DARC: “Geef Novice amateurs HAMNET”

13cm_grid-antenneDe DARC zet zich in om Duitse Novice (klasse E) amateurs actief te laten worden op de 13 en 6 cm band. Deze toegang beperkt zich tot HAMNET, waarbij (vrijwel) uitsluitend koopapparatuur gebruikt wordt. De motivatie is om jongeren te werven die veelal op technisch vlak actief zijn. Zij kunnen dit als opstap gebruiken naar een hogere licentie.

HAMNET is inmiddels in 17 landen actief, voornamelijk in Duitsland. Ook in Nederland worden momenteel stappen gezet in de uitrol naar een HAMNET, een WiFi-netwerk exclusief voor zendamateurs.

Vertegenwoordigers van DARC hebben nu een voorstel bij toezichthouder Bundesnetzagentur (BnetA) ingediend tijdens een ‘Ronde tafel gesprek’, in Nederland te vergelijken met het Amateur Overleg tussen verenigingen en toezichthouder Agentschap Telecom. In Duitsland mogen zendamateurs echter zelf ook deelnemen aan deze gesprekken.

Meer informatie: HAMNET.nl.

27 antwoorden
 1. EEF
  EEF zegt:

  Betekent dit dat AT telecom de 13 cm gaat vrijgeven voor ATV ?? want dat kan dan ook ??? zoals in Duitsland??koopapparatuur is voorhanden.edoch eerst zien dan geloven .de beste opstelling is nog steeds het behalen van het F examen, denk ik .Als D amateur ben je toch ernstig beperkt , ondanks dat je de mogelijkheden hebt om de apparatuur te maken of samen te stellen .Een goed initiatief ,zeker voor de mensen die ,,bijna,, de F niet kunnen halen door gebrek aan kennis ,en die zijn er en daar ,mag best weleens rekening mee gehouden worden.In duitsland gebeurt dat wel , in Engeland ook ,in nederland NIET helaas IPV te meuten over ,,primair ,, en secundair ,,dient de overheid de zendamateurs te helpen ipv te grazen te nemen Heel goed voorbeeld Randy is de input van geselecteerde zendamateurs in overleg met de DARC in Duitsland.
  Frequenties moeten afgegeven worden ook aan de F mensen , en niet afgenomen worden.simpel als dat hoe lang nog, en wanneer gaat het autonome haantjesgedrag hier nog door?????
  gr EEF

   • Randy
    Randy zegt:

    Als Novice ken je de bandplannen en -beperkingen en weet je dat je geen ATV mag maken op 13cm. Uitsluitend ATV op de 70cm band is toegestaan maar ik vrees dat je dan de hele buurt aan de deur krijgt omdat auto’s niet meer open willen 🙂

  • Gerard de Veer
   Gerard de Veer zegt:

   Hoi Eef helemaal mee eens, maar nederland bestaat nog uit oude lullen zendamateurs, waarbij D amateurs worden weggeschoven, ze mekkeren alleen als er aan hun machtigingsvoorwaarden wordt geknaagd.
   Een enkeling negelaten die met onze hobby de scholen en scouting afloopt om zieltjes te winnen bij de jeugd.

   De rest heeft de D amateur altijd maar gezien als een vervelende luis in hun vacht.

   PD0GIP

   • Randy
    Randy zegt:

    D-amateurs worden niet weggeschoven. Een enkele D-amateur speelt rupsje nooitgenoeg en kruipt maar al te graag in de slachtoffer rol. Een klein deel overigens. De ruime meerderheid is meer dan tevreden wat ze kunnen en mogen. Dat zeggen ze zelf ook in het onderzoek dat in 2014 door Agentschap Telecom is gehouden…

    Over uitbreidingen: Op dit moment wordt er door VERON en AT gewerkt aan frequentie uitbreiding voor de 40-meter band. Zoals er eerder al frequentie-uitbreiding was met het beschikbaar komen van de HF-banden ruim 10 jaar geleden.

    Het hebben van een N-licentie is een keuze die je zelf gemaakt hebt. Met de daarbij behorende beperkingen. Vergelijk het met een rijbewijs: Ik heb gekozen voor een B-rijbewijs en mag dus ook niet met een grote en zware vrachtwagen de weg op. Hoewel je het in de basis wel zou kunnen, vereist het toch specifieke training.

    • Hans
     Hans zegt:

     Dat werken aan de uitbreiding van de 40 meter band is louter en alleen een administratieve handeling!

    • EEF
     EEF zegt:

     Beste Randy ,
     Neen je hebt niet voor D gekozen >> of je kunt het of je kunt het niet , er zijn nog genoeg mensen die het echt nauwelijks kunnen opbrengen en daar wordt wel degelijk door sommige zendamateurs de spot mee gedreven onjuist en niet te tolereren.
     Edoch moet me van het hart dat 10 jaar gelden de C amateurs ,,ineens ,, a machtiging kadoo kregen en daar hoor je niemand over, dus we moeten stoppen met oordelen over mensen die te goeder trouw zijn.
     vanzelfsprekend zijn er excessen (rupsje nooitgenoeg ) maar die heb je ook bij de F gelicenseerden, alleen hoor je daar niks over want deze mensen zijn tevreden met hun kadootje van 10 jaar geleden.(vanuit een C licentie)bovendien krijgen die OOK extras tot op de dag van vandaag.
     en dat was het , niks meer niks minder en ze konden het argument gebruiken dat CW uit de tijd is , onzin
     mijn eerste target verplicht voor het beroepsvliegen was cw en dat bestaat nog steeds in de beroepswereld en daar krijg je geen kadootjes van vrijstellingen, helaas zijn dit de hardste schreeuwers
     Geeft niet , maar gun de D-amateur die het moeilijk heeft met het F halen , een beetje meer ruimte, en dus vrijheid van handelen , waardoor ook voorkomen wordt dat civiele mensen niet gehinderd worden en zendamateurs die tot bloedens toe gestudeerd hebben voor D , een beetje ruimte krijgen , mag het na het kadootje van 10 jaar geleden ??? maar nee , inderdaad komen dan de oude garde ineens om de hoek met de status zoekers en vinden dat ineens onguur na hun eigen kadootjes!!!
     Recht is recht en krom is krom dan moet er maar zoals in Duitsland de Novice call zoals het hoort en zoals in de states gehanteerd worden,(CEPT???) simpel en qua organisatie veel beter en kan de overheid rechtstreeks bepalen wat er gehandhaaft moet worden , want dat gebeurt niet meer,
     Rupsje nooit genoeg is een Nederlandse instelling en heeft niets met C of D of A te maken .
     ikke en de rest kan stikke is ook aan de orde van de dag.
     spreek je
     Gr EEF

 2. Danny
  Danny zegt:

  EEF, ik kan hier geen chocola van maken….Wat bedoel je nou precies?

  Groet, Danny de PA3DM.

  • EEF
   EEF zegt:

   Hi Danny , ik zit een beetje te mopperen op het eigenzinnige beleid van onze overheid hierin er wordt bovendien door de DARC met zendamateurs gepraat gebeurt hier niet hee Danny , als je het niet begrijpt hahaha moet je het niet lezen hee hou je taai begrepen??gr EEF

   • Peter
    Peter zegt:

    Als ik op dqbmanager.nl kijk, dan komt PD3EEF als non-member van het DQB eruit. Je wilt van alles, maar bijdragen aan vertegenwoordiging is teveel gevraagd. Ik adviseer je lid te worden van een vereniging en daadwerkelijk bij te dragen aan beleidsveranderingen. Of je blijft natuurlijk langs de zijlijn roepen.

 3. Rob
  Rob zegt:

  In Nederland kunnen N amateurs in principe al meedoen aan HAMNET, want de radio toegang tot HAMNET
  wordt bedreven onder de algemene WiFi regels en niet onder de zendmachtiging. Het is dus eigenlijk meer
  een datanetwerk voor zendamateurs dan dat het een netwerk is dat gebruik maakt van de mogelijkheden
  van de zendmachtiging.
  (uiteraard is het wel mogelijk om ook toegangen te maken die buiten de WiFi regels zouden vallen, maar dit
  is lastig door het ATOF beleid, zowel kwa beschikbare frekwenties als financieel)

  • HAMNET.nl
   HAMNET.nl zegt:

   Dat is juist. De huidige HAMNET accesspoints in Zierikzee en IJsselstein gebruiken de ISM band en vermogens. Dat gaat straks ook gebeuren in Hilversum. Je moet wel handmatig bandbreedte kunnen instellen omdat HAMNET met 10 MHz werkt, zodat eea niet zichtbaar is voor consumenten.

 4. Bas Heijermans
  Bas Heijermans zegt:

  In Belgie is dat ook zo, koop een Wifi antenne met krachtige zender, hang het in je mast en koppel je aan.
  Heb je geen machtiging voor nodig.
  Hier kan iedereen zich aanmelden, maar het zijn veelal amateurs die dit snappen en dus doen, sterker nog je kan je ISP gewoon opzeggen en helemaal draadloos gaan, al is de snelheid wel wat lager.

  http://www.wirelessantwerpen.be/netwerk/?regio=belgie

  Wil je meer snelheid dan moet je betalen, voor gewoon gebruik leveren ze max 4~6mbps en iedereen mag het prive gratis gebruiken.
  Ze koppelen er ook alle repeaters mee aan elkaar.

  • Rob
   Rob zegt:

   Het verschil is dat je voor HAMNET dus WEL zendamateur moet zijn, en dat het niet bedoeld is als internet
   toegang maar voor onderlinge verbindingen tussen de amateurs. Je krijgt een eigen domeinnaam en vast
   IP adres (of meerdere) waarop je servers kunt draaien die anderen kunnen benaderen.
   Maar het feitelijke zenden doe je dus niet onder de beperkingen van je machtiging, maar onder die van
   WiFi op 6cm. Dat betekent maximaal 1 Watt ERP.

   Voordeel van deze constructie is dat je geen ATOF nodig hebt, zowel voor de access points als voor je
   eigen station. Dit zou anders wel nodig zijn, en dat is duur en lastig (AT geeft geen ATOF voor 6cm).

 5. PDØMV
  PDØMV zegt:

  Wifi mag niet volgens mij niet meer dan 100mW EIRP bedragen, als ik me niet vergis. dus uitgestraald vermogen tegenover een isotron antenne. zelfs al gebruik je een richt antenne met zoveel dBi mag het uitgestraalde vermogen niet meer zijn dan 100mW EIRP dat is wat ik wel eens ergens heb gelezen. opzich wel gek want je gebruikt natuurlijk een richt antenne om zo min mogelijk zend vermogen erin te pompen en er meer vermogen uit te halen 1 richting op. uiteraard ben ik op de hoogte van de gevaren aangezien het natuurlijk om GHz’en gaan.
  maar ik ga uit van het wiel dat al is uitgevonden 😀 of de informatie klopt laat ik even in het midden.

  • Piet
   Piet zegt:

   Wifi gebruik je op meer dan een band Mark.
   Op 2.4GHz is het vermogen beperkt tot 100mW, op 5 GHz is het vermogen (vergunningsvrij) max 1W.

   • PDØMV
    PDØMV zegt:

    het ging alleen om 2,4 Ghz expliciet wifi voor consumenten, ik ben mijn info ooit tegengekomen op internet aangezien ik een paar weken ervoor een wifi yagi had aangeschaft met 18dBi vandaar , en omdat ik het al eens heb horen zeggen ging ik er van uit dat het klopte, maar goed als iemand over de juiste informatie beschikt zou het heel fijn zijn als het gedeelt wordt dan si het voor eens en altijd duidelijk, mits er wijzigingen plaats vinden.

    Fijn weekend verder 😀

    • Rob
     Rob zegt:

     Ik snap het niet, ik had geschreven:

     Maar het feitelijke zenden doe je dus niet onder de beperkingen van je machtiging, maar onder die van
     WiFi op 6cm. Dat betekent maximaal 1 Watt ERP.

     En dan kom jij terug met een verhaal over 100mW en dan ga je later zeggen dat het alleen om 2.4 GHz
     gaat, maar er staat duidelijk 6cm. We hebben helemaal geen 13cm HAMNET toegangen tot nu toe,
     die band is toch veel te druk om iets op te kunnen doen en bovendien mag je daar met je zendmachtiging
     (een F machtiging dan) helemaal NIKS. (zenden in de WiFi band mag al een paar jaar niet meer m.u.v.
     uplink naar een satelliet)

     Op 6cm heb je dan tenminste nog de keuze om volgens de WiFi regels (1W ERP) te werken of volgens
     de zendamateur regels: 100W output, maar dan wel een ATOF nodig voor de access node (en eigenlijk
     ook voor iedere gebruiker) die je niet krijgt op dit moment en als je die zou krijgen hardstikke duur is.

 6. Rob
  Rob zegt:

  “Wifi mag niet volgens mij niet meer dan 100mW EIRP bedragen”…

  Maar volgens AT is het 1 Watt EIRP (op 6cm). Dus wie moeten we nou geloven, AT of PD0MV?
  Ik houd het voorlopig even op AT, tot blijkt dat PD0MV toch de autoriteit is op dit gebied.

  • PDØMV
   PDØMV zegt:

   Ik heb het van horen zeggen hoor heren, dus mij hoef je niet gelijk te promoveren tot expert 😀 , wat ik beschreef ging expliciet om de wifi band 2,4Ghz voor consumenten en tuurlijk weet ik dat wifi op meerderen banden toepasbaar is. ik zette ook niet voor niets bij “of het klopt laten we in het midden”
   Ik heb het zelf ook is opgezocht na aanschaf van 2,4GHz Wifi Yagi met 18dBi toen stuite ik ergens op internet precies op het zelfde als wat ik heb horen zeggen door iemand vandaar , en ook dit was expliciet op wifi wat gebruikt wordt door consumenten, want als F mag je op de amateur band 2,4 GHz 400 watt maken als ik me niet vergis.

   Dus excuses als het gene wat ik gehoord heb niet klopt, ik zou graag de juiste informatie willen weten want dan is het voorzover voor mij als voor alle die hier posten weer duidelijk.

  • Hamnieuws
   Hamnieuws zegt:

   Na het behalen van een Full-machtiging. Dus maak 2 dagen tijd vrij om 300 examenvragen te leren en je bent er bijna…

  • Rob
   Rob zegt:

   Vroeger was Skype een peer-to-peer protocol en zou je inderdaad met Skype via HAMNET amateur tv
   hebben kunnen doen. De situatie zou dan vergelijkbaar zijn met EchoLink over HAMNET: je zou wel
   afhankelijk zijn van de authenticatieservers op internet om een verbinding te kunnen maken, maar je
   eigenlijke verbinding zou dan amateur tv kunnen zijn.

   Echter sinds Skype in handen van Microsoft is, is het helemaal verprutst^H^H^H^H^H^Hbouwd en nu
   werkt dat niet meer zo. Je maakt nu alleen nog verbinding met Microsoft Skype servers die je beeld
   doorgeven als een repeater. En die niet op HAMNET zitten.

   Wel zijn er natuurlijk nog andere protocollen en programma’s waarmee het wel kan, dwz beelden
   streamen via het amateurnetwerk. Amateur televisie is een van de mogelijkheden van het neuwe HAMNET
   (met het oude packet netwerk ging dat niet omdat het daarvoor veel te langzaam was).
   In IJsselstein staan er bijvoorbeeld spullen waarmee het beeld van PI6ATV gestreamed kan worden,
   maar men is nog bezig het aansluiten en configureren daarvan zodat het voor iedereen beschikbaar is.

 7. PDØMV
  PDØMV zegt:

  ik ben bezig met F examen training vanavond weer even peentjes zweten 🙂 maar ik hou vol , de aanhouder wint. en aangezien F de 60m erbij schijnt te krijgen en 4m en 600m al erbij gekregen hebben, kan ik me wel voorstellen dat er N amateurs zijn die zeggen van goh grappig 3 bandjes waar geen examen voor afgelegd is en zonder er iets voor te hoeven doen toch als cadeautje erbij krijgen. Maar goed ik persoonlijk gun het de F amateurs van harte, ik hoop zo spoedig mogelijk als mogelijk is mezelf tot F amateur temogen promoveren uiteraard met goed gevolg van staats examen. maar goed het is even door ploeteren, maar de meeste dingen gaan al als een speer, alleen bepaalde berekeningen bij bepaalde vragen omtrent filters en spoelen, die gaan nog wat minder maar daar gaan we mee oefenen zodat die ook goed gaan :D.

 8. PA3opa
  PA3opa zegt:

  pd0mv,ik heb geen examen gedaan in bandjes ,sommige hebben nog nooit van regio,s gehoord laat staan van een bandplan kijk maar op 7.077 met dat jt 65

Reacties zijn gesloten.