Lezing PCB-ontwerp voor de zendamateur

Bij de VERON-afdeling A08/Centrum te Utrecht zal op 12 juni a.s. een lezing gehouden worden over het ontwerpen van printplaten. Want een etsbak en de bijbehorende chemicaliën heeft niemand meer in de shack staan, maar hoe pak je het ontwerp van printplaatjes dan aan? Jeroen (PA1JRN) en Thom (PA9T) praten je graag bij.

Besproken worden onder andere deze onderwerpen:

 • Moderne CAD-ontwerptechnieken
 • Waar bestel je online je eigen ontworpen PCB?
 • Printmaterialen
 • Ontwerp tips & tricks
 • Hoogfrequent ontwerptips
 • EMC tips & tricks

Het clubgebouw van PI4UTR is te vinden aan de Daalseweg 148 Utrecht. Meer informatie: a08.veron.nl.

4 antwoorden
 1. Frank
  Frank zegt:

  ‘” Want een etsbak en de bijbehorende chemicaliën heeft niemand meer in de shack staan…”

  Nou, hier wel…. of eigenlijk in de bijkeuken …

  Er zijn genoeg fabrikanten die voor een bepaalde prijs per cm2 een printplaat willen maken, al dan multi-layer, silk-screen enz.

  Maar als ik snel een print nodig heb, en dat mag best een dubbelzijdige zijn, dan maken we die snel met een daarvoor geschikt ontwerpprogramma; printen dit op transparante folie, belichten de print met een oude gezichtbruiner, ontwikkel deze met ontwikkelaar gemaakt van gootsteenontstopper en ets deze met natriumpersulfaat.

  Benodigde tijd voor de print…1 min. afdrukken, belichting 3 minuten, etsen max. 10 minuten afhankelijk van ouderdom etsmiddel en temperatuur.

  Kosten….€ 0,25 transparante sheet, € 0,10 inkt, € 2,50 print (100x160mm), € 0,10 ontwikkelaar, € 0,40 etsmiddel en beetje spiritus ….

  Vindt “commerciële” printplaat fabricage voor veel toepassingen nog steeds aan de prijzige kant maar ziet er natuurlijk fraai en profi uit…

  • Rob
   Rob zegt:

   Die snelheden en prijzen haal je natuurlijk alleen als je veel ervaring hebt en het vaak doet.
   Ik maakte vroeger ook zelf printjes alleen nooit thuis fotografisch gedaan, daarvoor ging ik dan toch altijd naar een mede-amateur. Je moet er toch aardig wat spullen voor hebben. Boren en etsen wel.
   En vergeet ook niet, niet iedere amateur kijkt bij alles meteen en alleen naar de prijs. Dat hoor je wel vaak (vandaar ook de bijnaam centamateur) maar dat komt denk ik ook omdat mensen die daar zo op letten het er ook atijd over hebben. Er zijn echter ook zat amateurs die gewoon 10 of 20 euro ergens voor uitgeven zonder te kreunen hoe duur het weer is.
   Dus zeker leuk dat men de moderne manier van werken ook onder de aandacht brengt.

Reacties zijn gesloten.