BIPT wil toegang tot 70cm-band beperken

In België is toezichthouwer BIPT een raadpleging gestart over wat ze aan moet met de LPD-band die loopt van 433.050 tot 434.790 MHz. Door een toenemende mate van verstoringen die vooral door (D)ATV veroorzaakt wordt aan de ISM-gebruikers wil zij beperkingen opleggen aan radiozendamateurs. Beperkingen aan de ISM-gebruikers zijn niet bespreekbaar, omdat ‘het belang van vele honderdduizenden gebruikers boven dat van ruim 5.000 radiozendamateurs gaat’, zo schrijft de toezichthouder.

Er zijn drie opties voorgelegd:

  1. Het gebruik van ATV, DATV en Packet Radio in dit frequentiesegment te verbieden.
  2. Het gebruik van verhoogd vermogen in dit frequentiesegment te verbieden.
  3. De zendtijd te beperken tot een gecumuleerde duur van 30 seconden per 3 minuten.

De meest voor de hand liggende optie lijkt de 1e, waarbij ATV uitzendingen in de 70cm band verboden worden. Deze uitzendingen, in AM met een bandbreedte van ruim 8 MHz in een band van slechts 10 MHz, zijn toch al niet van deze tijd en storen naast LPD-gebruikers ook primaire gebruikers en amateursatellieten. De meeste ATV-repeaters hebben de 70cm ingang ook al opgeheven omdat deze door ISM-storingen onbruikbaar was geworden. Op de website van UBA is meer informatie te vinden over hoe Belgische zendamateurs kunnen reageren.

Ook in Nederland heeft een zendamateur al eens overlast veroorzaakt aan gebruikers in de ISM band. Agentschap Telecom heeft de zendamateur uit Bergschenhoek destijds een zendbeperking in het vooruitzicht gesteld. Of Agentschap Telecom plannen heeft om dergelijke maatregelen in de toekomst in Nederland in te voeren is niet bekend.

9 antwoorden
  1. Henk PA2S
    Henk PA2S zegt:

    Het is weer een nageltje aan de kist van de radiozendamateur. Wat vooral opvalt is een getalsmatige vergelijking wordt genoemd, die in mijn ogen mank gaat. Immers gaat het niet alleen om aantallen, maar ook anders aspecten zouden moeten worden meegewogen.

    Onder meer zou aandacht moeten worden geschonken aan de onderlinge verhouding volgens de Radio Regulations. Dit is gewoon een stuk broddelwerk om van klachten af te komen, die echter hun oorzaak vinden in stupide besluitvorming in het verleden. Immers kon zelfs een kleuter voorzien dat er storingen optreden.

    Ik hoop dat het nog even duurt voor het overwaait. Maar wel een teken aan de wand: we moeten echt werk maken van onze maatschappelijke relevantie, want de teruggang daarvan gaat pijn doen. Zolang verenigingen vooral oog hebben voor aantallen en daarom heil zoeken in novice-novice achtige oplossingen, komen we alleen maar verder van huis.

    Tenslotte geeft de UBA natuurlijk terecht aan dat de kwaliteit van de ontvangertjes veelal nergens op lijkt en een flinke veldsterkte niet kunnen verdragen. Of gaan we dan maar de hele 70 cm band verbieden?

    73, Henk

    • Rob
      Rob zegt:

      Wat zijn dan precies die aspecten die moeten worden meegewogen anders dan aantallen?
      Senioriteit? Oude rechten? Zo staat het nou eenmaal in de radio regulations? De waarde van zendamateurs als de nood aan de man komt?

      Dat zijn denk ik niet dingen waar je de handen mee op elkaar krijgt bij de belanghebbenden.
      De waarde van de zendamateur die nog in AM televisie uitzendt zal buiten zijn eigen hobbywereld toch niet zo groot meer zijn.
      Zelfs als je een TV verbinding zou willen opzetten in een noodgeval dan gebruik je toch geen AM meer, lijkt me.
      Dus dat aire steeds maar proberen op te houden terwijl de maatschappij digitaal communiceert en niet meer zit te wachten op een groep bejaarden die het vroeger anders deed en die zo goed weet dat het allemaal rommel is wat er verkocht wordt, dat heeft weinig zin.

      Nee als we werk willen maken dan kunnen we er beter werk van maken dat de mede-amateurs die graag een bepaald deel van de hobby willen bedrijven het daarvoor benodigde examen afleggen. Dat maakt het ook geloofwaardiger dat de groep zendamateurs een groep is met een zekere kennis en vaardigheid die van pas zou kunnen komen.

  2. William
    William zegt:

    Ja, maar stroring is storing. Als in NL de 70cm AM ATV eraan gaat, is dat zeker ook voor F. Alleen voor F is het niet zo heel erg, en N tja, jammer dan, want wie zegt dat die herijking zegt dat ze er 23 cm bij krijgen?
    Maar beter is te zorgen, vergis je niet dat er geen beperkingen komen. Als eenmaal de eerste beperkingen komen, komen er meer….

    Verenigingen zouden massaal hun ronde kunnen verplaats naar 70cm maar ja, dat gaan ze toch niet doen.

  3. Piet
    Piet zegt:

    Ook elders gelezen dat ATV niet thuis hoort in de 70cm band.
    Enig idee waarom voor de 70cm band ooit 10 MHz is toegewezen aan de radioamateurs?

    Wat betreft de vergunningsvrije toepassingen op 70cm.
    Ik denk dat de commercie er goed aan zou doen voor bepaalde toepassingen om de 70cm te laten voor wat het is,
    en draadloze apparatuur in de 868 MHz band te laten werken.
    Dan heb ik het bijvoorbeeld over garagedeuropeners en centrale deurvergrendeling,
    waar iemand op het knopje drukt en dan een reactie verwacht.

  4. Hans PA0EHG
    Hans PA0EHG zegt:

    Ik ben bang dat dit een logisch verhaal is dat na het accepteren van het misbruik door LPD toepassingen is ontstaan.
    Het is een voorbeeld van de falende invloed van onze vertegenwoordigers tijdens amateur overleg met de landelijke AT’s, in dit geval BIPT, maar dat is net zo van toepassing in NL.

    Al heel veel jaren geleden (schat een jaar of 20) was duidelijk dat AM ATV op 70 cm eigenlijk niet kan, vanwege andere amateur activiteiten die daarmee heftig gestoord worden. LPD toepassingen in de 70 cm waren er toen nog niet. Toen nam het aantal AM ATV stations ook geleidelijk af. Een paar jaar geleden is dat ineens omgeslagen en is AM ATV weer fors toegenomen. Dat heeft alles te maken met de toename van het aantal ATV stations en de wens om ook wat grotere afstanden te overbruggen.
    Ondertussen is het LPD gebruik ook fors toegenomen en zijn er heel veel toepassingen voor LPD bijgekomen. Ik denk dat vrijwel ieder huishouden wel iets heeft wat in 70 cm LPD band werkt.
    Neem dan ook eens het gedrag dat sommige ATV amateurs erop nahouden dat ze hun zender soms urenlang hebben aanstaan, dan is het plaatje compleet. De storing die LPD gebruikers ondervinden is aanleiding voor klachten. Die worden in eerste instantie gericht aan fabrikanten van LPD spullen. Die fabrikanten van LPD apparatuur spelen dat direct door aan de landelijke AT in dit geval BIPT. Die moeten daar nu wat mee en dan is de numerieke meerderheid ineens belangrijker dan die toch al uitstervende zendamateur.

    De massaliteit van LPD gebruikers zal het daarbij winnen van de enkele zendamateur die weliswaar een primaire status heeft en dus formeel gelijk heeft, maar zijn gelijk niet gaat krijgen.
    AM ATV kon eigenlijk al lang niet meer op 70 cm. De amateurs moeten een keuze gaan maken om op 70 cm alleen nog digitaal ATV te gaan bedrijven en dan liefst op een frequentiestukje dat ver van LPD af ligt.
    Als dat niet lukt dan zal ATV op 70 cm onmogelijk gemaakt gaan worden door een beslissing van BIPT of AT.

  5. Randy
    Randy zegt:

    “Op soortgelijke manier is er in Nederland een stuk bovenin de band jaren geleden afgepakt.”

    Het gedeelte 436-440 MHz is niet afgepakt. We moeten het delen met o.a. D-GPS bakens. Er worden nog steeds vergunningen verstrekt voor uitgangen van (digitale) repeaters tussen 438.000-438.500. En er is nog steeds veel activiteit te horen. Dat was daarvoor al, dat was daarna. Alleen daarna is het gedeelte voor deze repeaters zelfs met 25% toegenomen zodat er nieuwe experimenten kunnen blijven plaatsvinden omdat hier een behoefte voor is. Pluim dus voor Agentschap Telecom.

    Soms moet je een medegebruiker accepteren en wat bandbreedte inleveren om de rest te behouden. Dat was op de ‘spikkelradar’ in Herwijnen het geval, en nu met Galileo in de 23cm band. Zo ook voor de D-GPS bakens die je tussen 439-440 hoort. Al scheelt dit per gebied in Nederland. Het zijn voornamelijk de waterschappen en Rijkswaterstaat die deze netwerken in beheer hebben. Veel van deze bakens zijn al verplaatst en zenden een paar MHz hoger uit in de band 444-445 MHz waar defensie ongebruikt spectrum heeft. Het zal dus niet meer worden.

    LPD is zo wijdverspreid dat dit niet meer tegen te houden is. Agentschap Telecom heeft hier veel over geschreven en ook veel werk mee gehad. Soms leidt een defecte LPD-zender tot verhalen waarbij de halve straat de auto niet meer open krijgt. Soms is een zendamateur de oorzaak. Soms zijn er gebruikers die uitgeweken zijn naar ‘LPD’ omdat gebruik op de CB band zo goed als onmogelijk geworden is door de PLC-toepassingen op HF.

    Ook wanneer iedere fabrikant zijn autosleutels / apparatuur van (voornamelijk) 433.920 en 434.250 naar de 865 MHz band gaat verplaatsen, dan nog blijf je zeker 15 jaar met de gebruikers zitten. En omdat al deze zenders en ontvangers ook vrijwel allemaal gebruik maken van AM modulatie, met liefst met een enkele diode als detector en een frequentiestabiliteit van een whopping ~200 kHz zodat er zo goedkoop mogelijk geproduceerd kan worden, zullen wij er rekening mee moeten houden. Voor simplex FM zal het wel meevallen. Als ik al wat hoor, dan zijn het in 95% van de gevallen CB’ers die uitgeweken zijn naar LPD. De overige 5% zal een DARES station zijn of iemand die simplex iets doet.

    ATV verbieden is dan nog de minst slechte oplossing. Als we kijken naar omliggende landen, dan is het gedeelte 431-432 MHz in Londen (+100 km rondom Charing Cross) al verboden terrein omdat deze frequenties uitgegeven zijn aan o.a. de taxibranche. In enkele Scandinavische landen zijn delen van de 70cm band verboden, omdat ze exclusief toegewezen zijn aan de Staatsomroep.

    We zullen in de toekomst vaker en meer frequentiespectrum moeten delen. Het is een taak om de juiste medegebruikers te vinden. Wellicht kost het je, kortzichtig bekeken, spectrum. Maar anderzijds behoudt je veel meer spectrum voor de komende jaren.

  6. Ray
    Ray zegt:

    Hoezo hebben LPD-ers last van radiozendamateurs? De meeste LPD-ers werken met 50 Watt transceivers en een buitenantenne…

  7. MPX
    MPX zegt:

    Kansloos bandje, lang geleden voor ATV eigenlijk, voor de rest zat er bijna geen hond.
    Tegenwoordig alleen ruziemakende tokkies en ouwe zeikwijven op repeaters.
    Opheffen die handel, kan de overheid weer frequenties verkopen en met de opbrengst iets “nuttigs” doen.

    • Hans PA0EHG
      Hans PA0EHG zegt:

      Beste MPX

      Er bestaat ook nog zoiets als smalband activiteit, Weak Signal, DX en EME en ook satelliet verkeer op deze band. Dat is wel serieus radio amateurisme.
      De repeaters, maar dan met name het gebruik ervan door sommigen lieden, amateurs en/of piraten doen helaas veel afbreuk aan het radio amateurisme en dat zou wel mogen stoppen, graag zelfs.
      De repeater bouwers en dan met name de bouwers van de grote netwerken is ook een tak van sport dat je mag rekenen onder serieus radio amateurisme, helaas zijn sommige gebruikers ervan nog lang niet zover.

      Terug naar het onderwerp LPD, naast de grote hoeveelheid Short Range devices zoals afstandsbesturingen voor aan uit schakelaars, koptelefoons, sleutels van auto’s en nog veel meer hebben we ook nog te maken met low power portofoons met een kleine antenne erop.
      Het misbruik dat sommigen piraten doen met 50 Watt transceivers en grote buitenantenne’s in het frequentie bandje van LPD is helaas ook niet moeilijk om waar te nemen. Dat AT daar verder ook niks aan doet is ook een onbegrijpelijke zaak. Je zou haast denken dat het AT maar ook de amateurverenigingen die ons vertegenwoordigen het niet echt interesseert.

      73’s, Hans PA0EHG

      Dat ik geen lid mag worden van de “zendamateurvereniging Veron”
      zegt meer over Veron als vereniging, dan over mij als zendamateur !!

      http://www.pa0ehg.com

Reacties zijn gesloten.