Belgische repeaters op DMR

DMROp het DMR-netwerk werden tot voor kort de Belgische repeaters (TS1-TG206) doorgegeven in het Nederlandse netwerk. Deze gesprekken houden echter een van de twee sloten bezet, waardoor de keuze is gemaakt om de zogenoemde talkgroep niet meer door te geven in Nederland. Als alternatief is er een talkgroep ‘Nederlandstalig’ die zowel op de Belgische alsook Nederlandse repeaters hoorbaar is. Deze talkgroep zit op TS1-TG22.

Met het doorzetten van een Nederlandstalige talkgroep in zowel Nederland als België is het mogelijk voor zendamateurs in Zuid-Limburg om op te stappen op de repeaters over de grens in België en toch hoorbaar te zijn in Nederland, omdat er nog geen DMR-repeater in Limburg staat. Onder hen onder andere Jack (PC4W) en Freek (PD1FKM). Zij stappen bij ON0LGE in Luik op en kunnen uiteraard ook via direct calling worden opgeroepen.

Deze talkgroep is tijdelijk beschikbaar en zal bij een volgende Sysop meeting geëvalueerd worden, zo valt te lezen in het verslag bij onze zuiderburen. Deze koppeling geldt uitsluitend voor het HYT(era) netwerk.

11 antwoorden
 1. Douwe
  Douwe zegt:

  Als ik het zo lees bepaald de sysop waar de gebruiker naar moet/mag luisteren!?!
  Dat is bij D-Star omgekeerd, daar bepaald de gebruiker op welke reflector de repeater/hotspot staat.

  DMR, leuk systeem maar te beperkt!!!

  QRM? Keep it Digital
  http://www.xreflector.net

 2. Douwe Brouwer
  Douwe Brouwer zegt:

  Als ik het zo lees bepaald de sysop waar de gebruiker naar moet/mag luisteren!?!
  Dat is bij D-Star omgekeerd, daar bepaald de gebruiker op welke reflector de repeater/hotspot staat.

  DMR, leuk systeem maar te beperkt!!!

  QRM? Keep it Digital
  http://www.xreflector.net

 3. Randy ten Have
  Randy ten Have zegt:

  Douwe, niet geheel waar. DMR heeft veel mogelijkheden maar ook beperkingen. Wanner je België continu door zou geven, zou het 1e ToonSlot altijd bezet zijn, waardoor internationale (en Nederlandse) QSO’s niet mogelijk zijn. Om dit probleem deels op te lossen is Nederlands verkeer (TalkGroep 204) verplaatst naar ToonSlot 2. Om toch overlap te creëren tussen landen met overlappende talen (België-Nederland, België-Frankrijk, Duitsland-Zwitserland-Oostenrijk, etc.) is hier een aparte TalkGroep voor gemaakt. Deze gaan wel de grens over naar landen die relevant zijn.

  Beleid kun je nu eenmaal niet bepalen met 1.000 gebruikers wereldwijd. De SysOps maken – naar aanleiding van de input van gebruikers – nieuw beleid en bespreken dit onderling. Daarna is het weer aan de gebruikers om feedback te geven, zoals je ook kunt zien wanneer je op de link naar de notulen klikt. Met dit voorstel heeft een landelijke verbinding altijd de voorkeur boven een internationale verbinding (sterker nog, nu kunnen ze naast elkaar omdat een DMR repeater twee ‘kanalen’ (ToonSlot) heeft.

  Wanneer er goede communicatie is denk ik persoonlijk dat dit de beste manier van werken is. Open en transparant. Het voorkomt situaties waarbij ‘een voor allen’ gaat bepalen zoals je in het verleden wel eens zag gebeuren bij de start-up van andere digitale modi. Gezien het aantal repeaters in Nederland groeit moeten we hier ook eens denken aan een SysOp meeting zoals de Belgen dit ook hebben (sterker nog: vanuit de NL SysOps moeten we iemand zien af te vaardigen om deel te nemen met de SysOp meetings in BE en andersom). Kennis delen is erg belangrijk wanneer je aan het experimenteren bent met nieuwe modi.

 4. Douwe Brouwer
  Douwe Brouwer zegt:

  Etienne eh 5 kanaaltjes, met wereld wijd zoveel gebruikers…. Een repeater kopen wie weet, edoch moet ik mij verder inlezen wat de on-mogelijkheden zijn met DMR. Randy duidelijk verhaal, ik zal proberen aanwezig te zijn tijdens de DMR meeting op 12 april in Bladel. http://nlreflector.nl/meeting/

 5. Klaas Eier
  Klaas Eier zegt:

  Ik begin de weg een beetje kwijt te raken (voor zover ik die wel had, HI) Mijn QTH is Nuenen (tussen Eindhoven en Helmond) en ik kan redelijk werken via PI1UTR, Ook Aachen lukt nog wel eens. Wij (ik) hebben geen repeater in Brabant, helaas. Dus probeer ik de Belgische repeaters te benaderen, bv. Luik, Antwerpen. Maar dat lukt voor geen meter, staan die dan zo laag ?? Mijn vraag: is er iemand in mijn omgeving (brabant) die dat wel voor elkaar krijgt?? En mag ik dan zijn “code plug” even bekijken, want misschien zijn mijn instellingen voor de Belgen niet goed. Graag response. Klaas, pa0rtu

 6. Klaas Eier
  Klaas Eier zegt:

  Hoeft niet meer, ik heb het foutje al gevonden. Maar door harde wind, mastje naar beneden, dus nu geen ontvangst. Komt wel.

 7. Manu - on7fq
  Manu - on7fq zegt:

  Klaas , de analoge repeaters van Antwerpen staan wegens verhuis nu op 60m, een dikke 25m lager dan op de oude locatie. ON0AND , de DMR repeater staat bij mij thuis op 25m. zéér binnenkort verhuist die naar 80m in het centrum van de stad. 🙂
  Heb je ON0DEN, Dendermonde al eens geprobeert ? Die staat op 80m asl. Alle gegevens kan je vinden op http://www.on0den.be.
  Daar kan je ook de stream online beluisteren van het belgische DMR netwerk. 🙂

Reacties zijn gesloten.