Creëer je eigen pile-up op Bonaire
Als het vliegtuig de daling inzet naar Flamingo Airport lacht Bonaire je al toe. Het Caribische eiland heeft namelijk de vorm van een boemerang en dat tekent zich prachtig af tegen het azuurblauwe oceaanwater. Je bent aan de andere kant van de wereld en… aan de andere kant van de pile-up. Hamnieuws.nl sprak ruim een uur met Peter de Graaf, PJ4NX over het gaan en staan op de BES-eilanden. Peter komt van oorsprong uit Maarssen en woont sinds 6 jaar permanent op Bonaire.
“En dat is te merken“, vertelt Peter enthousiast. “Wanneer je de set aanzet en een paar keer roept ben je al snel genoodzaakt split te werken“. Waar Nederland op de 331e plek (van de 340, red.) in de most-wanted DXCC lijst staat neemt Bonaire plek 167 in. Peter vertelt dat er op het eiland drie zendamateurs actief zijn, waarvan hij er één is. “Repeaters zijn er niet en wil je op VHF werken ben je snel aangewezen op EME, al ligt Curaçao binnen FM-bereik“.
Vakantievilla
Minder bekend is dat Peter zelf twee vakantiehuizen beheerd die worden verhuurt. Zendamateurs die zelf eens de andere kant van de pile-up willen combineren met een aangename vakantie zijn bij Peter welkom. “Een transceiver en antennes voor veel banden verhuur ik als optie bij de woningen en ik regel ook een PJ4-call met eenletterige suffix voor gasten“, vertelt Peter. “PJ4D, PJ4E, PJ4I, PJ4J, PJ4M, PJ4N, PJ4V en PJ4X zijn enkele mensen die al van mijn vakantiehuis gebruik gemaakt hebben. Heel actueel,van 22 juni t/m 10 juli is Armin, DL1DI QRV als PJ4D“. Op zijn website bokamba.com is meer informatie te vinden over deze villa’s.
Nieuw DXCC
Sinds 10 oktober 2010 is het grondgebied van Nederland uitgebreid met de Caribische eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba, ook wel de BES-eilanden genoemd. Sinds diezelfde datum zijn Bonaire (PJ4) en Saba (PJ6) met Sint Eustatius (PJ5) een apart DXCC geworden.
Wet- en regelgeving
Hoewel Bonaire onder Nederlands grondgebied valt bevindt het zich wel in een andere IARU-zone. Het bandplan toont dan ook veel gelijkenis met dat van de Verenigde Staten, met uitzondering van de 60-meter band. Juridisch is Agentschap Telecom in Nederland verantwoordelijk voor de verstrekking van vergunningen maar dit wordt uitbesteedt aan aan Bureau Telecom Curaçao dat ook een vestiging heeft op Bonaire. Nederlandse HAREC-machtigingen zijn geldig in het kader van de CEPT-regeling en kunnen met de PJ4/-prefix gewoon gebruikt worden.
Dit is een staaltje werk zeg, een goed geschreven artikel met nuttige informatie.
Zelf heb ik ook het een en ander geschreven over Bonaire, maar meer op het gebied van vakanties. Op *KNIP SPAM* pagina heb ik zeer veel reisinformatie geschreven over Bonaire. Maar dit artikel over zendamateurs op Bonaire is zeker interessant voor een bepaalde groep vakantiegangers.