op overlast voor andere gebruikers van het frequentiespectrum oplevert (laten we zeggen 100 Watt).
    • Het opdoen en onderhouden van operating practice op banden die primair zijn toegewezen aan radiozendamateurs met analoge en digitale modulatievormen die beperkte kans op overlast voor andere gebruikers van het frequentiespectrum opleveren.

    De grens van 100 Watt is uiteraard arbitrair, maar wel een hele praktische aangezien veel goed verkrijgbare CE goedgekeurde apparatuur dit vermogen levert. Er wordt op deze manier recht gedaan aan het feit dat Novice amateurs de moeite hebben genomen om zich de nodige theorie rond veiligheid en regelgeving eigen te maken, alsmede een basisniveau radiotechniek beheersen. Uiteraard zijn zij daar dan ook op aanspreekbaar.

    Van amateurs die zich naast operating practice op basis van goedgekeurde apparatuur ook willen toeleggen op experienteel onderzoek middels zelfbouw van zenders en tranceivers, en/of spannende en breedbandige modulatievormen, hoge vermogens en mede-gebruik van frequenties waarop de radioamateur een secundaire status heeft, mag worden verwacht dat zij zich flink verdiepen in de radiotechniek. Voor hen is er de Full licentie.

    En ja, ik weet dat er veel Novice gelicenceerden zijn die juweeltjes van zelfbouw zenders en tranceivers bouwen en andere leuke technische experimenten uitvoeren. Echter voor die specifieke groep zal het zeker ook haalbaar zijn om even door te leren en op een examen te laten zien dat dat je de benodigde kennis beheerst om dit op een verantwoorde wijze te doen.

    • Wilko PA1WBU
      Wilko PA1WBU zegt:

      Helaas zit je fout vwbt CE goedgekeurde apparatuur. CE is iets wat een fabrikant zelf stelt over zijn product, keuringen komen er helaas niet aan te pas. Was dat maar zo, dan zaten we beslist minder te tobben met RFI..

  25. Gertje
    Gertje zegt:

    Nou ik bekijk het een beetje anders , ik vind het een hele slechte zaak dat het AT zelf niet genoeg kennis en kunde heeft om dit te beslissen en te regelen …. ????? Werken daar geen radioamateurs , of is daar geen interresse ??

  26. MPX
    MPX zegt:

    Jij denkt dat AT niets anders te doen heeft dan zich bezig te houden met een paar zendamateurs die steeds meer willen.
    Je mag blij zijn dat ze er sowieso nog open voor staan.

    • Ewoud PD3WDK
      Ewoud PD3WDK zegt:

      Die paar zendamateurs (3163) met een N registratie die gelukkig hetzelfde heten dan de (9273) met een F zijn er dus niet een paar die volgens mevrouw MPX meer willen. Maar ze brengen jaarlijks wel € 98000.– in het A.T laatje. Dus hoezo mogen we blij zijn om bij het A.T gehoord te worden. Ongezouten commentaar leveren en jezelf verschuilen achter drie letters MPX zegt mij genoeg.

      • MPX
        MPX zegt:

        Misschien moet jij jezelf eerst eens verdiepen in alle taken van AT.
        Dan zul je zien dat de zendamateur maar bijzaak is en bovendien hobby. Niet echt boeiend dus voor de mensen van AT.

        • Ewoud PD3WDK
          Ewoud PD3WDK zegt:

          Zolang jij hier onder een schuilnaam iedereen afzeikt moet ik mij gaan verdiepen in de taken van het A.T., wees een vent en doe dit soort berichten en adviezen onder je eigen naam met je call er bij. Dan weet iedereen welke amateur hier achter schuil gaat.

          • MPX
            MPX zegt:

            Ik zeik niemand af, ik zeg zoals het is.
            Je kunt jezelf als zendamateur wel interessant vinden, maar de rest van de 17 miljoen Nederlanders ziet dat iets anders.
            Maar goed, als jij ook graag meer mogelijkheden wilt, kun je ook gaan leren toch.
            MPX is geen schuilnaam hoor, jarenlang mee op 3 meter gezeten 😀

            88 van Mevr MPX 🙂

        • Ron PD0NUD
          Ron PD0NUD zegt:

          Dat zou helemaal fraai worden. Ik ben zendamateur geen onderzoeker in taken van het AT. At is regelgevende instantie en onderdeel van de regering. Ministerie verkeer en waterstaat.
          Het zendamateurisme is er een onderdeel van en waar het At prioriteiten legt zal ik het mee moeten doen. En reageer een onder eigen naam ipv schuilnaam dat zou fatsoenlijk zijn.

          • MPX
            MPX zegt:

            Je zegt het zelf al, een onderdeel van en wel een heel klein onderdeel, zeker tegenwoordig.
            Daarom zei ik eerder al, je mag al blij zijn dat ze er sowieso nog open voor staan.
            Want waar gaat het helemaal over, een hobby met waarschijnlijk een paar honderd ontevreden Novice amateurs die steeds meer willen zonder te leren.

          • Ron PD0NUD
            Ron PD0NUD zegt:

            Ai mpx, 3136 zijn er geen een paar 100. maar 1/3 van alle amateurs. Heb jij geklaagd toen f in een keer de hf erbij kreeg toen de morse eis verdween? Of toen en 60 meter 4 meter enz bij kwam?
            (Knip en plak)
            Het CEPT “ERC Report 32” beschrijft de benodigde technische kennis voor een Novice examen. :
            • Het veilig opbouwen, instandhouden en bedienen van een radiozendinstallatie op basis van één of meer CE goedgekeurde zenders / tranceivers met een zendvermogen dat een beperkte kans op overlast voor andere gebruikers van het frequentiespectrum oplevert (laten we zeggen 100 Watt).
            • Het opdoen en onderhouden van operating practice op banden die primair zijn toegewezen aan radiozendamateurs met analoge en digitale modulatievormen die beperkte kans op overlast voor andere gebruikers van het frequentiespectrum opleveren.

            Daar voldoet de N toch aan? en daar staat ook de handtekening onder van Nederland.

  27. Arthur
    Arthur zegt:

    Al ruim 30 jaar ben ik radio amateur,
    En pas sinds 1 jaar officieel N…….

    De exameneisen liggen extreem hoog…

    Ik ben boekhouder / accountant…

    En heb dus nooit een technische opleiding of werk gehad…

    De zelfstudie voor N was levenlang een extreem moeilijk obstakel wat ik nooit alleen zou kunnen halen…

    Echter doordat ik een gepensioneerde electronicus had gevonden, die mij de stof tientallen keren, persoonlijk aan de keukentafel heeft uitgelegd…….
    Is het me met zeer veel huilende en deprimerende stress uiteindelijk gelukt….
    Dit had ik nooit alleen gekund…!!!

    Ik bedoel te zeggen… De stof is te hoog……

    De hobby is al jaren enorm aan het vergrijzen, wees dus ook dankbaar en redelijk voor de instroom van nieuwe amateurs…

    Ik ben enkel happy met phone / spraak verbindingen op alle banden.

    En werk enkel met kant en klare apparatuur, het veranderen van opstelling van mijn antennes, is ook nog iets wat mij enorm boeit.

    Nogmaals ik ben gelukkig met een cq met phone op kant en klare zenders.

    Daarmee ben ik dus niet geintreseerd in zelfbouw en de extreem diepliggende techniek hierachter…
    Ik beschik over meer dan genoeg kennis om goed een qso aan te gaan en ook om goed te weten of ik storing veroorzaak….

    De F eisen zijn extreem buiten proportioneel te hoog…!!!!!!!!!!

    Die zijn absoluut onrelevant voor het maken van phone verbindingen op fabrieks zenders…

    Kortom geef de N amateurs dezelde banden als F met minder vermogen…

    En schaf F …..af…. of zo…….!!
    De hobby is al extreem aan het vergrijzen.

    • Hans
      Hans zegt:

      Beste Arthur,
      Als de examenstof duidelijk veel te hoog voor je is en je louter en alleen geïnteresseerd bent in het maken van een qso met kant en klare apparatuur dan is dit niet de juiste hobby voor je!
      Om alleen te mogen communiceren was vroeger al de MARC machtiging in het leven geroepen.
      Doelstelling van zendamateurs is experimenteren met radio-electronica en daar is een gedegen kennis voor nodig.
      Als je dan ook nog beweerd dat het F examen afgeschaft zou moeten worden dan begrijp je het echt niet!

      • Ron PD0NUD
        Ron PD0NUD zegt:

        Zelfs het At stelt dat niet zo.

        Zie de tekst op de AT website en het woordje “of”:
        Quote:
        “Als radiozendamateur legt u contact met andere radiozendamateurs OF doet u andere (radio) technische experimenten.”

        Dus het leggen van verbindingen is volgens het AT OOK een zendamateurding en niet alleen maar experimenteren met radio- elektronica. Propagatie onderzoek is er ook een deel van om maar eens iets te noemen.
        Dus het houdt geen steek om bot te zeggen dat je als zendamateur MOET experimenteren met radio elektronica. Het is er een onderdeel van maar geen verplichting.En zolang de examens gericht zijn op elektronica zal dit altijd een discussie blijven.

        Zoveel mogelijkheden zoveel verschillen maar allemaal, N en F, zijn bezig met deze fantastische hobby.

        Wat ik graag zou zien is dat er gedeelte praktijk in het examen zit. Operating practice is ook iets waar totaal geen aandacht aan besteed wordt in het examen afgezien van q codes en het NATO spelling alfabet.
        Heel strikt kan iemand perfect leren hoe alles werkt en in elkaar zit maar niet in staat zijn om een kabel fatsoenlijk aan een zender te schroeven…..

        De tijden en techniek veranderen. Ook met de kennis hoe alles werkt is het steeds lastiger gezien het formaat van de verkrijgbare onderdelen om het in elkaar te bouwen…. gezien de vergrijzing is het fysiek lastig om de onderdelen te zien hi…….

        Verder maakt het mij niet uit of ik als Novice er meer bij krijg of niet. Ik liep ook niet te mekkeren toen de voormalige c amateurs er zomaar de hele hf erbij kregen. en toen b.v. 4 meter erbij kwam en 60 meter heb ik ook niet geprotesteerd……

        Verschil moet er zijn. Dat voorop. Maar leg maar eens uit waarop ik wel op 7.095 uit mag zenden gezien mijn N maar niet op 7.125. Of wel op 14.225 maar niet op 14.275. Of je geeft de band vrij of helemaal niet. Heeft totaal niets te maken met storing of primaire of secundaire status van de amateurdienst.

        Zomaar wat bedenksels hoor……

        73,s Ron PD0NUD ( D gehaald in 1982 hi )

  28. Hans
    Hans zegt:

    Als je onderstaand gedeelte uit de brief van AT leest dan weet je al dat het kansloos word voor de Novice.
    Gewoon opgaan voor de F en niet zeuren verder.

    Uit de brief van AT naar de verenigingen;

    Voorstellen voor wijzigingen in het huidige pakket zijn van een objectieve en gedegen motivering voorzien. Het huidige pakket biedt de N-amateur al de nodige mogelijkheden om met het zendamateurisme kennis te maken. Als een Novice amateur meer mogelijkheden wenst, dan kan hij/zij doorleren voor een Full registratie. Op basis van welke objectieve criteria is aanpassing van de mogelijkheden voor N-amateurs überhaupt noodzakelijk? En welke objectieve criteria zijn er voor de specifieke voorgestelde wijzigingen?

    • Wilko PA1WBU
      Wilko PA1WBU zegt:

      Als ik eens een natte vinger in de lucht mag steken en me aan een voorspelling mag wagen: N krijgt in het beste geval de hele 40m en verder niks (dus ook geen 100W). Dit kun je nog wel goed beargumenteren gegeven het bandplan en gebruik van die band mijns inziens

      • PA2OLD
        PA2OLD zegt:

        Je zou wel eens gelijk kunnen krijgen…
        Overigens Hans, het AT zegt op de eigen site:
        “Als radiozendamateur legt u contact met andere radiozendamateurs of doet u andere (radio) technische experimenten. ”
        Heb je het woordje “of” gelezen?
        Alleen verbindingen maken is voor het AT al voldoende, het doen van radio experimenten is geen noodzaak meer.

      • Henk
        Henk zegt:

        goed toch? En een stukje 80 meter zodat we ook kunnen deelnemen aan de ronde op 80 meter. zou wel heeeeel erg leuk zijn.

        • PJ
          PJ zegt:

          Welk deel van ‘objectieve en gedegen motivering’ heb je niet begrepen, Henk?

  29. William
    William zegt:

    Als je echt accountant bent dus HBO gedaan hebt, kun je dus zeker goed rekenen wat ook enigszins van belang is bij het examen. Zou zelfs F welliswaar met een uur of 100 leren geen te halen moeten zijn.

    N zou dan zeker geen probleem horen te zijn. Hoewel het compleet andere stof is. En dat er niets bijkomt is ook onzin Hans. Er gaat echt wel iets gebeuren met die 40 meterband. Of opschuiven of van 7 tot 7.1. Dat is een ding wat eigenlijk vrijwel zeker is, omdat AT dat zelf in het verleden al min of meer heeft aangegeven in het amateuroverleg.

    De rest zal idd weinig zijn.

  30. Martin (pd0zz)
    Martin (pd0zz) zegt:

    Hallo allemaal.
    Ik heb mijn N-licentie nog geen eeuwigheid. En ja, ik ben een van de knutselaars, antenne’s, SDR transceiver en qrp-werk, naast het gebruik van een allband transceiver. De card met de letter F zou mij meer mogelijkheden geven om net als PA’ers die leuke verre verbindingen te kunnen maken… Maar meer nog om al die fraaie digitale modes te kunnen uittesten op frequenties waar deze signalen vaker aan te treffen, ook verder weg…

    En dan komen dus inderdaad de Novice beperkingen uit mijn mouw. Waarom mag ik niet op de 10 MHz qrp wat digitale signaaltjes kunnen plaatsen? Waarom zijn de 80 en/of 160 mtr niet (beperkt) toegankelijk voor mij, het houd voor mij nl. op zodra de 40 mtr ‘dood’ valt.

    Het rekenen aan spoelen, een oscillatortrapje uitrekenen, een qrp eindtrapje ‘bedenken’, da’s niet het probleem, dat doe ik al zowat een halve eeuw. Maar om dan weer te moeten studeren voor F, naast een gezinsleven en een job met 60+ uren in de week, nee dat wordt ‘m niet.

    Dus tja, puur eigenbelang, ja en nee, een jota zelfstandig (op meerdere banden en met meer modes dan alleen spraak kunnen draaien noem ik geen eigenbelang, het ter ontspanning op zolder verbindingen kunnen maken, vooral de latere uurtjes is dat duidelijk wel.

    En ja, ik pleit (verenigingsloos) dan ook voor (lichte) verruiming van de mogelijkheden, op 80 en 160 maar ook op digitale banden…

  31. Hans Molema - PEoVMT
    Hans Molema - PEoVMT zegt:

    Wat een oeverloos heen-en-weer-gepraat…. Zou je eens op één van de HF-banden moeten doen tijdens een contest. Laten we toch eens ophouden met welles-nietes, of met elkaar uitmaken voor rotte vis. Dat levert uiteindelijk niemand iets op. Leven en laten leven, operating practice, mekaar de ruimte gunnen, dat schijnt tegenwoordig niet meer te kunnen, niet meer te mogen, want dan ben je een softie. Alleen de bulderbakken streven met veel misbaar hu eigen gelijk na. Mooi voorbeeld, dat doen kleuters ook: wie het hardste schreeuwt heeft het bij het rechte eind, niemand waagt ’t nog om met argumenten aan te komen, want er luistert niemand meer. De enkeling die probeert om er nog iets van te maken, verdrinkt in het geweld van hele hordes gelijkhebbers…
    Voorzichtig advies: zeldzame DX werken kost tijd en geduld èn een beetje je kansen benutten. Met de her-ijking is ’t bijna hetzelfde. Toegegeven, het is soms minder gemakkelijk om te roeien met de riemen die je hebt, maar in een grijs verleden hoorde ik met een zelfgebouwd ontvangertje (1-V-1) een Scandinavische QRP-er die met 200 mW en een langdraadantenne op 20 meter CQ aan het roepen was. Een Amerikaan pikte de frequentie in en zette er gelijk maar 1 kW tegenaan. Finland kreeg geen kans, totdat de Amerikaan z’n mond hield en een ON4-station (ook met QRP en een Rombic-antenne een rapport S4-R9 gaf. De QRP-er (ik mee uit Pitea) ging uit z’n dak en had nog nooit zo’n mooi QSO gemaakt.
    Samenvattend: je kunt soms héél fijn dansen, ook al is het niet altijd met de bruid!

  32. Ron PD0NUD
    Ron PD0NUD zegt:

    Nu eens iets anders.

    Waarom wordt de Novice beschouwd als een instap machtiging? M.I. is dit een volledige machtiging.
    Afgezien van de beperking van frequentie en vermogen kunnen de Novice amateurs dezelfde modussen gebruiken als een Full amateur. Ik mag als Novice mits binnen machtigingsvoorwaarden en houden aan bandplan alle modulatiesoorten gebruiken en bedrijven. C.W? Geen probleem. SSB? Geen probleem. DIGI modus? Idem. ATV zowel analoog als digitaal? Geen probleem. WSPR? Geen probleem. Digitaal spraak ( DMR, D-Star, Fusion )? Data meesturen met digitale spraak? Geen probleem.

    Dus vraag ik me af in hoeverre de eis mbt technische kennis van toepassing is om op alle banden uit te kunnen komen?
    Kan iemand mij dit nu uitleggen? Gezien het plan en voorstellen voor 23cm mbt ATV en de uitbreiding op 40 meter?

    De beperking van het gebruikte vermogen dat snap ik wel. Immers de KANS op storing neemt toe naarmate het vermogen omhoog gaat. Daar staat dan weer tegenover dat mijn kans op storing met een koopdoos van 100 Watt niet groter is dan een Full amateur met dezelfde 100 Watt koopdoos. En immunisatie is maar een heel klein en volkomen achterhaald examenonderdeel.
    Vragen als U werk op 15 meter en uw buurman kijkt TV op 63 Mhz en ondervind storing. Hoe lost U dit op? Afgezien van een juist filter plaatsen vraag ik me af wie in hemelsnaam in dit land en de landen om ons heen nog TV kijkt op 63 Mhz? Alle analoge zenders zijn er niet meer dus ook de 63 Mhz band. Het is eerder andersom. Mijn buurman met zijn nieuwe plasma tv veroorzaakt storing in de complete kortegolfband waardoor er totaal niets meet te horen is behalve s9+ storing.
    Dus totaal verouderd. Maar het is wel een examenvraag.

    Wie legt het me nou eens goed uit waarom Novice niet op alle beschikbare banden uit mag komen met een vermogensbeperking en met de beperkingen van GEEN zelfbouwzenders?

    Er valt nog genoeg te hobbyen als je zelf wil bouwen. Lf versterkers, Antennes, Antennetuner, ontvanger en ga zo maar door.

    Ik ben benieuwd.

    73,s Ron

    • Gert / PA9F
      Gert / PA9F zegt:

      Ik kan het bovenstaande geheel onderschrijven, ik meng me doorgaans niet in discussies, maar zoals bovenstaande wordt omschreven, moet ik hier absoluut vermelden, dat ik het hiermee eens ben….

      WELK verschil zit er tussen een amateur, die op 14.249 (USB) zit te QSO-en en een amateur, die op 14.252 (USB) zit te QSO-en…… Moet dat persé een papiertje zijn???? Dit gaat ECHT nergens over!!!

    • Bor
      Bor zegt:

      Uit N examen van afgelopen maand > vraag 25 . na de inval van de schemering zijn signalen van ver verwijderde zenders op de 80 mtr band sterker omdat…

      Das een simpele vraag maar waarom zit dit in een N examen waar de 80 mtr sowieso geen deel van uit maakt????

      • Ron PD0NUD
        Ron PD0NUD zegt:

        Tja Bor,
        Ik snap de bedoeling wel achter beide vragen. Die stelling van mij gaat over het weten dat 63 Mhz de 2e harmonische is van 21 Mhz en dat je aan de zenderkant een laagdoorlaatfilter plaatst en aan de TV kant een hoogdoorlaatfilter mocht het eerste geen oplossing bieden. En de 80 meter vraag heeft te maken met propagatie van radiogolven overdag en in de avond. Echter 15 meter en 80 meter zitten niet in het N pakket dus waarom dat zo gesteld wordt? ik weet het niet.

          • Ron PD0NUD
            Ron PD0NUD zegt:

            Ik heb de posting gelezen van Ralph PA1RB.

            Daar staat een uittreksel van in. In principe heeft N de kennis om gebruik te kunnen maken van alle amateurbanden. Echter per land binnen Europa verschillen de mogelijkheden aanzienlijk. En het is aan de gezaghebbende instantie hoe ze dit gaan invullen. Vandaar de verschillen per land. Daar is ook Nederland vrij in.

            Ik als Novice hoef niet per se meer.

            Waar ik me zo over verbaas is de nog steeds voortdurende haat en nijd en strijd over en weer. Ik snap dat niet. Gewoon echt niet. Toen ik mijn machtiging haalde ( ja machtiging deed examen in 1982) bestond dit al en er is voor het grootste deel nog steeds zo. Het was voor mij een reden om heel lang niet meer actief te zijn en om de Veron gedag te zeggen. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en ik heb deze fantastische hobby weer opgepakt niet in de laatste plaats dank zij de amateurs van Veron a16. Daar voel ik me nu wel thuis en wordt je gewaardeerd voor wat je doet met de hobby ongeacht je nu F of N bent. En er vol bij betrokken. Daar kunnen een heleboel amateurs een voorbeeld aan nemen. Het gevolg is dat het barst van de activiteiten en een heleboel enthousiaste en gemotiveerde amateurs.
            Daar draait het om in deze hobby. Er plezier aan kunnen beleven zowel in je radiostation als clubverband.
            Helaas is radiozendamateurisme in Nederland een afspiegeling van de maatschappij. Ikke ikke en de rest kan st…..
            Help elkaar zoveel je kan en sta vanwege een papiertje niet boven de ander.
            Ik voel me als N niet minder dan een F en vind een F niet meer dan een N.
            We doen allemaal hetzelfde nl hobbyen met zenders in al de voorkomende vormen.

            73,s Ron

    • Rob
      Rob zegt:

      “Waarom wordt de Novice beschouwd als een instap machtiging? M.I. is dit een volledige machtiging.”

      Misschien omdat het woord Novice (Engels) in het Nederlands “beginner” betekent?
      Dat woord geeft al aan dat het voor beginners is en als de bezitter geen beginner meer is, een overstap gemaakt zou moeten worden.
      In het begin was deze machtiging ook bedoeld om maar 2 jaar geldig te zijn, echter dat is nooit in praktijk gebracht (voor de 2 jaar van de 1e lichting om was is deze bepaling geschrapt).

      Als de bedoeling niet een instap was dan zou het wel “Partial” license heten (naast “Full”).

      • Ron PD0NUD
        Ron PD0NUD zegt:

        Tja Rob, krijg ik op mijn oude dag hi nog Engelse les ook……. In het begin was er een D machtiging. 6 kanalen in de twee meterband. 2 jaar geldig en elk jaar verlengbaar. Ik heb examen gedaan in 1982 net nadat de 2 meter band gedeeltelijk vrijgegeven werd aan de d-tjes. Of ik na 38 jaar nog steeds novice = beginner ben? tja…….. Als het de bedoeling was dat het een overstap machtiging zou zijn dan was de 2 jaar regel nooit geschrapt. Zo is de situatie nu. 2 soorten machtiging een beperkte en een volledige. Maar van overstap is al jaaaaaren geen sprake meer. De N is een volledige machtiging met een aantal beperkingen.

      • Ralph (PA1RB)
        Ralph (PA1RB) zegt:

        Het volgende hamnieuws artikel geeft een aardig inzicht in de historie:
        https://www.hamnieuws.nl/terug-in-de-tijd-het-eerste-d-examen/

        De D-machtiging was ooit een “lightweight” machtiging met de duidelijke bedoeling om mensen een makkelijke en tijdelijke tussenstap te bieden richting de C-machtiging (of A/B indien je ook morsekennis wilde aantonen).

        Er zijn echter twee dingen gebeurd sinds die tijd:
        1. Hoewel de D-machtiging bedoeld was als tijdelijke status voor 2 jaar, is die in de praktijk telkens verlengd.
        2. Bij de adoptie in Nederland van de Novice-status is de D-status vervallen, en bestaande D-machtigingen zijn omgezet in de Novice-machtigingen zonder eis voor aanvullend examen.

        Daar kun je van alles van vinden, maar dat is de historie.

        Vanaf dat moment echter zijn de exameneisen voor Novice-machtigingen aangepast aan de internationaal overeengekomen kennisvereisten en daarmee zwaarder geworden dan de D-machtiging. Ook is de Novice-status internationaal niet gebonden aan een maximum tijdsduur.

        Hoewel de term Novice de betekenis van “beginner” heeft is, zover ik weet, de doelstelling om van Novice naar Full door te stromen internationaal nergens vastgelegd en is die doelstelling ook niet in de Nederlandse regeling te vinden. Dit is dus anders dan de oorspronkelijke intentie achter de Nederlandse D-machtiging.

        Dus geluk voor diegenen wiens D-machtiging is omgezet in een Novice-machtiging, ik vertrouw erop dat hun praktijkervaring hen voldoende heeft geleerd om volwaardig op Novice niveau mee te kunnen draaien.

        En voor iedereen die zijn Novice-machtiging heeft behaald op basis van een examen, proficiat, je hebt aangetoond over heel wat basiskennis te beschikken. Zie verder mijn eerdere post over wat daar in mijn ogen in Nederland aan mogelijkheden tegenover zou kunnen staan.

        Blijft alleen nog de kwestie over van de suggestie die uitgaat van de term “Novice” versus “Full”.
        Wat mij betreft mag dat, gezien bovenstaande, gelezen worden als “Basic” versus “Advanced”, zonder verplichting om door te stromen.

        Maar bij “Basic / Novice” heb je dan ook niet alle meer geavanceerde (meer risicovolle) mogelijkheden die bij een “Advanced / Full” status horen.

        • MPX
          MPX zegt:

          Ik weet het niet hoor, maar heb je de Novice examens weleens bekeken?
          Dat zijn weggevertjes, net zoals de eerste D examens dat waren.

        • Ron PD0NUD
          Ron PD0NUD zegt:

          Ralph goede visie mi hoor. Maar waar leg je dan de scheiding tussen N en F? Want om dat nu duidelijk af te bakenen blijft lastig. En schiften op primaire banden en secundaire banden houdt geen stand of de N raakt een flink stuk van de 70cm band ook kwijt. 436 tot 440 is secundair. Ben benieuwd.

          73,s Ron

          • Ralph (PA1RB)
            Ralph (PA1RB) zegt:

            Ron,

            Dat zal vooral een kwestie van risicoafweging moeten zijn; hoe groot is de kans op, en de impact van, overlast voor andere gebruikers van het frequentiespectrum.

            Een beperking tot frequenties waar amateurs een primaire status hebben, een vermogensbeperking en het gebruik van CE-conforme zendapparatuur lijken me daarbij heldere en uitvoerbare uitgangspunten.

            En bij een eventuele invoering van dergelijke heldere uitgangspunten wordt er door N-amateurs veel gewonnen, en ja, wellicht op 70cm een beetje verloren (ATV/Satelliet).

            Voor diegenen die graag met ATV en satellieten willen werken lijkt me kennis op Full niveau zowiezo nuttig.

            Met een overgangsregeling van bijvoorbeeld 2 jaar voor de 70cm band kan dat relatief soepel worden geregeld en hebben N-amateurs die ATV en satellietverkeer willen blijven bedrijven voldoende tijd om te studeren en F te halen.

          • Ron PD0NUD
            Ron PD0NUD zegt:

            Ralph,

            Als je 70cm bedoelt verliest de N veel meer dan satelliet/ATV.
            Immers vrijwel alle digitale spraak ( DMR, D- STAR C4FM ) zit in het 436 440 gedeelte. En op 160 meter neemt de kans op LFI behoorlijk toe terwijl die band wel primair is. CE conforme apparatuur daar kan ik me wel in vinden. ( lees vrij vertaald: koopdoos).
            Wat een voorstel zou kunnen zijn is dit:
            80, 40, 20, 15, 10 meter voor de hf banden met max 100 Watt. En 2 meter en 70 cm max 50 watt. Alles uiteraard met Koopdoos.

            Maar is zomaar een idee hoor is voor mij zeker geen must.
            En om nog even antwoord te geven op een eerdere post van je:
            Ik ben na 35 jaar D/N echt wel in staat om met de apparatuur om te gaan, een goed qso te kunnen voeren en niet geheel onbelangrijk: storingen te verhelpen. En ook genoeg kennis in huis om het een en ander zelf te kunnen knutselen. 🙂

            73,s Ron

  33. William
    William zegt:

    Ja klopt.

    Delen van banden zijn gewoon lastig, je kunt wel zeggen dat is voor een eerste kennismaking, maar in feite lijkt het erg op wat ze vroeger ook deden met D, en N op de 2 meter, eerst zeer beperkte frequentie ruimte, om langzaam aan heel de band vrij te geven.

    Maar op zich heeft AT ook begrijpelijke standpunten, secundaire banden op HF, en Warc banden, daar kan bij voorbaat een streep door heen voor N.

    Overigens omzetten van N naar F lijkt mij zinloos. Dat gaat niet gebeuren, omdat het examen wereldwijd is vastgesteld en door veel landen geïmplementeerd is. Wat wel kan, maar ik denk niet dat de verenigen dat aan willen maar in feite nu ook in België een soort van aan de hand is, is twee klassen Novice amateurs te creëren maar met het zelfde examen. on2 on3.

    Hoe dan?

    Nu bijvoorbeeld 11 fouten voor het N examen mag je wat je nu ook mag. Minder dan 5 fouten mag je wat meer. Bijvoorbeeld wat meer vermogen, een bandje meer ect. Lastig is dan wel dat je dan bijvoorbeeld deze groep bij wijze van spreken allemaal een pd9 call of iets dergelijks moet geven om ze uit elkaar te houden. Dat zou AT juridisch wel kunnen doen, maar ik zie dat niet gebeuren door de verenigingen omdat je dan 70% van de N amateurs uitsluit. Daarbij, zou AT dan nog steeds alle slagingspercentages en aantal fouten moeten weten, ik denk dat ze dat allang kwijt zijn.

    Maar goed, dit idee zal zeer waarschijnlijk niet halen, maar dat is zo met alle ideeën die nu geopperd worden.

    • Ron PD0NUD
      Ron PD0NUD zegt:

      William, secundaire banden houdt ook geen steek. Op 70 cm zijn in Nederland alle amateurs secundair op het stukje 436 – 440.

  34. Ron PD0NUD
    Ron PD0NUD zegt:

    Ik ben t zat. Ik verhuis voor een jaar naar de USA. Vraag daar een licentie aan, kom dan terug naar Nederland en verruil die USA machtiging voor een F 🙂

    • MPX
      MPX zegt:

      3136 zijn er geen een paar 100

      Je snapt het weer niet PD0NUD, ca de helft is amper of nooit actief.
      De rest is gewoon tevreden of leert verder, dus blijven er een paar honderd over die lopen te mekkeren dat ze meer willen.

  35. MPX
    MPX zegt:

    Even voor die nep Mpx, je zit er naast beste man, er zijn meer hondjes die fikkie heten.

  36. Ewoud PD3WDK
    Ewoud PD3WDK zegt:

    Ik denk dat die MPX helemaal geen registratie heeft gezien de onzin die hij hier ventileert. Dit is hetzelfde als een intruder op PI2NOS.

    • MPX
      MPX zegt:

      Onzin?
      Wat dat sowieso met een intruder op PI2NOS te maken heeft is mij een raadsel, heb je hier een calletje nodig om te reageren?

Reacties zijn gesloten.