‘Geef Novice toegang tot 23cm’

noviceDe jaarlijkse Verenigings Raad voor de VERON komt er weer aan. Zendamateurs kunnen, via hun afdeling, zaken op de agenda van het Hoofdbestuur zetten.

Het begint inmiddels een traditie te worden: uitbreidingen voor Novice amateurs die op de agenda van de landelijke vereniging komen. Niet dat de VERON over deze zaken gaat, maar zij zou het wel aan kunnen kaarten bij gesprekspartner Agentschap Telecom. Eerder al kwam uitbreiding van de 40-meter band ter sprake, maar werd een vermogensuitbreiding weggestemd door de leden.

Ook dit jaar is er weer een voorstel om N-amateurs meer spectrum, dan wel meer vermogen te geven. Dat valt op te maken uit de Twente Beam, het afdelingsblad van de VERON afdeling Twente. Een voorstel van afdelingslid Marco (PE1BR) verzoekt een gedeelte van de 23cm band voor N geregistreerden om de mode ATV te kunnen beoefenen.

Als reden wordt gegeven dat ‘door de grote bandbreedte (+/- 7MHz) van een ATV signaal is het praktisch niet meer mogelijk geen storing te veroorzaken laat staan storingsvrij te ontvangen in de 70cm band.’, waarbij onder andere ISM-toepassingen genoemd worden als (ver)stoorbron, maar ook de toename van DMR-repeaters in het gedeelte van 438.000 tot 438.400 MHz.

De afdeling heeft het voorstel in meerderheid aangenomen. Dat houdt in dat alle VERON-afdelingen in maart dit voorstel toegestuurd krijgen en in stemming kunnen brengen. Wanneer een meerderheid van de afdelingen instemt, moet het VERON-bestuur zich hard maken om deze uitbreiding. De landelijke stemming vindt plaats op zaterdag 23 april in Apeldoorn.

De meest recente editie van de Twente Beam is te downloaden op de website verontwente.nl.

159 antwoorden
 1. Martin - PA2RUS
  Martin - PA2RUS zegt:

  Goed idee! Laten we gelijk doorpakken en het verschil tussen N en F gelijk helemaal opheffen.

   • Martin - PA2RUS
    Martin - PA2RUS zegt:

    Een non-opmerking? Dat mag jij uiteraard vinden. Maar kun jij mij uitleggen wat het ‘gevaar’ is van een Novice amateur op 40 meter op 7.060 MHz en dezelfde Novice amateur op 7.040 MHz? Precies, die is er niet, anders dan “dat het niet mag”. Stop met die onzinregeltjes en zorg binnen Europa voor een eenduidige regelgeving voor Novice en Full amateurs. Het is een zooitje, het lijkt willekeur. Daarom pleit ik voor “Laten we gelijk doorpakken en het verschil tussen N en F gelijk helemaal opheffen.” 🙂

    • Andre (PE1PQX)
     Andre (PE1PQX) zegt:

     Ik vind het een non-opmerking, vertel mij eens waarom er om te beginnen 2 klassen zijn, F en N?
     Het opheffen van die verschillen (N gelijk trekken aan F) moet je om te beginnen al niet eens willen.
     Uitbreiding voor N op 7MHz kan ik nog wel inkomen, maar het compleet gelijk trekken van de registraties dus absoluut niet.
     Ook de motivaties om 23cm (deels) toe te voegen aan de N bevoegdheden kan ik ook wel begrijpen i.v.m. de ATV activiteiten die op enkele plekken op 70cm al onmogelijk zijn (maatschappelijk belang geneuzel zoals autoalarmen, autosleutels die op 434 MHz werken waar wij als amateur zelfs de primaire status hebben….)
     Ik doe helemaal niets op de banden hoger dan 70cm, heb daar de spullen niet eens voor, uitgezonderd WiFi 😉

     Aan de andere kant: er zijn ATV relais met een ingang op 23cm en een uitgang op 13cm, daar kun je de novices eigenlijk niet op toelaten… toch? Iemand daar al eens over nagedacht?

     • Martin - PA2RUS
      Martin - PA2RUS zegt:

      Uiteraard ben je vrij om te vinden wat je wilt. Jij mag het dus een non-opmerking vinden van mij. 😉

      Maar je geeft zelf al aan dat het eigenlijk onhoudbaar is in je voorbeeld met een 23cm relais met een uitgang op 13cm. Eigenlijk wil ik dus de vraag omdraaien: Vertel mij eens waarom er (in generieke zin) 2 klassen zouden moeten zijn? Het is m.i. een achterhaalde gedachte, je bent zendamateur of je bent het niet. Daarom ben ik groot voorstander van het gelijktrekken van N en F, niet alleen in Nederland, maar overal. Dit zal niet gelijk kunnen, maar als we onszelf er hard voor maken, dan gaat het lukken! we leven maart 2016 en terugkijken naar het verleden moeten we achterwege laten, dat was toen, dat was ooit. Nu is nu, en we kijken vooruit!

      Het is hoog tijd voor vernieuwing in de radiohobby, maar ik lijk een “roepende” in de woestijn.

 2. Ed
  Ed zegt:

  Heb ik daar 1,5 jaar voor geleerd om na mijn D machteging me F te halen. Ik ben van mening dat als je meer wilt, je er ook maar voor moet gaan leren.

  • Rick
   Rick zegt:

   Ik sluit me bij jouw aan Ed.
   Ik wilde ATV doen. Dat was alleen mogelijk als ik C examen deed. Dat dus gedaan.

   Ik wil ook graag motorrijden. Daar zal ik mijn A rijbewijs voor moeten halen.

   Ken veel N amateurs die het daar gewoon mee eens zijn. Natuurlijk is het leuk als er meer mag met een instapvergunning maar als de verschillen steeds kleiner worden, wat is dan de zin nog van N of F?

   • Rob
    Rob zegt:

    Er zullen mensen zijn die moeite hebben met rijbewijs A, wat ze graag willen. Maar kunnen prima auto B rijden.

    • Rob
     Rob zegt:

     Ja maar zie je veel discussie over dat feit?
     Zijn er veel rijbewijs B bezitters die bij de ANWB gaan vragen of ze niet willen lobbyen dat het CBR
     de toestemming om motor te rijden ook aan rijbewijs B bezitters gaat geven?
     Dat is toch een enorm verschil met de hele N-F discussie. Daar is het vaste prik dat men binnen
     dezelfde categorie meer mogelijkheden wil en dat dan onderbouwt met de stelling dat het halen
     van een andere categorie te moeilijk is. Bij rijbewijzen zie ik dat nooit, terwijl ik toch ook niet
     zonder moeite een A, C of D rijbewijs zou kunnen halen denk ik. Wat nou als ik een auto of
     bus wil gaan rijden? Dan moet dat maar bij B worden bijgevoegd?

  • Rob
   Rob zegt:

   Zeg Ed, moest je ook weer in de boeken, toen destijds de 40 meterband werd uitgebreid naar 7.2 Mhz of voor de onlangs bij gekregen 5 Mhz ? Voor velen, komt de novice ook niet aanwaaien, maar wees toch eens positief richting deze OM’s. De verloedering van deze mooie hobby, wordt toch enigszins nog verwaarloost door de komst van novice amateurs. Toen U Uw machtiging haalde, waren er wellicht nog geen novice op de HF banden. Maargoed dat is voor mij niet te achterhalen, gezien U zich op roepnaam na, anoniem alhier een bericht achterlaat. Ik wens U nog vele jaren plezier van de hobby en wellicht komen we elkaar op de banden nog eens tegen. 73 PD5ROB

 3. Randy
  Randy zegt:

  Overstappen op D-ATV. Met 2 MHz bandbreedte heb je weinig tot geen last meer van storing. En het bereik is ook nog eens vele malen beter. Een DVB-T zender kost $150,-, een 8 tot 12 Watt eindtrap hiervoor ook zoiets. Google/eBay maar op HiDes.

 4. Rob
  Rob zegt:

  AT heeft toch allang aangegeven dat men geen Novices in secundaire banden wil hebben?
  Dus waarom beginnen ze hier dan steeds weer over?

  Misschien moet het mogelijk gemaakt worden om studiefinanciering aan te vragen voor een cursus F?

 5. Dominee ZON
  Dominee ZON zegt:

  Kent U die uitdrukking dames en heren zendamateurs ” Wil je meer dan moet je gaan leren” ? 🙂

 6. Luistervink
  Luistervink zegt:

  Novice op 23 cm?! Dit is een (te) vroege flauwe 1 april grap he? 🙂 Ha, ha, daar stinken wij niet in hoor!

 7. MPX
  MPX zegt:

  Als oude D amateur ben ik hier op tegen.
  De rest hadden ze ook nooit vrij moeten geven, dan had ik misschien een reden gehad om door te leren.

 8. Herman Tempelman
  Herman Tempelman zegt:

  Andwoord is NEE,ze zijn bang voor vernieuwen bij het AT,stel je je eens voor dat het AT de N gelijkt steld aan de belgische Harec….dames en heren zijn gelijk overspannen

  • Evert Van Dieren
   Evert Van Dieren zegt:

   Ben tevreden zoals het nu is hoor.
   Maat iets knutselen op 23 cm, kan mooi zijn.
   Maar met een beetje geluk behoren we later dit jaar.
   Tot de delegatie met de grote akte

  • Randy
   Randy zegt:

   De Belgische HAREC-vergunning staat qua examen eisen en mogelijkheden gelijk aan de Nederlandse Full license. Je bent waarschijnlijk in de war met de Belgische Basisvergunning, waaraan internationaal geen vergelijk bestaat (al zijn er wat andere landen, hetzij zeer beperkt, met een zogenoemde Foundation licentie).

   Natuurlijk roep je niet zomaar en heb je je verdiept in de materie en weet je waarschijnlijk dat het een Belgische houder van een basisvergunning *niet* toegestaan is om ATV te bedrijven, toch? Ik vraag me da ook af wat de relevantie is in vergelijking tot dit artikel, anders dan een zinloze N/F-discussie…

 9. Maarten Zeypveld
  Maarten Zeypveld zegt:

  Ben N (voorlopig nog wel) en vindt de 23cm meer bij de F horen. Heb liever uitbreiding laag in de 40m band zodat de N ook daar psk kan bedrijven

 10. Mark PD0MV
  Mark PD0MV zegt:

  Pff ja als je meer wilt moetje er ook wat voor doen, 27mei ga ik een poging wagen voor jawel de grote jacht akte F

 11. Mark PD0MV
  Mark PD0MV zegt:

  Maar ja 1 ding wat men dan wel in de hand werkt door hierop tegen te zijn is vergrijzing en uitsterven van deze hobby. Dus ja mijn vraag is dan wel of dat deze hobby het waard is om zo op die manier omzeep te helpen, men kan wel zeggen dat de jeugd de toekomst heeft, maar alsje de deur niet op een kier zet of helemaal open zet zal men blijven aarzelen om wel of niet over de drempel heen te gaan.
  Kijk ik ben bezig met F en ben inmiddels al ver gevorderd stadiumdat ik 27mei a.s. Poging doe om F te bemachtigen dus aan mij zal het niet liggen wat motivatie betreft.

 12. Rene Janson
  Rene Janson zegt:

  (Wat) Meer ruimte op de HF voor de N… Prima. De GigaHz banden daarin tegen, denk dat je dan wel moet weten wat je doe. Dus dat die voor de F “registratie houders” alleen recht blijft.. Prima..

 13. Bert PA0...
  Bert PA0... zegt:

  Gewoon vrij geven ALLE banden, maar beperken tot 25 watt OPGELOST

 14. Stefan
  Stefan zegt:

  Gewoon vrijgeven met dezelfde restricties als bijvoorbeeld het vermogen op 70cm.
  Wat betreft het gemeuter van de F-ers: Vooral zoveel mogelijk drempels opgooien om mensen minder geïnteresseerd te krijgen en te houden. Houden de F-ers lekker hun exclusieve clubje, en het AT kan straks met een gerust hart de veiling opstarten. Kan ik korting krijgen als D-er?

 15. Stan. PD5CN
  Stan. PD5CN zegt:

  Dat blijven zitten in het verleden snap ik niet.
  Heden bestaat er N en F.
  Tesla Marconi, Popov, onze grondlegers haden geen verguning, Piraten??

  Tijden veranderen, Ik vind de argumenten die gebruikt worden door veron afd. Twente best onderbouwd.
  Een teken dat deze afdeling in zie dat de tijd veranderd, Zendamateurisme oude stijl het museum in ga, zodat we zendamateurisme V4.6 aantrekelijk kunnen maken voor de nieuwe aanwas die in een snelere wereld leven dan wij oude knakers.

  Over 25 jaar liggen alle a b c d mensen onder de grond, en met hun onze uitdagende uitgestorven hobby.

  Niemand zit te wachten, op mensen met een hobby die enkel in het verleden leven.

  Wat de burger moed geef, er zijn zoveel projecten in onze wereld waar F & N schiterende projecten samen afleveren
  Deze projecten kunnen denk ik nooit zulk mooi resultaat opleveren als deze mensen tijdens het realiseren enkel maar ligen te zeuren ik ben A en jij d en jij F. Volgens mijn hebben deze mensen respect voor elkaar en probeer men van de gezamelijke kennis gebruik te maken.

  • John Bakkeren PE1CQE
   John Bakkeren PE1CQE zegt:

   Ik hoop wel iets ouder te worden dan 85. (60+25=85). Ik ben een oud “D” zend amateur en nu een “F” ge licenceerde amateur ( PE1CQE en VA3CQE)!

  • Rob
   Rob zegt:

   AT heeft in het verleden aangegeven dat ze verhoudingsgewijs meer werk hebben aan N geregistreerden
   dan aan F geregistreerden. Dus als er een groep meer zou moeten betalen dan zijn het eerder de
   N amateurs. Ik denk dat dit ook wel een goed idee zou zijn, want geen betere manier om de Nederlander
   te motiveren dan met een financieel voordeel…

 16. Adriaan PE2K
  Adriaan PE2K zegt:

  Laten we van de N een F maken en dan alleen nog een F examen voor de toekomstige amateurs voorschotelen. Daarmee doen we wel velen te kort, die graag tot de hobby willen toetreden.

 17. Arthur-PD1ZON
  Arthur-PD1ZON zegt:

  Ik denk nog steeds dat het N/F verhaal een internet gebeuren is, in de praktijk in de ether merk ik er bar weinig van. (mijn mening)
  Ik zit vaak en graag op luisteren, F en N amateurs staan elkaar prima te woord, een enkele uitzondering daargelaten.
  Wat me wel opvalt hier op internet, dat er soms amper wordt gereageerd op artikelen en bij het woord Novice, iedereen er als de kippen bij is om te reageren.

 18. Bert Schaap
  Bert Schaap zegt:

  Flauwekul, ruimte zat op 70 cm.
  Het is sowieso handiger om 23, aan de maatschappij te gunnen. Die paar man en een dood paard daar.
  Het verschil tussen 70 en 23 is te verwaarlozen.

 19. Anne Mak
  Anne Mak zegt:

  Ja, maar dan wel ATV op 70 cm verbieden wegens storing. (spreek uit ervaring) en een deel daarvoor in ruil in de 23 cm band. 23 cm in minder storingsgevoelig met ATV dan 70 cm. Met een beetje vermogen vliegen de autoalarmen je om de kop. De 40 meter vind ik wel een goede zaak omdat we nu met zijn allen in de zomermaanden op een kluitje zitten. Dan kan de vakantieronden over de gehele 40 meter band plaats vinden.

  Gr Anne
  PB1A (CW included)

 20. Wim PA3GFI
  Wim PA3GFI zegt:

  Ach ja.
  Die nieuwelingen met een bromfietsrijbewijs willen meedoen in de formule 1.
  Zoals je ziet weet ik echt wel hoe je vrienden maakt.

  • Martin - PA2RUS
   Martin - PA2RUS zegt:

   Een machtiging, of licentie, vergelijken met een rijbewijs gaat mank. Met een bromfietsrijbewijs plaatsnemen in een vrachtwagen is levensgevaarlijk voor de bestuurder maar zeer zeker óók levensgevaarlijk voor de mensen in de directe omgeving. Met een zendamateur is dit volledig anders. Een levensgevaarlijke situatie, zoals bij een rijbewijs, zal niet ontstaan. Je kunt weinig kwaad doen. Maar onkunde komt overal voor, ook onder zendamateurs bij zowel Novice én Full gelicenseerde amateurs.

   • Rob
    Rob zegt:

    Dat kun je nou wel zeggen, maar de werkelijkheid is dat het hele stelsel rond examen en registratie
    (vroeger machtiging) er juist gekomen is omdat het onoordeelkundig gebruik van een zender tot
    gevaarlijke situaties kan leiden en daarom de aanwezigheid van technische kennis getoetst moet
    worden!

 21. Michel - PA3FPZ
  Michel - PA3FPZ zegt:

  Voelt weer als alles verlangen en er geen moeite voor willen doen. Same old story, die mogelijkheid is er al vanaf 1980 in het bandje van de 27 MHz! Deze discussie bestaat reeds vanaf de 6 kanalen D-machtiging, maar daar mag je natuurlijk niet over spreken. Anders wordt je meteen als oubollig en star weggezet. Zeker zo’n oude PA0 die zijn rijkje wil verdedigen? Nee hoor een PA3 die er hard voor heeft moeten knokken om ook zijn CW binnen te slepen. Voor niets gaat (voorlopig) de zon op, als je wat meer wil, moet je er ook voor inzetten. O ja, dat wil men natuurlijk niet horen, dus pssst….. niet verder vertellen, blijft het onder ons.

 22. Wim PA3GFI
  Wim PA3GFI zegt:

  Onkunde komt overal voor, ook bij zendamateurs.
  Schrijft PA2RUS.
  Dat klopt, dat bewijst onze rus zelf.
  Ik googelde even op PA2RUS, en kwam daar zijn bewering tegen dat iedereen een amateurportofoon mag bezitten.
  Onzin, onkunde, beste RUS, dat mag niet.
  Zodra er een batterij en een antennetje aan de portofoon vastzitten is het een werkende zendinstallatie.
  En die mag je alleen maar bezitten met een amateurvergunning.
  Gewoon een gevalletje onkunde.

  • Martin - PA2RUS
   Martin - PA2RUS zegt:

   Hahahahaha je bent een bijzonder mens Wim. Maar je schrijft onzin!

  • Martin - PA2RUS
   Martin - PA2RUS zegt:

   Beste Wim,

   Even een iets beter onderbouwde reactie. Ik hou niet zo van je ‘persoonlijke aanvalsmethode’ dus ik verweer mezelf maar netjes omdat je zelf begint.

   Ieder mens in Nederland mag een amateurportofoon bezitten. Amateurportofoons zijn ook vrij te verkrijgen in Nederland.Alleen het gebruik is aan banden gelegd. Luisteren mag, maar zenden mag officieel niet. Dus pas een beetje op voor je mensen persoonlijk gaat zitten aanvallen met informatie die niet klopt.

   Goedemiddag.

 23. berenland
  berenland zegt:

  Ik krijg iedere keer zo’n deja vu gevoel als ik dergelijke berichten lees. De reacties zijn allemaal hetzelfde. De een nog feller dan de andere.En waar gaat het over. juist… onze hobby. En niet elkaar aan of afvallen over welk oud zeer dan ook. Je ziet iedere keer 2 groepen ontstaan in dergelijke discussies zoals hierboven. Ja ook ik als N amateur zou blij zijn als bv de 40 mtr iets uitgebreid wordt. En ook ik word flauw van die azijnpissers die roepen.. ik heb er zo lang voor moeten leren om F te krijgen, daarom gun ik de N het licht in de ogen niet.. het lijkt wel wraak nemen zo af en toe. De hobby is aan het veranderen mensen. Het zijn geen lampenradio’s meer. Er wordt amper nog maar een zender zelf gebouwd *uitzonderingen daar gelaten* De wereld veranderd in alle vlakken en buig eens mee hierin. Dit geld niet alleen voor de zendamateurs, maar ook voor instanties die de examens beheren. Buig ook eens mee in deze veranderingen. Als iedereen eens wat meer souplesse zou hebben en wat meer gespekt voor elkaar en dit zou tonen. Dan blijft de hobby leuk en interessant. Maar dat oeverloze wijzen naar elkaar en dat ‘ja maar ik….” en “ja maar zij….” Hou je bezig met qso’s maken en help elkaar. En help ook de N amateur aan zijn F. Daag hem in positieve zin uit om dat papiertje te halen. Maar met eigenwijs op je troon blijven zitten als koning van de zendamateurs bereik je geen moer mee lijkt me. Het werkt eerder tegen je dan voor je..

  I rest my case verder.. (sorry voor mijn geneuzel als toevoeging hierin) 😉

 24. Wim PA3GFI
  Wim PA3GFI zegt:

  Beste Martin,
  Je bent ietsepietsie eigenwijs.
  Klop nou eens in bij google: bezit zendapparatuur.
  De voorlichter van het Agentschap Telecom verklaart daar expliciet : 1 januari 2002 is de wet telecom aangescherpt en veranderd.
  De voorlichter noemt met name : een portofoon waaraan een antenne en batterij zijn aangebracht mag alleen in het bezit zijn van een vergunninghouder.
  En de voorlichter verklaart tevens : indien genoemde portofoon, antenne, en batterij los in bv de doos zitten is het bezit niet vergunnings gebonden.
  De voorlichter verklaart ook : radiozendapparatuur waarmee men wenst te luisteren (luisteramateurs) mag uitsluitend worden aangesloten op een voeding en antenne indien het zendgedeelte is verwijderd.
  Je noemt mijn stukkie een persoonlijke aanval.
  Dat is het ook.
  Als iemand foutief iets beweert wat mogelijk anderen op het verkeerde spoor zet (de wet overtreden) dan corrigeer ik dat.
  In het algemeen belang.

  • Martin - PA2RUS
   Martin - PA2RUS zegt:

   Wim,

   Is niet elke zendamateur eigenwijs, zo niet stronteigenwijs? Als ik de wetgeving niet helemaal helder op het netvlies heb gehad, mea culpa, excuus, sorry! Ook ik maak fouten! Goed als je mij daar op aanspreekt, prima maar daar ging het in het geheel niet over!

   Het enige waar ik initieel op reageerde in je eerste bericht was je vergelijk tussen zendamateurs en rijbewijzen. Hierop gaf ik je te kennen dat je vergelijk mank gaat omdat het namelijk niet een vergelijkbare activiteit is. Genoeg daarover.

   Laten we niet uit het oog verliezen waar het in het artikel eigenlijk over gaat. Het bericht gaat over een voorstel Novice-amateurs op de 23cm band toe te laten. Ik ben voor elke verruiming voor Novice-amateurs, dus ook deze mogelijke uitbreiding.

 25. Nico
  Nico zegt:

  doel van de examens is dat men gebruikers opleid dat goed de apparatuur en antenne installaties kan bedienen. maar er word geexamineerd op achterhaalde bullshit.

  • PE1... (Rob)
   PE1... (Rob) zegt:

   Wat is er nu moeilijk om de aan en uit knop te gebruiken. Ik denk dat als mensen veel geluisterd hebben zelfs BETER presteren dan menig ander amateur. Het bedienen van een radio en een antenne erin pluggen kan mijn zoon van 5 nog wel.

 26. Dennis
  Dennis zegt:

  Wat een stelletje jankers .
  Een klein stukje band te delen met Novice.
  En ja ik heb ook op 70 cm ATV gedaan en ik moest ook stoppen omdat ik de boel plaat gooide.

  70 Cm ATV is geen optie meer.
  Dus zou leuk zijn als wij ook weer eens ATV kunnen doen.

  We vragen niet meer dan alleen dat.
  Zou’goed zijn voor de hobby.
  Tegen vergrijzing .
  Er blijft genoeg over om je full te halen als je meer wil.

  Ik lees steeds over we moeten de hobby promoten, maar als er wat neer word gezet over uitbreiding voor novice breekt de hel los.

  Jullie laten weer goed zien dat novice niks voorstelt .
  En dan vergelijken met rijbewijs?

  Jammer wat een harmonie tussen de amateurs.

  • Martin - PA2RUS
   Martin - PA2RUS zegt:

   Je geeft goed aan waar de knelpunten zitten Dennis. Mensen gunnen elkaar het licht niet in de ogen en er is nog steeds haat en nijd tussen Novice en Full. Waarom is mij een raadsel, behoudens enkele kleine restricties is de een niet meer of minder dan de ander, zeker niet als persoon. Ik ken op dit moment helaas meer gemotiveerde novice-amateurs dan full-amateurs. Ze zouden een test kunnen overwegen voor de betrokkenheid bij de hobby 🙂

   Als je de hobby ter ziele wilt helpen, dan moeten we vooral, met z’n allen, lekker blijven vasthouden aan het “oude”.

   Ik ben dus vóór elke vorm van uitbreiding voor Novice-amateurs.

  • PH4X
   PH4X zegt:

   “70 Cm ATV is geen optie meer.”

   Het is zeker wel een optie, alleen niet analoog in AM met signalen van 7 MHz breed in een band die slechts 10 MHz breed is (waarvan uitsluitend 6 MHz primair).

   Novice amateurs roepen hier dat ‘de oude garde’ niet met de tijd mee wil gaan. Een vreemd verwijt als je wilt uitzenden met bandbreedtes die niet binnen de smalle band passen (kijk naar de Novice die uitbreiding wil voor de ‘smalle’ 40-meter band).

   De oplossing is simpel: Schakel over naar DVB-T. Met 2 MHz bandbreedte stoor je overige gebruikers niet meer, storen ze jou niet meer én heb je ook nog eens een veel groter bereik met veel minder vermogen.

   23cm zou voor mij ook een optie zijn, en niet alleen ATV. Maar dat is de makkelijke weg, die afbreuk doet aan het karakter van zendamateurs. Iets met experimenteren, zelfontplooing en -ontwikkeling, etc.

 27. Wim PA3GFI
  Wim PA3GFI zegt:

  Martin en Dennis.
  Jullie zeuren maar door over mijn stukkie over rijbewijs en novice.
  Lees mijn stukkie nou eens goed : ik eindig met :
  zoals je ziet maak ik makkelijk vrienden.
  Iedereen begrijpt dat ik een grap maak, maar Martin en Dennis niet.

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Oké wim ik heb er over heen gekeken.
   Maar ik word er gewoon niet goed van dat sommigen amateur die full hebben denken dat ze God zijn.
   Maar als er voor hun een keer uitbreiding komt dan hoor je bijna geen novice amateur klagen.

   Wat willen ze nou precies, moeten we de hobby promoten zo dat de jeugd intresse krijgt.
   Maak het aantrekkelijk voor hun.
   Als wij 23 cm er bij krijgen dan hebben we alles als novice. Hf, 2 meter, 70cm en dan kunnen we ook aan ATV doen op 23.
   Wij je meer dan ga je opnieuw de boeken in.
   Simpel is dat.
   Anders zijn we uitstervend ras als amateur.

   En misschien een goed idee.
   Full amateur meer geld laten betalen.
   Want ze maken gebruik van meer banden. Dan de N amateur.
   Goed voor staatskas .
   Hopen dat Rutte ook mee leest .

  • Martin - PA2RUS
   Martin - PA2RUS zegt:

   “Iedereen begrijpt dat ik een grap maak, maar Martin en Dennis niet.”

   Nou wat een grap, je bent me d’r eentje.

 28. Dennis
  Dennis zegt:

  Heb niks met 23cm temaken, maar kan wel helpen.

  Vergrijzing grootste zorg voor zendamateurs

  OUWERKERK – Toenemende vergrijzing en het uitblijven van aanwas van jeugd is één van de belangrijkte bedreigingen voor het zendamateurschap. Volgens de Delta Radio Communicatie Ondersteuning (DRCO) is een radionetwerk een belangrijke back-up bij rampen als de digitale communicatiemiddelen het laten afweten.

  Ramp ’53
  In de dagen na de watersnoodramp van 1953 was een amateurnetwerk van groot belang om hulp voor het getroffen gebieden op gang te brengen. Dergelijke radionetwerken worden nu nog steeds gebruikt en onderhouden door zendamateurs.

  Vergrijzing
  Sinds het begin van deze eeuw staat vergrijzing hoog op de agenda van de landelijke radiovereniging VERON. Desondanks is de jeugdige aanwas volgens Dan de Bruijn van de DRCO niet groot. “De jeugd heeft een mobieltje, een computer, die zijn niet bezig met radio en dat is erg jammer.” Voor de komende twintig jaar voorziet De Bruijn geen problemen, maar daarna wel. “Zonder radio valt alle communicatie weg.”

  Opleiding
  Enkele HBO-instellingen in Nederland hebben inmiddels het zendamateurschap als keuzevak opgenomen. Zo kunnen onder meer studenten aan de Fontys Hogeschool in Eindhoven het voor radiozendamateurs benodigde F-examen afleggen. Zónder dit papiertje is het niet mogelijk om als zendamateur aan de slag te gaan. Nederland telt op dit moment zo’n 13.000 radiozendamateurs.

 29. Wim PA3GFI
  Wim PA3GFI zegt:

  Even wat cijfers over de N licentie in de ons omliggende landen.
  De cijfers zijn uit 2013, veel zal er niet veranderd zijn.
  Nederland : 13331 amateurs, met N licentie 23.3 % van het bestand.
  Belgie : 5288 amateurs, met N licentie 21.88 %.
  Duitsland : 70446 amateurs, 10.55 % met N licentie.
  De Duitser is kennelijk bereid om door te leren.
  In Engeland mag de N houder met 10 watt op 2 en 70, en met 1 watt op 10 Ghz.
  Deze beginners vergunning heet in Engeland de foundation license.
  Maarrr : in Engeland wordt de beginner ge-examineerd op 5 woorden per minuut telegrafie.
  Nogmaals : dit zijn gegevens van 2 jaar geleden.
  In Nederland zijn zo’n 13.000 zendamateurs.
  In 2013 waren het er 13.331, maar een aantal vergunningen zijn vorig jaar ingeleverd.
  Dat aantal was er 10 jaar geleden ook.
  Naar mijn mening valt het met de “vergrijzing” enorm mee.

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Die cijfers zullen best kloppen.
   Maar waarom kom je steeds meer tegen over vergrijzing.?

   Maar goed daar gaat het verhaal niet over.
   Als je puur het artikel leest gaat het alleen maar over ATV.
   Puur omdat ATV niet meer mogelijk is op 70cm .
   Maar mensen staren blind op uitbreiding van novice.

   Ik denk als we gewoon door hadden kunnen gaan op 70 dan had deze discussie er niet geweest.

   We mogen bijna alles met Novice en daar ben ik ook blij om allen we kunnen geen ATV doen.

   Ik ben het met jullie eens als je meer wil dan moet je de boeken in.

   Alleen blijft het jammer dat er gejankt word als het weer over novice gaat.

   Dus kom op met 23cm band zo dat wij ook weer eens kunnen ATV,én en leuke verbindingen kunnen maken tussen N en F .

   • Rob
    Rob zegt:

    “We mogen bijna alles met Novice en daar ben ik ook blij om allen we kunnen geen ATV doen.”

    Dennis, er is altijd ergens een grens. Het maakt niet uit waar die grens ligt, er zijn altijd mensen die
    het sneu vinden dat die daar ligt en dat ie moet worden opgeschoven. Maar als je hem opschuift
    dan is men weer niet tevreden, dan komt er gewoon een ander voorbeeld van een grens en moet die
    weer worden opgeschoven.
    Met die redenering ga je dus niks bereiken. Met een F registratie wel.

 30. Wim PD0EDN
  Wim PD0EDN zegt:

  Mensen, mensen wat een gedoe allemaal, laten we een ding voorop stellen, we zijn allemaal radio zendamateurs.
  Dat het allemaal helemaal niets met een F of N registratie te maken heeft weet iedereen die goed om zich heen kijkt, er zijn namelijk genoeg N amateurs die heel knap zijn en dingen presteren op hobby gebied waar zelfs menig professional nog een puntje aan kan zuigen.
  Zo zijn er ook F amateurs die erg dom zijn en helemaal niets presteren, en dat mag ook want het is toevallig een hobby en die mag je beleven zoals jij het fijn vind.
  Maar laat elkaar alsjeblieft een beetje in zijn waarde.

  Mijn mening? als men niet normaal kan doen zet dan bij dit soort berichten de mogelijkheid van reageren uit.
  Je moet er toch niet aan denken dat iemand van buiten eigen besloten kringetje dit soort commentaren leest?

  Oh ja, om te voorkomen dat men vanuit de anonimiteit van alles kan schrijven zou het m.i.z. goed zijn om de persoonlijke naam en roepletters verplicht te stellen, want Jan of Kees kan iedereen zijn.

 31. PD0OYH
  PD0OYH zegt:

  Wat een oeverloos ge(@#)@_#)+@$)R. Waarom nou steeds de grenzen verleggen als dit ook met doorstuderen is te verkrijgen? Ik snap het echt niet. Ik snap het sowieso niet, je komt elkaar op alle banden weer tegen, … echt elke band 🙂 Ik heb er niks mee, 144 MHz is voor mij goed genoeg. Murcia Spanje op SSB bracht mij in de verleiding om te jagen op verbinding met de USA. Dit zal een jacht voor het leven zijn maar gezien mijn woonhoogte niet onmogelijk. Ik wil duidelijk maken dat er genoeg uitdaging zit in wat er reeds is, je moet het wel willen benutten. Zo heb ik afstand gedaan van FM … het dagelijkse schoonmoederniveau op de praatpalen was ik zat. Lekker heel specifiek door zeer smalle filters en met draadgespannen Yagi’s jagen … jummie. Voor ATV gebruik ik wel Skype 🙂

  Petje af voor de Veron die dit allemaal voor den kiezen krijgt, een keer een portie gezond weerwoord mis ik wel. Okay, zo dan maar even … op het risico af dat ik wordt afgebrand. Gelukkig is dit een website, ik ben verder 2+ meter groot, dus pas op LOL.

 32. Wim PA3GFI
  Wim PA3GFI zegt:

  Om de discussie een beetje op te vrolijken : toen ik begon als D amateur waren er maar 6 kanalen boven de 145 Mhz toegestaan.
  Repeatergebruik was niet toegestaan, bovendien waren er maar weinig repeaters.
  Ik weet het niet zeker, maar ik meen mij te herinneren dat de D amateur uitsluiten een zender met 6 kristallen mocht bezitten, en gebruiken.
  Het maximaal toegestane vermogen was 10 watt.
  In de loop der jaren kreeg de D amateur steeds meer kadootjes, er mocht steeds meer.
  Het mooiste kadootje is dat het gebruik van beperkt HF is toegestaan voor de D/N amateur.
  Maar dat is nog niet vodoende, de D/N amateur vindt dat nog niet genoeg, en wil nog meer kadootjes van Mamma Telecom.
  Dus mekkeren sommigen dat er nog een kadootje van 23 centimeter moet komen.
  Zo, ik heb er weer een paar nieuwe vrienden bij.

 33. Stan PA8C
  Stan PA8C zegt:

  Het voorstel om 23cm (1240-1300MHz) toe te voegen aan de N-geregistreerden met hun vereiste technische kennis waar ze momenteel op worden getoetst lijkt mij ruimschoots onvoldoende om daar verantwoord aan deel te kunnen nemen. Vooraleerst is er nagenoeg geen kant en klare apparatuur (meer) voorhanden en 2e hands sets en/of modules worden nagenoeg niet aangeboden. Dan blijft dus over om het zelf te bouwen en ik weet dat er een aantal mensen zijn die hier capabel in zijn en voldoende goede meetapparatuur in hum bezit hebben om één en ander verantwoord tot een goed einde te brengen. Echter durf ik te stellen dat het algemene technische opleidingsniveau voor een N-registratie ruim te kort schiet om een dergelijk toestel zelf te bouwen en verantwoord zonder allerlei ongewenste nevenproducten aan de praat te krijgen. Mijn mening is, net als anderen hiervoor al schreven, dat het opleidingsniveau eerst op een bepaald technisch niveau zal moeten worden gebracht wat nagenoeg gelijk staat aan een F-opleiding. Ergo, raak gemotiveerd, pak de boeken en ga desnoods klassikaal een cursus volgen. Je zal zien dat je daar een hoop plezier van gaat beleven en als bijkomend voordeel leer je ook nog eens hoe dingen in de elektronika nou echt werken.
  Zelf heb ik vanaf 1981 t/m 2012 ook een N-registratie gehad en kreeg de mogelijkheid om te gaan studeren voor de F-registratie. Sinds 2012 heb ik nu ook een F-registratie en doe nu veel meer met zelfbouw, reparatie en wat niet meer omdat ik nu begrijp hoe het werkt. En ik moet zeggen dat mij dat uitstekend bevalt.

  • Martin - PA2RUS
   Martin - PA2RUS zegt:

   Mooi uiteenzetting Stan, en ik kan je ook deels volgen.

   De huidige vorm van examinering, multiple choice, staat toe dat men door het eenvoudigweg leren van vragen, of het gokken van antwoorden, zal resulteren in het behalen van een voldoende aantal punten om de F-registratie aan te vragen. Ook al zou de persoon wél voldoende kennis hebben om het examen tot een goed gevolg af te leggen, maakt dit hem of haar nog steeds geen volleerd zenderbouwer voor welke frequentie dan ook.

   Met andere woorden denk ik dat je verhaal niet helemaal opgaat. Natuurlijk moet je wel ergens grenzen trekken en een bepaalde basiskennis toetsen. Dit is precies wat men nu ook doet.

   Onthoud dat we zendamateurs zijn, amateurs en geen professionals! Sommige zendamateurs onder ons zien zichzelf graag anders. Zelf ben ik er van overtuigd dat wanneer mensen werkelijk interesse hebben in een bepaald gebied van deze mooie radiohobby, men zich ook terdege zal verdiepen in de betreffende materie ongeacht of het een N of F gelicenseerde is. Het gaat uiteindelijk om de gedrevenheid en de motivatie. En juist dat is een van die dingen waarop men juist niet examineerd.

   • Stan/PA8C
    Stan/PA8C zegt:

    Je hebt de strekking van mijn reactie toch niet correct ingeschat Martin. Het is niet dat ik iets of iemand niet gun maar verwacht dat iemand die met dergelijke hoge frequenties aan de gang wil gaan daar toch ook de risico’s en veiligheid van moet kennen. Als je er dan vanuit gaat dat het leren van vragen uit het hoofd zou volstaan om daarmee een bepaalde registratie in de wacht te slepen denk ik dat het voor een relatief héél klein aantal personen op die manier zal lukken. Beter is het dan in mijn optiek om in ieder geval daar wat kennis voor op te doen waar je later nog plezier van kan hebben. De wijze van examinering zou wat mij betreft ook meer naar deze tijd moeten worden aangepast evenals de cursus stof die niet meer echt van deze tijd is. Zo mis ik in de examinering vooral het onderwerp operating practise, componenten keuze kennis en bijvoorbeeld transmissielijnen en hun correcte toepassingsgebieden. Ook is er jaren geleden al door het AT gemeld dat men véél meer aandacht aan DSP technieken zou gaan besteden. Tot op heden heb ik slechts in een enkel F-examen hier een keer een vraag over gezien en die ging dan alleen maar over het Fournier diagram. Zelfs in de cursus stof is er bar weinig over DSP terug te vinden terwijl er in bijna iedere hedendaagse (koop)doos wel een DSP zit verwerkt. Ik probeer daar mee aan te geven dat er nog best wel een aantal verbeterpunten zijn die de kwaliteit van de amateurs ten goede zou komen. Wat betreft het onderwerp N-geregistreerden op 23cm verschillen wij dus op technische gronden van mening en daar is niks mis mee.

  • paul
   paul zegt:

   Als ik af en toe de zijbandonderdrukking, splatter, bandbreedte en het ellebooggedrag van F amateurs zie, vrees ik met grote vreze als zij met deze “kennis” op 23cm aan de slag gaan.

 34. Ron
  Ron zegt:

  @ PA8C.. ff chargeren;

  Wat een onzin! ..;

  Durf te stellen dat een hele hoop PA0/ = deel van de F licence)stations nog nooit iets zullen en kunnen bouwen voor vhf /uhf.. die zitten met een oude buizen set uit jaar kruik beetje te brabbelen op een van NL netjes op 80 mtr… maar voor de rest totaal geen feeling meer met de hedendaagse ontwikkelingen …

  Ergo.. of je nu N of F hebt, er is maar een klein deel die sowieso de nodige kennis paraat heeft om op de hogere banden iets voor elkaar te krijgen.. en dat hangt echt niet af van je Licence..

  En ik zeg; doen die 23 cm voor N..!. komt er ook weer eens wat meer op die band.. idd analaoge ATV op 70 cm is no go..

  Digitaal op 70 zou kunnen zoals Randy al zei, maar apparatuur voor 23 is zoveel simpeler te krijgen/kopen zowel voor zenden als ontvangen!

  En F-ers die gaan zeuren ; ” “die N wil steeds meer” bedenk dat jullie ook zomaar gratis de 4mtr, 6mtr, stuk 40 mtr, en nog wat in 500 kc er bij hebben gehad!

 35. Wim PA3GFI
  Wim PA3GFI zegt:

  KORTOM :
  als je in staat bent om appratuur voor 23 cm te bouwen dan heb je ook de stof in je hoofd om een F licensie te halen.
  Wil je dus die 23 cm kado hebben dan ben je eigenlijk te belazerd om er examen voor te doen !
  Even een tippie van Wim : als je een F licentie hebt hoef je niet meer te zeuren over bevoegdheden kadootjes.
  Zo, weer een paar nieuwe vrienden erbij.

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Nou ben ik niet mee eens. Als je f heb hoef je niet meer te zeuren. Kijk wie er begint met’zeuren.

   Maar goed iedereen heeft een mening. Gelukkig kunnen we dat nog in Nederland.

   Meer tegen dan voor.
   Dus ga ik maar er vanuit dat ook dit voorstel gaat mislukken.

   Het blijft jammer dat je 2 kampen heb en dat is jammer, want het gaat om een hobby waar we met ze allen veel plezier aan hebben. Of je nu N Of F heb.

   Gelukkig net wat hier op het forum word geschreven, gaat het op de banden beter met elkaar om .

   Alleen blijf ik jammer vinden waar het artikel over gaat. Een hele andere winding krijgt.

   En ja ik vind ATV leuk. Zo heeft iedereen zijn eigen ding in onze hobby. Alleen denk ik dat ik meer met amateurs te maken die ATV minder leuk vind.

   Ik moet wel zeggen toen ik aan ATV deed was ik meer met zelfbouw bezig dan nu. Zenders, eindtrap antennes noem Maar op.
   Nu zit ik op hf en ik bouw niks meer.

   Maar goed we gaan het zien hoe Dit afloopt .

   1 Ding, ben nu wel gemotiveerd om mij te gaan verdiepen in D ATV .

   Ps ik ben niet lui voor te leren. Alleen heb ik geen behoefte aan.
   Dus als we 23 erbij krijgen dan ben ik weer op ATV.en als we niet krijgen dan ben ik te vinden op hf .

   Wie weet spreek ik jullie wel op de banden.

   En voor de amateurs die voor f gaan heel veel succes.

   Zo nu maak ik vrienden.

  • Martin - PA2RUS
   Martin - PA2RUS zegt:

   Jouw persoonlijke instelling die jij hier adverteert is precies de reden waarom deze hobby over enkele jaren niet meer zal bestaan en zal zijn uitgestorven samen met al je ‘gedachtebroeders’. Geniet er nog maar even van zolang het kan.

   Het is tijd voor wereldwijde vernieuwing in de hobby, en het toelaten van Novice amateurs op de 23cm past mijns inziens prima in die visie.

   • Michel - PA3FPZ
    Michel - PA3FPZ zegt:

    Kijk om je heen en tel de grijze hoofden. De hobby zal alleen overleven door voldoende interesse bij de jeugd te gaan genereren. Niet door bestaande Novice amateurs meer toe te wijzen. De toekomst ligt in de digitale ontwikkelingen, zoals SDR. Scholen en Scouting is waar we ons op moeten richten, daar zit de jeugd. Deze oeverloze discussie vanaf het tijdperk van de 6 D-kanalen is inmiddels zo uitgemolken. Het wordt een beetje vervelend dat mensen zich in een welles/nietes verhaal ingraven. Wil je meer, prima, ga aan de sla in de boeken. Heb je daar geen zin in, ook goed, Novice bied al zoveel dat je daar een amateurleven mee vooruit kan.

    • PD0OYH
     PD0OYH zegt:

     Einde draadje en never nooit meer deze discussie? Laatste zin zegt alles. Hulde!!

  • Erik PD2EP
   Erik PD2EP zegt:

   Opnieuw hoor ik de voorvechters van het huidige F-examen op geen enkele manier onderbouwen WAAROM dat examen inhoudelijk zo belangrijk en relevant zou zijn. “Als je meer wilt, moet je maar gaan leren” en “ik heb het ook gedaan” (dus dan moet iedereen het maar doen, want stel je voor dat iemand anders iets makkelijker kan krijgen dan jijzelf) zijn – naar mijn mening – nou niet direct de meest deugdelijke argumenten.

   Dat je een examen moet doen voordat je aan de slag gaat, hoor ik bijna niemand bestrijden. De hamvraag is dan alleen wat er in dat examen aan de orde moet komen. Operating practice en gebruiksregels, veiligheid voor jezelf en anderen en het voorkomen en oplossen van storingen lijken mij persoonlijk het belangrijkst.

   Niemand heeft mij nog kunnen uitleggen wat het verschil is tussen bijvoorbeeld een QSO op 7.095 en een QSO op 7.105 en al helemaal niet wat ik daar extra voor zou moeten leren/weten/kunnen. En toch wordt die arbitraire grens getrokken. En hoor ik F-amateurs in ‘hun’ deel van de 40 meter band over precies dezelfde onderwerpen praten als in het N-deel van die band.

   Martin zei het ook al: wie werkelijk interesse heeft in een bepaald (technisch) gebied van onze hobby, zal zich daar uit zichzelf wel in verdiepen. En dat is dan een prachtige aanvulling op de relevante basiskennis die je in een examen toetst. Voor de een zal dat dan ATV zijn (op welke band dan ook), voor een ander antennetechniek of nog weer wat anders.

   Het gelijkstellen van onze hobby aan een zelfbouwhobby en dan de daarvoor noodzakelijke kennis vereisen lijkt mij meer dan achterhaald. Daarvoor hoef je alleen maar te kijken naar de verkoopcijfers van “koopdozen”.
   Natuurlijk zijn er zelfbouwers – en ik bewonder ze – maar het gaat mij veel te ver om die ene invulling van de hobby nog steeds de norm te laten zijn.

 36. Wim PA3GFI
  Wim PA3GFI zegt:

  Beste Michel,
  ook de jeugd krijg je nauwelijks warm voor de radio hobby.
  Ik heb enkele malen een JOTA gedraaid.
  De scouts waren nauwelijks geinteresseerd in verbindingen.
  Ze waren constant bezig met het internet.
  Het is overigens zo dat bij andere hobby’s het ledental dramatisch is teruggelopen.
  Ik weet dat een schietvereniging en een aquariumvereniging zijn opgeheven wegens geen belangstelling.
  Het aantal amateurvergunningen is de laatste 10 jaar maar een beetje verminderd, dat uitsterven valt echt wel mee.
  Het is gewoon een teken van de tijd dat hobby’s minder worden beoefend of verdwijnen.
  Iemand die nauwelijks iets van de radiohobby afweet maak je ook niet warm voor een N studie met de kreet : je mag ook op 23 cm.
  Hij /zij weet geeneens waarover je praat.

  • Michel - PA3FPZ
   Michel - PA3FPZ zegt:

   Hi Wim,

   De JOTA is iets waar ik elk jaar naar uitkijk sinds 1988. Inderdaad is men daar heel veel met Internet bezig. Echter als je iets “cools” te bieden hebt, is men ineens wel geïnteresseerd. Voorbeeld is een SDR gestuurd via je smartphone, of laten zien hoe een gateway werkt. Het klopt dat in jongeren ogen het domme en saaie verbindingen maken voor hun niet interessant is. Daar heb je toch de social media voor! De taal van de jeugd spreken is een uitdaging, maar niet onmogelijk. Zo hadden we een vossenjacht voor de kleintjes met goedkope 70 cm porto’s. De frequentie was hier irrelevant, het had net zo goed op 23cm kunnen zijn! Er werd meteen “boe en saai” geroepen, totdat we het thema lieten doorschemeren. We waren met een ultra geheime missie bezig en niemand mocht het weten. Daarom werden de porto’s op slot gezet (lees: een TQ ingesteld). De jonge speurders werden daarna ingezworen als geheime mobiele zenders. Ik kan je vertellen dat ze een super middag hadden en vroegen of ze nog een keer mochten.

  • Martin - PA2RUS
   Martin - PA2RUS zegt:

   Eigenlijk gaat deze discussie nog steeds over Novice op 23cm, maar het jeukt genoeg om toch even op je verhaal te reageren.

   Het is precies wat Michel – PA3FPZ zegt, als je als zure niet geinteresseerde zendamateur in een hoekje gaat zitten op een JOTA met je zendontvangertje en denkt op die manier de jeugd te kunnen inspireren dan sla je de plank volledig mis. Je zult het moeten sturen en precies zoals het voorbeeld als Michel het beschrijft ‘spannend’ moeten maken. Dat is geen eenvoudige taak, maar zeker niet onmogelijk. Kennelijk is dit niet voor alle zendamateurs weggelegd.

 37. Piet
  Piet zegt:

  Ik heb een B rijbewijs maar ik wil ook met een vrachtwagen rijden zonder daarvoor examen te hoeven doen.
  Kan de Veron dat ook even aankaarten?

  • Martin - PA2RUS
   Martin - PA2RUS zegt:

   Het vergelijk tussen rijbewijzen en amateurlicenties gaat mank, dit is niet te vergelijken. Bovendien kan de Veron niets met rijbewijzen, hiervoor moet u bij de overheid en het CBR zijn.

   • Dennis
    Dennis zegt:

    Net even wezen kijken uit nieuwsgierigheid voor dvb-t
    Je schrik je eigen rot wat het kost om uitzenden.

    Word weer heel makkelijk gezegd ga over op dvb.

    150 dollar ga je niet redden plus invoerrechten. En dan nog je randapparatuur zo als camera.
    Toch gauw 500 dollar.

    Aan gezien dat het een behoorlijk investering .
    Laat ik Dit maar lopen.
    Of er moet een amateur zijn hier zo die mij kan help om zo zender te bouwen of voor mij zo zender bouwt.

    Kijk dan is analoog nog niet zo gek.
    Met Simpele dingen kan je leuk uitzend op ATV. En natuurlijk ontvangen.

    Dus bij deze roep ik amateurs op die mij kan helpen.
    Voor mij zo dvb zender kan bouwen.

    Mocht ik het verkeerd hebben met deze info op internet.
    Is alle info welkom.

    Even of topic.
    Laatst kocht ik een oude radio op een vlooien markt. Met airband En 2meter band er op. Dat ding schoon gemaakt En aan mijn zoontje gegeven.
    Nu is hij de hele tijd vliegtuigen en 2meter band aan het luisteren,

    Hier draait onze hobby ook voor.
    Met simpele dingen leuke dingen doen.

    Zo als ik al zegt alle info is welkom.
    Ik ben benieuwd of een amateur hier bezig is met dvb.

    • Rob
     Rob zegt:

     Ik wil wel eens weten hoe jij AM (VSB) ATV op 70cm maakt zonder te “investeren”.
     Volgens mij gaat dat met 150 of 500 euro helemaal niks worden!

     Bovendien, als je het bedrijven van een hobby gelijk trekt met investeren en het
     alleen maar hebt over kosten dan kun je er beter maar mee ophouden. Het moet
     een vrijetijdsbesteding blijven en het kost geld, als dat niet mogelijk is of als je
     alleen maar iedere uitgave ziet als “investering” dan gaat het nooit wat worden,
     ook niet op 23cm (want daar zijn de spulletjes ook niet goedkoop voor!).

 38. Michel - PA3FPZ
  Michel - PA3FPZ zegt:

  Beste Martin, jammer dat je zo afsluit “Kennelijk is dit niet voor alle zendamateurs weggelegd.” Je zet op deze manier amateurs met een sneer weg in een hoek die niet erg prettig aanvoelt. Ieder heeft zijn kwaliteiten en samen maken we het gehele amateur gebeuren. Ik zou het waarderen als je anders reageert. Waarschijnlijk bedoel je het niet eens negatief, maar opbouwend. Wat ga jij trouwens oppakken om het amateurisme verder te helpen? Goede voorstellen inspireren!!!

 39. Wim PA3GFI
  Wim PA3GFI zegt:

  Martin,
  je probeert mij een steek onder water te geven dat wij de JOTA niet spannend hebben gemaakt.
  Dat heb je volkomen verkeerd ingeschat.
  Er was een spannend spel waarbij zelfs meerdere militaire voertuigen werden gebruikt.
  Maar Michel en Martin, het spel op zich was een succes.
  De daarbij gebruikte radio was van ondergeschikt belang.
  En door die spellen is echt niet de interesse voor het amateurisme gewekt.

 40. Kris
  Kris zegt:

  Ik denk dat de pd’rs meer belang bij de 160 , 80 meter hebben voor lokaal dan bij 23 cm,zolang het nog kan in onze postzegel tuin. Of anders harmonisatie zodat zij ook buiten EU een draad kunnen spannen tijdens vakantie. ( niet iedereen gaat op vakantie in het natte koude EU) 🙂

  Maar de ghz banden zijn ook wel zonder licentie te gebruiken. Ik gun het de N’rs van harte wat er ook maar uit mag komen.

  Ik heb als ouwe pa0 veel meer informatie weten te vinden op het internet over relay sequencers dan wat ik in dat oude bruine boek heb staan.

  De huidige generatie wil niet uit een boek leren, maar experimenteren zonder boek en met info van het web. Ik kan mij daar prima in vinden, mits ze wel de basis van N hebben gehad.

  PA0c..

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Aan de harmonisatie (als in bilaterale erkenning) wordt gewerkt. Zie daarvoor de CEPT website waar drafts staan met aan passingen in T/R 61-02 (HAREC) en Recommendation ECC(05)06 (Novice). Onder andere CW wordt verwijderd en landen kunnen CEPT erkennen zonder zich aan te sluiten.

  • martin
   martin zegt:

   het moet niet gekker worden , als pd amateurs op 160 en enz willen , pak een boek ga leren ….

 41. Dennis
  Dennis zegt:

  Gooi deze topic dicht. Gaat nergens meer over.
  Verhaal gaat over ATV mode voor novice .
  Ik als voorstander ben voor 23 cm band open voor novice, zie hier veel tegen stand. En we halen alles erbij om gelijk te halen.

  Vergeet niet dat er amateurs zijn die met pijn en moeite hun novice hebben gehaald. En waar ze trots op kunnen zijn.

  Ook N amateurs zijn nodig om onze hobby in leven te houden.

  • Rob
   Rob zegt:

   Ik snap niet dat je maar niet begrijpt dat je met het standpunt “N moet gewoon hetzelfde worden als F
   maar dan zonder examen te doen” niet bij IEDEREEN de handen op elkaar krijgt!
   Er zullen best mensen voor zijn maar ook mensen tegen. Huilie huilie gaan doen verandert dat echt niet.

 42. Wim PA3GFI
  Wim PA3GFI zegt:

  Onze Dennis wil graag dat de 23 cm band wordt vrijgegeven voor de novice.
  Maarrrr..onze Dennis heeft de balluh verstand van 23 cm zelfbouw.
  Hij heeft ook geen geld voor koopzooi.
  Dennis wil graag uitzenden in de mode DVB-T
  Onze Dennis vraagt in een vorig stukkie om hulp van een amateur die wel de balluh verstand heeft van zelfbouw.
  En die onze Dennis wil helpen om een zender te bouwen.
  Maar dat wordt geen helpen, die amateur die er wel verstand van heeft zal vast wel de hele zender bouwen.
  Want dat kan Dennis niet.
  Dennis wil graag de 23 cm vrij voor zijn novice vergunning.
  Jaja, die Dennis toch.

  • William
   William zegt:

   Zit wat in, ik vind ook dat 23 cm niet thuishoort bij de Novice en ook dat ze de ATV mode eruit moeten gooien op 70 cm. Let wel op, mij gaat het er niet om of N amateurs iets bijkrijgen maar of het logisch is. In het verleden is het gebleken naar mijn mening, dat het niet zo slim is om N amateurs te laten werken met ATV. Laat staan op 23 cm. Dus ik zeg niet doen! N amateurs niet hoger dan 70 cm, en geen ATV! Echter, heb ik totaal niets gemerkt van de N amateurs op HF. Ook staan de kranten niet vol van N amateurs die op HF storing veroorzaken. Ja, allicht stoor ik soms aan het gedrag van een amateur, maar dat kan dan net zo een full amateur zijn. Met de zelfde gedachten zeg ik dus, gooi de 40 meter band maar op, de 80 en de 15. Want je hebt voor 40 meter echt niet veel minder verstand nodig dan voor 80. Wel een iets langere antenne in het algemeen, maar niet meer verstand. Het niet opengooien van deze banden voor N heeft dus niets met het niet kunnen van de N amateurs te maken want dat kunnen ze, maar meer uit andere omstandigheden. Zoals dat het de doorstroom zou belemmeren voor F en dergelijke. Tja, is dat een punt om rekening mee te houden? Ja en nee. Want het is maar de vraag of dit de doorstroom zou beperken. Heel veel gaan er namelijk nooit op voor F. Ik ben niet zo,n amateur die per definitie tegen is uit principe, maar er moet wel een logische gedachten gang achter zitten. 23cm voor n amateurs, is voor mij niet zo logisch.

 43. Wim PA3GFI
  Wim PA3GFI zegt:

  Vreemd,
  zoals je ziet wordt mijn laatste opmerking niet geplaatst.
  Dus toch censuur ?

 44. Bert XU7AIA
  Bert XU7AIA zegt:

  Een tip voor alle N amateurs die meer willen, maar niet willen leren voor F:
  Doe net zoals ik heb gedaan, verhuis naar Cambodja, daar krijg je zonder enig probleem een F licentie voor je N.
  Voor de rest vind ik de discussie maar een oeverloos gezeur, met onfatsoenlijke persoonlijke aanvallen, maar dat schijnt tegenwoordig de norm in Nederland te zijn.

  • Erik PD2EP
   Erik PD2EP zegt:

   Ik ben bang dat deze reactie, opmerkingen over “huilie huilie” en soortgelijke uitspraken de discussie nou ook niet echt naar een hoger peil tillen.

   Ik durf de stelling wel aan dat 90% of misschien nog wel meer van de N-amateurs best bereid is om aan de studie te gaan als zij een examen moeten doen dat relevant is voor de hobby anno 2016 en de daarbij behorende kennis toetst.

   Als amateurs zou je moeten proberen het eens te worden over de inhoud van zo’n examen.

   Dus een antwoord op de vraag wat je beslist moet kennen, kunnen en weten om veilig, ordelijk en zonder storingen op alle banden te kunnen werken. Zonder voor anderen in te vullen op welke manier (CW, ATV, zelfbouw, antenne-experimenten, digitale techniek, alleen communicatie enz. enz.) zij de hobby zouden moeten uitoefenen.

   Wedden dat je dan een heel ander examen krijgt? En veel minder vervelende discussies?

   • paul
    paul zegt:

    Helemaal mee eens.

    Misschien ook een goed idee om een basiscursus C/C++ & DSP routines voor SDR als (al dan niet verplichte) aanvulling voor F in te voeren.

    De techniek is de laatste jaren enorm veranderd en juist F amateurs moeten weten wat ze aan het doen zijn als ze met hun Red Pitaya of FlexRadio in de lucht komen.

    Relevante kennis van (schone) signaal opwekking is natuurlijk essentieel om dit soort apparatuur te mogen bedienen.

 45. Rick
  Rick zegt:

  Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat de hobby meer zou gaan vergrijzen als de 23cm band niet beschikbaar zou komen voor de N licentiehouder.

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste wim

   Ja ik wil die 23cm alleen voor ATV
   En ik vind op dit moment analoog beter. Zeker met ruis heb je nog beeld.

   Er word heel makkelijk gezegd van ga je dvb-t, Als het zo makkelijk zou zijn dan was deze voorstel er niet.

   merendeels van de amateurs zitten op ATV analoog Als digitaal zo makkelijk was net als analoog, zou bijna iedereen digitaal zitten.
   En ja wim ik blijf het een hoop geld vinden.
   Als je voor analoog veel goed koper uit bent.( blijf Nederland haha)

   Maar wim als jij wel verstand heb van Digitaal ATV . jij als nieuwe vriend kan je info geven. Doen we ook nog een biertje er.
   Ook meteen goed voor de harmonie tussen F En N

 46. Wim PD0EDN
  Wim PD0EDN zegt:

  Beste mensen,
  nog even een laatste reactie van mijn kant, deze hele oeverloze discussie heeft helemaal niets met N of F te maken.
  Zoals ik al eerder opmerkte zijn er N amateurs die dingen maken waar je versteld van staat en zijn er F amateurs die niet verder komen dan de stekker in het stopcontact steken.
  Ik heb daar geen waarde oordeel over, iedereen mag zijn hobby beleven zoals hij dat wil, maar kom dan niet aan met het argument dat een F amateur meer weet dan een N amateur uitsluitend gebaseerd op het behalen van de F registratie.
  Neem eens de moeite om op zendamateur.com te kijken en zie wat voor vragen er gesteld worden door F amateurs, en dat maakt niet uit maar kom dan niet met het argument aan dat een F meer weet dan een N
  Het heeft alles te maken met interesse, net als in de meeste technische beroepen leg je de basis in de schoolbanken maar vakman word je in de praktijk.
  Zelf ben ik al 1.5 jaar bezig voor de F, waar sommige andere een wiskunde knobbel hebben zitten zit bij mij een flinke deuk, maar ik zet me er wel voor in en er zal een dag komen dat ik slaag.
  Maakt mij dit dommer dan iemand die de vragen met 2 vingers in zijn neus in kan vullen? ik dacht het niet.

 47. Leendert PD1ABC
  Leendert PD1ABC zegt:

  Er zijn gelukkig nog landen in Europa waar de Novice volop de ruimte krijgt. Goed voorbeeld is Portugal waar ik de komende jaren steeds meer dagen wil gaan slijten. Heb even een overzichtje gemaakt van wat de Novice daar mag.

  Frequentie Watt

  3700-3800 200
  7100-7200 200
  14.125-14.350 200
  21.151-21.450 200
  28-29.7 200
  144-146 150
  430-435 150
  438-440 150
  24-24.05 10
  47-47.2 10
  77.5-78 10
  134-136 10
  248250 10

  Niet gek toch?
  Hoop in de toekomst onderdak te kunnen bieden aan N-amateurs die hun vakantie willen combineren met leuke verbindingen maken met wat meer vermogen en meer banden als men in Nederland mag.
  Als je het niet gelooft hier de link:
  http://www.anacom.pt/streaming/6_acesso_espectro_qnaf20102010_13jul2011.pdf?contentId=1025937&field=ATTACHED_FILE

  • Bert Schaap
   Bert Schaap zegt:

   Misschien komt dat omdat wij bijna hysterisch dicht op elkaar wonen. En dat wordt met de huidige immigratiepolitiek per dag erger. Er zijn veel landen die iets/soms veel, vrijer zijn met wetgeving op zend-amateur gebied.
   Veelal woont men (iets) ruimer. Dus minder overlast of kans op storing. Nederland is natuurlijk geen echt land qua ruimte en afstand. Die vluchtelingen b.v. gaan ook niet in luchtkastelen wonen, plus de natuurlijke uitbreiding van de huidige bevolking en andere immigratie. Met andere woorden: Iedereen die nu nog wat vrij woont, ziet de bebouwing op zich af komen. Vraag maar eens aan kennissen of familie die een beetje ‘buiten’ wonen. Woon je nu aan de rand van een dorp of stad, dan “lossen” ze dat wel voor je op. Gemeente’s zoeken nu naarstig naar gebieden om uit te breiden. Over een jaar of 10 bijna overal een dikke s 9 ruis en rotzooi.
   Wen er maar aan.

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Er zijn nog meer landen waar een stuk minder mag. En dan met name de landen die wél wat te zeggen hebben in CEPT-verband (Duitsland, Frankrijk en Rusland). Alleen daar hoor je niemand over. Agentschap Telecom is bezig met een inventarisatie. Tijdens het Amateur Overleg deze maand zal er wel meer bekend worden.

 48. Mark PDØMV
  Mark PDØMV zegt:

  Wel apart dat men zich druk maakt over N die meer eisen zonder er iets voor te hoeven doen, terwijl destijds menige C amateurs er ook veel bij gekregen hebben ook zonder ervoor iets te hoeven doen. Beetje vreemd dat dus alleen de N in deze hele discussie alles op ze bordje krijgt aan negativiteit. Ik ga 27 mei a.s. op voor F examen in vlaardingen om een poging te wagen dus aan mij zal het niet liggen. Maar ik vind het persoonlijk niet echt professioneel wat betreft ham spirit om zeurende N amateurs naar beneden te trappen alleen omdat ze uitbreiding vragen om het stukje 40m beneden 7050 KC om ook digimodes te kunnen bedrijven. Nogmaals ik ben vanaf 2009 N amateur en nu na 7 jaar eindelijk poging tot het bemachtigen van de grote jacht acte.
  En om even tot die kinderachtige discussie terug te komen, vind ik het wel apart dat de groep die tegen uitbreiding is ook de groep is die loopt als eerste loopt te jammeren dat de hobby dreigt uit te sterven, beetje mosterd na de maaltijd dus. Wel klagen dat de hobby uit dreigt te sterven, maar wel tegen beter weten in zoveel mogelijk obstakels opwerpen waarbij de drempel te hoog wordt voor nieuwe aanwas met als gevolg dat ze afhaken. Wel zonde van de tijd, als men wat flexibeler zou worden had men zich niet druk hoeven te maken over het uitsterven van de hobby, dan had men moeite gedaan om jonge aanwas aan te trekken ilv uit te trekken. tot hier en daar laat ik het bij 😉

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Verdiep je in de geschieedenis. De C-amateur (PE-call) heeft dezelfde theoretische kennis als de A/B amateur, met enkel het verschil CW. Toen deze eis vervallen is, heeft de E-amateur er wat banden ‘bij gekregen’, in tegenstelling tot de N (D) amateur, die beperkte technische kennis heeft. Een non-vergelijking dus.

 49. Rob
  Rob zegt:

  Mensen, kijk eens naar de buurlanden , zoals Denemarken Duitsland qua novice. Of in het zuiden van Europa, Griekenland. Waarom gaat bij menig nederlandse ”F” amateur de hartslag ineens naar een hoogtepunt, als we het over een Nederlands novice station hebben. En wat betreft het leren leren leren, er zijn novice amateurs die door een beperking in het hoofd (concentratie stoornis) de ”F” cursus niet kunnen behappen. Maar wel plezier hebben van die novice machtiging. Ik spreek uit ervaring !!!
  Beter een novice aan de band, dan een Full alleen met een soldeerbout in de hand.

 50. Rob Struijk
  Rob Struijk zegt:

  Hoezo gaat bij een menig nederlands F amateur de bloeddruk omhoog als er een discussie is over de nederlandse novice’s. Vergelijk de novice is met andere europese landen als Denemarken Duitsland Portugal of Griekenland ! Zelf kan ik de F cursus niet behappen, vanwege een concentratie stoornis. Maar beleef veel plezier van onze gezamelijke hobby vanaf 2007. Ik als novice krijg soms vragen omtrent antenne’s van een F amateur. En maak me soms woest als ik negative berichten lees of hoor van F amateurs over de novice’s. Dan heb ik zoiets van : Beter een novice aan de band, dan een full alleen met een soldeerbout in de hand. 73.

 51. Wim PA3GFI
  Wim PA3GFI zegt:

  Berichtje voor Rob Struijk :
  je schrijft dat je een concentratie stoornis hebt
  Ben je er van op de hoogte dat je een persoonlijk examen kunt aanvragen waarbij men het examen aanpast aan je probleem ?

 52. Johan
  Johan zegt:

  Helaas zijn er nog maar enkele F amateurs die zonder fabrieks apparatuur kunnen, de pioniers zijn aan het uitsterven.
  Waarom wordt een N amateur afgeschilderd als een idioot die niet in staat is om F te halen. Moet ik een Full hebben om zelfbouw apparatuur te mogen maken?
  Ik ben voor N gegaan omdat het zo even tussendoor kon en het voldoende is voor wat ik ermee wil.

  Ik ben tevreden met mijn N en de beperkingen die dat geeft.

  Kortom er zijn ook N amateurs die niet zeuren en die er niet om vragen om als idioot te worden bestempeld.
  73
  Johan PD3JH

 53. Marco
  Marco zegt:

  Ik snap de reacties van zelfbouw niet helemaal.
  In mijn voorstel leg ik ook uit dat de 23cm band heel geschikt is omdat er zoveel voor te koop is.
  23cm is al lang niet meer de band waar je alles zelf voor moet bouwen.
  stuurzender: Van Dijken, PE1ACB, mini-kits
  eindtrappen: PE1RKI, DG0VE, DL2AM
  antennes: PA3EPS, Tonna
  Ontvangers: oude satelliet ontvanger.

  En ja als je wel de kennis hebt om zelf te bouwen dan kan dit ook prima.

  73 Marco PE1BR

  • Johan
   Johan zegt:

   Het gaat mij alleen om de eindelose discussie dat een N amateur als halfe zool wordt aangezien en een F als de techneut. Ook een N amateur kan wel degelijk goed opgeleid zijn, daar hoeft toch niet direct een Full licentie aan te hangen.

   • Rob
    Rob zegt:

    Dat klopt. Het geeft alleen aan op welk nivo de amateur een examen heeft afgelegd. De amateur kan
    best slimmer zijn dan het examen wat hij gedaan heeft.
    Alleen wat ik dan weer niet begrijp is waarom amateurs gaan schoppen tegen de limitaties die ze
    hebben bij een N registratie, terwijl ze wel slim genoeg zijn om F te halen. De oplossing lijkt me dan
    eenvoudig.
    Zelf heb ik jaren geleden C examen gedaan en wel morse geleerd maar daar nooit examen in gedaan.
    Ik had niet veel belangstelling voor HF banden en een A machtiging was toen jaarlijks duurder dan C.
    Ik ging echter niet jammeren dat ik niet op HF mocht, als ik dat wel gewild had dan had ik examen CW
    gedaan. Zo iets zouden de N amateurs ook kunnen doen.

 54. Jurgen PA3KC
  Jurgen PA3KC zegt:

  Nieuw te koop nog met 23cm:

  Kenwood TS2000X
  ICOM 9100
  Alinco DJ-G7 portofoon.

  Hoezo zelfbouw?

  Meer dan 100 comments, wat een emoties $;^]

 55. Ron
  Ron zegt:

  Tis natuurlijk wel zo dat de overheid een stuk van de 70 cm heeft ingepikt door dat deel voor amateurs een secundaire band van te maken , vervolgens allerlei zooi op toestaat ( afstandsbedieningen etc) en vervolgens degene die daar analoge atv pleegt de zwartepiet toespeelt../ of ongewenst vindt.

  En daarom zouden ze idd -van mijn part alleen het atv deel van de 23 cm- aan de N houders moeten toekennen…

  Zag trouwens in een bekend uk blad ook nog Reduced Bandwidth DATV (RB-TV) das digitale atv met minder dan 1mhz bandbreedte.. maar das toch stukje ingewikkelder/duurder dan gewoon fm atv op 23…

  Reduced Bandwith (RB-TV) special edition – May 2015
  A special of edition of CQ-TV has been produced containing articles on the new RB-TV initiative – it is available for free download > http://www.batc.org.uk/club_stuff/rbtv.pdf

  • Hans
   Hans zegt:

   Informeer jezelf toch eens een keer voordat je allerlei onzin uitkraamt !!

   Het stuk 70 cm band wat voor de amateur secundair is geworden is niet het stukje band waarin de zooi zoals je schrijft is toegestaan. Die zooi zit gewoon midden in het stuk wat primair is voor ons.

 56. Marco
  Marco zegt:

  Dat iedereen moet gaat stemmen op zijn of haar afdeling om de Novice amateurs weer de mogelijkheid te geven iets met ATV te gaan doen op de 23cm band.

 57. Rob PE1ITR
  Rob PE1ITR zegt:

  Het voorstel om de 23cm band voor ATV open te stellen voor N-geregistreerde is een slecht plan. Dit zou betekenen dat we onze overheid moeten bewegen om de 23cm band open te stellen voor een nieuwe groep (een nog grotere groep) gebruikers. Dat maakt m.i geen enkele kans en het is ook niet slim dit aan te slingeren.
  We hebben als zendamateurs op 23cm een secundaire status en onze (primaire) medegebruikers hebben wat grotere belangen dan waar we binnen de 70cm band nu mee te maken hebben. De ontwikkelen wijzen erop dat er steeds minder ruimte voor on overblijft binnen de 23cm band. Het lijkt mij dat we op deze band als zendamateurs “low profile” moeten blijven.
  Ter illustratie lees dit artikel maar eens: http://www.darc.de/aktuelles/details/article/muenchner-atv-relais-dboeqi-muss-23-cm-ausgaben-ausser-betrieb-nehmen/

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Dat er één ATV relais uit moet door één Galileo grondstation is een uitzondering. Geen regel. Dat is ook bevestigd door AT omdat de verenigingen vragen gesteld hebben.

 58. A. Pool
  A. Pool zegt:

  Maak je niet zo druk, heren F gelicenceerden. Die uitbreiding van welke amateurband ook. die komt er niet. De verenigingsraad die is tegen die voordeel voor de N gelicenceerden zou opleveren. Dus F er gaat u rustig slapen.

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Dat zou je kunnen verbazen. Bij de afdeling A03/Amersfoort stemde 8/9 deel van de leden voor de uitreding met 23cm voor ATV. De overige leden onthielden zich van stemming. Niemand was tegen.

 59. Wim PA3GFI
  Wim PA3GFI zegt:

  Bij het laatste nieuweling examen is het slagingspercentage nog nooit zo hoog geweest.
  Daarvoor kunnen 2 redenen zijn : het IQ in Nederland is dramatisch gestegen, of het examen is gemakkelijkewr geworden.
  Mijn bescheiden IQ zegt mij dat het examen gemakkelijker is geworden, want wonderen van een toename van het IQ in Nederland bestaan niet.
  Dat gemakkelijke examen is kadootje nummer zoveel van de overheid voor de N zendelingen.
  Van de 6 kanalen in vroegere tijden naar een enorme hoeveelheid verleende gunsten die telkens weer in de loop der tijd erbij werden verleend.
  In Nederland is in de loop der geschiedenis niet 1 examen gemakkelijker geworden, noch op beroeps en/of hobby gebied.
  Eerder worden verschillende examens veel moeilijker, kijk maar naar het motor examen, dat wordt binnenkort nog moeilijker om te halen.
  Jagers moeten een zwaar jachtexamen afleggen, ruiters moeten een ruiterdiploma behalen.
  Sportschutters hebben in de loop der tijd veel vrijheden verloren, ze mogen bijna niets meer.
  Kortom : er is niet 1 groep, beroeps of hobbymatig, die van de overheid zoveel kadootjes en gunsten heeft ontvangen als de D/N amateur.
  En maar klagen, en maar vragen : mamma ik ben niet tevreden, ik wil nog meer N kadootjes.
  Triest en zielig.

  • Dries
   Dries zegt:

   Nu vraag ik me af wie er nou zit te klagen. Ga je niet zo aanstellen Wim. Wij zijn geen jagers, geen ruiters, geen schutters of wat dan ook. Wij zijn radio amateurs en we gunnen elkaar eigenlijk het licht in de ogen niet tenzij je F-er bent. De anderen zijn alleen maar ontevreden en zeuren. Man, doe toch niet zo zielig. Soms veranderen de tijden en probeer ook eens een beetje mee te komen in deze eeuw.

   • Dries
    Dries zegt:

    Heb ik iemand op de tenen getrapt of zo? Ik voelde me wel beledigd door het schrijven van PA3GFI. Niet normaal toch?

   • Dries
    Dries zegt:

    Ik begrijp dat de censuur heeft ingegrepen maar is er een lid van deze commissie die mij kan uitleggen wat ik verkeerd heb gedaan na de belediging van o.a Wim aan het adres van de N-ers? Als je andere amateurs de les leest met groot bombarie dan kun je toch een tegen reactie verwachten of zie ik nu zo scheel.

  • Rob
   Rob zegt:

   6 kanalen, dat is jaren geleden. Dat kun je je niet meer als richtlijn gebruiken mijnheer Wim. De novice is een aardige opstart machtiging. Maar zoals bij mij stagneert het vervolg naar de full licentie. Daarom is het geweldig dat de novice een positive update krijgt. Maar er wordt zo zachtjes aan al veel te lang over gesproken. Maar wat mij het meest stoort is van enkele F amateurs, die de novice amateurs nog niet met de kont aan kijken. Terwijl ik als novice al enkele F amateurs voort heb geholpen. Zelf merk ik dat ook, als ik mijn qsl kaarten ophaal bij de vereniging. Niet allen hoor, want er zijn uiteraard vele F mensen, die wel fatsoen hebben. Over het gelijk trekken zou misschien best kunnen, als men x jaren de novice heeft gehad. Uitbreiding van 40 meter , volledige 20 meter , 15 meter erbij en dan de 10 meterband, dat zou voor mij al voldoende zijn qua HF.

  • Martin - PA2RUS
   Martin - PA2RUS zegt:

   Het valt mij ook op dat bij enkele zendamateurs, naar mate de jaren vorderen, men steeds zuurder wordt en zich een bepaalde status denken aan te kunnen meten. We zijn amateurs, hobbyisten, niks meer en niks minder.

   Steeds weer wordt het radio amateurisme ten onrechte vergeleken met een rijbewijs en nu weer met een jachtakte of een ruiterdiploma/ruiterrijbewijs. Dit gaat niet op, dit kun je niet vergelijken. Zendamateurs hebben een registratie, meer niet.

   Het steeds maar terugkijken “hoe het vroeger was” is niet productief en helpt de vernieuwing in onze zendhobby op geen enkele wijze. “Vroeger was alles beter”. Dingen veranderen, zaken innoveren, ideeën en inzichten veranderen, we leven in 2016 en verder, kijk vooruit! Alleen lieden die steeds maar terugkijken en zuur lopen te doen maken elke vorm van verandering volstrekt onmogelijk en maakt de hobby uiteindelijk kapot en monddood.

 60. PD1CT
  PD1CT zegt:

  Vandaag is er weer amateur overleg.Zou toch wel heel fijn zijn als AT na ruim 2 jaar te hebben nagedacht eindelijk met concrete feiten komt over hoe de Novice er gaat uitzien voor wat betreft uitbreiding 40 meter band en Harmonisatie hiervan.Ik hoop dat ze niet weer met niets komen!

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Het uitbereidingvoorstel is ingebracht in het najaars AO, dus 1,5 jaar geleden. Niet twee jaar. Zoals je in het laatste verslag hebt kunnen lezen is AT bezig met een inventarisatie om te kijken wat de N-amateur – als die al bestaat – mag op de banden bij de omliggende landen.
   Ik persoonlijk denk dat je hier niet blij van moet worden. Zonder je meteen blind te staren op kleine landen die niets te zeggen hebben zoals Portugal, Denemarken of België geldt in landen die wél wat te zeggen hebben in CEPT/IARU verband (Rusland, Duitsland, Frankrijk) toch een behoorlijke beperking en mag je de DX-banden 20/40 inruilen voor 160 (luisteren naar schakelende voedingen, áls je al een antenne kunt plaatsen in je postzegeltuin) en 80.

   Maar misschien moet het maar eens snel afgerond worden. Dan kan de discussie ein-de-lijk stoppen na al die jaren. Je had natuurlijk ook in die 1,5 jaar tijd gewoon examen kunnen doen. Want hoeveel meer moeite dan een samenvatting in je hoofd stampen (17 kantjes) en de laatste 10 examens uit je hoofd leren is het tegenwoordig?

 61. PD1CT
  PD1CT zegt:

  Het gaat er mij inderdaad om dat de discussie afgelopen zou moeten zijn!
  We zijn nu 3 amateur overleg vergaderingen verder.Dan zou je toch moeten kunnen weten hoe het in de rest van Europa is gesteld en welk beleid je hier wilt gaan voeren.Ik ben dik tevreden met wat er nu mag en zit niet te wachten op de zoveelste gratis update!

 62. Wim PA3GFI
  Wim PA3GFI zegt:

  Een reactie op het stukkie van Rob :
  Rob stelt dat er F / A amateurs zijn die een N amateur nog niet met de kont aankijken.
  Ik kom al heel lang bij verschillende clubs en afdelingen op hun ontmoetavond.
  Zowel op deze avonden, en op de band, heb ik nog nooit een kleinerende opmerking gehoord
  over of tegen een D / novice amateur.

  • Martin - PA2RUS
   Martin - PA2RUS zegt:

   Zonder namen te noemen heb ik ooit een plaatselijke voorzitter ergens in den landen horen praten over een “Novice verzekering” toen het ging om een kostbaarhedenverzekering. Het kleinering leeft bij enkele onder ons. Bah

 63. Wim PA3GFI
  Wim PA3GFI zegt:

  Ik moet een beetje lachen om de laatste bijdrage van PA2RUS.
  Martin stelt dat sommige zendamateurs naarmate ze ouder worden menen zich een bepaalde status te kunnen aanmeten.
  En een beetje zuur worden.
  Uitgerekend Martin, die dat durft te beweren.
  Want wat is het geval ?
  De prefix van Martin, PA2 is zeer exclusief ut een ver verleden.
  In het callbook uit 1994 is slechts 1 1/2 pagina ingeruimd voor de PA2 amateurs.
  Deze prefix is vroeger zeer kortstondig uitgereikt.
  Maar onze Martin, PA2RUS komt in die ouwe lijst niet voor.
  Enkele jaren geleden kon je je callsign inruilen voor een nieuwe roepnaam, zodat het leek of je meer “status” had.
  En het was net of je ooit morse examen had gehaald.
  En dat deed Martin.
  Hij koos een zeer exclusieve roepnaam uit de oude doos,
  Dussss Martin, als men niet beter weet zou men kunnen denken dat je zo een ouwe zure amateur bent.
  Zoals je ze zelf in je stukkie noemt.

  Overigens : wat dat N ATV verhaal betreft kan men de afdeling verzoeken om het op de verenigingsraad vergadering ter stemming te brengen.
  Op de vorige vergadering haalde het voorstel dat de BNner (beperkte novice) 100 watt HF mocht stoken het niet.
  En het voorstel om een ïnstaplicentie te realiseren ook niet.
  Wim PA3GFI (12 fouten per minuut)

 64. ON5ZZ
  ON5ZZ zegt:

  Raar om te lezen allemaal, in Belgie bestaat deze discussie niet en wordt er al helemaal niet neergekeken naar ON3 basisvergunninghouders.

 65. John
  John zegt:

  Ik schaam me bijna om te moeten zeggen dat ik als Novice blij ben met de banden die ik mag gebruiken. Het is al veel meer dan vroeger en voor nog meer ben ik van mening dat ik moet blokken.

  • Wim PA3GFI
   Wim PA3GFI zegt:

   Kijk, voor de bijdrage van John heb ik respect.
   Niet dat gezeur van mensen die alles cadeau willen hebben, zonder er iets voor te hoeven doen.

  • Rob
   Rob zegt:

   Jij hoeft je niet te schamen. Zelf denk ik dat er enkele f amateurs zich moeten schamen. Als novice amateur eis ik ook niet het gelijkwaardige t.o.v. een full licentie. Maar vindt wel dat er aan de 40 mtr. band iets gedaan mag worden. In ons deel valt niet veel meer te halen, gezien het jt65 e.d. overheerst.

 66. Rob
  Rob zegt:

  Zeg Wim en de zijnen, wanneer houden jullie eens op met je verzet tegen de novice amateurs. Het is heel simpel. Sommigen van jullie full soort accepteren de novice niet. Dat is dan jammer. Hebben jullie full nooit iets cadeau gekregen ? Zelf vind ik dat de novice wel wat meer ruimte mag krijgen. Kijk naar landen om ons heen. Cijfer alle novice stations eens weg van de hf, dan zal het toch behoorlijk stiller worden vanaf Nederlands grondgebied. Wim en de zijnen hebben blijkbaar niet door dat deze prachtige hobby aan het vergrijzen is en dat de novice een aardige aanvulling is. Tja Wim, er zijn al vele novice stations, die al meer dan 999 look-up’s hebben op qrz.com !
  Wim , toch wens ik je het allerbeste met de hobby. 73.

 67. Ron boymans
  Ron boymans zegt:

  Een paar maanden later.
  Ik lees deze discusie met verbazing.
  Waar ging dit ook al weer over 23 cm beeld verbindingen toch?
  Ik las dat er ongeveer 30000 zendammateus zijn in nederland (zijn die ook allemaal actief?)
  Ongeveer 25% heeft een n registratie
  Dat zijn er ongeveer 7500 , hoeveel daarvan zouden er nou echt op die 23 cm band uit willen komen.
  Veel zijn blij met hun mogelijkheid om op hf uit te komen maar op 23cm denk ik niet dat er veel zullen zijn.

  Mensen gun elkaar het licht in de ogen

  73 pd0sbb

  Ron

  • PH4X
   PH4X zegt:

   Ron. Ik weet niet hoe je op 30.000 komt. Er zijn per vandaag 12566 uitgegeven roepletters. Hiervan tellen 184 PI-stations niet mee. Er zijn 3169 Novice registraties met PD-roepletters.

   • PD0SBB
    PD0SBB zegt:

    Je hebt gelijk ik had niet goed gelezen ik zat veel te hoog in aantallen.
    maar dan dus helemaal hoeveel van die 3169 mensen met een Novice registratie gaan er nou actief op 23 cm werken (met video) als dat mogelijk gemaakt zou worden.

    Zoals ik al aangaf gun elkaar het licht in de ogen.

    PH4X dank voor je reactie 73’s

    Ron

 68. Johan
  Johan zegt:

  Ik kan het niet laten, we zitten intussen in 2020 en hetzelfde geneuzel tussen de Beheerders van de frequentiebanden en de gewone OM s is nog steeds hetzelfde.

  Er word nog steeds door enkele oudgedienden gedacht dat zij de macht en wijsheid hebben om de dienst uit te kunnen maken.

Reacties zijn gesloten.