Hoe de VRZA werkt aan de ‘Novice herijking’

Tijdens de VRZA medewerkersdag die gisteren in Almere gehouden werd heeft Ron (PB0ANL) een presentatie gegeven over de status van het herijken van het Novice pakket. Vanuit Agentschap Telecom is aan de verenigingen gevraagd om het pakket voor N-amateurs in zijn geheel te herijken en een compleet pakket voor te stellen waarvan de leden vinden dat het recht doet aan de mogelijkheden die N-amateurs zouden moeten hebben. Het pakket moet breed gedragen worden binnen de amateur gemeenschap, zowel door Full als Novice amateurs, en leiden tot een pakket dat de komende 5 tot 10 jaar gebruikt zou moeten worden.

De VRZA wil eind deze week een werkgroep samengesteld hebben die bovenstaande moet gaan voorbereiden. Het doel is om tijdens de Algemene Leden Vergadering die op 8 april a.s. gehouden word in Hilversum de samenstelling te presenteren aan de leden en hen om een mandaat te vragen. Dit moet leiden dat er voor 1 juni 2017 twee uitgewerkte voorstellen liggen die voor 1 juli met de VERON afgestemd gaat worden. Een maand later moet er een definitieve versie liggen, die op 25 oktober 2017 ingebracht kan worden tijdens het Amateur Overleg tussen de verenigingen en Agentschap Telecom.

Alle leden van de VRZA mogen tijdens de ALV meepraten over de koers van de vereniging, waaronder de herijking voor Novice amateurs. De vereniging is op zoek naar leden om zitting te nemen in de werkgroep die de pakketten moet gaan samenstellen en heeft inmiddels op haar website een oproep geplaatst.

95 antwoorden
 1. fred
  fred zegt:

  hoop dat er voor de novice een uitbreiding komt, het uit de hoofd leren van formules e.d. is niet meer van deze tijd,en voor vele een probleem ondanks de liefde voor de hobby

  • Ed
   Ed zegt:

   Natuurlijk mag je hopen op uitbreiding, maar het moet ook reëel blijven. Daarmee bedoel ik, dat de voorstellen van de nieuwe commissie niet alleen in Nederland, maar ook internationaal op goedkeuring moeten kunnen rekenen. Voorwaar geen gemakkelijke opgave.

   En het aantal “formules” dat je uit je hoofd moet weten is echt niet heel groot hoor.

   Maar nu je toch al een reactie hebt gegeven: Heb je concrete en gemotiveerde wensen?
   Dat kan de discussie de nuttige kant op helpen.

  • Rob
   Rob zegt:

   Ik hoop dat er aan de novice machtiging niks meer veranderd wordt en dat men gaat kijken naar
   manieren om meer novices naar full door te laten stromen.

  • Hans
   Hans zegt:

   Meer willen zonder de F te halen gaat zeker niet gebeuren!Het doel van de hobby is experimenteren met radio electronica en daar heb je een gedegen technische kennis voor nodig!Als je dat niet begrijpt is deze hobby gewoon niet geschikt voor je.

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Herijken houdt in dat gekeken wordt of de huidige mogelijkheden van de Novice amateur nog wel van deze tijd zijn. De aanleiding is eigenlijk te zoeken in verschillende ALV en VR voorstellen die bij de verenigingen zijn binnengekomen en door de leden aangenomen zijn inzake enkele uitbreidingen voor N-amateurs (40-meter, 23cm).

   Herijken hoeft niet perse in te houden dat er banden bijkomen of er met meer vermogen gewerkt kan worden. Het zou ook zomaar kunnen dat er een middeling plaats zal vinden met mogelijkheden in omliggende (grote) Europese landen. En dan kunnen het opeens minder of andere banden worden.

 2. Bé de Winter
  Bé de Winter zegt:

  Goed studeren en dan kan iedereen het examen voor F-Amateur halen….. gaat net als met je rijbewijs: met een B mag je nu eenmaal geen vrachtwagen besturen, ook dat moeten we zo houden!!

  • Azijnzeikerdt
   Azijnzeikerdt zegt:

   Ach krijgen we weer de vergelijking met het rijbewijs…..

   Met een B-rijbewijs mag ik met een auto van een bepaalde categorie op alle auto- en snelwegen rijden. Wil ik in een vrachtwagen rijden, dan moet ik een ander rijbewijs halen.

   Als novice mag je, met bepaalde apparatuur, wel op A1 en de A2, maar niet op de A4 en de N32 en op de A13 mag je alleen de linker rijbaan gebruiken. Ik kan dat nog steeds niet begrijpen.

   Let op: de crux zit ‘m in “bepaalde apparatuur”.

   • ruud
    ruud zegt:

    Deze vergelijking kennen we van je, oude tekst zeg maar. Maar waar ik nu zo benieuwd naar ben, hoe moet het wel, en waarom?

 3. Eline
  Eline zegt:

  Ambtelijke molens… zucht, dit gaat weer een eeuwigheid duren. Gewoon de Novice ook op de hele 40 meter band (wel met 25 Watt) zodat er daar voor hun ook nog wat te werken valt. Sinds de 40 meter uitgebreid is, is het tussen 7.050 en 7.1 MHz grotendeels digitaal geworden (mede omdat het bandplan voor regio 2 dit voorstelt, en wij daar ook graag verbindingen mee maken). En de Novice kan door de beperking op 40 amper meedoen met ssb en cw contesten. Ik ben wel voor een verschil tussen N en F, vooral in vermogen, maar de verschillen die er nu zijn, raken kant nog wal. (en dan maar te zwijgen over verschillen binnen Europa)

  • ed
   ed zegt:

   Het is maar net vanuit welke invalshoek je naar de verschillen kijkt. Als je dat vanuit het historisch perspectief doet, is het begrijpeijk dat de N-ers alleen maar stukjes van de diverse banden ter beschikking hebben gekregen. Eerst de 6 D-kanaaltjes, toen heel 2 en 70. Later stukjes HF erbij, allemaal als teasers om de instappers toch naar Full te krijgen.
   Ik denk dat dit de enige verklaring is, waarom we wat voor N hebben opengesteld.

   Als je het benadert vanuit de nu ontstane situatie (stukjes van een HF-band wel, andere stukjes weer niet) dan ontkom je niet aan een gevoel van onlogica.

   De vraag is nu, wat moet er dan in de (nabije??) toekomst gaan gebeuren. Gaan we de verschillen tussen F en N verkleinen of juist handhaven, en met welke beweegredenen. Als je de verschillen wilt verkleinen, tot hoe ver wil je gaan? Het is op dit moment onhaalbaar om N-ers dezelfde rechten te geven als de F-ers, gewoon al omdat je er internationaal niet mee wegkomt.

   Het lijkt er dus op, dat als de N-ers meer willen, zonder F te halen, ze met hele goede argumenten moeten komen voor elk stukje wat ze erbij willen bevechten, of dat nu spectrum of vermogen of wat dan ook is.
   Daarbij is “F is te moeilijk” een hele slechte, en daar moeten we ons verre van houden. Daarmee vestig je alleen maar de aandacht op een eventueel lager niveau. Dan komt direct het tegenargument dat als je de drempel verlaagt, er ongewenste substanties overheen spoelen.

   Ik doe een paar voorzetjes:
   Stukjes spectrum die het mogelijk maken om ook verbindingen te maken met andere Regions;
   Vermogen +6dB, want er zijn geen 25 Watt setjes te koop;

   Gegeven: Op korte termijn kan en zal er geen volledige nivellering tussem N en F plaatsvinden gewoon vanwege de eerder genoemde internationale afspraken.

   Ik wens de werkgroep veel wijsheid, inzicht, fijngevoeligheid en besluitvaardigheid toe.

   • Cees
    Cees zegt:

    En hoe erg zou dat zijn als iedereen voor N zou gaan? Meer activiteit op de banden! Hoor jij tijdens een verbinding of die is met een F of N amateur?

  • Remi Boltze
   Remi Boltze zegt:

   nee, alleen 23cm en een stukje 80Mtr. 23cm omdat ook voor N ATV bereikbaar moet zijn.

   80Mtr om het verschil in eigenschappen tussen 40 en 80..

   Al het overige is in mijn optiek niet te onderbouwen. Althans niet in de aankomende 5-10jaar.

   Was getekend, een Novice..

   • Cees
    Cees zegt:

    Waarom niet ook de hogere frequenties dan 23 cm? Hartstikke leuk om te experimenteren op hogere frequenties met (goedkope) moduultjes!

 4. Ruud
  Ruud zegt:

  Ik ben het geheel met Eline eens, sterker nog als er nu een herijking plaats zou vinden waarbij het resultaat is dat de mogelijkheden en voorwaarden zoals die nu zijn blijven, zou ik dat niet eens zo erg vinden. reden voor mij om niet naar full te gaan; ik ben tevreden met wat ik nu mag en kan. Ik begrijp alleen niet waarom we wel een stukje 20m hebben gekregen en geen stukje 40 met het cw segment erin. Niet dat ik dat persé moet en wil, maar begrijp de reden en achterliggende gedachte niet.

  • Randy
   Randy zegt:

   Dat is prima uit te leggen Ruud. Eerder liep de 40-meter band van 7000-7100 kHz voor Full amateurs. Op 29 maart 2009 is deze met 100 kHz uitgebreid omdat omroepstations vertrokken zijn. Al op 29 december 2006 kregen Novices toegang tot de korte golf.

   Sindsdien zijn bandplannen aangepast aan de bredere 40-meter band. Het goede nieuws: Digimode zit tussen 7040 en 7060 kHz (JT65 op 7076 USB) dus Novice amateurs kunnen sindsdien ook in digimode uitkomen, hetgeen hiervoor niet het geval was.

 5. Dick Vos
  Dick Vos zegt:

  Novice is achterhaald. Was vroeger bedoelt als instap om mensen warm te maken voor de hobby. Ze zouden een nieuwe novice moeten maken voor b.v. de 70cm met een examen operating practise, Basis radio techniek (Golflengte etc…) antenne techniek…. spanning/volt/stroom SWR. Alfa bravo charlie…. etc… Lage instap. Er bouwt toch bijna niemand zelf meer. Alle huidige Novice machtigingen gelijk trekken met full license. Zit bijna toch geen verschil meer tussen.

  • Ed Koedijk
   Ed Koedijk zegt:

   Ik was ook novice en heb een jaar moeten blokken voor me F. En dan nu ineens alles gelijk trekken. Nou dank je. Wat uitbreiding ok. En wil je meer, op voor je F.

   • Cees
    Cees zegt:

    Dat je zelf iets hebt moeten doen is natuurlijk geen argument om het dan tot in de eeuwigheid zo te houden. Dan zouden alle F amateurs ook CW moeten gaan doen want dat was immers eerst ook de eis om op de HF banden te mogen. Wat dat betreft ziet Dick het denk ik goed: gelijktrekken op het lagere niveau zorgt er voor dat er meer zendamateurs komen. Of liever blijven beschermen en straks alleen QRM op de banden horen?

    • Azijnzeikerdt
     Azijnzeikerdt zegt:

     Vrouwen hadden vroeger geen stemrecht en een zes-daagse werkweek was heel gewoon. Echt schandalig dat regels aan de tijd aangepast worden 🙂

  • Dick Vos
   Dick Vos zegt:

   Als er steeds maar uitgebreid wordt op Novice… wat is dan straks nog het verschil tussen novice en full? het hele Novice is dan ook zijn doel voorbij. Ik ben voorstander van een Novice Amateur die mag uitkomen om enthousiast te worden op b.v. 70cm… En door moet leren als hij meer wil. Net als vroeger de 6 2 meter kanaaltjes. Je kunt dan moeilijk de huidige novice amateurs hier op terug zetten.

   • Cees
    Cees zegt:

    Gewoon, de eisen voor F verlagen. Iemand die met een gekochte set verbindingen wilt maken kan dat dan doen, als men dan toch meer wilt weten, zelfbouw doen en/of specialiseren in een HAM aspect gebeurt dat toch wel.

    • PH4X
     PH4X zegt:

     Want iemand met een Novice licentie, Jappenbak en blisterantenne kan nu geen verbindingen maken?

     • Cees
      Cees zegt:

      Die kan prima verbindingen maken! Net zoals amateurs met een Full licentie, Jappenbak en blisterantenne dat kan. Dus waarom verschil in bevoegdheden? De tijd dat met plate en tune een zender moest worden afgeregeld is er niet meer. Technische ontwikkelingen zijn doorgegaan (digitale technieken, DSP etc) terwijl degenen die ooit een F licensie haalden in het buizen tijdperk ongetwijfeld er minder van weten dan degenen die recentelijk voor een N licentie slaagden. Dus een technisch kennis niveau lijkt me niet een echt goed argument.

  • Dick Vos
   Dick Vos zegt:

   Ze blijven toch maar banden weggeven aan PD ers… wij mochten met PD alleen op de 2 meter band uitkomen. Wat is nu nog het verschil? Ik zou het niet meer weten?

  • Dick Vos
   Dick Vos zegt:

   Maar de kern van mijn opmerking vervaagd nu…. het ging mij er om dat er weer een novice komt met de nodige beperkingen (b.v. alleen de 70cm) en een lagere instap. Dit komt de hobby ten goede. De huidige PDers kunnen dan hun F gaan halen als ze meer willen. Anders blijven ze op hetzelfde niveau maar dit is niet waar het om gaat. Een lagere instap met b.v. alleen de 70cm oid, zodat de hobby wat meer aanwas krijgt.

  • Frank van der Pol
   Frank van der Pol zegt:

   Ik heb net mijn N examen gedaan en persoonlijk zou mijn reactie op een lagere instap zijn: “Een *nog* lagere instap??”
   Ik zou eerder opteren voor een *andere*, veel meer op de praktijk gerichte instap. In het huidige N examen (maar feitelijk ook het F examen) zit maar bar weinig kennis die te maken heeft met de praktijk van alledag.
   De huidige examens zijn vergelijkbaar met een rijexamen waarin je kennis getoetst wordt over de werking van de benzinemotor in plaats van toetsing de verkeersregels en de rijvaardigheid.
   In heb na dat N examen niet echt het idee dat ik -om de vergelijking door te trekken- “veilig de weg op kan”.

   • Nico
    Nico zegt:

    Frank dat is precies wat er aan de huidige examen mankeert, ieder met een MBO electrotech niek kan die sommetjes met 2 vingers in de neus uitrekenen, maar hoe je een transciever op een antenne aansluit met de juiste kabel dat het dan ook veilig en zonder de boel te verstoren daar is geen aandacht voor.

  • Randy
   Randy zegt:

   Dat ‘Nieuwe Novice examen’ bestaat in de vorm van een Foundation examen. Landen als Engeland en de Verenigde Staten hebben deze ingevoerd. Er bestaat zelfs een Syllabus met exameneisen. Zie daarvoor: http://www.erodocdb.dk/Docs/doc98/official/pdf/ECCRep089.pdf.
   Binnen de VERON is er twee jaar geleden een voorstel geweest om bij AT aan te kaarten de mogelijkheden voor een Foundation licentie te onderzoeken. Leden hebben deze in (ruime) meerderheid afgeschoten. Zie voorstel 5 op: https://www.hamnieuws.nl/verslag-veron-alv-2015/

   • ph0dv
    ph0dv zegt:

    Het Foundation examen is een mooi voorstel. Ik ben bang dat we de boot missen als we de hobby niet een nieuwe boost geven. Jammer dat dit is afgeschoten. De meeste amateurs denken in hun eigen straatje,… dat zij er meer voor hebben moeten doen. Een stemming is dus altijd gekleurd. Je kunt de huidige novice gemachtigde ook met een periode van b.v. 4 jaar laten doorstromen naar een Full license en een nieuw examen voor de nieuwe instroom gericht op “practical operation” en de minimaal benodigde technische kennis. Deze kunnen dan met een beperkt pakket aan de slag. Het probleem ligt hem bij de Full License Amateurs die in meerderheid niet accoord gaat met het upgraden van de huidige Novice (Dat is mijn schatting). Willen we de hobby weer meer leven in gaan blazen dan moeten we over de horizon denken. Ik zal wel e.e.a. over me heen krijgen wat betreft de upgrade huidige novice naar full maar een paar bandjes er bij knutselen klinkt niet echt als een solide plan voor de lange termijn. Laten we er voor zorgen dat het geen uitstervende hobby is.

    • Randy
     Randy zegt:

     De huidige Novices na een paar jaar automatisch F geven kan en mag nooit een optie zijn. De examen eisen zijn internationaal in een syllabus vastgelegd. Als je besluit om N automatisch F te laten worden dan heeft F (HAREC) internationaal geen waarde meer en heeft het verregaande gevolgen voor gastgebruik in het buitenland. Dat nog los dat hogere vermogens en frequenties andere kennis vereisen. Voor je eigen veiligheid en die van je omgeving.

     Overigens lees ik hier voldoende F-amateurs die het ermee eens zijn dat de mogelijkheden voor Novices uit te breiden. Ikzelf ben er ook een van. Bijvoorbeeld:
     – Herijken van de 40-meter band, nadat deze band in 2009 vergroot is voor alle zendamateurs. Daarnaast heb ik nooit begrepen waarom iemand wel ’technisch bekwaam’ is om op 7099 kHz uit te zenden, maar niet op 7101 kHz. Ook om die reden mag de bandgrens op de 20-meter band weggehaald worden;
     – Geef Novice eventueel toegang tot de 23cm band om onder andere ATV te bedrijven, maar combineer het dan met een verbod op analoge ATV uitzendingen in AM op de 70cm band voor *alle* zendamateurs. Dit door een bandbreedtebeperking in te stellen van 2,5 MHz. Vernieuwende DVB-experimenten kunnen daardoor nog wel, een Bergschenhoekje doen in je buurt en het verstoren van ISM hoort daarmee (grotendeels) tot het verleden;
     – Van mij mag de Novice amateur ook toegang krijgen tot de 80-meterband, zodat ze ’s avonds ook nog HF-verbindingen kunnen maken wanneer de MUF te laag is.

     De eerste twee punten zijn eigenlijk al in meerderheid aangenomen door de VERON-leden. Dat betreft >50% van de zendamateurs en is daarmee representatief genoeg te noemen wanneer het gaat om acceptatie door Full amateurs. De WARC banden blijven exclusief voor Full amateurs beschikbaar. De 160-meter band wordt niet vrijgegeven voor Novice door de beperkte kennis over EMC/EMF en dus het gebrek aan zelfredzaamheid. Ervaring (ook in jaren) kan hier een positieve invloed op hebben, maar externe factoren zijn niet altijd door ZA’s beïnvloedbaar. De kans op RFI op deze band is nu eenmaal groot, de beschikbare ruimte te klein. Mogelijk komt de 160-meter wereldwijd beschikbaar tussen 1800-2000 kHz (alsook de 6-meter band tussen 50-54 MHz), afhankelijk van de uitkomsten van WRC eind 2019. Dan hebben we nog de 15-meter band. Veel zendamateurs vinden dat “5-9” roepen in een draadje tijdens contesten gelijk staat aan ‘experimenteel radio onderzoek’. Ik ben in een goede bui. Geef Novice ook maar toegang tot 15, als 80 erbij komt. Dan hebben ze alle primaire HF-banden. Een voorstel tot totaalverbod van contesten op de HF zal ik maar niet doen 🙂

     Het probleem in bovenstaande zijn de banden waar zendamateurs een secundaire status hebben. Dit geldt voor de 23cm band (en het bovenste stukje 70cm maar deze issecundair geworden nadat ZA’s toegang hadden). Er zal dus overeenstemming bereikt moeten worden met de primaire gebruiker. In casu Defensie. Zij hebben al eerder aangegeven (60-meter, 4-meter) geen bezwaar te hebben met medegebruik door Full-zendamateurs. Nu hier wat jaren ervaring mee opgedaan is kan dit mogelijk uitgebreid worden.

     Met betrekking tot aantallen: kwaliteit boven kwantiteit. Al ben ik van mening dat het aantal _actieve_ zendamateurs aan het toenemen is, ook al neemt het aantal in absolute waarden af. Maar dat betreft voornamelijk de groep niet actieve zendamateurs die omwille van de vergoedingen de registratie (tijdelijk) doorgehaald heeft. Het aantal actieve zendamateurs neemt eigenlijk al jaren toe.

 6. ph0dv
  ph0dv zegt:

  De verenigingen moeten goed nadenken wat ze met een Novice machtiging willen bereiken. Wat is het doel van een Novice machtiging. Kijk ook naar het nieuwe publiek. Electronica wordt er zo goed als niet meer gestudeerd in deze tijd. Wij gingen naar de MTS of naar Rens en Rens en deden ons zendamateur examen er bij. Zorg er voor dat er weer een echte Novice machtiging komt. B.v. alleen de 70cm voor de Novice en op het examen operating practice, Het spellings alfabet, Antenne techniek, SWR, Spanning en Stroom. Vermogen… Alles wat je echt nodig hebt om uit te kunnen komen. En breid deze machtiging niet meer uit. De huidige PDers kun je full license maken of laten zoals het nu is. Het verschil is toch niet meer zo groot tussen een Novice en een F. – Ik vrees dat zendamateurisme anders uiteindelijk een uitstervende hobby is. Probeer op een verjaardag maar eens uit te leggen wat voor hobby je hebt. Een frisse wind en nieuwe aanwas zou goed zijn.

 7. Henk
  Henk zegt:

  Ik ben het met iedereen eens
  maar wat nu hier zeuren we altijd over de novice en hebben het over 6 kanalen die er waren.
  simpel die tijd ken ik niet ik heb geleerd voor wat een novice nu heeft 70, 2, 10, 20, 40 en ik ben er blij mee.
  Van mij mag het altijd meer worden zo als er vele B en C ook meer hebben gekregen!
  nu wil ik niet zeggen maak het hier gelijk zo als in belgie dat je er een ON3 bij moet maken maar een ON3 met zijn basis kan op veel banden uitkomen met 50 wat alleen in eigen land.
  Maar wat mij het meest verbaast is N en F hebben de zelfde hobby, dat ik als N regelmatig F help om dat zij er niet uit komen.
  Voel ik mij zelf op dat moment beter dan de F nee, om dat het anders om net zo gaat.
  Wat ik ook raar vind is dat ik veel F mensen ken die er niets op tegen hebben dat de N er wat bij zou krijgen
  Ik ben heel blij met mijn N en ik wil graag F maar na 3x een herseninfarct lukt het leren niet echt meer, dus sorry dat ik er wel wat gratis bij wil hebben en sorry voor eventuele fouten in de regelopbouw en of taal fouten.
  Maar zolang ik het het nog zelf kan tikken ook al kost het mij veel tijd om een berichtje te schrijven blijf ik trots
  op alles, wat ik nu even vergeten bent komt later misschien wel weer in mij op, dus mijn zend vrienden
  hier zouden ze het systeem van Oostenrijk moeten invoeren of je gaat voor de N of de F maar naar 5 jaar krijgt de N alsnog zijn F.

  Ik wens iedereen een goede DX en of luister plezier

  • PH4X
   PH4X zegt:

   De oude C-machtigingen hebben er wat bij gekregen omdat de CW-eis is komen te vervallen. Uitsluitend om die reden heeft Novice ook toegang kunnen krijgen tot de HF-banden. Kijkend naar technische kennis waren A, B en C gelijk. Het huidige F-examen. Het verschil zat hem enkel in de CW-proef. A was 12 woorden per minuut en B slaperig langzaam per minuut. De oude A, B en C-machtigingen vergelijken met de toenmalige D-machtiging gaat dus niet op. De toenmalige D-machtiging vergelijken met de huidige Novice trouwens ook niet. Her eerste D-examen uit 1975 wel eens bekeken? Hij staat op Hamnieuws. Zoek hem maar eens op. Een lachertje.

 8. Gerjan Wessels
  Gerjan Wessels zegt:

  De N een paar extra rechten erbij geven, zodat deze goed “uit de voeten kunnen”, maar niet vrijbaan geven.

  Ik wil ook wel een directeursfunctie, maar daar heb ik de capaciteiten niet voor, dus blijf ik lekker monteurtje..

  Zo geldt dat ook voor de F, als je dat zou willen, dan moet je er energie in steken. En ligt het niet in jouw (educatieve) vermogen, dan is t niet anders.

  • Cees
   Cees zegt:

   Jezelf niet naar beneden halen Gerjan. Met N mag je op 40 mtr maar niet de gehele band. Zie maar eens uit te leggen waarom je meer technische kennis zou moeten hebben om het andere deel van de 40 mtr band te mogen gebruiken.

 9. pa0f
  pa0f zegt:

  Wat is we aan de hand ,ken ergens wat lezen wat het voorstel is of heb ik iets gemist
  Ik dat eerst alle leden moeten ingelicht wat en hoe,anders is gedaan met mij lidmaatschapen !!

  • Ed
   Ed zegt:

   Tot ziens op de ALV in april, zou ik zeggen. Dáár kun je direct inspreken.

  • Ed
   Ed zegt:

   Natuurlijk wil iedereen méér. Maar een uitbreiding zul je moeten be-argumenteren. Als het alleen maar het rupsje-nooit-genoeg-syndroom is, maak je weinig kans. Dus kom met steekhoudende argumenten, dat maakt de discussie sterker.

   • Azijnzeikerdt
    Azijnzeikerdt zegt:

    Over dat rupsje-nooitgenoeg lees ik wel meer.

    F-amateurs hebben de afgelopen jaren volop gebedeld om uitbreiding van banden zoals 70 Mhz. erbij, 5 Mhz. erbij. Of repeaterbeleid moest aangepast worden, want tegenwoordig moeten er in elk dorp minstens drie verschillende repeaters staan en toen was er gedoe met de zogenaamde landelijke repeaters en moest er weer van alles qua beleid en regelgeving veranderen. Het rupsje-nooitgenoeg huilde, schreeuwde en krijste en kreeg keer op keer haar zin. Beleid en regels werden elke keer aangepast zodat er nu op de ene straathoek een DMR-repeater kan komen, op de andere straathoek een D-star repeater, in de ene helft van de straat komt een Fusion-repeater en de andere helft wordt gedekt door een ouderwetse 2M repeater.

    De landelijke repeaters doen het nu ook goed. Maar tussen het boeren en scheten laten door wordt er weliswaar erg veel gepraat, maar er zijn zelden zinnige gesprekken te horen. Op 70 Mhz. gebeurt bijna niets, heel veel analoge 70 cm. en 2M repeaters worden nauwelijks nog gebruikt, DMR-repeaters worden uitgeschakeld wegens gebrek aan deelnemers, D-star idem.

    En maar klagen over die N-amateurs die te veel willen en vragen 🙂

    Het heeft weinig zin om achterom te blijven kijken. Vroeger was alles anders (en beter?). Wil je dat deze hobby blijft bestaan (en waarom zou je dat eigenlijk willen?) dan moet de drempel om in te stappen laag zijn. Het is immers erg simpel om niet geheel legaal met grote vermogens op verschillende banden deze hobby ook uit te oefenen, waarbij de pakkans gering is.

    Waarom zou je dan nog heel veel moeite doen om een licentie te halen?

    • Ed
     Ed zegt:

     Je hoort mij niet klagen dat N-amateurs te veel willen. Ik stel alleen dat er in deze discussie betere argumenten gewisseld moeten worden, dan dat rupsje-nooit-genoeg syndroom. En wel om de reden, dat er voorlopig geen internationaal draagvlak zal worden gevonden voor nivellering van de eisen. Ik hoop dus, mede in verband met die startende werkgroep, dat de discussie in den lande met argumenten weet te onderbouwen hoe het de komende jaren moet. Jaloezie blijft daarbij van beide kanten een argument waar je moeilijk een beleid op kunt bouwen.

 10. Johan
  Johan zegt:

  Het zou minimaal zo moeten blijven voor N. Anders heb ik apparatuur en antennes voor nop aangeschaft. Mag het ietsje meer zijn voor de N? Bij de F is er de laatste jaren ook veel bijgeplust zonder een aanvullend examen, b.v. 70 MHz en 5 MHz. Deels 80m b.v. een nachtband, voor nieuwe experimenten. 40m het onderste deel er bij, om te kunnen experimenteren op een nachtband met psk en cw. Ik wens de verenigingen veel wijsheid toe met de herijking. Het is wel een voorstel waar iedereen de komende tien jaar mee moet kunnen leven , F en N.

 11. Dennis
  Dennis zegt:

  Jammer dat er zo gedacht word door de f amateurs. Geef novice iets meer op de 40 meter band en 23cm band. Klaar. Ik zou graag zien dat we in heel Europa mogen uitzenden. Zo als ze in de politiek zeggen Europa 1. Alleen jammer dat het niet geld voor zendamateurs. Kwa vermogen 25watt is zat. Die 59 krijg ik ook met 5watt. Dus.meer hoef ik niet. Jammer dat er niet gekocht Word over consument. Die krijgen veel meer. Daar hoeven helemaal niks voor te doen. Lpd, pmr,Wi-Fi.
  Succes met de werkgroep.

  • Ruud
   Ruud zegt:

   Ik heb mij aangemeld, snap alleen niet waarom er een gemengde werkgroep moet zijn, terwijl hier niet om gevraagd word. Gevaar op een discussie van vroeger moesten we dit en nu krijgen ze dat, is dan volgens mij groot.

   • Ruud
    Ruud zegt:

    Het nut van die gemengde werkgroep (waarvan het nog de vraag is of die er in gemengde vorm komt!!) is, dat er in die werkgroep direct met alle geluiden uit “alle lagen van de amateurbevolking” rekening gehouden kan worden. Dat was de wens van de aanwezige medewerkers. (Mijn voorstel) Juist voor meer draagvlak voor de resultaten van de werkgroep.
    De door jou bedoelde jaloezie-argumenten leven nu eenmaal bij een deel van die bevolking (sommige f-ers).
    Op de komende ALV (hoge opkomst verwacht????) zal duidelijk worden wie er in de werkgroep gaan zitten en welke speelruimte ze gegund wordt door de ALV.
    Ik zie je daar?

    • Ruud
     Ruud zegt:

     Aanstaande vrijdag avond is het de bedoeling om zoveel mogelijk leden te mobiliseren zodat we met een aardige groep naar de Witte Bergen af kunnen reizen.

  • Ed
   Ed zegt:

   Zie het nawoord van het HB van de Veron bij de door jou gegeven link. Niet alle wensen kunnen klakkeloos ingewilligd worden. Als je je nu even inleest in de vraagstelling van dit moment, zul je zien dat er snelheid gewenst is in het nu voorgestelde besluitvormingstraject.

 12. Jeroen
  Jeroen zegt:

  N gelicenseerden, gewoon even doorleren, natuurlijk zijn er uitzonderingen door ziekte etc maar 90% van de N gelicenseerden heeft de capiciteit, dat weet ik zeker. Je moet er alleen wat voor doen. Tja… En voor degene die aan kunnen tonen dat het leer-vermogen er niet (meer) is een algemeen pardon. Het resultaat is toch prachtig: uitkomen op alle HF banden (eindelijk op 80 weer in je moerstaal praten) geen 25W beperking meer etc… man doe er wat voor!

 13. PD1ASH
  PD1ASH zegt:

  Heeft dat dan bijna 6 maand nodig gehad sinds de laatste brandbrief naar het AT wat er nu in de vrza presentatie staat. Ik had allang een uitkomst verwacht van het AT in tussentijd.

  • Ed
   Ed zegt:

   Het AT heeft nu het balletje bij de verenigingen neergelegd. Dat geeft de verenigingen de kans om te laten zien dat ze op een volwassen manier de zaken kunnen overwegen. Alleen maar méér, méér, méét past daar niet in. De amateurgemeenschap zal met beargumenteerde en breedgedragen voorstellen moeten komen, die bovendien in een internationaal perspectief óók nog acceptabel zijn. Heb jij je al aangemeld?

 14. Erik PH9E
  Erik PH9E zegt:

  Over de inhoud van de examens kun je een flinke boom opzetten, maar eigenlijk heeft dat (helaas) niet zo heel veel zin. Nederlandse N-amateurs zullen in het buitenland alleen maar mogen uitkomen als het Nederlandse N-examen voldoet aan de eisen van de CEPT-aanbevelingen. Hoe achterhaald delen van de stof voor N (en vooral F) ook mogen zijn, de onderwerpen voor een Novice-examen zullen dus echt niet snel veranderen. Internationale molens malen helaas nog langzamer dan de Nederlandse en ook in het buitenland zijn er conservatieve geesten te over.

  Het idee van twee soorten registraties is goed te verkopen, vind ik: een instap met beperkte mogelijkheden en voor de doorgroeiers een “grote” registratie. Wie genoeg heeft aan de instapregistratie, die kan daarmee ook al lekker aan de slag en wie meer wil, die gaat op voor de F.

  De bottleneck zit hem in de grens tussen wat je met N en met F mag. Omdat de N een instapregistratie is, zul je er nooit alles mee mogen (anders hoef je het onderscheid met F überhaupt niet te maken) maar een scheiding zoals nu op 40 m kan niemand fatsoenlijk uitleggen. Het argument dat de techniek op bepaalde banden anders is, lijkt me aanvechtbaar. Beperking van de mogelijkheden van de N moet je daarom alleen verdedigen met het feit dat een N per definitie minder mag dan een F.

  Handhaven van de vermogensgrens op 25 W zou goed passen bij de gedachte dat de N een instapregistratie is. Maar ik snap heel goed dat handhaving lastig is, en de praktijk van dit moment er ook al anders uitziet.

  Wat mij betreft zou de N dan ook de volledige 40 m band mogen krijgen en blijft het maximale vermogen 25 W.

  Overigens ben ik van mening dat herziening en modernisering van de inhoud van opleidingen en examens eigenlijk nog veel belangrijker is, maar daar gaat het nu niet over.

  Ook gaat het niet over hoe dingen vroeger gingen maar hoe ze in de toekomst moeten gaan.

  • XU7AIA (PD0AJW)
   XU7AIA (PD0AJW) zegt:

   In Cambodja kijken ze niet zo krap, daar heb ik op D-machtiging, zonder enig probleem een full HF licentie gekregen. Ik mag op alle HF banden uitkomen met max. 100 watt. Trouwens, VHF en UHF wordt hier niet gebruikt voor amateurdoeleinden.

   • Peter
    Peter zegt:

    Cambodja is niet Nederland. Maar als je tevreden bent, lekker daar blijven. Wist je trouwens dat je in andere delen van het Koninkrijk der Nederlanden, de BES-eilanden, veel minder mag. Daar mogen Novices enkel op VHF en UHF. Zulke voorbeelden worden echter nooit genoemd. Alleen gelegenheidsvoorbeelden waarbij er meer mag.

 15. PD0OYH
  PD0OYH zegt:

  Ben sinds ’86 D/N gelicenseerd en heb nergens last van. Nadat HF werd toegevoegd kon ik op 10 meter alle kanten op. 20 en 40 vind ik persoonlijk niet interessant … want oh that makkelijk is het om de globe te werken. Voor hen die wel graag alles willen snap ik heel goed de irritatie van het net niet alles hebben. 40 is niet compleet zoals voor de F. Wat vermogen betreft moet het wel 25 Watt blijven, wie meer wil moet eerst maar studeren om te begrijpen wat RF vermogen doet in relatie tot gezondheid en de daarbij behorende risico’s, want een S-puntje meer is toch wel ff viermaal meer vermogen.

  Concreet: Harmonisatie/gelijktrekken dus prima, maar kennis van techniek is op zeker niveau wel degelijk noodzakelijk. Dit betreft dus niet kennis van de koopdoos, want we hollen allemaal naar de verkoper en daar is niets mis mee. Ik ook met mijn Hilberling en Yaesu.

  Okay, dit is mijn mening.

  73′ from TX USA.

 16. SDR user.
  SDR user. zegt:

  Ik vrees toch dat verruiming van de novice het niveau op nog meer banden naar beneden gaat halen. Dit zal voor nog meer amateurs rede zijn om te stoppen met de hobby omdat ze er geen deel meer van willen zijn. Dus aan de ene kant meer instroom en aan de andere kant meer uitstroom wat per saldo amper meer amateurs gaat opleveren.
  AT kan net zo goed nu meteen alle banden vrijgeven voor iedereen, want daar zijn we nu stap voor stap toch al naar onderweg.
  Jammer maar naast het al maar toenemende stoorniveau, de antenne restricties is het toelaten van jan en alleman op de banden de doodsteek voor de hobby voor velen.
  Wat hebben we hier van geleerd? Dat als je maar lang genoeg blijft zaniken en zeuren je uiteindelijk je zin krijgt. Je zal zien dat als er straks meer mogelijkheden komen voor N men weer niet tevreden is en weer gaat zeuren om het volgende, net zo lang tot N en F samengevoegd worden. Ergens moeite voor doen past niet meer in de mentaliteit van velen heden ten dage, maar zeuren en klagen des te meer. Zo gaat dat in dit land, daar zullen we mee moeten leren leven.

  • Dennis
   Dennis zegt:

   SDR. Dus jij zegt dat N amateurs het niveau op de banden naar beneden halen. Ik heb nog nooit gehoord over een klacht op de banden als ik aan het uitzenden bent. Dat zegt iemand die zijn eigen naam niet durft neer te zetten. Jij bent echt een held op sokken.

   Zou top zijn als alle.F amateurs stopen als er nog meer N amateurs bij komen.
   Geen discussie meer hahaha

   Jij laat nu echt het niveau zien van een f amateurs.
   Als ik jou was.zou ik bellen met AT. En zeggen verbot op N amateurs. Dan kan jij lekker uitzenden. En dan gaat het niveau weer om hoog.
   Wat een gek.

   • Ed
    Ed zegt:

    Zo er al tegenstellingen zouden bestaan tussen F- en N-amateurs vergroot jij die behoorlijk uit. Darmee dien je niet bepaald een succesvolle discussie. Stop daarom met calimero-gedrag en laat je volwassen kanten zien.

    • Erik PH9E
     Erik PH9E zegt:

     Ed, ik ben het met je eens dat we deze discussie volwassen zouden moeten voeren.

     Ik kan de ergernis van Dennis alleen wel heel goed begrijpen.

     SDR user is beslist niet de eerste en enige die hier de opvatting ventileert dat novice-amateurs het niveau naar beneden halen (wat dat dan ook precies zou moeten betekenen) en dat het toelaten van “jan en alleman” de doodsteek voor de hobby is.

     Dat mag hij vinden, maar het wil niet zeggen dat zijn simplistische, oncollegiale en elitaire ideeën onweersproken zouden moeten blijven.

  • Ron PD0NUD
   Ron PD0NUD zegt:

   Sdr user….. Dus jij vind dat Novice amateurs het niveau op de amateur banden naar beneden halen? Ik ben benieuwd waar je dit op baseert.
   Is dit te wijten aan het almaar toenemende stoorniveau? Veroorzaken Novice amateurs deze storing? Of komt dit door het toenemen van consumenten elektronica uit landen waar men het niet zo nauw neemt met eisen betreffende ontstoring?

   Jan en alleman toelaten op de band? Daar zijn toch de huidige examens voor om dat te voorkomen?

   Ik heb voor mijn D examen toentertijd best moeite gedaan. En al sinds 1982 D cq Novice amateur.
   Ik ben blij met de geboden mogelijkheden en als die uitgebreid worden dan ben ik daar net zo dankbaar voor.
   Verder heb ik Full amateurs ook niet horen protesteren toen de b.v. 60 meter band en 4 meter band vrijgegeven werden voor amateur gebruik.

   En ja en moet verschil zijn tussen Novice en Full. Alleen is het niet te verkopen dat de Novice wel mag zenden op b.v. 14.245 maar niet op 14.300. Ik snap wel de beperking van het vermogen.

   Ik vind jou mening over Novice amateurs heel kortzichtig en volkomen achterhaald. Alsof ik als Novice niet in staat ben om een fatsoenlijk qso te maken. Dat ik het nut er niet van inzie om uren te discussiëren of het hoe en waarom van het toepassen van een tantaal condensator makt mij niet een minderwaardige zendamateur.

   Gr Ron PD0NUD

  • Henk PD7HB
   Henk PD7HB zegt:

   SDR user, je zegt “Ik vrees toch dat verruiming van de novice het niveau op nog meer banden naar beneden gaat halen” dit is iets waar ik het absoluut niet mee eens ben, heb je s’avonds wel eens op 3.630 geluisterd hoe het niveau is van de daar opererende F amateurs? Het taalgebruik en de omgang met elkaar is regelmatig om te janken. Men gilt en schreeuwt door elkaar en dan heb ik het nog niet eens over de scheldpartijen die regelmatig voorkomen.

 17. Johan
  Johan zegt:

  Wel een wat sombere kijk, sdr user. Dat zal toch wel een beetje meevallen met dat naar het beneden halen van het niveau op de banden. Kijk eens naar bijvoorbeeld Duitsland waar N-amateurs netjes op 80m werken. Kijk eens naar Denemarken waar N-amateurs op alle hf-banden mogen uitkomen. Zelfs nog vaak met 100 watt. Is het daar dan slechter verlopen? Is het niveau daar gedaald? Dacht het niet.

  • Randy
   Randy zegt:

   Of kijkend naar de BES-eilanden, ook het Koninkrijk der Nederlanden, waar Agentschap Telecom ook met de scepter zwaait (maar dit uitbesteed aan Bureau Telecom Curaçao) en Novices enkel op 144 en 430 MHz mogen uitzenden. Maar daar hoor je nooit iemand over. Als je gaat vergelijken, doe het dan eerlijk en pak niet alleen de landen waar ‘meer’ mag. Overigens, in Duitsland raak je de DX-banden 40 en 20 kwijt, ten gunste van 80/15. Ik denk niet dat hier onder Novices draagvlak te vinden zal zijn, al zal dat wel de richting zijn wanneer er ookt een Europese harmonisatie komt voor N.

   • Johan
    Johan zegt:

    Ik kijk alleen naar de CEPT-landen waar alle N-amateurs hetzelfde niveau examen hebben gedaan. De BES-eilanden vallen daar niet onder. Dat lijkt me wel eerlijk genoeg. Alleen vergelijken binnen de CEPT en dezelfde examens. Zo vergelijk je geen appels met peren. Er is inderdaad ook binnen de CEPT wel een land waar je minder mag, maar die zijn op de vingers van een hand te tellen.

 18. Gertje
  Gertje zegt:

  Juist wat een eigendunk met het niveau naar beneden halen , luister maar op NOS , dat zijn voornamelijk niet pd stations die het niveau daar naar beneden halen , gewoon de pd stations alle amateur banden max 100 watt , zijn we van het gezeur af ….tevens ook het Cept gebeuren daar regelen …

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Niet mee eens. Ik luister ook regelmatig. Er zit een groepje wat nog erger is dan 11 meter. Maar dat zijn N en F amateurs. Dus niet alles op N amateurs gooien. Zit zelfs een PE amateur die zijn call niet wil door geven.
   Maar ben het met je eens als het om amateurschap gaat is het heel droevig. We hebben het over verbinding maken. Wat gaan ze doen met ze alle op een repeater zitten. Nee dat zijn de echte amateurs.

   • ph0dv
    ph0dv zegt:

    Ik zie potentie in de b.v. jongere scouts, om daar het evangelie te verkondigen. Dit houd ook in dat de mogelijkheden van het zendamateurisme met experimenten besproken kunnen worden. Denk hierbij ook aan b.v. de 2 meter contest van de VRZA e.d.. Hier ligt een mooie taak voor de verenigingen. De hobby heef zoveel meer mogelijkheden dan PI2NOS. Helaas komen veel amateurs idd niet verder dan deze (overigens prachtige) repeater.

    • Dennis
     Dennis zegt:

     Helemaal mee eens. Maar het blijft moeilijk om de jeugd warm te maken voor de hobby. Ik zie het ook bij mij zoons. Wat ik zie wat ze doen met hun foons en tablet. Comuniseren. Video verbindingen maken noem maar op. Laat ik zien wat de mogelijkheden zijn met onze.hobby en wat je moet doen en leren, kijken ze je aan.van ben.je niet goed. Zo veel moeite voor doen terwijl je met je telefoon meer kan doen. Maar goed ierder zijn eigen hobby.
     Repeaters blijven iets mooi. Alleen jammer dat het op verkeerde manier gebruik van word gemaakt.2 meter en 70cm band zijn leuke banden. Alleen jammer dat de 70cm weinig gebruikt word gemaakt dan alleen repeaters.
     Laten we eerlijk zijn. Er is maar een.kleine groep die deze hobby leuk vind. En een hele grote groep die tegenwoordig techniek leuker vinden..
     Ik ga er vanuit dat deze hobby alleen maar kleiner word. En dat het jammer is F en N elkaar in de haren vliegen.

 19. Cees
  Cees zegt:

  Het niveau naar beneden halen? Technisch niveau wordt dan hopelijk bedoeld? Want dat is het enige verschil waar we het over hebben. Veel verbindingen gaan echter helemaal niet over techniek dus waar hebben we het over?
  Als ik dan reacties zie die het hebben over veiligheid en EMC, dat de N amateurs daar onvoldoende kaas van hebben gegeten: dan zijn toch eventueel die onderwerpen van de exameneisen gelijk met F te trekken? Al zie ik niet zo goed wat het uitgangsvermogen er mee te maken heeft want het ERP vermogen (of de positie van de antenne) kan veel meer roet in het eten gooien dan die paar dB meer uitgangsvermogen. De gemeenten willen immers de antennes niet de hoogte in hebben waardoor er eindgevoede draadjes uit dakramen worden gespannen maar dat is een ander verhaal…
  Vergelijkingen met auto rijbewijzen zie ik ook, maar moet je om een rijbewijs te halen kennis hebben van de remmen en hoe de motor werkt (en zelf een APK kunnen uitvoeren) om een auto te mogen besturen?
  Misschien dus eens kijken wat werkelijk minimaal nodig zou zijn aan kennis om op een verantwoordelijke manier de hobby te kunnen uitoefenen en de rest laten vervallen bij zowel N als F. Maar ja, het is denk ik alleen herijking van N…

 20. Hans
  Hans zegt:

  Zoveel meningen,zoveel verschillen!

  Gaat al met al nog een hele klus worden voordat er een uitgewerkt voorstel klaar licht bij AT.
  De VRZA komt nu eindelijk met wat actie,van de Veron heb ik hierover nog niets gehoord,of mis ik iets??
  Dan moeten de VRZA EN de VERON het ook nog onderling eens met elkaar worden voordat er een definitief voorstel naar AT kan.
  En reken maar dat de onderlinge verschillen ook nu weer levensgroot zullen zijn.
  Gaat echt nog wel even duren hoor.
  Wie meer wil moet niet klagen maar gewoon de F halen!

 21. Dennis
  Dennis zegt:

  Wat ik zo jammer vind, is dat er veel gesproken wordt over vermogen. Daar gaat het hele verhaal niet om. Geen N amateur hoor je over vermogen. Ik ben het met jullie eens over storing en veiligheid. Al doet de overheid er weinig aan. Maar de consument mag vrij met micro golven werken.
  Maar als ik een set overneemt van een f amateur die 200 watt eruit gooi. Zal hij hem gewoon verkopen. Dan hoor ik hem niet over dat ik met 25 watt mag uitzenden.
  Zelf ben ik een qrp man. Dus vermogen interesseert me niet.
  Nu luister ik ook vaak op de banden. En wat hoor ik vaak dat een f amateur met dikke 400 watt plus zit en gewoon eerlijk over de frequentie zegt en dan hoor je er niemand over. En laten we eerlijk zijn. Er word heel weinig nog aan zelfbouw gedaan. Meeste amateurs hebben een koop doos. En als je dan gaat vergelijken zitten F en N amateurs.met de zelfde set en draad en antenne.
  Voor de 40 meter band. Ik vind het een hele mooie band. Helemaal zomers. Ik noem het maar vakantie band. Maar regelmatig kunnen ze niet communiceren omdat het overvol is. En naar boven verhuizen is geen optie omdat daar geen N amateur mag komen. De band zit prop vol met andere mode. Dan blijft er weinig ruimte over voor ssb.
  20 meter genoeg ruimte om verbindingen te maken. 10 meter ruimte zat.
  Ik hoop dat de werkgroep eerlijk gaat kijken wat nog van deze tijd is. En laten we wat vroeger is geweest vergeten. Cw is ook afgeschaft omdat het niet meer van deze tijd is. Maar blijft wel iets waar je altijd een goede verbinding mee kan maken.

  De vraag is.Is Radio Amateur nog van deze tijd is. Als ik mijn omgeving moet geloven.van niet.Die doen alles via internet. Ik word vaak aangekeken als een gek die aan 27mc doet. En dan moet ik onze hobby verdedigen.

  Mijn vraag is.
  Waar zijn f amateurs nu bang voor?
  Ik snap best als jullie uren of jaren hebben geleerd om je f te halen. Dat je niet alles wil afstaan dat snap ik.
  Het gaat alleen maar om 23cm band.
  Daar is deze hele discussie over begonnen.

  En als we over storingen beginnen. Laten wij F en N amateurs een vuist maken naar de overheid dat er geen consumentenelektronica in onze banden komen.

Reacties zijn gesloten.